maaliskuuta 25, 2018

Palmusunnuntaita, kesäaikaa ja kevään keltaisia kenkiä

 Valentino

Hyvää ja aurinkoista palmusunnuntaita vaan kaikille! 

Olin varannut melkoisen määrän suklaamunia pieniä virpojia varten, joita odottelin saapuvaksi heti aamuvarhain. Mutta jostain kumman syystä ovikelloa ei soittanut yksikään pikkunoita, pupujussi ja kissa-asuinen virpoja. Täytyi ihan välillä käydä kurkkimassa aamiaisen ja Hesarin lukemisen välillä keittiön ikkunasta näkyisikö edes pihalla liikettä. Ei ketään! Todella erikoinen palmusunnuntai kun virpojat puuttuivat. Kun piipahdin kaupassa puolen päivän jälkeen näin monia tyytyväisen näköisiä pikkutyttöjä ja -poikia palaamassa munasaaliinsa kanssa jo kotia kohden. Jossain he olivat selkeästi käyneet "Virvon varvon, tuoreeks terveeks..." -loruineen ja saaneet palkkionsa. Hyvä niin :)

Dolce & Gabbana

Christian Louboutin

Viime yönä kello 3-4 välillä taas siirreltiin kelloja kun Suomi siirtyi kesäaikaan. Suomessa kesäaika otettiin käyttöön keväällä 1981. Kerran aiemmin toisen maailmansodan aikana vuonna 1942 tätä oli jo kokeilu. Alun perin kesäajan uskottiin säästävän ennen kaikkea energiaa kun päivänvaloa riittäisi illalla pidempään. Toisaalta onhan se mukavaa kun töistä kotiin tullessa on vielä pitkään valoisaa mutta toisaalta kellojen siirtämien aiheuttaa myös monille ihmisille jopa terveydellisiä ongelmia.

Burberry
Jimmy Choo


Syksyllä 2016 käynnistyi kansalaisaloite.fi sivustolla hanke ja kannattajanimien keruu, jotta kesäaikaan ei siirryttäisi enää jatkossa vaan Suomii pysyisi samassa ajassa koko ajan. Kansalaisaloitteen tekijän Matti Hietasen perustelut aloitteessa olivat erittäin järkeviä.

"Näillä jokakeväisillä ja syksyisillä kellojen siirroilla ei minusta ole nykyään mitään hyötyä, ennemminkin niistä on vain haittaa. Esimerkiksi haitta näkyy kaikkien julkisenliikenteen aikataulumuutoksina, toisinsanoen linja-autot, junat ja lentokoneet joutuvat muuttamaan omia rytmejään. Tietysti aikojen muutokset vaikuttavat myös kaikkien ihmisten rytmeihin, osalla jopa merkittävästi ja voi haitata jopa terveyttä. Kellojen siirto nykyaikana on siis aivan turhaa ja aiheuttaa vain merkittävästi ongelmia ja lisää työtä. Kaikkien ajansiirto ei tapahdu automaattisesti."
Christian Louboutin

Steve Madden

Kansalaisaloitteen kesäajasta luopumisesta allekirjoitti peräti 70 393 henkilöä ja Hietanen luovutti aloitteen nimineen eduskuntaan 8.6.2017. Koska Suomi on EU-jäsenmaa ei kellojen viisareiden siirrosta niin vain voidakaan luopua vaikka iso joukko näin haluaisikin tehdä. Valitettavasti me suomalaiset emme voi pelkästään omalla kansallisella päätöksellä jättää EU:n kesäaikaa ja kellojen siirtämistä kahdesti vuodessa tekemättä. EU päättää meidän puolesta kurkkujen ja banaanien käyryydestä, kesäaikaan siirtymisestä, kumisaappaiden käyttöohjeiden tarpeellisuudesta, turmiollisista lakritsipiipuista jne. Onneksi tuo järjetön käyryysstandardi jo kumottiin 2008.


Christian Dior
DKNY


Versace


Idean erillisestä kesäaikaan siirtymisestä sai aikoinaan uusiseelantilainen postimestari Georg Hudson. Hudson rakasti perhosia mutta hänen työnsä postissa häiritsi hänen harrastustaan. Hudson oli todella innokas perhosharrastaja ja sanotaan ettei kukaan ole kerännyt yhtä hienoa kokoelmaa Uuden-Seelannin perhosia kuin hän. Hudsonin työpäivät kesällä venyivät usein myöhään ja kotiinpäästyään oli aivan liian pimeää lähteä keräämään perhosia. Hudson esittikin mahtavan idean kellojen siirtämisestä Uuden-Seelannin tieteellisen seuran kokouksessa 1895. Georg Hudsonin idealle naurettiin tieteellisessä seurassa eikä sitä toteutettu. 

Englantilainen William Willett on varsinainen "kesäajan isä". Hän kirjoitti teoksen Waste of Daylight, vuonna 1907 kesäaikaan siirtymisestä. Willettin mielestä kelloja voitaisiin siirtää kesäksi kaksikin tuntia eteenpäin. Britannia hallitus vastusteli vedoten siihen, että kellojen siirtäminen rikkoisi säännöllisen vuorokausirytmin. 

Ensimmäisen kerran kesäaika otettiin käyttöön Saksassa 1916. Tällä hetkellä kesäaika on pääosin käytössä Pohjois-Amerikassa, osin Etelä-Amerikassa, koko Euroopassa ja osassa Lähi-Itää. Kesäaikaan ei siirrytä mm. Islannissa, Australiassa, Kaukoidässä ja Keski-Afrikassa.
Giuseppe Zanotti
Manolo Blahnik


Keltainen on kevään ja pääsiäisen väri. Keltainen tuo myös auringonpaisteen päivään. Ja tänäänhän aurinkoa on nähtykin. Keltainen on myös positiivisuuden väri. Kaikki emoji hymynaamatkin ovat keltaisia oli ilme mikä tahansa. Keltainen yhdistetään lämpöön, voimaan, älyyn, onneen ja toivoon. Keltainen on myös mielikuvituksen väri. Keltainen väri herättää huomiota ja viestii iloisuudesta,

Minä rakastan keltaista väriä sekä keltaisia kenkiä ja pakko myöntää, että omistan myös muutamia pareja niitä. Valitettavasti yhtään postauksessa esiintyvää kenkäparia ei minun kaapistani löydy -ainakaan vielä... Kun jalassani on keltaiset kengät päivä paranee kuin huomaamatta. Keltaista rakastavista ihmisistä on myös sanottu, että he ovat hyvin uteliaita ja ikuisia opiskelijoita. Allekirjoitan täysin väitteen, että meillä "keltaisilla" on vilkas mielikuvitus ja rakentelemme usein pilvilinnoja. Niille pitää muistaa vain tehdä kunnon perustat :)

Jos haluat säteillä valoa ja kerätä osaksi huomiota laita jalkaasi keltaiset kengät!

Christian Louboutin

Kate Spade


Aiheuttaako kesäaikaan siirtyminen sinulle ongelmia? 
Toivotko kesäajasta luopumista ja allekirjoititko tuon kansalaisaloitteen?
Omistatko keltaisia kenkiä?

Hyvää alkavaa viikkoa kaikille ♥

Yves Saint Laurent
Kaikki postauken kuvat on lainattu netistä

12 kommenttia:

 1. Manolon matalakantaiset kengät kelpaisivat vaikka heti tänne. Voi miten hyviltä ne näyttäisivätkään pikkumustan kanssa.
  Ihanaa palmusunnuntaita Marjo, meilläkin virpojia kävi vain yksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä kävi sentään YKSI virpoja :) Jollain radiokanavalla annettiin oikein vinkkejä miten voi välttää avaamasta ovea virpojille jos niistä ei välitä ja minä kurkistelin ikkunoista missä virpojat oikein ovat :D

   Poista
 2. Ihania keltaisia kenkiä! Unelmoin, mutta vielä se ei ole toteutunut. :-)
  Minusta kellon siirtäminen on aika turhaa, kunpa voitaisiin elää päivän valon mukaan. Talvella lyhyempää, kesällä vähän pitempää päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sitten Pihla yhteisiä unelmia kenkien suhteen :)
   Kellojen siirtäminen kyllä rassaa monia ihmisiä. Kollegani oli tänään ihan silmät ristissä töissä. Luontainen rytmi kuulostaa hyvältä!

   Poista
 3. Pariin vuoteen ei ole virpojia näkynyt, ei tänäänkään.

  Minä olen ihan innoissani kesäajasta. Pidemmät, valoisat illat ovat tervetulleita. Jos jäätäisiin yhteen aikaan ympäri vuoden, se saisi olla kesäaika. Mietin välillä
  tuleeko näille kellojen kääntämisestä kärsiville vaikkapa Ruotsiin matkustaessa terveysongelmia aikaeron takia, harvemmin kuitenkaan tunnin aikaeron kuulee pistävän vakavasti kelloa sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö teilläkään ollut virpojia? Nyt olen vähän huolissani onko tämän perinne ihan näivettynyt täällä pääkaupunkiseudulla...

   Kyllä kellojen siirrolla on myös terveydellisiä vaikutuksia. "Kellojen siirtämisellä oli vaikutusta infarktiriskiin. Kun siirryttiin kesäaikaan, infarktiriski lisääntyi noin 15 prosentilla siirron jälkeisenä keskiviikkona." Tästä löytyy ihan tutkimustuloksia TYKS:istä.

   Poista
 4. Meillä odoteltiin myös virpojia, mutta yhtään vierasta virpojaa ei ovella käynyt. Onneksi omat lapsetlapset kävivät virpomassa meidät ukin kanssa.

  Kellojen siirto ei ainakaan tällä kertaa aiheuttanut minulle mitään harmia. Minulla on ilmeisesti niin hyvät unenlahjat, ettei siinä ilmeisesti paljon kellojen siirrot vaikuta.

  Keltainen ei ole suosikkivärini, mutta pääsiäiseen se kuuluu. En omista keltaisia kenkiä enkä usko sellaisia koskaan hankkivani. Positiivinen yritän olla, mutta mielikuvitusta voisi olla vähän enemmän. Siinä ehkä syy, miksi keltaista ei minulta löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että teillä käytiin :)

   Minulla on myös hyvät unenlahjat enkä huomaa eroa mutta monia tämä kellojen siirtely todella vaivaa.

   Et ole ainoa jonka suosikkiväri ei ole keltainen. Ja kyllä sinulla on mielikuvitusta vaikka kuinka paljon ♥

   Kivaa alkanutta viikkoa ja tsemppiä opiskeluun Krisse!

   Poista
 5. Ihania kenkiä, erityisesti kaikki korkkarit 💛💛💛

  Kellojen siirto ei itselleni aiheuta varsinaisesti ongelmia, mitta ärsyttäähän se todella. Ja mies, joka tekee säännöllisen epäsäännöllistä työtä kärsii etenkin, sillä entisestään lyhyet unet jää välillä sen tunnin liian lyhyiksi ja siitä toipuminen kestää, etenkin jos hyvin pian ei ole pitempää vapaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥ Minäkin voisin napata tuolta useammatkin kengät itselleni ja myös nuo keltaiset kumpparit!

   Kellojen siirto on ärsyttävää monista ja kaikki kellothan eivät itsekseen siirry kesä/normaaliaikoihin vaan niitä pitää myös siirrellä. Onneksi taloudessani ei näitä ole kuin pari kappaletta.

   Poista
 6. Meillä onneksi kävi aika paljon virpojia, yhtenä vuonna ei käynyt ja tulin ihan surulliseksi. Itse lapsena sukulaisia virponeena kaipaan tätä perinnettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että edes joku on saanut virpojia kotiinsa :) Perinteet on tärkeitä juttuja ja niistä tulee muistoja mieleen. Kivaa pääsiäisen odotusta sinulle!

   Poista