maaliskuuta 06, 2018

Miksi elämme koko ajan "edellä aikaa"?


Tämän blogipostauksen piti ilmestyä jo viime syksynä. Olin kerännyt itseeni kiukkua ja närkästystä kulkiessani kauppakeskuksissa. Juhlista jaloimman suklaarasiat olivat kuin varkain hiipineet kauppojen hyllyille jo lokakuussa. Kun taustalla vielä soi "Kulkuset kulkuset" ja ulkona oli selkeä syksy minulla vain hirtti kiinni. Annoin palaa ja kirjoitin näppis sauhuten siitä miksi meidän pitää elää markkinavoimien mukaan eikä kalenterin tai ulkona vallitsevan säätilan? Teksti oli valmis ja huokaisin helpotuksesta! Paha olo oli purettu ulos. Mutta luettuani tuotokseni pariin otteeseen kriittisesti deletoin koko tekstin. Mietin voisinko julkaista blogissa tällaista "Aina Inkeri Ankeisen" jurmutusta? Minun bloginihan on hyvän mielen blogi? Ei siis valitusta kun muut ovat jo ihan fiiliksissä lähestyvästä juhla-ajasta...

Otin tämän "kertaalleen kuopatun mutta mielessäni edelleen pyörivän" postauksen puheeksi sisältötoimistoa luotsaavan ystäväni Minnan kanssa. Hahmottelin mikä minua tässä "edellä aikaa" elämisessä ärsyttää ja ahdistaa. Minna alias Rouva Sana ymmärsi hyvin pointtini ja rohkaisi minua kirjoittamaan postauksen uudelleen. "Mikään tarina ei ole liian pieni kerrottavaksi." on Rouva Sanan tarinatalon motto. Silläkin uhalla, että minut lynkataan muiden ilon pilaavana ankeilijana ja valittajana kirjoitin tekstin uudelleen. Ehkä tästä puuttuu se "uho", jota viime lokakuussa oli mutta tunnen helpotusta kun olen tämän tehnyt.


Ymmärrän itsekin koko ikäni myynnin ja markkinoinnin parissa töitä tehneenä, että mitä aiemmin aloittaa joulumyynnin sitä paremmat mahdollisuudet kaupalla on saada kassakoneet kilisemään. Tuntuu vain aika hassulta, että koulujen syyslomat ovat juuri loppuneet kun ensimmäiset jouluvalot jo ripustetaan esille. Valosarjojen voi helposti puolustella olevan torjumassa kaamosmasennusta. Liian aikaisin kassajonoon kantautuvat joulurallatukset saavat taas minut päinvastoin maahan. "Ei vielä mietin" yrittäen sulkea korvani muuten niin kauniilta joulumelodialta. Toisaalta kun aloittaa aikaisin on toki kiire sitten heti tapaninpäivän iltana kerätä kaikki joulukoristeet pois kotoa. Jotkut ihmiset oikein kisailevat siitä kenen kuusi lentää ensimmäisenä ulos.

Jouluviikolla näin marketissa jo ensimmäiset Runebergintortut ja laskiaispullat. OMG! Pääsiäisherkku mämmi rantautui kylmäaltaaseen jo tammikuussa ja tänään kaupassa oli tippaleipiä. Simaakin oli kuulemma tulossa, kertoi kauppias iloisesti yhdelle rouvalle. Pääsiäismunia on ollut minusta saatavilla on monta viikkoa ja ihan varmasti jotain vappuun liittyvää nähdään kohta.


Minusta tuntuu vain todella hassulta miten me aikaistamme kaupan rytmin mukaan omaa elämäämme. Menevätkö nämä juhlapyhät vähitellen jo sekaisin jos kunkin sesongin herkkuja on saatavilla aina vain aikaisemmin? Ovatko myös juhlapyhät ehkä menettäneet merkityksensä meille? Olemme koko ajan edellä kalenterista ja vuodenajoista samalla.

Mahtaako moni meistä edes tietää miksi nautimme herkullisia laskiaispullia laskiaistiistaina? Laskiaistahan on alunperin vietetty lähestyvän pääsiäisen takia ja sen vietto on ollut seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaistiistain jälkeen on ollut tuhkakeskiviikko ja on laskeuduttu paastoon. Jos syöt siis laskiaispullan jouluviikolla sinulta jäisi kyllä joulukinkun nauttiminen väliin. Paastoaikana kun liha on jätetty kokonaan pois ruokavaliosta.


Nonniin, nyt joku miettii siellä ruudun toisella puolella minun haluavan kirjaimellisesti noudattaa perinteitä enkä sallivan yhden pullan syöntiä milloin huvittaa jos kerran tekee mieli. Ajattelen tätä kuitenkin vähän laajemman perspektiivin kautta eli tietyistä perinteistä kiinnipitäminen voi olla myös turvallista ja aikaa rytmittävää. Kun minä olin lapsi (apua, nyt kuulostan jo pahalta) meillä kotona sai limsaa vain lauantaisin saunan jälkeen. Kun minusta kasvoi aikuinen ostan sitä limsaa ihan joka päivä jos huvittaa mutta maistuuko se enää niin hyvältä? Ehkä näiden kausituotteiden kanssa on vähän samanlainen juttu. Jos joka päivä söisin Fazerin Mignon-munia olisivatko ne niin hyviä?

Jos jätetään nyt nämä juhlapyhät rauhaan ja siirrytään seuraavaksi kesäisimpiin aiheisiin. Perinteisiä kesälomakuukausia meillä Suomessa ovat kesä-heinä-elokuu ja jotkut meistä viettävät lomaa myös elokuussa. Usein jos oma kesäloma on pidetty ja palataan töihin heinäkuun puolivälissä aletaan jo puhua syksystä. Ulkona voi olla kuitenkin parhaimmat helteet mutta koska kauppa alkaa valmistaa meitä syksyyn tulee syysfiilis pakosta. Syysvaatteet alkavat tulla jo heinä-elokuun vaihteessa myyntiin vaikka lämpimämmät kesäilmat usein ajoittuva tänne loppukesään. Olen jopa nähnyt elokuussa uudet talvisaappaat jalassa kulkevan iloisen shoppailijan!


Jostain syystä pukeutuminen ei kuitenkaan talvella muutu kovin paljoa kesästä. Teinien (ja vähän vanhempienkin) on ihan pakko kulkea kesäisissä tossuissa sinipunaiset nilkat pakkasesta jäässä myös talvella. Eihän nyt talvijalkineita ole pakko laittaa vaikka ulkona olisi parikymmentä astetta pakkasta. Kuka sitä nyt sään tai talvikuukausien takia pukeutuisi jos joku trendi määrää toista. Jos kaikkialla muualla tämä on muotia niin se on meilläkin. Terveydestä viis!

Jos jokainen arkipäivä olisi juhlapäivä tuntuisiko se enää juhlalta? Minusta ei ainakaan tuntuisi. Ajan kulumisen kannalta on omasta mielestäni tärkeää erottaa arki ja juhlapyhät. Juhlapyhät myös menettävät merkitystään ja niiden fiilistely "väljähtyy" jos juhliminen aloitetaan kovin aikaisin. Tai pahimmillaan unohdetaan miksi niitä juhlapäiviä edes vietetään. On myös ihan tärkeää pitää vuodessa joku rytmi ja myös niissä meidän neljässä vuodenajassa.

UGH, olen puhunut ja saa kommentoida sekä esittää vasta-argumentteja jos siltä tuntuu!

17 kommenttia:

 1. Kauppa menee menojaan, minä elän oman aikataulun mukaan. Tänä vuonna söin yhden laskiaispullan, Runebergintorttua en lainkaan, tippaleivistä en välitä ja tuskin simaakaan juon. Pääsiäisruoat syön pääsiäisenä, tuskin pääsiäismuniakaa tulee ahmittua etukäteen. Mutta ei minua hirveästi häiritse muiden etuajassa eläminenkään.

  Talvitakin ja -saappaat olen kuitenkin hankkinut elokuussa, jotta varmasti saan ne, jotka haluan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassu juttu, että tämä sinun kommentti löytyi tänään 29.3. roskapostista??? Outoa!
   Kaikki muut kommenttisi ovat tulleet ihan normaalisti suoraan blogiin.
   Itse söin myös yhden laskiaispullan. Runebergintorttuja en voi allergian takia syödä mutta tippaleipiin olen ihan hulluja. Ja sima on hyvää.
   En muista koskaan ostaneeni talvisaappaita elokuussa.

   Poista
 2. En esitä vastaväitteitä vaan olen sinun kanssa täysin samaa mieltä. Välilä tuntuu, että hyvä kun juhannuksesta päästään, niin pitäisi jo joulua alkaa miettimään. Niin paljon kun kaikista juhlista tykkäänkin, niin vähän rajaa näissä pitäisi olla!
  Ihanaa tiistai-iltaa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos komppauksesta Outi :) Aika hyvin todettu tuo "juhannuksesta päästy niin täytyy alkaa miettiä jo joulua". Löytyyhän maailmalta tavarataloja mm. Harrods, jossa jouluosasto on auennut jo elokuussa sitä etsiville. Muistaakseni Selfridges avasi samaan aikaan joulun mutta rajatulla osastolla. :D
   Kivaa päivää Outi <3

   Poista
 3. Ei sitä aina tarvitse kirjoitella vaan positiivisuuksia, jos joku ottaa päähän! :) Ylipäänsä harmittaa kaiken kaupallistuminen. Miksi sitä kaikkea krääsää pitää syytää joka juhlaan? Se jos joku saa mun juhlamielen latistumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi Mere. Joulusta ja monista muistakin juhlista on tullut aivan liian kaupallisia. Joulua voi hyvin viettää ilman valtaisaa lahjavuorta ja kaupoissa säntäilyä. Se tunnelma ja ajatus on minusta tärkeämpää. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Hyvää pohdintaa :)

  Olemme kai tottuneet tähän rytmiin jo niin, ettei sitä aina kaikkea huomaa!

  Olen itse elänyt koko työuran kaupan rytmissä ja minulla se on jo selkärangassa. Toisaalta nyt alaa vaihtaneena en laittaisi saapikkaita jalkaan heinäkuussa! Aikaisemmin tein sen. Tammikuussa olin sisätiloissa jo kesäkengissä! Nyt on ihana nauttia sesongeistä ihan loppuun asti ja laittaa ne kesäkengät jalkaan sitten vasta kun lumet ovat sulaneet.

  Ostin muuten pari päivää sitten nilkkurit netistä! Joten ex-muodin ammattilaiselle on mennyt sesongit sekaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli :)

   Ymmärrän kun olet ollut kaupan rytmissä siihenkin tottuu ja siitä tulee rutiini. Minä olen aina ollut sellainen "kesänvenyttäjä" ja siirtynyt saappaisiin ihan viime hetkillä. Usein olen myös "myöhästynyt" nilkkureiden ostamisessa ja koot ovat loppuneet kun vasta herään, että tarvitsen nilkkurit.

   Jään odottamaan milloin uudet nilkkurit esitellään... :D

   Poista
 5. En myöskään itse oikein ymmärrä miksi sesongit ovat alkaneet valua aikaisemmaksi. Itse huomasin asian jo vuosituhannen vaihteessa makeistehtaalla työskennellessä. Silloin alettiin keskusliikkeille markkinoida joulumassoja jo marraskuun alkuun pystytettäviksi. Saatiin näin enemmän myyntiaikaa, vaikka varsinainen myynti tapahtuikin kahden viimeisen viikon aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kimmo :)

   Muistan lukeneeni artikkelin, että joulutavaroiden esillepano on aikaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana 2-3 viikolla. Juuri makeiset ilmestyvät ensimmäiseksi. Varmasti se suurin ostoryntäys on pari viikkoa ennen joulua mutta "jos muutkin aloittavat niin mekin aloitetaan" taitaa olla trendi. Ei voi jäädä jälkijunaan.
   Kauppakeskus Ainoa Espoossa teki päätöksen pari vuotta sitten ei siellä soiteta ollenkaan joulumusiikkia. Hieno päätös minusta.

   Poista
 6. My words exactly jos vähän liioittelen�� Tuo limsa lauantaisin saunan jälkeen toi lämpimiä ajan kultaamia muistoja omastakin lapsuudesta. Juhlapyhien odottaminen on minustakin tärkeä osa itse juhlaa. Esim. mämmin ja suklaamunien tulo kauppaan oli iso juttu rairuohon itämisen seuraamisen ohella. Samoin siman valmistumisen odottaminen vapuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) joku voisi todeta tähän "kyllä teillä on ollut ankea lapsuus" :D
   Olen samaa mieltä kanssasi, että juuri se odottaminen on osaa juhlaa ja siihen valmistautumista. Juhla ikäänkuin minusta "lässähtää" ja menettää merkitystään
   jos sitä odotellaan liian kauan.

   Poista
 7. Supermahtavaa, että tartuit loistavaan aiheeseesi, vaikka alkuun epäröit. Huomaatko, että kukaan tähän astisista kommentoijista ei ollut kanssasi eri mieltä <3. Aika usein "ankeuttajat" saavat komppaajiakin, kun aihe on perusteltu ja ruodittu. Hyvä sinä!

  Enkä voisi olla itse muuta kuin nii-iin samaa mieltä kanssasi. Loistava blogikirjoituksen aihe.

  Jouluna tuntui melkein pahalle, kun juhla tuotiin moneen kotiin jo marraskuussa, ja tapaninpäivänä kaikki oli ohi - siis silloin, kun suomalaisen joulun kuuluisi olla parhaimmillaan!

  Tai laskiassunnuntaina, jolloin mietin, että kuinka moni tarttui jo tippaleipiin vain siksi, kun laskiaspullat tulivat korvista ulos. Vappuna grillaammekin varmasti sitten jo juhannusmakkaraa ja juhannuksena valmistamme omenahyvettä. Koska "aikaa edellä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Unohdin: superkauniita kuvia Marjo <3!

   Poista
  2. Kiitos Rouva Sana :) että kannustit minua julkaisemaan tämän. Pakko myöntää näin jälkikäteen ettei tässä postauksessa ole niin paljon vihaa, uhoa ja kiukkua kun siinä ennen joulu kirjoitetussa mutta ehkä parempi näin.

   KÄÄK....oliko teillä tippaleipiä jo laskiaisena? Meillä Espoossa näin vasta eilen tai sitten en ole ollut oikeassa marketissa. Juhlapyhät tai niihin liittyvät herkut eivät ole enää aikaan sidottuja joten hyvinkin voimme vappuna valkolakeissa grillata juhannusmakkaraa ja koristella jo joulukuusen valmiiksi odottamaan Halloweenia....

   Kiva kun pidit myös kuvista <3

   Poista
 8. Tottakai sitä saa kirjoittaa myös niitä itseään harmittavistakin asioista ja hyvä niin. Olen samaa mieltä kanssasi tästä että elämme edellä aikaa. Olen huomannut sman ja samoja ärsytyksiä se aiheuttaa täälläkin. Itse asiassa menee jo pikku hiljaa sekaisin että koska se pääsiäinen olikaan, kun tosiaan kuukausi kaupalla on jo ne suklaamunat siellä kaupass nähty.

  Minun mielestä tahti on sen kuin kiihtynyt viime vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Souliina tuestasi ja kommentista 😊 Nyt jo jotkut meistä ovat kovaa vauhtia valmistautumassa syksyyn vaikka ulkona on 27C astetta lämmintä. Ja osa viettää vielä kesälomaa kuten itsekin teen.

   Poista