tammikuuta 17, 2023

Kolme asiaa - blogihaaste

 

Aina silloin tällöin me bloggaajat saamme blogihaasteen, joka puhuttelee ja johon on kiva tarttua. Nämä blogihaasteet ovat toisten bloggaajien eli somettajien alulle panemia haasteita, joilla pyritään porautumaan bloggaajaan persoonana enemmän. Tyypillinen blogihaaste sisältää joukon kysymyksiä, joihin vastataan parhaalla mahdollisella tavalla. Joskus myös käy kuten minulle nyt eli bongaa hauskan blogihaasteen, johon päättää itse tarttua vaikka kukaan siihen ei varta vasten ole sinua haastanut mukaan. 

Löysin Kristiina K blogista "Kolme asiaa" - blogihaasteen, joka puhutteli minua. Muutama muukin blogikollega - mm. Outi's lifen Outi - on jo vastannut haasteeseen joten päätin minäkin sitten raottaa teille ajatuksia näin sateisen harmaana tammikuun päivänä. Alun perin tämä blogihaaste taitaa olla lähtöisen ruotsalaisesta blogista, josta Kristiina oli sen bongannut. 

Tässä on minun KOLME ASIAA -listaukseni.

KOLME ASIAA JOIDEN TEKEMISTÄ OLEN LYKÄNNYT

1. Kierrättää ylimääräiset tavarat pois verkkokellarista

Tämä kapean pitkän kellarin kuva muistuttaa paljon omaa komeroamme. Kuva Ramblingrenovetors

Verkkokellarini on taas parin vuoden jälkeen päässyt sellaiseen tilaan, että sen osalta on nyt ehdottomasti otettava ryhtiliike. Kellarikomeromme on kapea ja pitkä joten jos siellä on yhtään liikaa tavaraa on järjestystä vaikea hallita. Ja juuri nyt sinne on kertynyt aivan liikaa tavaraa. Ennen joulua kävin kotona perinteisen loppuvuoden kaappien siivousprojektin eli karsin aina vaatteita ja tavaroita lahjoitettavaksi. 

Kellarissa ja kotona on turha hillota asioita, joista voi olla apua ja hyötyä jollekin toiselle niitä tarvitsevalle. Olin marraskuussa todella tyytyväinen Fidan noutopalvelusta joten aion tässä kellariprojektissa hyödyntää myös heidän palveluaan tulla hakemaan tavarat suoraan kellarikomerostamme.  

2. Järjestää tärkeät paperit ja tuhota tarpeettomat 


Kuva Pexels

Toinen alkuvuoteeni aina kuuluva juttu on edelliseltä vuodelta kertyneiden papereiden käyminen läpi. Normaalisti olen tehnyt tämän heti uudenvuoden päivän jälkeen mutta nyt ollaan jo tammikuun puolivälissä enkä ole tarttunut vielä toimeen. Vuoden aikana tulee säästettyä paljon ihan turhaa laskukopiota, "lippuja ja lappuja" jne. jotka saavat sitten silputtuna lähteä edelleen kierrätykseen. Tämä "paperisavotta" on nopeasti yleensä tehty mutta nyt sitä on jostain syystä venytetty jo liikaa.  

3. Aktivoituminen koirakirppiksillä

Kun rakas Minnie siirtyi 2021 helmikuussa sateenkaarisillalle minulle jäi paljon hänen ulkovaatteita, jotka pitäisi laittaa myyntiin netin koirakirppiksille. Ensin elättelin toivetta, että seuraava russelini perisi nämä aivan ihanat asut mutta valitettavasti Mimmi on kooltaan niin paljon pienempi ettei näin tullut tapahtumaan. 

Osaa vaatteista Mimmi voi käyttää mutta lähes uusia talvipomppia on parikin kappaletta, joista joku vähän suurempi russeliriiviö saisi itselleen lämmikettä ylle. Olen tunnesyistä lykännyt tätä myyntiin laittamista mutta nyt on aika kypsä toteuttaa tämä projekti. Nyt pystyn tämän tekemään joten tuumasta toimeen!

KOLME ASIAA JOITA KAIPAAN

1. Aurinko ja lämpö

Olen syntynyt kesäkuun lopussa joten ikuisena kesälapsena minä kaipaan jo malttamattomana kevättä ja kesää. Meidän leveysasteilla on neljä vuodenaikaa enkä sitä halua millään muotoa muuttaa koska niin tulee ollakin. Silti sääolot ovat ensin valtavien lumimyräköiden jälkeen menneet nyt niin vetisiksi, että toivoisin jo muutosta. En muista milloin aurinko olisi pilkistänyt meille Espoossa. Ehkä pikaisesti reilu viikko sitten vai onko siitä jo kaksi. Olen seonnut laskuissani! Aurinko on aina lupaus myös tulevasta lämmöstä ja uuden kasvukauden alkamisesta. 

2. Uudet perunat

Minulla on vuosia ollut tapana laittaa pakastimeen ihan ensimmäisiä uuden sadon perunoita, jotta niiden upeasta makuelämyksestä saadaan nauttia myöhemminkin. Yritän valita mahdollisimman tasakokoisia varhaisperunoita - yleensä Annabelle lajiketta - tulevaa herkkuhetkeä varten. Puhdistan/pesen perunat ja esikiehautan niitä suolavedessä 3-5 minuuttia. 

Jäähtyneet perunat vain sitten pakastepussissa pakastimeen, josta ne voi sitten ottaa esille jouluaattona ja laittaa kiehuvaan veteen kypsymään vielä hetkeksi. Ihana kesän maku kielellä jouluaattonakin perunoiden kautta. Tänä vuonna unohdin pakastaa perunat joten tämän makuelämys jäi nyt kokematta. Jos et ole kokeillut koskaan niin suosittelen. 

3. Metsä- ja luontoretkiä Mimmin kanssa 

Porkkalanniemi toukokuussa 2020 ja upea merimaisema. 

Minulle liikkuminen luonnossa on todella tärkeä juttu koska se ravitsee sekä mieltä että kehoa. Luonnossa kävely tuulettaa ajatuksia ja virkistää antaen puhtia päivään. Oikukas talvisää toi ensin niin paljon lunta ettei metsiin oikein voinut lähteä tarpomaan umpihangessa ilman lumikenkiä pienen koiran kanssa. Seuraavaksi alkoivat vesisateet, jotka sulattivat kyllä lunta tehokkaasti mutta polut ne muuttivat niljakkaan jäisiksi. 

Haluaisin kävelylle vaikka Porkkalanniemeen meren äärelle mutta sääjumalat eivät ole olleet oikein suosiollisia tänä talvena meille. Odottelen malttamattomana tulevia metsälenkkejä! 

KOLME ASIAA JOTKA OLEN PANNUT MERKILLE

1. Ihmisten välinpitämättömyys on lisääntynyt

Kuva Pexels

Kauppakeskuksen ovella itkee pieni poika, joka on hukannut äitinsä tai toisinpäin mutta kukaan ei mene auttamaan poikaa. Dementoitunut vanhus poukkoilee välillä kevyen liikenteen väylällä välillä ajotiellä mutta autot vain väistelevät häntä pysähtymättä. Koira tärisee todella viluissaan kaupan ulkopuolella lumisateessa mutta omistajaa ei näy eikä kuulu. 

Kaikki em. ovat olleet tapauksia, joita olen ollut itse todistamassa tässä viimeisten vuosien aikana. Minä puutun aina jos näen, että joku tarvitsee apua koska en voi koskaan tietää koska olen itse se avuntarvitsija. Aina voi lohduttaa toista ja hälyttää apua paikalle mutta minusta pitää reagoida eikä vain kyynisesti kävellä ohi.

2. Sesonkituotteet ovat kaupassa aina vain aikaisemmin esillä

1.joulukuuta lähikaupassamme oli jo Runerbergin torttuja. 

Tästä aiheesta olen kirjoittanut kokonaisen blogipostauksen 2018 otsikolla "Miksi elämme koko ajan 'edellä aikaamme'" -postauksen. Kun koululaisten syyslomat on pidetty kaupassa on joulusuklaat joulumusiikin pauhatessa. Joulukuun alussa lähimarket tarjoilee jo Runebergin torttuja ja pahoittelee asiakkaalle ettei laskiaispullia ole vielä saatu. 

Hyvissä ajoin tammi-helmikuun vaihteessa on kaupoissa jo pääsiäinen, joka menee kivasti päällekkäin vapun kanssa. Minusta tuntuu, että kaupan sesongit ovat vain kiihdyttäneet tahtiaan eli kronologisuus tai itse juhlat ovat ihan sivuseikka kun kauppa puskee tavaraa suloisen sekaisesti kuluttajalle. 

3. SS2023 muodissa jatkaa edelleen vihreä väri

Kevään/kesän 2023 muodissa on todella paljon erilaisia materiaaleja, värejä ja kuoseja. Vähän sellainen "jokaiselle jotain" mallisto tullaan näkemään. Minua ilahduttaa se, että vihreä säilyy edelleen muodissa vaikka Pantonen Magenta onkin vuoden väri. Viime kesänä hankkimani vihreät mekot sekä myös kengät ovat siis ihan muodissa tulevanakin kesänä. Jossain vaiheessa voisinkin tehdä tänne blogiin katsauksen ensi kesän mielenkiintoisesta kenkämuodista. 

KOLME ASIAA JOTKA TEKEVÄT MINUT ILOISEKSI

1. Mimmin iloinen tervehdys kun tulet kotiin 

Kotiin on aina mukava palata kun on koiranomistaja. Ei sillä ole merkitystä oletko ollut viemässä vain muutaman minuutin roskia vai viettänyt pari tuntia asioilla kun tulet kotiin koska vastaanotto on aina yhtä iloinen. Mimmi heiluttaa häntäänsä ihan vimmatusti vai pitäisikö sanoa, että koko koira heiluu hännän mukana tahdissa. Hän haluaa antaa paljon pusuja myös omistajalle eli sellaisia koko kasvojen "märkiä kielareita". Usein Mimmi haluaa tämän jälkeen vielä hetkeksi syliin istumaan. Todella lämmin vastaanotto, 

2. Tulppaani sesongin alkaminen

Uuden vuoden jälkeen voi aina alkaa odottamaan sitä koska saa ostaa kotiin ensimmäiset uuden sadon tulppaanit. Itse asiassa minä otin tässä jo vähän varaslähdön ja otin jo lähimarketista joulukuun alussa kimpun valkoisia tulppaaneita. Joulukiireissä en varmaan ehtinyt laittaa niistä edes Instaa. Varsinainen tulppaani sesonki on nyt käynnistynyt ja olen ostanut ensimmäiset vuoden 2023 pari päivää sitten. 

Rakastan tulppaaneita ja tulen ihan varmasti ostamaan niitä tästä eteenpäin vähintään yhden kimpun per viikko. Tulppaaneista tulee mieleen lukuiset työmatkat Amsterdamiin ja upea vierailuni keväällä 2016 Keukenhofin tulppaanipuistossa Lissessä

3. Ateneum avautuu taas remontin jälkeen huhtikuussa

Ateneumin taidemuseo avautuu nyt 14.huhtikuussa 2023 vuoden tauon jälkeen. Ateneum on ehdottomasti yksi suosikki museoni Helsingissä ja olen kaivannut sinne pääsyä. Museo suljettiin maaliskuussa 2022 ison ilmanvaihtoremontin takia. Museoon on toki voinut tehdä virtuaalivierailuita mutta niistä puuttuu aina se olennainen eli tilan upea arkkitehtuuri ja henki. Albert Edenfelt, Pariisin Luxembourgin puistossa 1887, Suomen Kansallisgalleria/kuva Hannu Pakarinen

Ensimmäinen kokoelmanäyttely on nimeltään "Ajan kysymys". Seuraavaksi avautuu toukokuussa kattava Albert Edenfelt näyttely, joka esittelee Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluvan taiteilijan kansainvälisestä näkökulmasta. Lokakuussa on luvassa Väriä & valoa - impressionismi Suomessa ja maailmalla -näyttely, joka esittelee impressionistista ja uusimpressionistista taidetta ajanjaksolta 1860-1916. 

KOLME ASIAA JOITA SUOSITTELEN

1. Ota aikaa itsellesi ilman somea 

Kuva Pixabay

Olen viime aikoina pannut merkille miten paljon älyluuri kahlitseekaan meitä ihmisiä. Jos seistään kaupan kassajonossa useimmat meistä kaivavat kännykät esillä siinä jonottaessaan. "Jos ihan vain ajankuluksi vähän surffaan Facessa ja Instassa" mietitään. Sitten uppoudutaankin netin syövereihin eikä huomata, että jono alkaakin liikkumaan ja pitäisi jo nostella tavaroita hihnalle kiireen vilkkaan. 

Olen itse nyt alkaneen 2023 vuoden kunniaksi päättänyt, että puhelinta ei tulla ihan koko ajan näkemään hyppysissäni. Suosittelen samaa kokeilua muillekin. Vaikka voin koiralenkeillä ottaakin valokuvia minun ei tarvitse niitä välttämättä heti lisätä someen. 

2. Tartu hetkiin - Carpe diem!

Nykyisessä hektisessä elämänmenossa moni tuntuu vain paahtavan eteenpäin päivittäin tiukkojen aikataulujen mukaan. Aina ei tarvitse suorittaa vaan on äärimmäisen tärkeää myös pysähtyä välillä ja ennen kaikkea tarttua pieniin tärkeisiin hetkiin ihan päivittäin. Ohessa oleva kuva on 1.koronakeväältä kun minun oli ihan pakko tarttua hetkeen carpe diem -asenteella ja "poimia päivän" auringonlasku! 

Jokainen hieno auringonlasku on tallentamisen arvoinen kokemus. Johan aikoinaan roomalainen viisas runoilija Horatius kehotti Leuconoe -nimistä naista käyttämään jokaisen käsillä olevan hetken varoittaen naista samalla luottamasta liiaksi tulevaisuuteen. Koskaanhan ei tiedä mikä hetki tai mikä auringonlasku on ehkä se viimeinen.

3. Tee asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi ja muista unelmoida

Viime vuosiin on mahtunut paljon ikäviä maailmanlaajuisia kriisejä kuten pandemia ja Ukrainan sota, jotka ovat tuoneet meidän jokaisen elämäämme harmaita ellei peräti mustia pilviä. Meillä jokaisella on erilainen resilienssi selvitä vaikeiden ja ikävien asioiden käsittelystä. Arjen haasteissa, stressissä ja lukuisissa muutoksissa tarpominen on kuluttavaa. 

Tee vastapainoksi kaikelle ikävälle juuri sellaisia asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi ja energisoivat. Joku menee crossfitiin, toinen taidenäyttelyyn, kolmas teatteriin ja neljäs ilmajoogaan koska nuo asiat tuottavat hyvää oloa ja lisäävät endorfiinia. Älä unohda unelmoida!

KOLME ASIAA JOTKA HALUAN TEHDÄ PIAN

1. Pientä pintaremonttia

Minulla on vireillä suunnitelmia keittiöni kaappien ovien suhteen eli niiden väri tulisi vaihtumaan jossain vaiheessa tässä keväällä. Olen kypsytellyt tätä väriasiaan jo jonkin aikaan mutta vieläkään se ei ole ihan täsmällisesti jäsentynyt mielessäni. Minulla on todella suuri hinku ja palo uudistaa ilmettä mutta pari pikku asiaa pitää vielä tarkistaa ennen kuin ryhtyy tuumasta toimeen. 

Tulee mieleen viisaan isoäitini neuvot "Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty." eli tässä asiassa vaikka haluaisin sen toteutuvan "pian" kaiken on oltava valmiiksi mietittyä kun toteutus alkaa. 

2. Haluan nähdä ja kokea pari "must to see" -taidenäyttelyä 

Collection,Kakkonen/ EMMA - Espoon modernin taiteen museo, kuva Ari Karttunen / EMMA

Minulla on poltellut jo pitkään muutama todella mielenkiintoinen taidenäyttely, joihin olen ajatellut suunnata heti kun on vain aikaa. Amos Rexin Hans Op de Beeckin Hiljainen paratiisi on ehdottomasti nähdä ja joka kerta kun ajan Lasipalatsin ohi mietin, että "ensi viikonloppuna". Didrichsenin taidemuseon Materian runous - Eila Hiltunen 100 vuotta on 29.tammikuutta asti joten sinnekin pitää ehdottomasti ehtiä. Kolmas näyttely löytyy Espoon modernin taiteen museo EMMAsta eli Kakkonen Collection. 

3. Hankkia kotiin hienohelman - siis uuden viherkasvin

Kuva Keskipohjanmaalainen / Outi Yli-Arvo

Olen monta vuotta haaveillut vanhan ajan viherkasveista ja nimenomaan kasvista nimeltään hienohelma eli Asparagus densiflorus 'Sprengeri'. Tämä vihreä "parsakasvi" on todella perinteinen huonekasvi, joka on jo 1890-luvulla löytyi salin nurkasta tuomassa vihreyttä tilaan. Ruukkuparsojen kasvattaminen on siis todella säilyttänyt suosionsa yli sata vuotta ja nyt minä haluan on hienohelman. 

En haasta ketään mukaan tähän "Kolme asiaa -blogihaasteeseen" mutta kiva olisi lukea mitä vaikka Kepposet -blogin Rva Kepponen vastasi näihin samoihin kohtiin.6 kommenttia:

 1. Kiva kun tulit mukaan vaikka en tällä kertaa sinua haastanutkaan. Paljon samoja kohtia olisi voinut omaankin postaukseen laittaa, kuten tuo kellari/varastokomeron siivous ja turhien paperien tuhoaminen. Silppurikin meillä on sellaisia papereita varten joissa on joitain arkaluonteisia henkilötietoja. Muista teen kauppalistoja ja niitä meillä onkin aina paksu nippu käyttöä odottamassa.
  Vuoden ensimmäiset tulppaanit ovat minulla vielä ostamatta.
  Oikein hienoa tätä vuotta sinulle ja tietysti Mimmille<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minusta kiva haaste ja kiva oli vastailla kysymyksiin. Kiitos sinulle, että laitoit tämän liikkeelle ♥ Minulla ei ole silppuri mutta yritän repiä paperit mahdollisimman pieneksi. Jotkut todella arkaluonteiset silppuan töissä mutta niitä papereita on itse asiassa todella vähän. Kaikkea sitä tuleekin vuoden mitään säilöttyä.
   Hyvää loppuviikkoa Kristiina ♥ Meillä sataa vaihteeksi lunta ja keli on ihan järkky!

   Poista
 2. Tämä haaste oli kyllä tosi kiva ja niin oli sinunkin vastauksesi...ihan tuttua Marjoa <3
  Ihanaista iltaa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Hyvä, että sinä tunnistat minut vastauksista ♥ joten olen vastannut siis rehellisesti ja sydämestäni kysymyksiin. Mukavaa viikonloppua ♥

   Poista
 3. Hans Op de Beeckin Hiljaisen paratiisin olen nähnyt jo kaksi kertaa ja Kakkonen Collectioninkin kävimme katsastamassa joululomalla. Tampereellakin kävimme kahdessa museossa, joten vuodenvaihteen ympärillä on ollut mukavasti museokulttuuria.

  Paperia ei onneksi kerry enää läheskään samaan malliin kuin enenn. Käytännössä kaikki laskut tulevat sähköisesti, viranomaisasiatkin hoidan Suomi.fi:ssä ja suurimman osan papereista pistän pois, kun ne eivät ole enää ajankohtaisia. Ennen paperia oli useampikin mapillinen palkkatodistuksista laskuihin ja muihin dokumentteihin.

  Kellarista heitin pari säkillistä tavaraa viime viikolla, mutta seillä ja etenkin vintissä riittää vielä raivattavaa. Nyt keräsin kotoa vähään näytteenä tulleita shampoita ja saippuoita yms. kassiin, jonka viemme ruokakassin kanssa Klausin puolalaisesta pakolaiskeskuksesta tuomalle ukrainalaiselle pakolaisperheelle viikonkoppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan sinun kuvat Hiljaisesta paratiisista blogissa ja pakkohan minun on tuonne päästä. Näyttely oli jotenkin unenomaisen lumoava kokonaisuus. Kakkonen on myös niin upean ja värikkään näköinen somekuvien perusteella, että ehdottomasti myös sinne pitää ehtiä. Tampereella ehdin itse käydä myös Milavidassa missä tekin taisitte vierailla.

   Ei minullekaan kerry paperia enää samaan malliin kuin ennen mutta kuitenkin jonkin verran joten täytyy ne käydä läpi ja nyt asia on hoidettu maaliin! Muistan itsekin ajan kun tuli palkkalaskelmaa ja erinäisiä dokkareita, jotka nykyään on sähköisiä.

   Hyvä, että laitoit näytteitä kiertoon niin enemmän tarvitsevlle. Olen itsekin myös lahjoittanut vastaavia tuotteita.

   Mukavaa viikonloppua ♥

   Poista