maaliskuuta 15, 2018

Suomi on maailman onnellisin maa ♥ vai onko....


"Oi maamme , Suomi, synnyinmaa
soi, sana kultainen!
Ei laaksoa, ei kukkulaa,
ei vettä rantaa rakkaampaa,
kuin kotimaa tää pohjoinen,
maa kallis isien."

Tänään minulle tuli mieleen J.L. Runebergin sanat Maamme -laulusta harppoessani kiireessä asiakastapaamiseen Kauppatorin halki. Tunsin sekä liikutusta että isänmaallisuutta kun katsoin kaunista Helsinkiä talviasussa. Jäässä olevaan merta ja auringon kultaamia tuttuja rakennuksia vieri vieressä. Teki melkein mieli kajauttaa laulu meidän ihanalle pääkaupungille ja rakkaalle Suomelle. Kaiken tämän tunteellisuuden takana taisi kuitenkin olla eilinen upea uutinen, jossa kerrottiin, että YK:n raportin mukaan meidän oma piskuinen Suomemme on maailman onnellisin maa. Kertakaikkisen upea juttu!


Menin töiden jälkeen ruokakauppaan ja olin edelleen jotenkin ihan euforisessa tilassa. Poimiessani hedelmiä hevi-osastolla korviini kantautui kahden henkilön välillä käyty kiivas keskustelu. En halua ottaa kantaa tarkemmin henkilöiden sukupuoleen tai ikään. Molemmat keskustelijat ihmettelivät tällaista julkaistua YK:n hölynpöly raporttia "Miten näinkin paska maa voi olla muka onnellisin?" "Millähän vippaskonsteilla tätä tutkimusta on viilattu näihin tuloksiin?" Suomessa kun on veemäisen pitkä kaamosaika ja kesällä sataa aina vettä. Ruoka on huonoa ja se on vielä kallista. Terveydenhuolto kusee ja tulee vielä se sote-uudistuskin. Työttömiä on maa väärällään ja leipäjonot senkun kasvavat. Arkadianmäellä ei osata tehdä mitään oikein jne. jne. jne.


Tulin kotiin vihaisena avaten läppärin ja aloitin kirjoittamaan tätä postausta. Mietin mielessäni olivat nämä marketissa räyhäävät, suiviintuneet tyypit ollenkaan perillä siitä mitä tässä YK:n raportissa oli mitattu? The World Happiness Report on julkaistu ensimmäisen kerran 2012. Sen jälkeen jokaisena vuonna ovat kaikki Pohjoismaat Suomi mukaan lukien sijoittuneet onnellisuusraportin kärkisijoille. Suomi oli viime vuonna 5.sijalla ja Norja oli onnellisen maa 2017. Tänä vuonna Suomi nousi sitten muiden Pohjoismaiden ohitse kärkisijalle. Hyvä me!


Vuonna 2018 tutkimus listasi kaikkiaan 156 maata niiden onnellisuuden mukaan. Onnellisuuden perusteina käytettiin mm. elinajanodotetta, sosiaalista tukea, korruptiota, turvallisuutta, kansantaloutta, henkistä hyvinvointia ja terveyttä. Kuluvana vuonna onnellisuusraporttiin on ensimmäistä kertaa myös sisällytetty maahanmuuttajat, joiden onnellisuutta arvioitiin 117 maassa. Varmasti onnellisuuden perusteina olevissa asioissa olisi aina jotain parannettavaa mutta myös omasta mielestäni Suomi on huippumaa näissä asioissa.


En tiedä muistaako kukaan enää YLE:llä joskus vuosia sitten pyörinyttä ohjelmaa Elämä pelissä - onnellisuuden salaisuus? Siinä mukana olleet henkilöt opettelivat onnentaitoja. Mukana ohjelmassa oli myös onnellisuustutkija, psykiatri Antti S. Mattila. Minulle jäi ohjelmasta mieleen, että "Tutkijoiden mukaan onnellisuudesta tulee 50% geeneistä ja vain 10% ulkoisista tekijöistä kuten lottovoitto tai hyvä työpaikka. Loput 40% näyttäisi olevan omasta asenteesta kiinni."

Ihan varmasti onnelliset ihmiset elävät pidempään, ovat luovia, tehokkaita ja valmiita myös auttamaan muita ihmisiä. Voisiko siitä johtua se, että me suomalaiset elämme nykyään pidempään ja yli 100 vuotiaita on koko ajan enemmän ja enemmän? Totta kai myös meidän hyvinvointiyhteiskunta pitää kaikista meistä hyvää huolta ja terveydenhuoltomme on huipputasoa.

Aikoinaan ajateltiin, että tärkeintä elämässä on tavoitella hyvää sekä arvokasta elämää ja se onni tuli sitten siinä sivutuotteena jos oli tullakseen. Ehkä kuitenkin meidän henkilökohtainen onnellisuus tuo niitä hyviä asioita elämäämme. Tai se minkä väristen lasin läpi me katselemme ympäröivää maailmaa. Juomalasikin voi olla aina puoliksi tyhjä tai täynnä riippuen katsantokannasta.

Ehkä näiden kahden kaupassa räyhänneen henkilön pitäisi muuttaa asennettaan ollakseen itse onnellisia. Säätilaan emme voi vaikuttaa joten Suomessa tulee aina olemaan kaamos ja sataakin. Ei ehkä kannata siis takertua tuollaisiin pikku juttuihin vaan hehkuttaa oman elämänsä hyviä asioita ja vähätellä niitä epäonnistumisia. Lämpimissä maissa sataa myös ja on välillä jopa tukahduttavan kuuma. On valtioita, joissa kaikille ei taata koulutusta ja terveydenhuoltoa tai et voi vapaasti ilmaista mielipiteitäsi tai liikkua turvallisesti kaduilla.

Meillä Suomessa asiat on todella hyvin ja minä haluan ylpeästi olla 
maailman onnellisimman maan kansalainen ♥


18 kommenttia:

 1. Aivan ihania ja talvisia kuvia <3 Miusta Suomessa asiat on hyvin (kopkop vaan) ja miusta on ihana asua täällä. Ainahan sitä ihmiset haluaa muutosta ja yhä enemmän etuuksia, mutta olen sitä mieltä, että myös oman onnellisuuden eteen on tehtävä töitä - ja oma asenne vaikuttaa kaikkeen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma :) Muutoksen haluaminen ei ole paha juttu ja en missään tapauksessa väitä, että kaikille Suomessakaan asiat olisivat hyvin. Joka tapauksessa tilastojen valossa meillä on asiat erittäin hyvällä mallilla verrattuna vaikka USA:n, joka putosi nyt neljä sijaa alaspäin sijalle 18.Omalla asenteella on todella suuri merkitys.
   Aurinkoa viikonloppuusi!

   Poista
 2. Ihania kuvia !

  https://www.stoori.fi/rakkaudella-henna/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna :) mukavaa ja onnellista viikonloppua!

   Poista
 3. Suomi on ehdottomasti se rakkain maa minulle. Suomessa asiat ovat hyvin, mutta kyllä täällä on myös paljon parannettavaa, sitä ei käy kiistäminen. Tämä on kuitenkin maa, jossa on hyvä kasvattaa lapsia. Maahanmuuttajien onnellisuudesta ollaan varmaa montaakin eri mieltä, joillakin menee kivasti ja joillakin taas ei, rasismi on myös lisääntynyt reippaasti.
  Ylpeästi suomalainen olen kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on myös itselleni todella lähellä sydäntä ja myös isänmaallisuus.
   Aina voidaan totta kai asioita parantaa vaikka ne ovatkin nyt jo hyvällä mallilla.
   Onnellisuus lähtee monasti niistä itsestään selvistä asioita, joiden merkityksen
   ymmärtää vasta kun ne menettää.
   Aurinkoa viikonloppuusi ja hyvää Karkkila reissua :)

   Poista
 4. Ihania kuvia minustakin! Olemme me täällä Suomessa niin hyvän äärellä, että sietääkin olla onnellisia. Toivottavasti tämä jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katta :)
   Minusta oli myös upeaa, että 100-vuotias Suomi pärjäsi näin hyvin tässä vertailussa.
   Juuri juhlistimme itsenäisyyttä ja nyt vielä tämä! Upeaa :)

   Poista
 5. Minusta Suomi on tosi hyvä maa elää. Varmasti on asioita mistä voisi valittaa, mutta miksi valittaa, kun esim. sääolosuhteisiin ei voi vaikuttaa millään lailla. Pitäisi olla kiitollinen siitä mikä on hyvin ja tuoda sitä esiin. Täällä ei kuitenkaan ole sotaa eikä edes sen uhkaa. Jos on työtön, ei jää täysin ilman rahaa. Pääsee hoitoon, jos on kipeä, toisin kuin esim. Amerikassa, jos ei ole vakuutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti kun otit esille USAn. Kuten tuolla kommentissani Emmalle jo totesin oli Amerikka viime vuonna 14. sijalla ja nyt tänä vuonna 18. sijalla tässä tilastossa. Rapakon takana tarvitaan kattava vakuutus, jotta hoitoa saa sairautensa hoitoa. Siellä peräti 80% ihmisistä on yksityisen sairausvakuutuksen piirissä.

   Aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Se nyt vain on niin, että Suomessa on hyvä elää. Meillä on kaikesta huolimatta paremmin asiat täälä kuin esimerkiksi Puolassa, minulle rakkaassa maassa. Jos on tuollaista mieltä, että Suomi on paska maa, niin ei muuta kuin muuttamaan muualle kokeilemaan mitä on elää muualla.

  Olen myös sitä mieltä, että onnellisuus on asenne kysymys. Itse ennen sairastumistani elin leveästi ja juoksin "onnen" perässä, enkä koskaan saavuttanut sitä. Sitten sairastuin vakavasti. Paluu suvun maahan toi näkemyksen toiseen suuntaan ja päätin olla menemättä hautaan vielä elossa olevana. Valitsin toisen tien ja olen onnellisempi kuin koskaan ennen. Ei raha tuo onnea vaan se kun avaa silmät näkemään mitä maailma pitää sisällään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Melissa hyvästä kommentistasi! Mietin kun kuuntelin sitä tyytymätöntä väittelyä kaupassa, että "muuttakaa hyvät ihmiset pois Suomesta kun noin ahdistaa". Eihän täällä pimeässä kaamoksessa, kylmässä ja muuten ikävässä maassa ole pakko asua :)

   Onnellisuus on juurikin asennekysymys. Usein juuri sairastuminen tai joku muu iso trauma pysähdyttää elämän ja sitä tajuaa kuinka onnellinen on ollut vaikkei sitä koskaan oikein ymmärtänyt. Olet tehnyt juuri oikean oivalluksen myös sen suhteen ettei raha tee onnelliseksi minustakaan ketään. Raha voi helpottaa elämää mutta onnea se ei tuo.

   Aurinkoista ja onnellista viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Hyvä kirjoitus! Onnellisuus on myös asenne. Pakko lainata tähän Elastisen biisiä
  "Hakenu näkemystä mun meininkiini taas Monacon vipeistä slummeihin Keniaan. Kaiken sen jälkeen oon vaan positiivisempi. Asenne ratkasee, oon nähny omin silmin senki. Aitoo iloo, vaikkei ympäril oo muut ku pahaa. Ja toiset taas nii köyhii ettei niil oo muut ku rahaa. Alotan ittestäni, korjaan mun mielen." Mirva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirva! Tämä Elastise biisi kiteyttää kyllä todella hyvin mistä on kyse.

   Poista
 8. Kiitos upeista Katajanokan kuvista <3. Noista kuvista aisti kyllä sinun fiiliksesi! Onnellisuus on tietty mittari ja toki se voi poiketa yhteiskunnan versus yksilön kannalta. Ei kaikilla ole asiat hyvin täällä meidän rakkaassa kotimaassa, jotkut ovat pahassa pinteessä ilman omaa syytään, ei sitäkään voi sivuuttaa, vaan on pyrittävä parempaan. Toki onnellisuus on myös elämän asenne, sen voi jokainen valita itse. Sitä ei tuo mammona, vaan oivallus pysähtyä ja nauttia niistä muruista mitä meille tarjotaan ja ennen kaikkea nähdä hyvää, niin asioissa kuin ihmisissä. Onnellista viikonloppua Marjo <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari hyvästä näkökulmasta tähän keskusteluun. Niitä, jotka tarvitsevat apua ei saa jättää huomiotta ja koko ajan voidaan pyrkiä parempaa. Itse mietin paljon sitä miten hyvin pienet asiat, joita teemme muiden ihmisten auttamiseksi luovat heille paremman mielen. Aina voi hymyillä ja tervehtiä toista ja osoittaa välittävänsä. Tai auttaa pitämällä ovea auki ja tarjoutua kantamaan toisen tavaroita jne. Itsekkyys ei tee ketään onnelliseksi ja jaettu ilo on minusta aina kaksinkertainen ilo.

   Onnellista ja aurinkoista viikonloppua Sari ♥

   Poista
 9. Suomi on kyllä niin monella tavalla fantastinen maa asua. Jos vielä saisi vähän suomalaista melankoliaa ja kateutta pois eli suvaitsevaisuutta ja rempseyttä enemmän. Olisi aika täydellistä.

  Kivaa viikkistä Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ♥ taitaa tuo melankolisuus olla syvällä meidän geeneissä mutta aina voi toivoa, että muuttua kun sukupolvet vaihtuvat.

   Aurinkoista ja onnellista viikonloppua!

   Poista