marraskuuta 16, 2019

Kristy Mitchellin Wonderland on vielä viikon nähtävänä Tallinnan Fotografiskassa


Vielä ensi viikon ajan Tallinnan Fotografiskassa on nähtävillä valokuvaaja Kristy Mitchellin yksityiskohtainen ja mielikuvituksellinen valokuvanäyttely Wonderland. Näyttelyn upeissa taidevalokuvissa palataan vuosien taakse Kristyn omaan lapsuuteen. Aikaan, jolloin valokuvaajan äiti luki pienelle tyttärelleen H.C.Andersenin satuja ja monia muitakin lastenkirjoja. Mitchellin valokuvissa sukelletaan kauas ja syvälle satujen salaperäisen ihmeelliseen maailmaan käsitellen samalla suurta surua rakkaan äidin poismenon johdosta. Mitchellin äiti kuoli syöpään 2008.

valokuvaaja Kristy Mitchell studiossaan


Kristy Mitchell opiskeli 16-vuotiaana kuvataiteita, valokuvausta ja taidehistoriaa. Myöhemmin hän kuitenkin kiinnostui enemmän muodista ja opiskeli sitä sekä The London College of Fashion'ssa että Ravensbourne College of Art'ssa. Kristyn harjoittelupaikkoja opintojen loppuvaiheessa olivat maailmankuulut Alexander McQueen (1999-2000) ja Hussein Chalayan (2000-2001). Kristy valmistui 25-vuotiaana muotisuunnittelijaksi.

Valmistuttuaan Kristy Mitchell siirtyi Karen Millerille töihin, jossa hän toimi lähes kymmenen vuotta muotisuunnittelija. Työnsä puolesta hän myös matkusteli paljon Intiassa ja Kiinassa. Työmatkoilla Mitchell alkoi taas kiinnostumaan valokuvauksen uudelleen aloittamisesta.

The Journey Home

"Now, I am just two pictures from the end of the final collection of 74 photographs. This selection of photographs represents only the footnotes of the larger story. The overall narrative is about Katie. At the start, we witness Katie’s escape from reality through the pages of a story book. She then journeys through the different seasons and lands of the project. Her journey lies parallel to the stages of my own grief in the real world."
—Kirsty Mitchell
The Secret Locked in the Roots of a Kingdom

Kristy Mitchellilla oli äärimmäisen läheiset ja lämpimät välit äitiinsä, jonka kuoleman jälkeen hän oli aivan surun murtama. Kun äidin kuolemasta oli kulunut seitsemän kuukautta Kirsty aloitti kesällä 2009 yhteensä viisi vuotta kestäneen valokuvausprojektin. Wonderland -projektin, jonka aikana hän valokuvasi sitä satujen ihmeellistä maailmaa, josta äiti oli hänelle lapsena lukenut. Tämän projektin avulla hän teki omaa surutyötään. Valokuvissa on kuvattu kaikki neljä erilaista vuodenaikaa ja sadunomainen hahmo Katie.

The Ghost Swift

Gammelyn's Daughter

Kristy Mitchell on huikea yksityiskohtien mestari! Mithcell on pikkutarkasti rakentanut jokaista valokuvaansa varten kaiken juuri kohdalleen. Sellaiseksi kun se on ollut hänen lapsuutensa sadun taianomaisessa maailmassa. Peruukit, puvut ja kuvauspaikat valokuville on mietitty tarkasti ja tehty pieteetillä. Valokuvia katsoessaan näkee lukemattomia yksityiskohtia. Valokuvia on hauska katsoa ensin kauempaa ja sitten lähietäisyydeltä niistä löysi vielä toisen eri tavalla kiinnostavan puolen.

The White Queen


Kristy Mitchellin tarkoitus oli alunperin tehdä vain yhden kesän kestävä projekti käsitellessään surua ja äitinsä kuolemaa. Projekti vei kuitenkin mukanaan ja Wonderlandiksi nimetty valokuvien sarja käsittää yhteensä 74 valokuvaa. Tallinnan Fotografiskan näyttelysaleissa on vähän hämärää ja tummia seinäpintoja, jotka sopivat hyvin taustaksi näille hyvinkin värikkäille mutta samalla mystisille valokuville. Kuvien värikylläisyys on vahvaa ja se tulee hyvin esille juuri tällaisessa miljöössä. Näyttelyssä voi katsoa myös videon yhden valokuvan tekemisestä.

Kun Wonderland -projekti oli valmis marraskuussa 2014 se sai välittömästi kaksi kansainvälistä tunnuspalkintoa ja valokuvista uutisoitiin laajasti ympäri maailmaa. Näyttely on voittanut lukuisia muitakin valokuva-alan palkintoja viime vuosina.

The Secret Locked in the Roots of a Kingdom


Kun Kirsty Mitchellin Wonderland -projektin valokuvat olivat valmiit tehtiin niistä myös kaksi kuvakirjaa. Kirjahanke keräsi joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa lähes puolen miljoonan euron joukkorahoituksen ja tämä on suurin summa mitä kuvakirjalle on koskaan saatu.

Kristyn omassa elämässä tapahtui iloinen asia jouluaattona 2015 kun hän synnytti pojan. Vain kahdeksan kuukautta synnytyksen jälkeen hänellä todettiin rintasyöpä. Onneksi Kristyn onnistui selättää syöpä toisin kuin äitinsä ja hänellä on ollut puhtaat paperit jo kaksi vuotta syövän jälkeen.

Kristy Mitchellin näyttely on huikea kaunis mutta samalla myös äärimmäisen koskettava ja vähän surullinenkin. Minulle tuli näyttelyssä elävästi mieleen oma äitini, joka siirtyi ajasta ikuisuuteen 2016 lokakuussa. Myös meillä lapsuudenkodissani luettiin paljon satuja aina iltaisin ja H.C.Andersonin sadut olivat suosikkejamme. Jotkut saduista olivat vähän pelottaviakin mutta vanhemmat aina korostivat meille veljeni kanssa niiden olevan vain satuja. Vanhempien turvalliseen kainaloon käpertyessä ei enää pelottanut.


Vierailin itse Tallinnan Fotografiskassa lokakuun alun matkalla, joka minun osaltani valitettavasti loppui vähän lyhyeen. Lisää tästä Hotel Telegraafin ja Sparkling Groupin reissusta on tulossa kohta joten pysy kuulolla. Jos haluat kurkata lisää kesäisestä reissustani Tallinnan Fotografiskaan tästä pääset siihen.

The Secret Locked in the Roots of a Kingdom

14 kommenttia:

 1. Kuvat ovat upeita! Ja monitahoisia.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Blue Tit <3 Kristy Mitchellille tärkeä projekti omassa surutyössään ja visuaalisesti äärimmäisen kaunista katsottavaa. Olen samaa mieltä, että kuvat monitahoisia ja niitä kannattaa katsoa myös läheltä nähdäkseen kaikki yksityiskohdat.

   Poista
 2. Toivoisin että nuista kuvista kehiteltäisiin palapelejä. Olisivat hienoja ja mielekkäitä koota 🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska idea! Ehkä jonain päivänä....

   Olen muuten itse ollut aikoinaan intohimoinen palapelien tekijä. Minulla on edelleen kellarissa kaksi paperikassia täynnä palapelilaatikoista, joissa oli isoja (monen tuhannen palan palapelejä). Muistan kun niitä on hartaudella tehty pitkin pöytiä. Jossain vaiheessa minulla oli jopa sellaisia levyjä, joita käytin apuna palapelien kokoamisessa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Mira <3 Myös tarina valokuvien ottamisen ja näiden "satukohtausten tekemiseen" on liikuttava. Kristy Mitchellin surutyöstä on syntynyt valtavan upeita taideteoksia ja samalla on käynyt läpi myös omassa elämässään isoja ja mullistavia asioita.

   Poista
 4. Kuvat ovat kuin unta tai satua, niin kauniita ja ajatuksia herättäviä.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne voivat olla molempia - jostain toisesta maailmasta ne silti ovat.
   Ihanaa sunnuntaita myös sinulle Outi <3

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi Mari! Satujen hahmot valokuvissa ovat maagisen upeita :)

   Poista
 6. Nuo valokuvat ovat tosiaan kuin satua. Todella upeita! Minulla on Fotografiska kokematta ja jo toinen upea näyttely siellä sulkeutuu, ennenkuin meikäläinen pääsee paikalle. Nostan todellakin hattua virolaisille upeasta Fotografiskasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virolaiset ovat saaneet kyllä melkoisen vetonaulan kaupunkiin Fotografiskan myötä. Olen itse nyt nähnyt paikan ja näyttelyistä kahdesti. Rakennus tuntuu kerta toisensa jälkeen ainutkertaiselta ja totta kai uudet näyttely tuovat sinne oman jännityksen.

   Poista
 7. Ihan mielettömän upeita kuvia, jokaista ykstyiskohtaa myöden. Tähän on todella panostettu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjut❤️ Projekti oli Kristy Mitchellin surutyötä, joka oli tehtävä.

   Poista