maaliskuuta 13, 2018

Praha on yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista


Vietin viime elokuussa vain kaksi päivää Prahassa mutta menetin sille sydämeni välittömästi. Prahalla on pitkä ja vaiheikas historia koska kaupunki perustettiin jo 870 Vltava-joen laaksoon. Täällä ovat asuneet Böömin kuninkaalliset ja Habsburgit hallitsivat Prahaa 1500-luvun lopussa. Prahan kaunis ja monivivahteinen arkkitehtuuri on säästynyt vuosisatojen kuluessa eikä edes toinen maailmansota tuhonnut sitä. Ei siis ihme, että Prahan Vanhakaupunki Stare Mesto kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Vanhakaupunki on kuin Keski-Eurooppa pienoiskoossa. Voit kävellä upeasti entisöityjä barokki-, rokokoo- ja jugendkatuja pitkin seisahtuen välillä ihailemaan korkeita torneja, monumentteja tai istahtaa nauttimaan tsekkiläistä olutta.Prahaa elävöittää myös kumpuileva maasto kaupungin läpi virtaavan Vltava-joen lisäksi. Kaupunki levittäytyy yhdeksälle kukkulalle. Kun kiipesimme syömään Villa Richteriin kuumana elokuisena iltana nämä korkeuserot huomasi hyvin kun kesämekon selkä kastui hiestä. Mutta ylhäältä ravintolan terassilta aukesi huikean kaunis näköala yli koko kaupungin. Myös Vltava-joella kannattaa risteillä sillä joen mutkat ja pienet saaret ovat niin idyllisiä. Praha näyttää myös täysin erilaisen puolen itsestään vesiteitse nähtynä. 


Kaunista arkkitehtuuria Prahassa on niin paljon, että toivoisin omistavani kaksi pari silmiä jotta kaikki tulee varmasti huomioitua kävellessä kaupungilla. Prahan näyttävin jugendrakennus on ehdottomasti kaupungintalo Prague Municipal House. Tämä jugend helmi saa kyllä niskan kääntymään nurin katsellessa sen lukemattomia kultakoristeita, lyijylaseja, kasviaiheisia koristeluja, patsaita... 


Kaupungintalo rakennettiin 1906-1912 entisen kuninkaanlinnan paikalle. Rakennuksella on ollut tärkeä merkitys myös maan historiassa. Siellä allekirjoitettiin Tsekkoslovakian itsenäisyysjulistus 1918. Ennen Tsekkoslovakian hajoamista 1989 siellä järjestettiin kansalaisforumin ja kommunistihallinnon väliset neuvottelut. 

Rakennuksen sisältä löytyy loistelias Smetana-sali, jonne mahtuu 1200 henkilöä. Tässä salissa on mahdollista nauttia Prahan kuuluisimmista klassisen musiikin konserteista. Elokuisella reissulla ei kaupungintaloon ehditty edes sisälle kurkistamaan. Talossa järjestetään myös opastettuja kiertokäyntejä, jotka minua jugend fanina toki kiinnostaisivat. 

Prahaan liittyy myös kirjailija Franz Kafka (1883-1924). Muistan vieläkin elävästi kun koulussa luettiin äidinkielentunneilla Kafkan tuotantoa. Parhaiten minulle on jäänyt mieleen Oikeusjuttu. Luettuani kirjan sitä piti verrata Richard Bachin Lokki Joonatanin kirjoittamalla aine aiheella "Yksilö vastaan yhteiskunta". Yllättävän paljon samankaltaisuuksia kahden täysin erilaisen ja eri aikakausilla kirjoitettujen kirjojen väliltä löytyi. Molemmat opukset tekivät minuun suuren vaikutuksen koska muistan ne vieläkin. 

Mala Stranan puolelta löytyy myös Franz Kafkan museo melko läheltä Kaarlensiltaa. Kävimme sen pihalla kun teimme pienen kävelyretken tälle puolelle Vltavajokea mutta sisälle emme ehtineet. Museossa on esillä mm. Kafkan ensimmäisiä alkuperäisiä painoksia, kirjeenvaihtoa, päiväkirjoja, valokuvia ja piirroksia. Prahassa järjestetään myös Kafka kävelykierroksia.
Prahan astronominen kello on ehdottomasti yksi Prahan must to see -nähtävyyksiä. Tämä yksi Prahan tunnetuimmista nähtävyyksistä löytyy Vanhankaupungin raatihuoneen seinästä. Kello on otettu käyttöön jo 1410 ja sitä käy vuosittain ihailemassa 700 000 matkailijaa. Onneksi kello ei ollut enää rakennustelineiden peittämänä kuten ystäväni Prahan matkan aikana. Astronominen kello on yksi maailman vanhimmista ja hyväkuntoisimmista.


Kerran tunnissa tapahtuu "Apostolien kävely" ympäri kellossa. Kellosta löytyy myös astronominen kartta, josta näkyvät kuun ja auringon asento taivaalla. Alimpana kellossa on kalenteri, jonka yläreunassa nuoli osoittaa kuluvan päivän, kuukauden sekä eläinradan symbolin. 

Prahan astronomisen kellotaulun vierellä on neljä patsasta, jotka kuvaavat aikansa uhkakuvia. Turhamaisuutta kuvaava peiliin katsova mies, ahneutta kuvaava rahapussin kantaja, kuolemaa kuvaava luuranko ja vääräuskoisuutta kuvaava turkkilainen. Tasatunnein nämä neljä hahmoa myös liikkuvat. Taulua koristaa myös neljä liikkumatonta hahmoa: astronomi, kronikoitsija, filosofi ja enkeli.
Näitä astronomisia kelloja on todella hauska katsella. Jos joskus käytte Sisilian Messinassa sieltä löytyy myös huikea astronominen kello. Totta kai myös St. Marcuksen torin kelloa katsotaan Venetsian matkojen yhteydessä. Minulla on joku hassu viehtymys näihin liikkuviin kelloihin!Yritän jokaisella matkallani kurkistaa edes yhteen kirkkoon sisälle. Tiukkaa teki tällä työreissulla mutta ehdin edes pikaisesti katsoa ovesta tänne St. Salvatoren kirkkoon. Kirkko löytyy Kaarlensillan Vanhankaupungin puoleisesta päästä. Prahan upein kirkko on varmasti goottilainen Pyhän Vituksen katedraali, joka löytyy Kuninkaanlinnan läheltä. Tätä valtavaa rakennusta tehtiin peräti kuusi vuosisataa joten sen on oltava loistelias myös sisältä. 
Vanhankaupungin aukiota reunustavat talot ovat myös kiinnostavaa katsottavaa. Rakennustyylit vaihtelevat gotiikasta barokin kautta rokokoohan unohtamatta renessanssia ja jugendia. Raatihuoneen torniin on mahdollista myös kiivetä (tai mennä hissillä) ja katsella sieltä kaupunkia. Toisella puolella aukiota on kaunis Tynin Mariankirkko kaksoistorneineen.

Keskellä aukiota seisoo Jan Husille vuonna 1915 pystytetty patsas jalustalla. Hus oli uskonpuhdistaja, joka kerettiläiseksi julistettuna koki karmean kohtalonsa ja hänet poltettiin elävältä roviolla. Tsekkiläiset ihailevat Jan Husia on hänet on kuvattu patsaassa pitkä ja ylväänä vaikka on hän on ollut täysin erinäköinen luonnossa. Mustan Madonnan talo kuuluu ehdottomasti seuraavan Prahan reissuni vierailupaikkoihin. Talo on Tsekin kubistisen arkkitehtuurin mestariteos. Talo rakennettiin vuosina 1911-1912 tsekkiläisen arkkitehdin Josef Gocarin suunnitelmien mukaan. Talo löytyy Vanhastakaupungista ja sen nimi tulee talon kulmaan sijoitetusta barokkipatsaasta. Alunperin tuo Mustaa Madonnaa kuvaava patsas on ollut aiemmin tällä paikalla sijainneessa talossa, joka tuhoutui. Rakennuksessa on tsekkiläisen kubismin jatkuva näyttely. Sieltä löytyy myös Grand Café Orient kahvila, joka on palautettu alkuperäiseen asuunsa 2005.Aika paljon tällä työreissulla ehdittiin kyllä nähdä mutta vielä enemmän jäi näkemättä. Nyt on seuraavalle Prahan matkalle jo hurjasti vinkkejä kasassa. Prahaan voi tehdä myös lyhyen viikonloppumatkan ja ottaa sitten haltuun enemmän kaupungista. Yhteenkään kauppaan en tällä pikapyrähdyksellä kerennyt poiketa mutta ikkunaostoksia tehneenä näytti kyllä olevan paljon kiinnostavaa tarjontaan. 

I love Prague ♥ 

22 kommenttia:

 1. Kiitos nojatuolimatkasta. Minun Prahan reissusta on varmaan jo 20 vuotta. Olin joulukuussa. Hieno kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Satu :) Nojatuolimatkatkin ovat ihan kivoja kun matkakärpänen puree.
   Sinä olet päässyt näkemään talvisen/jouluisen Prahan. Uskon, että upea myös siinä asussa.

   Poista
 2. Miksi ei enää rakenneta tuollaisia taloja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys!

   Ehkä ei ole enää riittävästi ammattitaitoisia rakentajia, jotka osaisivat tehdä näin monivivahteisia rakennuksia. Toinen seikka voi olla se, että nykyään halutaan rakentaa hyvin kustannustehokkaasti ja ehkä tällaisen talon rakentaminen ei myöskään enää mene nykymaailman stardardeihin. Varmasti jokainen ikkuna ja ovi pitäisi teettää tällaista taloa varten. Ja taipuisivat lvi-ratkaisut tänne?

   Kauniita nämä ovat silti ja upea juttu, että ovat säilyneet.

   Poista
 3. Praha on ihan mukava - joskin minusta muutama viikko sitten - helmikuussa! - todella ruuhkainen. Kaarlensillalla ei meinannut mahtua kävelemään. Minkähänlaista tuolla onkaan vaikka pääsiäisenä tai kesäkaudella nykyisin?

  Tuo astronominen kello on muuten remontissa elokuulle 2018 asti - eli juuri nyt ja tulevana kesänä sitä ei pääse näkemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon Pirkko, että Prahassa tietyillä kadulla ja juurikin Kaarlensillalla on turisteja ympäri vuoden. Elokuussa ei tarvinnut mennä kuin pari katua syrjään ja siellä oli heti ihanan rauhallista kävellä. En ahdistu suurissa väkijoukoissa mutta välillä niissä en koko aikaa halua viettää.

   Kiitos tiedosta liittyen astronomisen kelloon.

   Poista
 4. Voi miten monessa paikassa olettekaan ehtineet kiertää! Tosi kauniita paikkoja ja vaikka Praha ei ole koskaan ollut omalla "tuonne haluan matkustaa" listallani, niin tosi kauniilta paikalta näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vaikka olin työmatkalla niin onneksi jäi myös vähän vapaa-aikaa kiertää ja katsoa. Minä olen halunnut Prahaan jo pitkään mutta onneksi nyt pääsin. Ehkä sinäkin rohkaistut ja varaat matkan.

   Poista
 5. Minä en koskaan ole käynyt Prahassa, mutta onneksi olen sinne näin kuvamatkalle päässyt muutaman kerran <3
  Ihanaa tiistai-iltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet Outi viihtynyt kuvamatkoillani.
   Minulta jäi niin paljon näkemättä eli ehdottomasti haluan uudelleen.
   Kivaa keskiviikkoa ♥

   Poista
 6. Tavallaan olisi kiva mennä ja tavallaan taas kaikuu kavereiden sanat siitä, että Praha on liian täynnä turisteja, siksi eivät ole tykänneet. Mene ja tiedä onko näin :) Kiva postaus ja kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Melissa ♥

   Kuten tuolla vastasin aiempaan kommenttiin tietyt "turistipaikat" ovat täynnä mutta minusta Prahasta löytää myös ihan rauhallisia alueita ja katuja, joissa voit olla turismilaumoilta piilossa. Ei tarvitse mennä kuin pari katu syrjään.

   Poista
 7. Samaa mieltä - ihana kaupunki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lena :) Ensi reissulla sitten valloitetaan enemmän Prahaa.

   Poista
 8. Voi aloittaa tuolla samalla toteamuksella: I love Prague <3. On se niin kaunis ja täynnä historiaa. Hämmästellä täytyy tuota sun vauhtia, millä olet kaupunkia nähnyt. Itse olin 5 päivää ja taisin koluta vain murto-osan tuosta, tosin muutama päivä me vain lomailtiin ja yksi kokonainen päivä meni linna-alueella. Mutta joo, ihan varmasti tuonne takaisin. Mukavaa keskiviikkoa sulle ystis <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille oli järjestetty kiertokävely joten nämä kuvat on pääosin napattu sen aikana. Lisäksi ehdimme muutaman tunnin ajan kiertää omatoimisesti mutta siitä ajasta osa meni Vltavajoki risteilyllä koska oli niin kuuma ja halusimme istahtaa välillä. Linna-alue on liian kaukana samoin juutalaisalue vaikka molempiin olisin halunnut mennä.

   Mukavaa keskiviikkoa Sari ♥

   Poista
 9. Prahassa en ole käynyt kuin piipahtamassa, uskon että rakastaisin kaupunkia, siinä on varmasti paljon samaa ihanaa tunnelmaa, kuin Riiassa.

  Kivaa iltaa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti rakastaisit Prahaa. Siinä on kyllä yhtäläisyyksiä myös Riikaan juuri jugend talojen osalta. Toki Praha on suurempia kaupunki ja ollaan etelämmässä joten kasvillisuus ja puusto erilaista.

   Aurinkoista torstaita :)

   Poista
 10. Praha olisi myös yksi kohde missä haluaisin käydä. Eräs tuttava kävi muutama vuosi sitten Prahassa ja ne kaikki upeat rakennukset mistä hän oli ottanut kuvia. Rantalomat ei ole mun juttu, mutta kaikki kaupunkilomat... Lähtisin heti Prahaan. Ihania kuvia jälleen. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mervi ♥

   En minäkään halua maata vain rannalla. Toki voihan ranta- ja kaupunkiloman myös yhdistää kuten olen joskus tehnyt Barcelonan matkoilla.

   Prahassa kuvattavaa ja katsottavaa kyllä riittää.

   Aurinkoista päivää!

   Poista
 11. En ole koskaan käynyt Prahassa, vaikka viimeksi se oli yksi vaihtoehdoista mutta päädyttiin sitten Riikaan :D

  Kauniita kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika on myös todella kaunis kaupunki. Ehkä seuraava reissu sitten Prahaa.
   Prahassa on paljon kuvattavaa myös :)

   Poista