marraskuuta 26, 2019

Manola Blahnik - kevät 2020 uutuuksia

Manolo Blahnik ja hänen kenkänsä tulivat minulle tutuiksi iki-ihanan Sinkkuelämää - Sex in the City - sarjan kautta. Olin toki ollut kenkähullu jo ennen kuin Carrie ystävineen saapui tv-ruudun välityksellä elämääni 1.kesäkuuta 1999. Sarja oli startannut vuotta aiemmin USA:ssa ja siitä oli kohistu lehtien palstoilla runsaasti jo etukäteen.

Carrie Bradshaw, Samatha Jones, Miranda Hobbes ja Charlotta York olivat uusia muoti-ikoneita ja heidän pukeutumistaan seurattiin silmä kovana. Erityisesti Carrie oli valmis tinkimään jopa ruokamenoistaan, jotta hän sai uudet Manolot tärkeille treffeille jalkaansa. Carrien pieni asunto oli täynnä Manolon kenkälaatikoita. Mutta aina oli tilaa vielä yhdelle uudelle kenkäparille!


Muistan vielä elävästi miten haikealta tuntui kun Sinkkuelämää 6.tuotantokauden viimeinen jakso esitettiin 23.marraskuuta 2004. Finaalijaksoa seurasi peräti 795 000 katsojaa joten muitakin koukuttuneita oli minun lisäkseni :) Mutta ei hätää sillä ostin "vaaleanpunaisen kenkälaatikollisen Sex in the City" dvd-levyjä itselleni.

Lisäksi Sinkkuelämää -sarjaa näytetttiin lukemattomia kertoja muillakin tv-kanavilla. Ja saimmehan me nauttia leffateattereissa kahdesta Sex in the City elokuvastakin vuosina 2008 ja 2010. Kolmaskin Sinkkuelämää leffa oli suunnitteilla mutta Samathaa esittävä Kim Catrall vetäytyi hankkeesta pois. Toisaalta mietin olisivatko Carrie, Samantha, Miranda ja Charlotta "kasvaneet jo ulos rooleistaan"? Ehkä oli parempi jättää tämä elokuva tekemättä.



Manolo Blahnik (synt. 1942) on espanjalainen muoti- ja kenkäsuunnittelija, joka tuli minun tietoisuuteen siis Sinkkuelämää -sarjan kautta. Blahnik syntyi Kanariansaarilla Santa Cruzin kaupungissa Teneriffan saarella. Santa Cruz on tuttu paikka ja olen siellä itsekin nuoruudessa ollut ainakin kahdesti lomailemassa Altantin aaltojen keskellä.

Manolon äiti oli espanjalainen ja isä tsekkiläinen. Lapsuutensa Manolo vietti äitinsä suvun banaanimaatilalla Teneriffalla. Blahnik lähti opiskelemaan kirjallisuutta Geneven yliopistoon, josta valmistui vuonna 1965. Seuraavaksi kirjat vaihtuivat lennosta taiteeseen, jota Manolo siirtyi opiskelemaan Pariisiin. Seuraava etappi hänen urallaan oli muutto Lontooseen vuonna 1970 ja kolmen vuoden kuluttua hän avasi ensimmäisen liikkeensä. Manolosta tuli kuin sattumalta kenkäsuunnittelija.



Manolo Blahnikin kengille on tyypillistä piikkikorot. Ja eivätkä todellakaan mitenkään maltilliset vaan jopa 15 cm korkeat korot! Olen itse nähnyt livenä Manolo Blahnikin kengät Harrodsin tavaratalossa ja jopa pidellyt niitä käsissäni. Olisin sujauttanut jalkani Manoloon jos sopiva koko olisi löytynyt ja kokeillut miltä maailma olisi näyttänyt "vähän korkeammalta".


Toinen Manoloiden tavaramerkki on runsas ja jopa prameileva koristelu Swarowskin kimaltavilla kristalleilla. Korko ja koriste yhdessä tekevät kyllä kengistä supernaiselliset mutta yllätys on varmasti melkoinen kun huomaa, että Manolo Blahnikin valikoimissa on myös matalilla koroilla kenkiä sekä myös täysin korottomia versiota.

Manolot ovat aina sisäpuolelta nahkaa mutta kenkien ulkopuoli on satiiniverhoiltu. Sinkkuelämää -sarjassa Carrie käveli jopa New Yorkin katuja Blahnikin kengissä mutta itse miellän, että kangaspintainen kenkä toimii paremmin sisätiloissa niin ettei se esimerkiksi kastu. Toisaalta Manoloita näkee muotikuvissa farkkujen ja villapaidankin kanssa.

Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä.

Postauksen kuvat ovat pieni sneak peek Manolo Blahnik kevään 2020 mallistoon. Kengät ensiesiteltiin Pariisissa pari viikkoa sitten. Napeilla koristelluissa sinivalkoisissa kengissä näen yhtymäkohtia kuningatar Marie Antoinetten aikaan ja Ranskan hoviin 1700-luvulla. Kenkien väritys kuten myös oranssien korkokenkien etuosan rypytyskoriste tuovat mieleen historian. Muut kevään mallit ovat enemmän perinteisten Manoloiden näköisiä. Oli pakko ottaa tähän loppuun myös kuva tohvelimallisesta Manolosta, joka itselleni on vieraampi.

Jatkan unelmointi omista Manoloista - ehkä jonain päivänä olen kuin Carrie Manoloissaan!
Nyt kuitenkin vedän jalkaani ulkoilukengät ja lähden lenkittämään Minnietä - hauskaa iltaa :)

8 kommenttia:

  1. Manolan kengät ovat vähän kuin saduista repäistyjä. Niissä on ihania kuvioita, paljon väriä ja aina jotain erikoisuuksia. Ymmärrän täysin, miksi niin moni näitä kenkiä ihailee. Itsekin ihailen! Minulla on nyt omat "manolat" jaloissa...Villasukat siis :D
    Kivaa iltaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuolla Sinkkuelämää -sarjalla ja nimenomaan Carriella on todella suuri merkitys, että Manoloista on tullut niin tunnettuja. En tiedä kuinka moni omistaa omat Manolot mutta silloin kun sarja alkoi pyörimään minusta Manoloista puhuttiin ja niitä myös kuolattiin. Kauniitahan ne ovat ja erikoisia omalla tavalla.
      Mukavaa päivää Outi <3
      PS. Villasukat oli minullakin eilen illalla :D

      Poista
  2. Heti tuli mieleen, että noi ekat kuvat sopisi hyvin itsenäisyyspäivänä jalkaan. Itse tosin en korkkareilla pahemmin edes osaa kävellä, häihinkin valitsin tasapohjaiset kauniit valkoiset kengät. Ja tänään kyllä mennään ihan vain kumisaappailla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ne varmasti sopisivat myös itsenäisyyspäivän vastaanotolle vaikka Presidentinlinnaan. Itselleni tuosta sinivalkoisuudesta tulee mieleen "vanhat posliiniastiat" tai juurikin Marie Antoinetten ajan kankaat vuosisatojen takaa. Välttämättä 15cm koroilla ei kovin pitkään kyllä kävellä mutta jos lesti on hyvä ja jalka on tottunut niin juhlissa menee hyvin :D
      Nyt on kyllä sellaiset kelit ainakin Espoossa että koiralenkeillä on saappaat tai vaelluskengät käytössä.

      Poista
  3. Sinkkuelämää on jäänyt täysin katsomatta - en oikein edes tiedä miksi. Taisin elää omia ruuhkavuosiani silloin...
    Korkkarit ovat lähes täysin naftaliinissa, kun on niin tottunut käyttämään matalaia ja mukavia kenkiä. Jos saisin kutsun linnan juhliin, laittaisin varmaan sinnekin jotkin tolppakorot :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korkkarit ovat ihania mutta totta kai sitä itsekin menen nykyään käytännöllisyys edellä. Koiran kanssa liikkuessa on lenkeillä aina jalassa lenkkarit, vaelluskengät, ulkoilukengät tai nyt viime päivinä ahkerasti kumisaappaat. Kun jääkelit alkavat kaivan taas IceBugit esille.

      Sinkkuelämää palaa taas varmasti jossain vaiheessa teeveeruutuun joten ehkä voisit kokeeksi katsoa pari jaksoa. Jo vaatteiden ja muodin takia Sex in the City oli upea.

      Kivaa viikonloppua Maarit!

      Poista
  4. Sinkkuelämää tosiaan teki Manoloista "household namen", jonka jopa monet miehetkin tuntevat. Nuo kukkakuosit sekä värit todella tuovat rokokoon ja Marie Antoinetten mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet muuten ihan oikeassa! Tiedän parikin mieshestä, jotka tuntevat Manolot ja ehkä juurikin Sinkkuelämää -sarjan kautta. Sitä taisivat katsoa tasapuolisesti myös miehet :D Rokokoo on muuten hassua aikaa. Puuteria vaan lisää peruukkiin mutta ei peseytymistä... Mutta puvut olivat kyllä kauniita ja myös kengät!

      Poista