marraskuuta 25, 2019

Ravintola Natura ja 7 lajin maistelumenu pikkujouluissa


Pikkujoulukausi alkoi vihdoin viime perjantaina. Suuntasimme ensin Ludwiginkadulle Groteskin cocktailkouluun työpaikan kanssa opettelemaan cocktailien salaisuuksia. Paljon uutta sekä äärimmäisen mielenkiintoista tietoa ja mikä parasta opettajana oli naisbaarimikko! Jänniä juttuja klassikko cocktailien syntymisestä ja kaikesta muustakin liittyen juomien valmistamiseen. Suosittelen kokeilemaan joskus ystävien kanssa yhdessä.

Minua huvitti kun kävin kotona vaihtamassa vaatteet ennen tilaisuuden alkua. Tänä vuonna pystyin nimittäin vihdoin laittamaan päälleni bling bling mekon, joka oli itse asiassa tilattu jo viime vuoden pikkujoulujuhlaan. H-hetkenä se tosin oli vielä matkalla lähettäjältä minulle joten tänä vuonna korjasin sitten tilanteen ja "kimalsin kuin discopallo" koko illan.


Jatkoimme ruokailemaan Iso Roobertinkadulle, jonka itse olen aina mieltänyt enemmän biletys- tai baarikaduksi. Olen liikkunut aika vähän näillä seuduilla viime aikoina joten minulta oli mennyt kokonaan ohi Ravintola Natura, joka on avannut ovensa jo kolme vuotta sitten. Onneksi löysin sen nyt ja pääsin nauttimaan sinne 7 lajin maistelumenun firman pikkujouluissa. Erittäin onnistunut fine dining -kokonaisuus, joka vaati kyllä aikaa pitkän kaavan mukaan mutta oli ehdottomasti sen arvoista.



Ravintolan sisustus on Ateljé Sotamaan käsialaa. Sain luvan käyttää sisustuskuvia heidän portfoliostaan sillä valokuvaaminen ihmisiä täynnä olevassa ravintolasalissa oli vaikeaa. Ravintola Naturan paikalla on aiemmin ollut sushiravintola ja astuessani kadulta sisälle muistin hämärästi käyneeni syömässä sushia täällä joskus.

Iso Roobertinkatu 11 (Annankatu 5) historiallinen talo, joka on rakennettu jo vuonna 1885-1886. Uusrenessanssityylinen kulmatalo kuuluu arkkitehti Gustaf Nyströmin varhaistuotantoon. Talossa toimii edelleen vuonna 1847 perustettu Marias Asyl, joka on yksi Helsingin vanhimmista päivähoitokeskuksista lapsille.


Sisääntulo Ravintola Naturaan poikkeaa täydellisesti väritykseltään muusta ravintolasta. Eteistila on kuninkaallisen keltainen ja paksu verho erottaa sen itse ravintolasalista. Verho pitää myös kadulta tulevan kylmyyden poissa ravintolasta kun ihmiset kulkevat ovesta sisälle ja ulos. Sama syvänkeltainen jatkuu ravintolan perällä olevassa "käytävätilassa", jonne jätetään naulakkoon päällysvaatteet.

Itse ravintolasali on tyylikkään pelkistetty ja väritykseen harmonisen harmaa. Seinät on jätetty rouhean näköisiksi ja katossa on näkyvillä ilmastointiputkia, jotka tuovat tilaan industrialistisen ilmeen. Katosta roikkuu myös akustoelementtejä sieppaamaan ääntä muuten aika kovassa ja korkeassa tilassa. Itse kalustus on yksinkertaisen toimivaa ja eleetöntä.

Tilaa hallitsee iso ruostumatonta terästa oleva "keittiösaari", jonka takana ravintolan herkut syntyvät. Ilmanvaihto tilassa toimi äärimmäisen hyvin. Vaikka keittiötila oli avoin ei pöytiin kantautunut ikäviä tuoksuja eikä varsinkaan rasvaa. Suuri plussa toimivasta ilmanvaihdosta.

Itse ravintolasali ei ole suuri eli olisikohan ravintolapaikkoja ollut reilut parikymmentä. Seinällä ja ikkunassa on käytetty luonnonoksia, joka kuvastavat myös hyvin Ravintola Naturaa ja sen luonnonmukaisuutta. Itse kalusteet ja erityisesti tuolit olivat mukavia istua pitkän illallisen aikana. Seinän vierellä kiertää harmaa samettinen sohva. Meille oli katettu pöytä 12 henkilölle suoraan keittiön eteen.

Ateljé Sotamaa on suunnitellut myös Ravintola Finnjävelin.
"Naturan ajatuksena oli alusta lähtien tarjota huippuraaka-aineita, innovatiivisella tavalla, kohtuuhintaan. Tämä on pakottanut meidät suunnitteleman kaikki tehtävät raaka-aineiden hankinnasta niiden käsittelyyn, säilömiseen sekä hävikin minimointiin äärimmäisen huolellisesti. Jouduimme muuttamaan normaaleiksi totuttuja ajatusmalleja ja oppejamme. Suurten tukkujen, ostosopimusten ja hintavertailun sijaan aloitimme yhteistyön yli 30 eri tavarantoimittajan kanssa, joiden intohimo työtänsä kohtaan takaa meille korkeatasoisempia ja tuoreempia raaka-aineita, jotka ovat myös huomattavasti ekologisempia vaihtoehtoja."


Ja sitten pääsimme aloittamaan 7 lajin maistelumenun. Keittiön alkutervehdys oli kananmaksamousse, pikkelöityjä valkoherukoita ja mustapippurisiirappia. Raskaana olevan kollegan annos tuossa oikealla. Talon leivät olivat todella makoisia ja varsinkin aniksen makuinen makea leipä vei kieleni mennessään. Yleensä en ota kuin palan leipää mutta tätä piti santsata.


Seuraavaksi eteemme kannettin siikaa Kotkasta, kyssäkaalia, tilliä ja piimää.

Ravintola Naturan ruoka on modernia ja raikasta. Ruoan pääpaino on kotimaisessa riistassa, pientilojen lihassa, vihanneksissa ja kestävän kalastuksen merenelävissä. Suomalaisten ja pohjoismaisten tuottajien lisäksi Natura käyttää muutamia tarkoin valittuja ulkomaisia toimittajia, joiden kanssa suositaan aina luomua ja fair trade tuotteita.


Oli aika siirtyä seuraavien ruoka-annosten pariin herkuttelemaan. Ja mitä herkkuja saimmekaan.
Kurpitsakeitto, fermentoitua chiliä Kumpulasta, kurpitsansiemen praline. 
Pikkelöity fin de clay osteri Ranskasta, savustettua kermaa, suolattua kurkkua ja tilliä.
Keltajuurisalaatti, tuorejuustoa, pistaasia, pikkelöityä rusinaa, pellanvansiementä.

Ravintolalle oli ilmoitettu etukäteen mahdolliset ruoka-aineallergiat sekä erikoisruokavaliot, jotka oli äärimmäisen hyvin otettu huomioon. Koko ravintolasali on täynnä perjantai iltana mutta silti kaikki sujui moitteettomasti. Toki 7 lajin maistelumenu vaati myös aikaa nautiskeluun.


Vuodesta 2019 alkaen on Ravintola Naturassa tarjoillusta lihasta yli 70% ollut riistaa. Naturassa uskotaan, että riista on eettisin vaihtoehto lihatuotannolle ja myös ympäristöystävällistä. Kotimainen riista on myös äärimmäisen hyvälaatuista ja maukasta.

Ravintolassa käytetään vain kaloja, joiden on WWF:n luokitus on vihreä. Eniten käytetty kala on Rautalammelta saatu siika. Villi merikuha tulee puolestaan Loviisasta.


Sitten on makoisan pääruoan aika. Peuraa Inkoosta, lehtikaalia, juuriselleriä, suppilovahveroita Sipoosta, mustikkakastiketta. Liha on todella mureaa ja hyvää.


Minä sain ensimmäiseksi jälkiruoaksi katajanmarjalla ja ginillä marinoitua hunajamelonia, sitruunaa ja timjamia omena-allergiani takia. Muut seurueesta nauttivat uuniomenamoussea, karamellisoitua calvados-omenaa, kaura granolaa. 




Kaiken kruunasi sitten pääjälkiruoka, joka pikasilmäyksellä näytti pieneltä lumikinokselta lautasella.
Frozen yoghurt 2013, hunajaa Pesosen tilalta, sitruunaa, metsämarjaa, jogurtti sorbert, jogurttilunta, joka sai annoksen näyttämään oikealta lumelta. Aivan taivaallista!

Maistelumenu oli kaikinpuolin erittäin onnistunut ja herkullinen.

Menut koostuvat päivittäin vaihtuvan á carte -listan annoksista. Voit valita EASY4 - luonto neljässä ruokalajissa (39€) tai DIVE IN7 parhaat päältä (59€) tai ALL OUT! kaikki Naturan annokset (89€).

Vahva suositus ja ehdottomasti haluan itse mennä Ravintola Naturaan myös toisenkin kerran!


10 kommenttia:

  1. Tuollaista cocktail koulua olis kyllä mielettömän kiva joskus testata! :) Hyvältä näyttää ruuat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen cocktailkoulua! Olin ensin itse vähän skeptinen sen suhteen miten kaikki ehtisivät valmistaa jotain tilaisuuden aikana mutta hyvin se kävi. Naisbaarimikko oli lisäksi aivan huipputyyppi eli hän osasi myös kertoa drinkkien historiasta kiinnostavasti.

      Natura ravintla oli aivan helmi! Kaikki tarkkaan harkittua, lähituotantoa ja mikä parasta kohtuuhintaista. Palvelu myös yställistä ja toimivaa vaikka paikka oli ihan täynnä. Suosittelen!

      Poista
  2. On kyllä kivan näköinen paikka. Tulee tosi vähän käytyä iso roballa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tyylikäs ja mikä paras myös herkullinen paikka! Jännä juttu etten minä ollut huomioinut tämän ravintolan olemassaoloa. Ehkä tämä sijainti vaikutti siihen koska kuten kirjoitin on myös Iso Rova minulla aika vieras paikka. Onneksi nyt menin pikkujouluissa ja löysyin Naturan!

      Poista
  3. Vatsa alkaa kummasti kurnia kun näitä kuvia katsoo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa vain Mira miten nälkä minulla oli kun tein tätä postausta. Pakko myöntää, että jääkaapin ovi kävi parikin kertaa. Ihan näitä herkkuja sieltä ei tosin löytynyt :D

      Poista
  4. Hieno juhlalook!

    Nyt pitää kysyä rehellistä vastaus siihen, että jäikö aterian jälkeen nälkä? Jäikö seurueen reippaimmalle syömärille nälkä? Minusta on ihanaa päästä välillä kokeilemaan myös noita fine dining ateriakokonaisuuksia, mutta olen vähän tympiintynyt siitä, että niissä ei ole juuri mitään syötävään. Ensin istut pari-kolme tuntia ravintolassa, loppulasku huimaa päätä ja heti kun pääsee kotiin, joudut tekemään voileivän :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - varsinainen "discopallo" kuten miespuoleinen kollegani mekkoa nimitti :D

      Minulle ei jäänyt aterian jälkeen nälkä. Olin syönyt aamiaisen ja päivällä yhden croisantin joten minulle oli nälkä kun menin Naturaan mutta lähdin sieltä kylläisenä. Vieressä istunut mieskollega ei valittanut nälkää kun lähdimme paikasta mutta olisi pitänyt ehkä laajemmin kysellä muiltakin. Tiedän kyllä mitä tarkoitat eli olen itse yhdestä fine dining paikasta lähtenyt "MC kultaisen kaarien" kautta kotiin. Silloin oli nälkä.

      Poista
  5. Ai että miten hyvälle näyttää sekä ruoka, että ravintola!

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna :) Mikä parasta kohtuuhinnaista. Kivaa iltaa!

      Poista