toukokuuta 19, 2022

Valkoisten kukkien lumo -kirja on täynnä valkoista kauneutta

 
Kirja saatu arvostelukappaleena / Readme

"Valkoinen rauhoittaa, raikastaa ja tekee puutarhasta tyylikkään. Valkokukkaisia kasveja voi yhdistää loputtomasti muiden värien kanssa. Tai vaihtoehtoisesti puutarhasta voi suunnitella tyylikkään valkovihreän kokonaisuuden, joka säilyttää lumonsa vuodesta toiseen. Valkoiset kukat luovat tunnelmaa myös kotiin ja sisustukseen kaikkina vuodenaikoina." kiteyttää Valkoisten kukkien lumo -kirjan kirjoittanut Riina Hifumi uutuuskirjansa takakannessa. 

Valkoiset kukat ovat hurmanneet minutkin jo vuosia sitten vaikka suuri värien ystävä olenkin. Kun aikoinaan astelin morsiamena alttarille oli minun morsiuskimpussani vain valkoisia kukkia. Ruusut taisivat olla shampanjan värisiä ainakin löytämieni kuvavedoksen perusteella. Äitini ja isoäitini kummastelivat kimppuni värittömyyttä ja myös kukkien valintaa mutta pidin pääni saadakseni juuri oman näköiseni kimpun. Vaikka tuo avioliitto on myöhemmin kariutunut niin morsiuskimppu tärkeänä päivänä oli juuri minun persoonaani sopiva ja todella mieluinen. Allaolevat valokuvat otin pienistä  koevedoksista joten pahoittelut kuvien huonosta resoluutiosta. Riinan oma rakkaus valkoisiin kukkiin on syntynyt pikku hiljaa vuosien myötä ja valkoiset kukat ovatkin näin vallanneet myös hänen oman kotipuutarhansa sydämen lisäksi. Riina on puutarhuri ja pihasuunnittelija minkä lisäksi hän kirjoittaa myös blogia, jonka tunnusmerkkinä ovat juuri valkoiset kukat. Versoja Vaahteramäeltä -puutarhablogi on täynnä toinen toistaan kauniimpia kuvia omasta puutarhasta joten tämä blogi kannattaa ottaa seurantaan. Minä olen tutustunut ihanan sydämelliseen Riinaan Suomen 40+ blogit -yhteisön kautta, joten olemme myös blogikollegoita. Nelkytplusblogit löydät myös Facebookin ja Instagramin kautta. Jos minulla joskus on puutarha haluaisin sinne paljon hortensioita ja jasmikkeen. 

Riina käsittelee kirjassaan myös valkoisten kukkien historiaa, joka selittää miksi oma äitini ja isoäitini vierastivat valkoista morsiuskimppuani. Vanhemmille sukupolville on valkoisella värillä ollut ihan erilainen merkitys eli valkoiset kukat on liitetty hautajaisiin ja suruun. Myös minuun on vahvasti iskostettu ajatus, että kallan kukkaa ei kotiin tuoda koska se ennustaa kuolemaa. Pakko myöntää, että tätä noudatan edelleen eli vaikka kalla on kaunis kukka en halua sellaista omaan maljakkooni. Freesia eli runokki on vanha ja perinteinen leikkokukka. Oman äitini morsiuskimpussa oli freesioita, joten meillä tuoksui aina vanhempien hääpäivänä freesiat maljakossa isäni ostamina. Äidin kukat eivät tosin olleet valkoisia kuten minun hääkimpussani olleet freesiat. 

Kirjaa varten Riina myös haastatteli sekä tukkukauppiaita että kukkien ostajia eri ikäluokista saadakseen käsityksen miten valkoiseen väriin kukissa suhtaudutaan. Kysely paljasti, että vaikka täysin valkoisen kukkakimpun voi ostaa itselleen sitä harvemmin uskaltaa antaa toiselle. Valkoiseksi lempikukaksi haastateltavien vastauksissa nousi juhannusruusu ja minustakin se on upea, valkoinen keskikesän juhlan merkki. Kyselyssä mainittiin myös iki-ihanat kevätkukat eli valkovuokot ja kielot, joita meistä jokainen on varmasti myös lapsena poiminut. Myös päivänkakkarat muistuivat mieleen ja nehän jos mitkä kuuluvat Suomen kesään ja niittyihin. Kirjassaan Riina esittelee lähes 200 sivun verran erilaisia valkokukkaisia kasveja. Valkoisia kukkia löytyy perennoista, pensaista, puista, köynnöksistä, kesäkukista, huonekasveista ja leikkokukista. Vaikka itse olen vain "parvekepuutarhuri" oli todella mielenkiintoista selailla kirjaa ja löytää sieltä puutarhoista tuttuja valkoisia kasveja. Kaupat ovat juuri nyt pullollaan vaaleanpunaisia pioneja mutta minä muistan lapsuudesta isoäitini valkoiset pionit Otalammen kesämökiltä. Pullean valkoiset nuput, joista pikku hiljaa avautui aivan huikean isoja pioneita, joita piti tukea erilaisilla kepeillä etteivät kukat taipuneet maahan. Muistan, että sateen jälkeen pioneita haettiin myös maljakkoon ja niitä sai mukaansa kotiin viemisiksi. 
Valkoiset liljat on minusta myös kauniita joten totta kai niitäkin oli aikoinaan tuossa hääkimpussani mukana. Kirjassaan Riina on listannut mitä kaikkea valkoiset kukat yleisesti symboloivat: uusia alkuja, avoimuutta, rehellisyyttä, rauhaa, tyyneyttä, täydellisyyttä, viattomuutta, puhtautta, keveyttä, luottamusta, valoisuutta, hyvyyttä, raikkautta, kirkkautta, siisteyttä, yksinkertaisuutta, vaatimattomuutta, kohtuullisuutta, hienostuneisuutta ja herkkyyttä. Olen täsmälleen samaa mieltä ja upeita adjektiiveja nämä kaikki ovat! Valkoiset ruusut kuuluvat myös omiin suosikkeihin. Ruusu symboloi rakkautta ja intohimoista romantiikkaa varsinkin jos se on punainen. Minusta rakkauden tunnustukseen käy yhtä hyvin valkoinen, pitkävartinen ruusu vaikka perinteisesti se symboloikin enemmän viattomuutta ja puhtautta. Riina vinkkaa kirjassaan, että ruusut pitävät kädenlämpöisestä (n.40 astetta) vedestä ja jopa sitä kuumemmastakin. Isoäiti korosti aina, että ruusuille pitää tehdä kunnon "imupinta" terävällä veitsellä viistoon. Ja ruusut eivät saa olla suorassa auringonpaisteessa tai vedossa. Olen joskus onnistunut säilyttämään ruusuja kolmattakin viikkoa maljakossa leikkokukkina. Gerbera eli sädelatva on puolestaan leikkokukka, jonka voi huoletta viedä myös allergiselle ja tuoksuherkälle. Kiitos Riinan nyt tiedän, että gerbera ei tuoksu ja se todella myydään aina ilman lehtiä. 


Riina on koonnut Valkoisten kukkien lumo -kirjaansa myös omat osiot valkoinen kevät, valkoinen syksy ja valkoinen joulu vuodenaikojen mukaan. Kevät osiossa puutarhurit kiertävät omassa puutarhassa tarkkailemassa kevään etenemistä "aamuin illoin ihmettelemässä vihreitä alkuja takapuoli pystyssä". Ai, että minä niin haluaisin oman puutarhan koska olisin NIIN hyvä tässä! Keväällä kylvetään, istutellaan astiataimia, tehdään kevätleikkauksia, lannoitetaan ja ihastellaan joka päivä jotain uutta. 

"Syksy on kuin puutarhurin palkkapäivä." kirjoittaa Riina. Syksyllä voi vihdoin nauttia kesän kasvattamasta sadosta ja hengähtää hetkeksi hektisistä kesähommista puutarhassaan. Muistan itsekin kun isoäidin kanssa istutettiin kesämökillä sipuleita mustaan multaan jotta voidaan sitten keväällä odotella sipulikukkien loistoa. Aina ei mennyt kuin Strömsössä vaan myyrät olivat popsineet kukkasipulit parempiin suihinsa talven aikana. Joku tuttuni väitti, että narsissit eivät kelpaa eläimille ravinnoksi mutta pitääkö tuo väite paikkansa en tiedä. 
Leikkokrysanteemi tuo mieleen isoäitini siskon isotätimme Ailin. Minusta hänellä oli näitä usein maljakossa. Krysanteemi symboloi iloa, pitkäikäisyyttä, onnea ja optimismia. 

Valkoiseen jouluun kuuluvat toki joulukukat, joiden historiaa löytyy myös Valkoisten kukkien lumo -kirjasta. Moniko siellä ruutujen toisella puolella tietää, että 1890-luvulla hyasinttien lisäksi kielo ja syreeni olivat myös joulukukkia? Joulutähtikin rantautui Suomeen vasta 1960-luvulla.

Kirjan viimeisissä luvuissa "Valkoinen puutarhassa" ja "Kuutamopuutarha" antaa Riina vinkkejä valkoisten kukkien käyttöön puutarhassa. Kuutamopuutarha oli minulle uusi tuttavuus eli en ollut aiemmin kuullutkaan siitä. Kuutamopuutarhassa valkoiset kukat pääsevät oikeuksiinsa illan hämärtyessä kun muut värit lakkaavat näkymästä. Siellä voisi olla jännää kävellä iltasella ja ihailla valkoista.
Huonekasvi osion sivuilta löytyi myös Perhoskämmekkä ja aloin taas miettiä miksi itse en ole onnistunut koskaan pitämään hengissä yhtään orkideaan. Pitäisikö minun vielä kerran antaa itselleni mahdollisuus onnistua tässä projektissa...?

Valkoisten kukkien lumo -kirja on jokaisen valkoisia kukkia rakastavan unelma! Kirjasta löytyy hurjasti vinkkejä sekä paljon tietoa valkoisista kukista sekä niiden hoidosta kotona ja puutarhassa. Riinan kirja toimii myös kauniina sohvapöytäkirjana, jota on kiva selailla kun haluaa lumoutua valkoisten kukkien kauneudesta. Oivallinen lahjaidea vaikka synttärisankarille tai tuliainen viherpeukalolle.Postauksen somisteena käytetyt valkoiset kukat on hankittu Bieder Kukkapiha Espoo Bemböle, Kuninkaantie 2. Hyvä valikoima ja ystävällinen palvelu!

 ♥Kiitos Riina ja Readme tästä aivan ihanasta kirjasta ♥
2 kommenttia:

  1. Valkoiset kukat on niin Riinan juttu! Ihana kirja <3 Kaunista viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täsmälleen samaa mieltä! Riinan valokuvat ovat todella kauniita ja kirja on hyvin informatiivinen. Vaikka ei olisikaan suuri puutarhuri tästä opuksesta löytyy pienemmänkin puutarhan hoitajalle myös hurjasti vinkkejä ja ohjeita. Kivaa viikonloppua Outi ♥

      Poista