tammikuuta 13, 2023

Nuutinpäivä 13.tammikuuta päättää meidän joulun

 

Tänään 13.tammikuuta vietetään Nuutinpäivää, joka perinteisesti aina on päättänyt jouluajan minun lapsuudenkodissani. Meillähän "hyvä Tuomas joulun tuopi ja paha Nuutti pois sen viepi" eli vasta jouluviikolla kotiimme alkaa ilmestyä joulukoristeita pikku hiljaa. Tämä on perinne, jonka olen oppinut jo isoäidiltäni joten haluan kunnioittaa sitä omassa elämässäni yhtenä edellisiltä sukupolvilta opittuna traditiona. 

Tänään Nuutinpäivänä on kulunut tasan 20 päivää perinteisen joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona kello 12 eli vanhan pohjoismaisen lainsäädännön mukainen ajanjaksoa umpeutuu. 

Joulurauhan julistus 2014, kuva Kari Vainio / Turun kaupunki

Nyt joku miettii, että miksi ihmeessä tuollainen joulurauha on aikoinaan edes pitänyt julistaa? Syyt ovat olleet hyvinkin yksinkertaiset eli järjestyksen säilyminen ja turvallisuus. Juhlapyhät toivat entisajan ihmisille ylimääräistä vapaa-aikaa jolloin myös syntyi levottomuuksia ja samalla oli suuri vaara tulipalojen syttymiselle myös. Asuttiin ahtaasti puisissa rakennuksissa ja lämmittäminen sekä valaistus hoidettiin avotulen avulla. 

Jos rikkoi joulurauhaa siitä seurasi rangaistus. Joulurauhan julistus on Pohjoismaista ainoana säilynyt elävänä meillä Suomessa. Lähetystä seurasi teeveen välityksellä jouluaattona yli miljoona kansalaista. Itse Turkuun oli tänä jouluna kerääntynyt 10000-15000 ihmistä katsomaan jo yli 700 vuotta vanha joulurauhan julistusperinnettä. 

Elsa Beskov, Petterin ja Lotan joulu - Nuuttipukki tulee 

Minulle Nuutinpäivä lopettaa joulunajan mutta päivään on aikoinaan kuulunut myös muita traditioita. Isoäitini kertoi, että hänen lapsuudessaan Nuutinpäivänä oli liikkeellä villejä Nuuttipukkeja, jotka olivat pukeutuneet väärinpäin käännettyihin turkkeihin tai lampaantaljoihin. Kasvoillaan Nuuttipukeilla oli tuohinaamarit ja päätä koristivat sarvet.

Nuuttipukkeina liikkuvat olivat nuoria mieshenkilöitä, jotka kiertelivät talosta toiseen kovasti metelöiden ja vaatien olutta itselleen. Joulurauha kun ei enää ollut voimassa niin ehkä tämän uhmakkuuden takana vähän sellainen "keväällä irti päässeet vasikat laitumelle" -meininki. 

Kuva Lux Fennica

Alun perin Nuutinpäivän nuuttipukkiperine on rantautunut meille Suomeen Ruotsista. Nuutinpäivä on ollut kalenterissa nykyisellä paikallaan jo vuodesta 1708 lähtien. Nuutinpäivänä on alun alkaen muisteltu kahta tanskalaista pyhimystä, jotka ovat olleet Tanskan suojeluspyhimys Pyhä Knut ja herttua Knut Lavard. Molemmat Knutit kokivat jo varhaisella keskiajalla marttyyrikuoleman. 

Knuuttipukki perinne alkoi muuttua myöhemmin lasten perinteeksi ja sen on säilynyt nimenomaan Lounais-Suomessa. Kirjoitin viime vuonna kattavasti Nuutinpäivän postaukseen Nuuttipukeista ja Nuuttiperinteestä eli tästä pääset vielä tarkemmin kurkistamaan mitä kaikkea Nuuttipäivän viettoon liittyy.  


Joulusta luopuminen on aina vähän haikeaa mutta samalla kun amaryllikset ovat jo vetämässä viimeisiään voi miettiä tulppaanien hankkimista niiden tilalle. Amarylliksen kukat eivät ole ihan tässä loistossa mitä näissä viikon takaisissa kuvissa mutta edelleen tuo valkoinen amaryllis, josta on leikattu jo yksi kukkavana maljakkoon kukkii todella upeasti. Ensimmäiset valkoiset tulppaanit hankin jo ennen joulua mutta marketeissa on ämpärikaupalla erivärisiä tulppaaneita, joita sitten tulevina viikkoina tulee taas kauppareissuilta napattua mukaan. 

Kollaasi Puutarhurin Majan alenurkan muutamasta tuotteesta. 

Todellinen joulufani ja "penninvenyttäjä" on tarkkana nyt menneen sesongin joulutuotteiden kanssa ja tekee tarvittavia hankintoja jo ensi joulua silmällä pitäen. Minä kotiutin viime tammikuun alussa joulukoristeita/somisteita nettikaupoista ja niin olen tehnyt myös tänä vuonna. Löysin Puutarhurin Maja nimisestä Tampereella sijaitsevasta nettiliikkeestä ensi vuoden joulukalenteriin jo rekvisiittaa. Mitä ostin jää salaisuudeksi ensi joulua ajatellen mutta tuolla heidän löytönurkassaan on kaikkea kivaa edullisesti. 

Kollaasi Emma's & Mama's alenurkan muutamasta tuotteesta.

Viime vuonna löysi puolestani Emma's & Mama's verkkokaupan, josta tilailin tuotteita myös joulualesta edulliseen hintaan joulun jälkeen. Nuo led-valoilla varustetut taulut ovat hauskoja ja viime vuonna tilasinkin heiltä Wolkswagen -joulukalenterin led-valoilla. Toki olen katsonut myös mitä muut sisustusverkkokaupat tarjoavassa alessa. Joulujuttuja ja todella hyviä löytöjä voi tehdä seuraavissa verkkokaupoissa: Newport, Jotex ja Ellos. Jos Pähkinänsärkijöitä vielä haluaisi niin Newportlla niitä olisi alennuksessa. Useampaa hahmoja eri väreissä löytyy ja erittäin sopuisaan hintaan. 

Nyt toivotan kaikille oikein hyvää perjantai iltaa ja alkavaa viikonloppua!

10 kommenttia:

 1. Tuo joulurauhan julistus Turusta säilyy vuodesta toiseen tosi suosittuna. Itsekin katson sitä aina tv:stä. Vanhana turkulaisena en ole kuitenkaan tainnut kertaakaan käydä paikan päällä sitä kuuntelemassa.
  Meillä joulu korjataan aina pois jo paljon ennen Nuutinpäivää, mutta vastaavasti aloitamme sitten jo heti viimeistään pikkujouluna, joten siitä ehditään kuitenkin nauttia riittävän kauan. Olen sen verran kärsimätön ihminen etten millään malta odottaa tuota kaikkea myöhempään :)
  Eilen muuten oli toinen vuosi peräkkäin kun yhtään Nuuttipukkia ei ovelle tullut koputtelemaan. Uskon että Halloween on vienyt paikan Nuutinpäivän "joulunpoissiivoojilta".
  Mukavaa viikonloppua sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulurauhan julistus on sellainen, johon olen itse tottunut jo lapsena eli meillä se katsottiin aina teeveestä jouluaattona.

   Ymmärrän, että teillä kun joulu alkaa aiemmin se myös korjataan nopeammin pois. Minä taas en osaa aloittaa kuin vasta silloin mihin olen jo lapsesta lähtien tottunut. Mutta tapoja on erilaisia eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa viettää joulua.

   Kiva, että Nuuttipukki perinne on voimissaan vielä Ahvenanmaalla. Meillä pääkaupunkiseudulla sitä ole vaan keskittyy tuonne länsirannikolle enemmän ja Hämeeseen myös.

   Kivaa torstaita ♥

   Poista
 2. Nuuttipukit ovat tuttuja täällä meidän asuinseuduilla. Oma äitini kertoi nuuttipukkien kiertäneen taloja kun oli pieni tyttö. Pukit hätistivät joulun pois ja mekastivat. Meidän poika on käynyt myös laulamassa naapureille Nuutinpäivänä kun oli lapsi. Siitä kun sai palkaksi karkkeja ja herkkuja. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinikka viestistäsi ja hyvää uutta alkanutta vuotta! Hauska kuulla, että teidän seuduilla Nuuttipukki perinne on vielä voimissaan. Tällaiset tavat ovat perinnettä, jonka oli kiva säilyttää vielä seuraavillekin sukupolville.

   Poista
 3. Olipas ihanaa huomata, että olit löytänyt kivoja löytöjä Puutarhurin Majan verkkokaupasta. :) Kiitos ja ihania tammikuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna ♥ Teidän valikoimissa oli vaikka mitä kivaa joten varmasti palaan tekemään jatkossakin lisää löytöjä. Varmasti joulun 2023 joulukalenterissa näkyy mukana teiltä hankittuja "joulujuttuja" rekvisiittana.

   Poista
 4. Minulle Nuutinpäivä on jäänyt ihan vieraaksi juhlapäiväksi. Toki tiedän sen olemassaolosta, mutta en tiedä ketään, jota olisi sitä mitenkään viettänyt.

  Minä venytin tänä vuonna joulun jopa ylitse Nuutinpäivän. Meillä oli pienet jälkijoulut sunnuntaina :D Suvun yhteinen jouluillallinen meillä jäi väliin, koska poikamme sairastelivat jouluviikolla.

  Minun piti tsekata kaikki joulualet, kun vähän himottaisi hankkia valkoisten koristeiden tilalle toinen setti kaikenlaista värikkäämpää. En taaskaan ehtinyt paneutua asiaan. No, ehkä sitten vajaan vuoden päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuutinpäivä on itselleni tullut todella tutuksi sitä kautta, että isoäitimme kertoi meillä paljon tästä perinteestä, joka on ollut vielä Vihdissäkin Uudellamaalla voimissaan hänen nuoruudessaan.

   Seurasin somesta teidän yhdistettyjä jälkijouluja, jotka olivat minusta hurjan hyvä idea kun teidän jouluvietto jouduttiin sairastapauksien takia perumaan. Upeaa luovuutta yhdistellä vähän juhlia yhteen ja viettää kuitenkin yhteistä tärkeää aikaa perheen/suvun kesken.

   Joulualet ovat muuten vielä monissa verkkokaupoissa meneillään edelleen - vink vink - joten klik ja klik shoppailemaan!

   Poista
 5. Meidän äiti puhui meille Nuuti pukista kun olimme siskoni kanssa pieniä. Ihania nuo tähdet tuossa ensimmäisessä kuvassa, niitä pitäisin varmasti esillä läpi vuoden.
  Ihanaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että teidän äitinne on tuntenut Nuuttipukin ja ilmeisesti hän on kotoisin sellaiselta alueelta Suomessa, jotta Nuuttipukki perinnettä on vielä vaalittu. Tähdet ovat aikoinaan hankittu Indiskasta. Meillä ei ole punaista kotona kuin jouluna eli vaikka kivoja ovatkin kerätään tähdet taas odottamaan seuraavaa joulua.

   Kivaa loppuviikkoa Outi ♥

   Poista