marraskuuta 21, 2019

KUT teatterin Mimmi Lehmän ja Variksen joulu -näytelmä nostaa kivasti joulumieltä


"Talvi on tullut, ja sen mukana uudet touhut Mimmi Lehmän ja Variksen maailmaan. Mitä kaikkea hauskaa talvella voikaan keksiä, tuumii Mimmi Lehmä ja päättää kokeilla ainakin luistelua. Joulu on myös nurkan takana ja aiheuttaa Varikselle melkein siipihalvauksen, koska tuleehan jo kiire, että ehtii paketoida lahjat itselleen!" KUT 

Viikko sitten lauantaina istuimme kummityttöni kanssa KUT:in kantaesityksessä ja odotimme Mimmi Lehmän ja Variksen joulu -näytelmän alkamista. Kummitäti oli ehtinyt kurkistaa kaikkitietävästä netistä, että Mimmi Lehmä ja Varis ovat ruotsalaisista lastenlauluista ja -kirjoista tuttu voimakastahtoinen parivaljakko. 

Kummityttö puolestaan valaisi tietämätöntä tätiään ajomatkan aikana ja kertoi seuranneensa Mimmi Lehmän ja Variksen touhuja teeveestä. Eläinkaverukset kuulemma opettelevat yhdessä uusia juttuja ja samalla sattuu kaiken näköistä. Vähän siinä kummitäti pyöritteli päätään miten lehmä ja varis ovat ystävystyneet mutta eläinmaailmassa voi varmasti sattua kaikennäköistä meistä ihmisistä perin kummaa. Niinhän satukirjoissa usein tapahtuu. 

Valokuva Kapina Oy, Sami Lamberg

Kun näytelmä alkaa on Mimmi Lehmän (Elina Varjomäki) joulukalenterissa vielä kaikki 24 päivää jäljellä mutta näytelmän edetessä päiviä napsitaan pois pyykkinarusta vinhaan tahtiin. Joulukuussa on ihan yhtä monta päivää kuin monessa muussakin vuoden kuukaudessa mutta näin aikuisen näkövinkkelistä se hujahtaa ohi puolta nopeammin. Aina jää jotain tärkeitä jouluhommia tekemättä. 

Mimmi Lehmästä ja kummitytöstäni jouluaaton odotteluaika tuntuu TOOOOSI pitkältä ja hitaasti kuluvalta ajalta! Joulukuussa ehtiikin näytelmässä olla monta päivää jolloin nämä kaksi täysin erilaista kaverusta Mimmi Lehmä ja Varis (Jari Vainionkukka) puuhailevat vaikka mitä. Joulukuun 13.päivänä Mimmi Lehmä opettaa Variksen juhlimaan Santa Muucian päivää, jossa talon emäntäkin saa niskaansa sangollisen vettä. Variksen sininen turvakypärä ei taida sittenkään ihan toimia kuten hän oli ajatellut vaarallisten metsälentojen aikana KOPS KOPS KOPS!!!


Navetasta ulos katsellessaan Mimmi Lehmä tokaiseen minusta aivan kuolemattoman viisauden. "On hyvä, että välillä on pimeää, muuten emme näkisi valoja." Voiko tätä kaamosaikaa paremmin kiteyttää. Marraskuun pimeys on todella oivallinen hetki kaivaa ne kausi- tai jouluvalot esille ja ripustella kuusiin, parvekkeille tai ikkunoihin. Valoa pimeyteen niin jaksetaan paremmin!

Varis toteaan puolestaan, että "Varikset ovat niin tehokkaita ja hallitsevat joulustressin".  Varis on selkeästi ollut kaukaa viisas ja hankkinut joululahjoja pitkin vuotta. Järkevää, miettii tässä vaiheessa "yhden yhtä joululahjaa vielä hankkimaton" kummitäti huolestuneena katsomossa. Varis tosin näytti käärivän kaikki joululahjat itselleen joulupaketteihin :)

Näytelmän lauluosuudet ovat todella mukaansatempaavia. Kun Varis laulaa Mimmi Lehmälle todella huikeasta lentomatkastaan viidakkoon sekä korkeista taloista ja käärmeistäkin niin biisi kyllä svengaa kuin hirvi eikun Varis. Tässä kohtaa kuullaan myös ihan huikeaa Mimmi Lehmän ja Variksen räppäystä! Teki mieli naputtaa jalalla tahtia tai nousta seisomaan. Lapsista osa taisi niin tehdäkin. Kiva yllätys oli myös Variksen vierailu yleisössä.

Valokuva Kapina Oy, Sami Lamberg

Mimmi Lehmä ehtii näytelmän kuluessa myös luistelemaan järven peilikirkkaalle jäälle kun hän on lainannut sekä emännän että isännän luistimet. Varis taas laukoo kiekoa harjanvarrella maaliin kuin Teemu Selänne konsanaan. Eipäs paljasteta nyt enempää näytelmän kulusta...

Näytelmän puvustus (suunnittelu Aino Simola ja ompelu Pauliina Sutinen) on minusta nerokasta. Mimmi Lehmän "lehmänruskean" lappuhameen taskun kohtaan on kiinnitetty utareet ja kaviot Mimmi vaihtaa näppärästi luistimiin myöhemmin näytelmässä. Variksella on juuri sellainen vatsakupu on oikeillakin variksilla sekä höyhenpeite ja siivetkin. Ihailin myös Variksen kävelytyyliä, jota näkee meidänkin kotipihalla päivittäin.

Lavastuksen yksi suosikkini on Variksen pesä, jonne Mimmi Lehmä järjestää yllätyksen. Näytelmän ohjaus on Kalle Tahkolahden. Dramatisointi Jujja & Tomas Wieslanderin tarinoiden pohjalta Elina Varjomäki. Koreografit ovat työryhmän. Musiikki Jussi Hongisto ja laulujen sanat Elina Varjomäki & Jussi Hongisto. 

Mimmi Lehmän ja Variksen joulu -näytelmä viihdytti meitä kummitytön kanssa. Se toimi hyvänä joulufiiliksen nostattajana ja soveltuu sekä lapsille että lapsenmielisille. Esitys kestää 45 minuuttia joten pienemmätkin lapset jaksavat olla aloillaan. Virvokkeet nautitaan lämpiössä ennen esitystä. 

Me olimme kutsuvieraslipuilla kummitytön kanssa katsomassa kantaesitystä. Kiitos KUT!


Esitykset Keski-Uudenmaan teatterissa, Kultasepänkatu 4, 04250 Kerava


la 23.11. klo 16

su 24.11. klo 15

la 30.11. klo 16
su 1.12. klo 15
la 7.12. klo 16
su 8.12. klo 15
la 14.12. klo 16
su 15.12. klo 15

8 kommenttia:

 1. Kuullostaa ihan mahtavalta esitykseltä! Kunhan oma neitini hieman kasvaa niin jospa mekin pääsisimme jossain teatterissa käymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella hauska ja sain iloiselle tuulelle. Varmaan parin vuoden kuluttua teidänkin pikkuneiti jaksaa jo istua Teatterissa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Sain nauramaan ja melkein tanssimaankin. Oli kiva seurata miten pienemmät lapset olivat joka solulla näytelmässä mukana. 😊

   Poista
 3. Empä edes muista koska olisin viimeksi ollut teatterissa. Tämän myötä tuli kyllä kova hinku taas päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Henna. Teatteri on oivallinen tapa rentoutua ja viihtyä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Oli ikimuistoinen ikta😊Suosittelen ja erityisesti lapset viihtyvät myös elävän esityksen parissa.

   Poista