toukokuuta 14, 2022

Varaslähtö Roihuvuoren kirsikkapuiston vaaleanpunaiseen hanamiin 花見

 
Otimme tänään jo varaslähdön ja matkasimme Roihuvuoren kirsikkapuistoon viettämään hanamia. Virallista hanamia 花見 kukkien katselupäivää vietetään juhlallisesti vasta huomenna sunnuntaina klo 12-18. Koska huomiselle on omassa ohjelmassa jo muita suunnitelmia päätimme tänään jo kipaista ihailemaan vaaleanpunaista kukkaloistoa. 

Olin muutaman ystävän Instagram kuvista jo nähnyt, että puisto oli alkanut muuttua hennon vaaleanpunaiseksi. Kirsikankukkiin jo vuosia sitten hurahtaneena ei tätä hetkeä voi jättää kyllä kokematta. Yksittäisiä kirsikkapuita olen jo nähnyt mutta Roihuvuoren kirsikkapuistossa puita on uudistuksen jälkeen peräti 315 joten täällä ollaan kirjaimellisesti "vaaleanpunaisessa maisemassa". 


Minulla on ikuinen haave päästä joskus Japaniin kun kirsikkapuut kukkivat. Edelleen tuo reissu on omalla bucket-listalla ja ehkäpä se jossain vaiheessa toteutuu. Roihuvuoren kirsikkapuisto on upea paikka ja siellä pääsee hanami tunnelmaan mainiosti. Puiston uudistus parin viime vuoden aikana on nostanut alueen tasoa vielä entisestään ja samalla myös puiden määrä on lisääntyneet. Viimeksi istutetut puut ovat kovin pieniä ja hentoisia mutta kukat niissä ovat komeita. Tuo otsikkokuvan kirsikkapuu on Sahaajankadun varrella lähellä suojatietä missä tänään oli joku ruokapiste. Itse puu on hyvin vaatimaton mutta minkä kukkaloiston se on jo saanut aikaan. Ihan mielettömän määrä kukkia!


Roihuvuoren hanamissa on huomenna tarjolla runsaasti ohjelmaa kukkien ihailun lisäksi. Jos tanssi kiinnostaa niin parapara- ja butoh -tanssiesityksiä on tarjolla. Parapara on Japanista lähtenyttä klubitanssia, jossa keskitytään ylävartalon ja käsien liikkeisiin. Askeleet ovat helpompi osa tätä tanssia eli mukautuvaa sivuaskelta, steppiä toistetaan tanssiessa. 

Olen kerran päässyt seuraavaan butoh -tanssia ja siinä tanssijoilla on kasvot sekä kädet maalattu valkoisella. Itse tanssia on vaikea selittää mutta mielenkiintoista sitä oli katsella. Tanssi on syntynyt Japanissa toisen maailmansodan jälkeen ja tästä voit kurkistaa tarkemmin minkälaisesta tanssista on kyse. 


Lisäksi hanamissa on tarjolla origameja ja kalligrafitaidetta. Olen vuosia sitten yhdessä työpajassa päässyt kokeilemaan japanilaisen paperintaittelun eli origamien tekoa ja se oli ihan huikeaa. On uskomatonta mitä kaikkea voi saada aikaiseksi taittelemalla vain paperia! Meille jokaiselle tekisi hyvää tässä hektisessä maailmassa myös kokeilla joskus kalligrafiaa eli korutekstausta tai toisin sanoen kaunokirjoitustaidetta. Me olemme niin turtuneita käyttämään vain sormiamme kun kirjoitamme, että käsin kirjoittamisen jalo taito on monella todella ruosteessa. Hyvä kun oman nimikirjoituksensa saa raapustettua. Japanilainen kalligrafia on varmasti vieläkin haastavampaa ja olen lukenut, että kalligrafi tunnit aloitetaan meditaatio harjoituksilla sekä nuorella iällä. 


Roihuvuoren hanamissa on tarjolla myös teetaidetta, budo-esityksiä ja koton soittoa. Budo on yhteisnimitys japanilaisille itsepuolustus- ja taistelutaidoille. Budolajeissa fysiikan ja kehollisten taitojen lisäksi harjoitellaan myös henkisesti ja sosiaalisesti. Koton soittoa olen päässyt kuulemaan Roihuvuoressa hanamin yhteydessä useitakin kertoja. Tämä jännä kielisoitin tuo etäisesti mieleen vähän meidän suomalaisen kanteleen mutta koto on huomattavasti kookkaampi. Tästä voit kurkistaa enemmän koto-soittimesta. 13-kielisen soittimen ääni on kaunista kuultavaa. Roihuvuoren kirsikkapuiston alueella on myynnissä japanilaisia herkkuja ja ainahan voi pakata mukaan myös oman piknikkorin eväineen. Alueella ovat tervetulleita myös koirat ja jo tänään siellä näkyi shiba inu -koiria, joiden omistajat yleensä kokoontuvat hanamissa. Shiba muistuttaa vähän meidän pystykorvaa ja sillä on minusta aina sellainen hauskan naurava ilme kasvoillaan. Varmasti myös huomenna alueella näkyy myös paljon "näyttävästi pukeutuneita" juhlijoita. Perinteinen pukukilpailu käydään taas hanamissa ja parhaat puvut palkitaan. Kuva Roihuvuoren hanamista 2019 ja tästä voit kurkistaa postaukseeni, jossa enemmän pukukuvia. 

Mukavaa lauantai iltaa kaikille ja hyvää hanamia jos menette sitä viettämään huomenna! 

4 kommenttia:

 1. Hanamin aika on niin kaunista. Joka vuosi sitä odottaa, että kirsikkapuut käyvät kukkimaan.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanamin aika on kaunista ja koska se kestää vain hetken siitä on aina vähän stressiä keväisin ehtiikö siitä nauttia kunnolla. Kirsikkapuut ja niiden vaaleanpunainen unelma on "must to see" joka kevät. Kohta kukkivat jo omenapuut - tuometkin jo kukkivat joten lisää kaunista riittää pihalla ja puistoissa. Kivaa viikonloppua ♥

   Poista
 2. Kirsikankukat ovat niin kauniita. Erityisesti pidän tuollaisista vähän enemmän kerrotuista kukista ja olen toivonut niitä lisää Roihuvuoreen. Eilen en viitsinyt lähteä hanamijuhliin, kun siellä on viime vuosina ollut jo liikaa ihmisiä minun makuuni. Tänään on edessä kukkien ihailua.

  Kivaa alkanutta viikkoa Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roihuvuoreen oli selkeästi istutettu nyt näitä kerrottuja kirsikankukkia enemmän. Itse ajattelin myös suosiolla jättää Hanami-sunnnuntai ja virallisen viettopäivän väliin kun oli todella muutakin ohjelmaa sekä myös siksi, että ihmisiä on usein silloin vähän liikaa. Onneksi jo päivää ennen hanami oli loistossaan. Mukavaa viikonloppua Rva Kepponen ♥

   Poista