marraskuuta 28, 2019

Meren maa - Havets land on upea kirja Turunmaan saaristosta ja merestä

kuva: Meren maa - Havets land (2019) John Nurmisen Säätiö

Kirja saatu arvostelukappaleena

"Meren maa - Havets land on kaksikielinen äärimmäisen kaunis kuvateos Turunmaan ainutlaatuisesta maisemasta tuhansine saarineen ja ilmeikkäine kulttuuriympäristöineen. Kirjasta löytyy 200 kuvaa saaristosta ja elämästä siellä. Saarilla asuminen on vaatinut sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Ihminen on elänyt luonnon kanssa yhdessä rinnakkaiseloa saariston hyvinkin karuissakin olosuhteissa. Upea teos!"

Kirjoitin em. lauseet blogitekstiini Helsingin Kirjamessujen 2019 jälkeen lokakuun lopussa. Olin lehteillyt tätä Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen valokuvia sisältävää teosta messuilla pitkään. Kovalainen ja Turunen kirjoittavat kirjan esipuheessa osuvasti siitä miten "missään muualla maailmassa ei ole niin paljon saaria kuin Saaristomerellä saman kokoisella alueella".

Valokuvaaja pariskunta arvelee, että "jos istuskelisi puoli tuntia jokaisessa saaressa, saisi siihen kulumaan noin kaksi vuotta ja pitkän kevään". Toki aikaa menisi myös saaresta toiseen siirtymiseen ja keliolosuhteetkin vaikeuttaisivat liikkumista. Koska Turunmaa on vain osa Saaristomerta on vain osa sen saarista kuvattu. Kirjan kaikki valokuvat on otettu 2000-luvulla lukuunottamatta vanhoja mustavalkoisia museokuvia.

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Ritva Kovalaisen ja valokuvaaja Pekka Turusen valokuvat ovat upeita. Kirjan saaristokuvia rytmittävät Turun museokeskuksen tutkija Johan Björkmanin kulttuurihistoriaa luotaavat tekstit sekä Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinnepoiminnat. Teoksen lopussa Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja, dosentti Jari Hänninen luo katsauksen meren ekologiseen tilaan.

Meren maa - Havets land -kirja vie mukanaan jo kauniiden kuviensa ansiosta. Kirja on yksi Vuoden 2019 luontokirja finalisti! Olen itse liikkunut saaristossa ja yrittänyt muutamana kesänä ottaa haltuun Saariston Rengastietäkin, Minulla on vielä paljon nähtävää Turunmaan saaristossa ja suorastaan ahmin kirjaa löytäen sieltä uusia kiinnostavia kohteita ajatellen tulevia kesiä. Monia tuttuja paikkoja löytyi kirjasta ja ne ovat päätyneet myös aiemmin blogiinkin.

Meren maa - Havets land jakautuu kuuteen aihealueeseen: ihminen, kylä, maa, meri, kivet ja perinteet. Lisäksi kirjan lopussa on vielä tärkeä Itämeren tilaa ja tulevaisuutta käsittelevä osio. Kirjassa on suomen- ja ruotsinkielinen teksti aina vierekkäin joten sitä lukiessaan voi myös parantaa omaa kielitaitoaan :)

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta, 
Högsåra

IHMINEN

Meri on kaunis mutta kun tuulet yltyvät ja aallot nousevat on meri minusta myös pelottava. Kun katsoo saariston tuulen tuivertamia puita ymmärtää ettei ihmisten elämä saaristossa ole missään tapauksessa ollut helppoa. Saaristolaisessa elämäntavassa ihmiset ovat oppineet vuosisatojen aikana elämään vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Mitä kauempana ollaan mantereelta oltu sitä pidemmällä ollaan myös vaikkapa palveluluista tai sairaaloista. Saaristossa on toisaalta ihana oma vapaus ja rauha. Saaristossa on täytynyt myös oppia hyväksymään omien kykyjen ja voimien rajallisuus. 

Kuvattu Meren maa Havets Land -kirjan sivulta, 
Taalintehdas, kuva Sagalunds Museums Arkiv

Kuvattu Meren maa Havets land kirjan sivulta, 
Sandå

KYLÄ

Kyliä saaristossa on ollut jo 1500-luvulta lähtien. Saaristossa ei rakennussäädöksiä ole turhan tarkkaan noudatettu vaan rakentamisen ovat sanelleet enemmän käytännön ehdot. Saaristokylissä näkee vanhoja idyllisiä ranta-aittoja ihan veden äärellä kun taas asuintalot on rakennettu kauemmas rannasta suojaan. Saariston vanhoissa taloissa on jänniä erityispiirteitä kuten seinänvieruspenkit, jotka kiertävät ulkoseinää ja tupaan kiinteästi rakennetut kerrossängyt. Rakennustyyli saaristossa oli melko konservatiivinen ja myös hienoja kartanoita löytyy esim. Korppoosta ja Paraisilta.

Kuvattu Meren maa Havets Land -kirjan sivulta, 
Iniön Jurmo

Kuvattu Meren maa Havets Land -kirjan sivulta, 
Parainen

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta, 
Kirjalan kartano, Parainen - rakennus on 1700-luvun alkupuolelta 

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta, 
Högsårassa sijaitseva Beatastuga on nykyään kotimuseo, jonka esineistö kertoo yksineläneiden saaristolaisnaisten elämästä 1800-luvulla.

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta

Taalintehtaalle rakennettiin keisarinnan ulkovessa Aleksanteri III:n puolisoa Maria Fjodorovnaa ajatellen. Tsaariperhe vieraili 1885 Taalintehtaalla ja tässä uusrenenssanssi tyylisessä toiletissa on sekä naisten että miesten puolet.

Kuva: Pekka Turunen, Borstö

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta

Notön vuonna 1757 vihityssä kappelissa on alkuaikoina haudattu vainajia kirkon lattian alle. Lattialankut olivat irtonaiset ja penkit pysyivät paikoillaan avattavilla rautahakasilla. Kappelin ympärillä oli maata vähän ja sitä jouduttiin tuomaan myöhemmin lisää, että vainajat saatiin haudattua maahan. 

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta 

Seilin kirkko kirkossa oli erikseen lepraa sairastaville oma osasto. Spitaaliset saapuivat saarelle mukanaan hauta-arkun rakennustarvikkeet koska paluuta saarelta ei enää ollut. 

MAA


Yllättävää oli lukea, että saariston luonnon ainutlaatuisuus on pitkälti ihmisen aikaansaannoksen ansiota. "Saariston uhanalaisimmat luontotyypit, erilaiset perinnebiotoopit, kuten hakamaat, rantaniityt, metsälaitumet ja lehdesniityt, säilyvät lajistoineen vain ihmisen ylläpitämänä." Saaristossa on myös viljelty peltoja ja pidetty karjaa. Koska saaristossa ei aina riittänyt heinää elämille talvella niille on kuivattu myös lisäravinnoksi kerppuja lehtipuista. Tuulista huolimatta on saariston ilmanala leutoa ja mm. Korppoon kartanossa on kasvatettu hedelmäpuitakin. Saaristolaiset ovat olleet hyvin kokeilunhaluisia viljelyssä.

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta

Lehmät ovat lähdössä kesälaitumella Hiittisten saaristossa 1920-luvulla. Kuva Sagalunds Museums Arkiv.

Kuva: Ritva Kovalainen, Berghamn

Kuva: Ritva Kovalainen, Berghamn

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta
Wijk

MERI

Kun on eletty kiinteässä näin yhteydessä meren kanssa on sitä myös tarvinnut myös oppia ymmärtämään. Ensimmäiset ihmiset saapuivat meren rannalle aikoinaan hylkeiden ja kalojen takia takia. Merellä oli opittava myös liikkumaan ja tuntemaan eläinten reitit sekä elintavat. Kalastamisesta tulikin tärkeä elinkeino saaristossa. Saaristolaiset oppivat myös tuntemaan vesialueet ja luotsausta ammattina on harjoitettu jo vuodesta 1521. Vähitellen perustettiin myös tärkeitä luotsiasemia. Saaristossa on myös pitkät laivanrakennusperinteet.

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta
Träskö, kuva Sagalunds Museums Arkiv

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta

Jurmon kappelin votiivilaiva on 36-tykkinen ruotsalainen sotalaiva, jonka on tarinan mukaan rakentanut jurmolaiseen tyttöön rakastunut haaksirikosta pelastunut merimies 1700-luvulla. 

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta
Österskär

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta
Houtskär

KIVET

Saariston kalliot ja kivet ovat jäänneitä Svekofennideistä, jotka olivat nykyisten Alppien kaltainen poimuvuoristo Suomessa n. 1800-1700 miljoonaa vuotta sitten. Useat jääkaudet ja eroosio hioivat vuoristoa ajan kuluessa synnyttäen lopulta isoja siirtolohkareita ja pienempiä kiviä. Myös ihmiset ovat jättäneet omat jälkensä luohimalla kallioita, kantamalla kiviä ja tekemällä niistä myös röykkiöitä tai labyrintteja ja kaivertamalla jopa nimensä rantakallioihin. Vaikuttavimpia ovat korkeille paikoille tehdyt kasatut kiviröykkiöt, megaliitit. Nämä on saattaneet olla hautoja mutta ne ovat saattaneet merkitä myös väyliä ja satamia tai olla vallansymboleita. Saaristossa näitä röykkiöitä rakennettiin paljon kauemmin kuin mantereella.

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta

Långfuruholmin hautaröykkiö on rakennettu myöhäisellä rautakaudella, jolloin mantereella jo röykkiöiden rakentamisesta oli luovuttu. Röykkiössä on ollut kiviarkku, josta on löytynyt 1930-luvulla ihmisluita. 

Kuva Ritva Kovalainen, Björkö kivikompassi

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta
Långsidan

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta
Vänö

PERINTEET

"Vuotuiset juhlaperinteet ylläpitävät jatkuvuutta ja myös yhteyttä menneisiin sukupolviin." Saaristossa kylillä on ollut omat vanhat juhlapaikat. Kallioille on kokoonnuttu tanssimaan ja keinumaan juhannuksena. Juhannuskokkoja saaristossa on poltettu kauemmin kuin mantereella. Myös vappuna on poltettu kokkoja Kemiön seudulla ja Iniössä. Ulkosaaristossa on puolestaan poltettu laskiaistulia. Ja totta upeat juhannussalot on aina pystytetty juhannusaattona kyläyhteisössä. Juhannussalko on myös yhdessä koko kylän kanssa valmisteltu pitkin vuotta.

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta
Vappukokko Galtarbyssä

ITÄMEREN TILA JA TULEVAISUUS

Saaristomeren uhat ovat samoja kuin Itämerenkin. Alueena Itämeri on matala sisämeri, johon valuu vesiä 14 valtion alueelta. Itämeren alueella asuu noin 90 miljoonaa ihmistä! Itämeri on äärimmäisen herkkä meidän ihmisten toiminnan vaikutuksille, mikä on tehnyt siitä yhden maailman saastuneimmista merialueista. Itämeren eliöstöön taas vaikuttaa eniten suolapitoisuuden laskeminen, jonka takia myös merellinen eliöstö siirtyy koko ajan etelämmäksi. Sinileväkukintojen lisääntyminen on saatava kuriin pysäyttämällä merialueen rehevöityminen. Kirjassa todetaan lopussa, että "muutos on yksi Itämeren ominaispiirre, joka on hyväksyttävä. Tämä ei kuitenkaan saa estää meitä  siivoamasta jälkiämme ja pitämästä merta puhtaana."

Kuvattu Meren maa Havets land -kirjan sivulta
Sinilevää Itämerellä

Meren maa - Havets land on ennen kaikkea äärimmäisen kaunis luontokirja, joka sisältää myös paljon tietoa saaristosta ja merestä. Ehdottomasti vaikka oivallinen joululahja! Kirjan kustantaja on John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Kirjan voi tilata suoraan säätiön nettikaupasta ja sitä myydään myös useissa kirjakaupoissa. 

25 kommenttia:

 1. Tämä oli todella mielenkiintoinen postaus, itse kun rakastan historiaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meren maa Havets Land -kirja on katsaus upeiden kuvien kautta myös saariston historiaan. Ja myös minä rakastan historiaa. Jos et ole käynyt Turunmaan saaristossa niin suosittelen koska täällä voi kokea äärimmäisen elämyksellisiä paikkoja. Itsessään meri sisämaassa asuvalle on aina jo iso juttu. Luonto itsessään on upeaa ja mitä pidemmälle (lue pienemmille saarille) mennään niin sitä enemmän tulee yllättymään <3

   Poista
 2. Kuva Högsårasta on aivan unelma <3 Historiassa on tapahtunut niin paljon mielenkiintoisia asioita, että niistä riittää kerrottavaa ja onkin kiva, että sitä saadaan myös kansien sisään talteen.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on pullollaan upeita ja huikeiden ammattilaisten ottamia valokuvia. Kumpa itse joskus osaisin kuvata edes vähän tännepäin! Tekstiä tässä kuvakirjassa on vähän mutta se tukee hyvin niitä 200 valokuvaa ja antaa hyvää taustaa saaristolaisuudesta.
   Hyvää viikonloppua Outi <3

   Poista
 3. Turun saaristo on upeaa seutua.Liikuin paljon lapsena saaristossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä :) Minä en taas lapsena juurikaan liikkunut täällä vaikka muu Suomi tuli perheen kanssa otettu aika huolellisesti haltuun.

   Poista
 4. Ihania kuvia ja mielenkiintoista historiaa!
  Minulle on Suomen saaristo jäänyt vähän etäiseksi, olisi varmaan aika tutustua siihen enemmän. Ehkä ensi kesänä teen yhden naisen rengasreitistä jonkun pätkän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kirjassa on todella kuvia 200 eli pääpaino on kuvilla mutta tekstillä elävöitetään kirjaa. Saaristo voi suositella jo maisemien takia. Myös "saaristolaisuus" on juttu ei voi kokea kuin täällä. Voin ilmoittautua mukaan tuolle "rengasreissulle" :D

   Poista
 5. Upea on tämä kirja. Voisin hyvin antaa miehelle teoksen joululahjaksi. Saisin sitten samalla itsekin nähdä saaristosta valokuvia. Kesällä voisi käydä saaristossa. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea Sinikka! Kirja on upea valokuvateos, jota voi vain selailla.
   Kivaa sunnuntai iltaa.

   Poista
 6. Kiitos Marjo =) Tässäpä ihana joululahjaidea, jonka kanssa voi käpertyä sohvamatkalle saaristoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa nyvä Niina :) Erittäin hyvä joululahjaidea. Turun saaristo on kaunista ja tässä kirjassa niitä kuvia riittää.

   Poista
 7. Kauniita kuvia. Saaristossa on aina oma twistinsä. Tykkään merestä ja etenkin siitä, että voin ihastella sitä maalta käsin ja siksi saaristolla on aina erityinen asem sydämessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Sinä rannikolla asuvana varmasti myös kaipaat merta. Ensi kesänä minun täytyy kyllä tulla sinne Vaasan seudulle katsomaan miltä meri siellä näyttää. Rapsuja Hansille!

   Poista
 8. Ihana kirja ja postaus. Kiitos!

  Itse Ahvenanmaalla töitä tehneenä tämä tuntuu jotenkin kodikkaalta kirjalta.

  Lemlandista pääsaarelta kuljin päivittäin töissä pienemmällä saarella käyttäen lossia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Ihana kuulla, että olet työskennellyt saarella Ahvenanmaalla. Siinä on muuten toinen paikka, jolle menetin sydämeni vuosi sitten syksyllä. Meri on itseni tärkeä elementti vaikka merisairaaksi tulenkin helposti veneessä mutta ne aallot ja taivaanranta. Meri rauhoittaa ja se myös pelottaa.

   Poista
 9. Minäkin tulen helposti merisairaaksi, mutta se menee nopeasti ohi. Meillä oli iso vene, jolla kiersimme saaristossa vapaa-aikoina. Ihana paikka. Hyviä ystäviä ja kivoja kuvia jäi muistuttamaan lähes kymmenen vuoden asumisesta siellä.

  Olen tutustunut ahvenanmaalaisten kirkkojen historiaan, melko pinnallisesti tosin, vaikka en kuulukaan kirkkoon.

  Netistä löytyy kertomuksia. Kiinnostuin alunperin Lemlandin kirkosta, kun onnistuin ottamaan siitä ihania kuvia iltahämärissä, ja siitä alkoi kiinnostukseni eri saarten kirkkojen historiasta, sehän liittyy paljon asukkaiden historiaan.

  Historiafriikkinä kaikki kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muitakin historiafriikkejä löytyy.

   Merisairaus on helpottanut iän myötä mutta edelleen pienessä veneessä, joka keikkuu laineilla tulen merisairaaksi. Tämä on varmaan sellainen vaiva, josta ei irti pääse.

   Kirkkojen historia on mielenkiintoista. En ole käynyt Ahvenanmaalla kuin yhden kerran elämässäni - vuosi sitten syksyllä - ja tekisi mieli mennä uudelleen. Paljon jäi näkemättä ja kokematta. Saariston kirkoissa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia mm. votiivilaivat, joita ei näe muualla Suomessa länsirannikon kirkkoja lukuunottamatta.

   Varmasti kirkkojen historiasta selviää paljon myös asukkaiden historiaan. Kävin viime kesänä sekä Petäjänveden kirkossa että Hattulan vanhassa kivikirkossa, jotka molemmat olivat kiehtovia. Molemmista tulee kyllä postauksia blogiin kun joulusta selvitään ensiksi.

   Poista
 10. Kirkkojen historia on mielenkiintoinen siinäkin mielessä, että joskus muuta tietoa ei ole edes saatavilla. Kirkonkirjoihinkin on kirjattu jopa ihmisten pieniä rikkeitä.

  Kirkkojen historiaa ei kannata halveksia, vaikka olisi ateisti tai muista syistä kirkosta eronnut, niistä saa niin paljon tietoa. Muuten jää ilman hyvin mielenkiintoista tietoa.

  Itse olen asunut Lemlandissa, jonka kirkkoa olen kuvannut, en tosin sisäpuolelta, koska silloin siellä on ollut muitakin. Sielläkin on votiivilaivoja.

  Kökarin kirkossa roikkuu votiivilaiva, jonka joku merimies on tehnyt 1700-luvulla. Hän oli luvannut lahjoittaa sellaisen, jos hän pääsee pois turkkilaisten vankeudesta. Hän oli ollut kuulemani mukaan turkkilaisten vankina laivalla seitsemän vuotta.

  Linkissä näitä votiivilaivoja.

  https://www.tottosaari.com/albumi.html?k=votiivi&p=10

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin näissä joulukuun kiireissä vasta nyt kurkistamaan ja kyllä on upeita votiisilaivoja!
   Kiitos kun jaoit linkin.

   Poista
 11. Laitan vielä linkin omaan blogiini, on minulla muitakin, ja niihin pääsee vaikka tämän kautta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohutui se linkki.

   https://ahvenanmaalla.blogspot.com/2012/03/lemland-knutsboda.html

   Poista
  2. Kiitos myös linkeistä blogeihisi. Täytyy ajan kanssa tutustua niihin paremmin.
   Oikein mukavaa joulunodotusta sinne Ahvenanmaalle :)

   Poista
 12. Kiitos samoin!

  Asun tällä hetkellä Meri-Lapissa, sekin on viehkeä paikka asua! :)

  VastaaPoista