toukokuuta 23, 2022

Kallio Kukkii 2022 - Império do Papagaion sambakulkue

 

Kallio Kukkii kaupunginosafestivaalin sambakulkue on monena keväänä kuulunut minun toukokuun ohjelmaani. Kummityttöni (veljeni tytär) on nimittäin ollut jo vuosia Império do Papagaio sambakoulussa, joka on osallistunut monesti näille festareille upealla kulkueella. Aiemmin on aina sambattu reitillä Helsinginkatu-Kustaankatu-Kinaporinkatu-Aleksis Kiven katu-Dallapén puisto. Kahtena edellisenä vuonna on jouduttu valitettavasti koronapandemian takia tekemään muutoksia. Keväällä 2020 kulkuetta oli mahdollista seurata virtuaalisesti verkossa. Vuonna 2021 jäi sambailu kokonaan väliin eli tapahtumaa ei järjestetty lainkaan. Nyt vihdoin 2022 oli aika siirtyä tositoimiin eli tanssimaan taas letkeän mukaansa tempaavaa samban rytmejä Kallion kaduille keväisille kaduille. 

Eilen sunnuntaina Império do Papagaion sambakulkue starttasi poikkeuksellisesti Paasivuoren puistikosta. Ilmeisesti normaalireitillä oli katutöitä tai jotain muuta, joka ei mahdollistanut kulkueen liikkumisen siellä. Tai ehkä Kallio Kukkii -festarin uusi järjestäjä oli halunnut siirtää reitin tapahtuman uuden järjestäjän myötä. Sambakulkueen kulkuereitti oli nyt Paasivuorenkatu-Saariniemenkatu-Pitkänsillanranta-Siltasaarenkärki-Säästöpankinranta-Eläintarhantie-Tokoinrannan hiekkakenttä. Aluksi minusta tuntui, että vain todelliset sambafanit olivat tulleet paikalle kannustamaan kulkueen lähtöä. Mutta pikku hiljaa paikalle tuli enemmän ja enemmän ihmisiä. 
Oikeastaan tämä uusi sambareitti oli aika kiva kun siinä oltiin välillä kaduilla vanhojen talojen välissä mutta seuraavaksi jo merenranta maisemassa. Oli hauska seurata kun asuintalojen ikkunoista katseltiin ja kuvailtiin omalla kadulla tanssivaa kulkuetta. Isovanhempani ovat ennen minun syntymääni asuneet tuolla Pitkänsillanranta nimisellä kadulla. Todella upeita 1900-luvun alun rakennuksia, joista monet ovat suojeltuja. Olisi joskus hauska päästä kurkistamaan johon niistä sisälle...


Ilma suosi eilen sambakulkuetta koska aurinko paisteli aivan ihanasti vaikka pieni tuulenvire tuntuikin välillä. Itse kiinnitin huomiota siihen, että kaikki osallistujat eivät olleet pukeutuneet samba-asuihin mutta kuulin myöhemmin järjestäjiltä, että pukutiloja ei tämän uuden reitin varrella ollut riittävästi kaikille. Mainiosti kulkue veti tunnin mittaisen sambansa läpi. Tanssin huumaa, rumpujen pärinää, musiikkia, nuoria ja vanhoja tanssijoita, hymyä, iloa, nauravia kasvoja ja iloista yhdessäolo.


Kuva lainattu Kallio Kukkii Facebook sivulta

Sambakulkueessa on tarkasti määritelty järjestys ja jos kurkkaat minun 2018 tekemääni postausta tästä tapahtumasta selviää monia muitakin mielenkiintoisia asioita. Ketkä tai mitä mahtavat olla Ala das Baianas, Porta bandeira, Mestre sala, Ala da Bateria, Destanquet, Aloja, Ala dos Passistas ja Rainha de Bateria. Jokaiselle on sambakulkueessa oma roolinsa joko yksilönä tai ryhmänä jäsenenä. Jokainen ryhmän jäsen on tärkeä ja yhteenkuuluvuuden tunne on käsinkosketeltava .  


Samban historia ulottuu 1900-luvun alkuun ja Rio de Janeiroon, Brasiliassa. Samballa on sekä portugalilaiset että afrikkalaiset alkujuuret. Rio de Janeiron alueen löysivät aikoinaan portugalilaiset löytöretkeilijät tammikuussa 1502. Koska eurooppalaiset luulivat Guanabaranlahtea joensuuksi he nimesivät paikan Rio de Janeiro ("tammikuun joki"). Alueelle alettiin perustaa siirtokuntia, joita kolonialistit sitten asuttivat. Brasiliaan tuotiin Lounais-Afrikan portugalilaisilta alueilta orjia työskentelemään plantaaseilla. Orjat toivat mukanaan batuque-rumpuja ja tanssin - jota silloin kutsuttiin nimellä semba - kehittyi voimakkaiden rumpujen vastapainoksi. Tanssi ja soitto helpottivat orjien kovaa arkea ja murheita. 


Mimmi haettiin kulkueeseen mukaan vasta ihan lopussa koska muuten ei kävelystä eikä varsinkaan kuvaamisesta olisi tullut yhtään mitään. Myös äänekäs musikki olisi varmaan pelottanut sitä. 

Samba oli ihana kuunnella ja samalla katsella myös letkeästi eteenpäin ilolla etenevää kulkuetta. Pakko myöntää, että seuratessa alkoi omakin jalka ihan huomaamatta vipattamaan ja lanne keinumaan. Kiitos Império do Papagaio upeasta elämyksestä 
2 kommenttia:

  1. Hieno värikäs kulkue. Tuolla oli varmasti kiva kuvata ja kuunnella tarttuvaa musiikkia. Ja onneksi oli hieno sää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ♥ Sää suosi ja musiikki sekä tanssi takasivat sen, että tuo tunnin kävely kulkueen mukana oli kyllä viihdyttävä. Toki seurasin silmä kovana aina missä kummityttöni oli ja hänen tanssiaan kulkueessa. Samba on aina yhtä iloista ja mukaansa tempaavaa. Mukavaa viikonloppua!

      Poista