toukokuuta 08, 2022

Äidilleni äitienpäivänä "Linné ja pieni pala paratiisia"

 


Hyvää äitienpäivää sinne pilvenreunalle Äiti ♥ Muistat varmaan lukuisia toukokuun toisen sunnuntain aamuja kun lapsuudenkodin keittiöstämme kuului epämääräistä kilinää ja kolinaa kun me veljeni kanssa valmistimme sinulle äitienpäivän aamiaista. Jossain vaiheessa piti ehtiä kipittämään läheiseen metsään hakemaan kimppu valkovuokkoja äitienpäivä kukiksi. 

Joskus saatettiin valkovuokkojen joukkoon ottaa muutama sinivuokkokin vaikka olit neuvonut ettei rauhoitettuja sinivuokkoja pitäisi kerätä. Emme vain voineet vastustaa kiusausta. Muutaman kerran olimme niin innoissamme itsetehdystä äitienpäiväkortista ja lahjasta, että tuntui todella vaikealta pitää se salaisuutena lauantai iltana saunan jälkeen. Olisi niin paljon tehnyt mieli jo luovuttaa äitienpäivä lahjasi ja nähdä sinun avaavan se. 
Carl von Linné oli ruotsalainen luonnontutkija, joka kehitti nykyaikaisen taksonomian perusteet. Häntä pidetään myös nykyaikaisen ekologian isänä, ja hänen merkityksestään kertoo esimerkiksi sanonta "Luoja loi, mutta Linné järjesti.

David von Cöln, Ananaskasvi 1729, öljy kankaalle


Ambrosius Bosschaert I, Kukkakori 1600-1620, öljy puulleOlit äitinä rakastava, huolehtiva ja varsinainen emotyyppi. Mehän olimme antaneet sinulle lempinimen Emu, jota koko perhe sitten käytti. Oikeasti nimi oli alun perin ollut Emo mutta katsottuamme Avara luonto- ohjelmaa Australiasta päätimme alkaa kutsumaan sinua Emuksi. Olit ylpeä lempinimestäsi ja hauska hellittelynimihän se oli. Olit sellainen huolehtiva "kanaemo" ja kannoit huolta joskus liiankin kanssa mutta tiedän, että tarkoitit meidän parasta. 

Leivoit maailman parhaat korvapuustit, teit synttäreille upeita täytekakkuja ja valmistit suussa sulavia ruokaherkkuja kuten lihapullia ja siskonmakkarakeittoa. Joskus kokeilit munuaisiakin mutta niistä emme pitäneet. Ja sinun pääsiäisenä pullataikinapohjaan leipoma rahkapiirakka on edelleen parasta mitä olen syönyt.Keskellä Johan Henric Scheffel, Carl von Linné "sulhanen muotokuvassa 1739 öljy kankaalleGerard David, Neitsyt Maria ja Jeesus lapsi maisemassa n.1520, öljy puulle
Antoine Watteau, Keinu n.1712, öljy kankaalle

Kun olimme pieniä ompelit meille todella kauniita vaatteita, joita ihasteltiin aina kun liikuimme niissä kaupungilla. Taiteellisena ihmisenä sinulla oli äärimmäisen hyvä värisilmä ja meidät olikin aina puettu sävy sävyyn kauniisti. Saimme silti olla lapsia leikeissämme, joissa sattui ja tapahtui kaikenlaista. Voin nyt tunnustaa, että se sininen mokkakenkäni oli siksi vähän harmaampi kuin se toinen, koska upposin sillä Peltolan mummolassa saviseen peltoon mutta pesin sen ojassa puhtaaksi. Enkö ollutkin kekseliäs!

Vuonna 1790 Tanskan kuningas Fredrik V tilasi diplomaattilahjaksi astiaston Katariina Suurelle, joka ehti kuitenkin kuolla ennen kuin sai lahjan. Flora Danica astiaston kuvat pohjautuvat luonnontieteilijä Georg Christian Oederin kasvikuvituksiin. Sinebrychoffin perheellä oli myös näitä arvokkaita astioita, joita valmistetaan edelleen. 

Kudoit mattoja, villakangasta ja ohjasit minutkin jo teini-ikäisenä tämän harrastuksen pariin. Minäkin kudoin 14-vuotiaana ihka ensimmäisen mattoni sekä villashaalin. Kangaspuut olivat hauskat ja tunsin suurta ylpeyttä, että osasin käyttää niitä. En enää muista mikä tämän paikan nimi oli missä kävimme kutomassa mutta siellä järjestettiin myös kokkauskursseja, joihin osallistuin. Myöhemmin liityit myös Marttoihin.


Jan Brueghel I, Kukka-asetelma n.1610, öljy puulle - kuvassa yksityiskohta teoksesta

Sinä maalasit tauluja, teit monenlaista keramiikkaa, mosaiikkitöitä, rakastit posliinimaalausta ja opetit myös meille rakkauden taiteeseen. Me lapset saimme myös kokeilla omilla käsillämme tekemistä ja jaksoit kärsivällisesti ohjata meitä vaikka pienien mosaiikkipalojen kanssa. Saimme kokeilla myös maalaamista erilaisilla tekniikoilla, korujen tekemistä ja muistan meidän askarrelleen myös tuohilastuista kaloja ja jotain muitakin eläimiä. Annoit minulle myös hyviä vinkkejä kun päätin itse tehdä nukkekodin vanerilaatikoista. Muistan, että kaivoit kangastilkkuja kätköistäsi nukkekotiin verhoiksi ja autoit minua tekemään helmistä nukeille kattokruunun. Ferdinard von Wright, Haminalahden puutarhassa n.1856-1857, öljy kankaalleEster Helenius, Aihe Sinebrychoffin puistosta 1929, öljy kankaalleFerdinand von Wright, Kukkia ja lintuja puutarhan nurkassa 1853-1854, öljy kankaalle 

Kun kesäisin matkailimme ympäri Suomea ja myöhemmin myös Ruotsissa sekä Norjassa sinä löysit meille paljon katsottavaa ja koettavaa. Kävimme Kolilla ihailemassa suomalaista sielunmaisemaa Edelfeldtin jalanjäljissä. Ihmettelimme erikoisia vaivaisukkoja kirkkojen ulkopuolella Pohjanmaalla. Matkasimme sisävesilaivalla Akseli Gallen-Kallelan Kalelaan Ruovedellä. Kerroit meille Sigfrid Juseliuksen surullisen tarinan kun vierailimme Porin Juseliuksen mausoleumissa. Tiesit paljon taiteesta, arkkitehtuurista ja minusta sinun olisi ehdottomasti pitänyt pyrkiä toisen kerran Ateneumiin kun ensimmäisellä et pääsyt sisälle. Olit taiteilijasielu ja äärimmäisen taitava.

Kävimme kanssasi katsomassa erilaisia taidenäyttelyitä kun olin jo muuttanut omilleni. Jos sinä olisit vielä elossa minä olisin halunnut viedä sinut nyt äitienpäivänä Sinebrychoffin taidemuseoon ihailemaan "Linné ja pieni pala paratiisia" näyttelyä. Rakastit kukkatauluja ja itsekin maalasit niistä. Kävin itse ihailemassa tämän postauksen kuvina käytettyjä upeita tauluja ja mietin mistä olisimme keskustelleet näitä katsoessamme. Se on ainakin ihan varma, että kierroksen jälkeen olisimme totta kai pistäytyneet museokaupassa ihailemassa kaikkea kivaa ja ehkä ostaneetkin jotain myös kotiin viemisiksi.Kiitos äiti, että kasvatit minusta juuri sellaisen kun olen ja siirsit myös äidinmaidossa minulle osan taiteellisuuttasi sekä kiinnostuksen taiteeseen, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin

Sinebrychoffin Linné ja pieni pala paratiisia -näyttely on avoinna 17.2. - 28.8.2022 ja 14.5. alkaen näyttely laajenee myös Punaiseen kellariin. Sinebrychoffin taidemuseo löytyy osoitteesta Bulevardi 40 ja näyttely sijaitsee 1.kerroksessa. Museokorttikohde. 

"Puutarha kertoo paljon ihmisen suhteesta ympäristöönsä, sillä se syntyy kulttuurin ja luonnon rajamaastossa. Puutarha on siten toiminut aina myös haaveiden ja maailmankuvien peilinä. Jokainen puutarhuri luo oman paratiisinsa." Sinebrychoffin taidemuseo 10 kommenttia:

 1. Kaunis kirjoitus sinun ja äitisi suhteesta. Hyvät muistot ovat kultaakin kalliimpia<3

  VastaaPoista
 2. Olipa kauniisti kirjoitettu. Miten rakkaita ovatkaan muistot äideistämme <3

  VastaaPoista
 3. Äitisi kuulostaa ihanalta ja monitaiturilta myös. Kaunista iltaa ja alkavaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
 4. Todella kaunis postaus äidistäsi, ja lapsuudenmuistoistasi, ja olet hienosti yhdistänyt tuon viehättävän näyttelyn esittelyn❤️🌺💮🌸🌼🏵️🌹🥀🌻🌷🌱🪴Kaunista uutta viikkoa Marjo

  VastaaPoista
 5. Kaunis kirjoitus äidistäsi ja siitä miten hän on sinuun vaikuttanut <3

  VastaaPoista