maaliskuuta 30, 2018

Matteus-passio kiirastorstaina aloittaa pääsiäiseni


Istuin eilen kiirastorstaina kuudetta kertaa kuuntelemassa ja nauttimassa Johann Sebastian Bachin Matteus-passiosta Johanneksen kirkossa. Passio kantaesitettiin Leipzigin Tuomaskirkossa pitkänäperjantaina 15.4.1729 jo 289 vuotta sitten. Suomen Laululle eilinen passio 107.esitys ja Johanneksen kirkossa 91.kerta. Säveltäjä Bach vietti syntymänsä 333 vuotisjuhlaa 21.3. tänä keväänä. Oma traditioni on siis vielä alkutaipaleelta mutta uskon sen jatkuvan tulevaisuudessakin. Matteus-passio auttaa rauhoittumaan työviikon jälkeen ja saa laskeutumaan pääsiäisen tunnelmaan. Matteus-passio kestää n. 3,5 tuntia sisältäen yhden 20 minuutin väliajan. Vaikka istumalihakset ovat välillä vähän kovilla kirkon puupenkeissä on elämys ehdottomasti sen arvoista!Bach sävelsi Matteus-passion kaksoiskuoroille, kaksoisorkesterille, kaksille uruille sekä solisteille (sopraano altto, tenori, basso). Teoksen libretto on peräisin Matteuksen evankeliumin luvuista 25. ja 27. Runoilija Christian Friedrich-Henrici (tunnetaan myös salanimellä Picander) kirjoitti lisäksi tekstiä resitatiiveja ja aarioita varten. Bach lisäsi vielä vuonna 1736 teokseensa Johannes-passiosta kuoron koraalin O Mensch, bewein dein Sunde gross ja teki lisäksi vuonna 1740 partituuriin pieniä muutoksia. Matteus-passiota on huomattavasti helpompi seurata jos itsellä on mukana ohjelma, josta selviää passion rakenne, esittäjät ja eri jaksot. 


Matteus-passion ensimmäinen osa alkaa mahtipontisesti kaksoiskuorojen laulaessa. Suomen Laulu sekakuoron lisäksi on äänessä myös lapsikuoro. Lapsikuoro-osuudet esittää CandoMinin, Helsingin konservatorion nuorten laulajien ja Kannelkellot-kuoron riveistä koottu iso lapsikuoro. Viime vuonna istuin lapsikuoron vieressä parvella ja oli ihanaa katsoa sekä totta kai myös kuunnella miten kauniisti nuoret äänet soivat Johanneksen kirkossa.


Juhani Lamminmäki, Kajsa Dahlbäck, Teppo Lampela, Simo Mäkinen, Petri Lindroos, 
Kristian Lindroos, Niall Chorell

Kuorot laulavat yhdessä Kommt, iht Töchterm helft mir klagen (Tulkaa tyttäret, auttakaa minua valittamaan), jonka tarkoituksena on kuvata Matteus-passion tulevia tapahtumia. Kuorojen yhteislaulu saa aina ihoni kananlihalle koska se on vain niin sanoinkuvaamattoman kaunista ja menee tunteisiin. Matteus-passion juonellinen sisältö alkaa Betanian ennustuksesta, jossa Jeesus tulkitsi oman ristinkuolemansa. Sitten passio etenee Raamatun kertomuksen mukaan. Ensimmäinen osa huipentuu Jeesuksen vangitsemiseen. Matteus-passiossa on kertovia jaksoja, joita seuraa kommentoiva resitatiivi ja aaria tai koraali.

Simo Mäkinen

Toisen osan aloittaa Jeesuksen vangitsemista valittava prologi. Tämän jälkeen Jeesusta kuulustellaan, Pietari kieltää Jeesuksen kolmasti ja lopulta Pilatus tuomitsee Jeesuksen ristiinnaulittavaksi. Kohta, jossa kuoro vaatii Pilatukselta ristiinnaulitsemista on vaikuttava. Se voima, viha ja uhokin, joka kuoronlaulusta kuuluu koskettaa. Matteus-passio päättyy Jeesuksen kuolemaan, hautaamiseen ja loppukuoron huokaukseen Wir setzen uns mit Tränen nieder (Istuudumme kyynelin ja huudamme sinulle hautaan: Lepää rauhassa!).

Suomalainen Barokkiorkesteri FiBo

Musiikista Matteus-passiossa vastaa Suomalainen Barokkiorkesteri FiBo, joka on perustettu 1989. Joukko barokkimusiikkiin perehtyneitä musiikinopiskelijoita ja nuoria muusikoita ryhtyi 80-luvun lopussa harjoittelemaan yhdessä keulahahmonaan Sibelius-Akatemian cembalonsoiton lehtori Anssi Mattila. Minua barokkimusiikki viehättää ja varsinkin cembalon soinnista menen ihan sekaisin. Barokkiorkesterin soittimia ovat mm. viulu, sello, luuttu, gamba, huilu, nokkahuilu, oboe, poikkihuilu, fagotti. Lyömäsoittimia Matteus-passiossa ei käytetä. Joskus olisi kiva kokeilla soittaa cembaloa mietin aina sen nähdessäni...


Suomen Laulu

Matteus-passion solisteina olivat eilen Kajsa Dahlbäck (sopraano), Teppo Lampela (altto), Simo Mäkinen (tenori), Petri Lindroos (basso), Niall Chorell (tenori) evankelista ja Kristian Lindroos (basso) Jeesus. Petri Lindroosin poika oli mukana ensimmäistä kertaa Matteus-passiossa Jeesuksena. Esityksen johti kapellimestari Juhani Lamminmäki.

Niall Chorell, Kristian Lindroos

Istuin eilen ihan huippupaikalla kuudennella rivillä. Kuvani on otettu ennen Matteus-passion alkua ja sen loputtua koska näin toivottiin tehtävän ettei passio häiriinny. Liitin mukaan muutamia viime vuonna parvelta otettuja valokuvia orkesterista mukaan. Matteus-passioon tullaan usein omien istuintyynyjen kanssa koska kirkonpenkit ovat kovia. Selvisin eilenkin "omilla pehmusteilla" tyynyittä. Mukaan kannattaa varata kuitenkin jotain juotavaa ehkä myös pientä naposteltavaa väliajalle koska tilaisuus kestää sen kolme ja puoli tuntia yhteensä. Johanneksen kirkosta löytyy kyllä sosiaalitiloja. Toki vähän voi joutua jonottamaan. Väliajalla voi käydä haukkaamassa happea tai jutella tuttujen kanssa. Matteus-passiossa törmätään aina kerran vuodessa tiettyjen ihmisten kanssa "Voi vitsi miten kiva nähdä. Siitä onkin jo vuosi aikaan!" Ensi pääsiäisenä sitten uudelleen!

Hyvää pitkäperjantaita kaikille!


16 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä varmasti mahtavan kuuloinen teos. En muuten tiennytkään, että se kestää noin kauan.
  Mukavaa pitkäperjantaita sinullekin Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisellä kerralla Matteus-passiossa minusta tuntui, että se kesti kyllä paljon pidempään :) Istuin toisella parvella ja sinne kuului kaikki kyllä hyvin mutta pylvään takaa piti kurkkia. Kaikki oli uutta ja minulla ei ollut esityksen runkoa vielä hallussa.
   Hyvää pitkäperjantaita Outi <3

   Poista
 2. Minä olen käynyt livenä kuuntelemassa Matteus-passion. On se vaikuttava, mutta pitkä.

  Leppoisaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa joka kerta yhtä voimakkaasti ja kuuluu pääsiäiseen. Vielä en ole istuintyynyä kantanut mukanani vaikka monella niitä on. Eväät unohdin kerran ja kuolasin muiden herkkuja.
   Mukavaa pääsiäisaikaa Rva Kepponen!

   Poista
 3. Kuulostaapa ihanalle kokemukselle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemus on vaikuttava ja musiikki todella kaunista.
   Hyvää pääsiäistä!

   Poista
 4. Matteus-passio on varmasti todella vaikuttava kokemus. En ihmettele, että käyt siellä joka vuosi. Sillä voi aloittaa mukavasti pääsiäisen vieton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen kerran menin Matteus-passioon hyvän ystäväni houkuttelemana - hän nimittäin laulaa Suomen Laulun kuorossa. Sen jälkeen olen mennyt viisi kertaa itse passion takia vaikka ystäväni on edelleen kuorossa. Tästä on tullut tapa ja sitä kautta perinne.
   Hyvää pääsiäistä Krisse <3

   Poista
 5. Varmasti vaikuttava kokemus tuo Matteus-passio. Saattaisin itsekin tykätä siitä. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan vaikka ensi pääsiäisenä.
   Hyvää pääsiäistä Maisa!

   Poista
 6. Hienot kuvat! Matteus -passio kuulostaa upealta. On varmasti vaikuttava kokemus! Sinulle on tullut tuosta hieno perinne.
  Hyvää pääsiäistä Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula ja hyvää pääsiäistä myös sinulle :)
   Matteus-passiota on vaikea kuvailla. Se täytyy itse kokea ymmärtääkseen
   koko elämyksen. Vaikka teoksen kulku on aina sama löytää siitä joka kerta
   jotain uusia pieniä nyasseja. Ja totta kai solistit vaikuttavat myös tulkintaan.

   Poista
 7. Ehkä mä vielä joskus tän koen itsekin.
  Kuullostaa meinaan melko huikealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ida ja toivottavasti koet!
   Hyvää pääsiäistä :)

   Poista
 8. Aikamoinen elämys varmasti! En ole koskaan kuullutkaan tälläisestä (miten lie mahdollista), mutta hyvin.avasit asian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailma on pullollaan erilaisia tapahtumia joten ei kaikista voi olla tietoinen.
   Nyt tiedät ja ehkä joskus myös menet itse Matteus-passioon.
   Hyvää pääsiäsist Emma!

   Poista