tammikuuta 18, 2017

Varsovan monet kasvotSain vihdoin viikonloppuna kahlattua läpi elokuun lopun Varsovan matkan valokuviani. Vaikka olin siellä työreissulla ehdimme nähdä yllättävän paljon Puolan pääkaupungista ja elämästä siellä. Minulle reissu oli ensimmäinen mutta ei varmasti viimeinen sillä yllätyin positiivisesti sekä näkemästäni että  kokemastani. Pakko myöntää, että oma ennakkokäsitykseni Puolasta oli ehkä vähän nuiva ja "jälkeenjäänyt". Varsovassa ei ole enää jäänteinä neuvostoajoista kuin rakennuksia ja valtavia kaupunkia halkovia monikaistaisia katuja mutta muuten kaupunki on viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttunut hyvin houkuttelevaksi kaupunkilomakohteeksi.

Varsovassa törmää ystävällisiin ihmisiin, joiden kanssa useimmiten pärjää englanniksi. Vaikka yhteistä kieltä ei löytynyt omalla Polin-museo reissultani taksikuski vei minut silti perille iloisesti hymyillen. Kollegani onnistuivat shoppailemaan erittäin kohtuuhintaisia vaatteita ja käsilaukkuja - itse en ostoksille edes ehtinyt mennä työmatkallani. Varsovan ravintolatarjonta on erinomainen ja eikä hintataso huimaa päätä. Tästä pääset kurkistamaan herkuttelua Folk Gospadassa ja yömyssyjä Marriottin kattobaarissa.


Me yövyimme Mercure Warszawa Centrum -hotellissa, josta oli äärimmäisen hyvät kulkuyhteydet kaikkialle. Vaikka hotelli sijainti oli ihan ytimessä liikenteen melu ei kantautunut huoneisiin. Hotellin alakerran aulatilassa oli valtava seinämaalaus, jossa pinkoivat koko seinän mitalla juoksijat urheiluvaatteissaan. Aika hauska yksityiskohta aulatilassa ja unohdin kysyä respasta kenen tekemä maalaus oli ja missä kilpailussa tässä oltiin juoksemassa.


Hotellihuoneet oli juuri uusittu erittäin tyylikkäästi ja sisustus oli hyvin skandinaavisen pelkistetty. Huoneessani oli lasinen moderni suihkutila, johon viisas majoittuja olisi vetänyt verhon eteen mennessään suihkuun. Varsinkin silloin jos suoraan tätä suihkua vastapäätä oleva huoneen ikkuna on täysi paljaana ulkomaailmalle. Täytyy sanoa, että se hetki kun tajuat, että joku tuijottaa sinua kun olet suihkussa ja käännät pääsi huomaten, että vastapäisen toimistotalon ikkunassa seisoo kolme miestä katsoen peseytymistäsi... Jälkeenpäin minua nauratti mutta yllättävän nopeasti sain pyyhkeen ympärilleni ja suihkun kiinni :)


Hotellin aamiaisbuffa oli todella runsas ja sieltä löytyi ihan kaikkea hyvään aamiaiseen tarvittavaa. Jopa pekonia ja munakokkelia, jota rakastan syödä hotelleissa. Myös kokoustarjoilumme olivat ihan ensiluokkaiset ja suolaista sekä makeaa löytyi kaikilla tauoilla runsaastí kahvin ja teen sekä virvokkeiden.  Ainoa asia, joka hieman kismitytti oli wlan-yhteyden hitaus ja pätkiminen. Pääsit kyllä hotelliverkkoon mutta kovin pitkään siellä et pysynyt ja työt häiriintyivät näistä putoamista...


Varsovasta löytyy paljon kivoja kahviloita ja istuskelupaikkoja. Elokuun lopun auringossa olivat terassit myös vielä avoinna ja kiinnitin huomiota tähän hyvin innovatiivisesti sisustettuun terassiinkahvilaan. Eurolavoilla voi hyvin sisustaa/kalustaa terassiaan. Eri värisiä lamppuja, kierrätettyjä huonekaluja ja kasveja sekä rekvisiittana polkupyöriä. Aivan ihana paikka!


Varsova on suurkaupunki, jossa asuu 1,7 miljoonaan ihmistä ja se Euroopan 7.suurin kaupunki. Etäisyydet ovat valtavia ja todella näitä ylileveitä neuvosvallan ajalta olevia 8-kaistaisia katuja myös löytyy. Varsovassa ei pidä lähteä seikkailemaan liikenteen sekaan vaan isojen katujen alitse menee tunneleita, joita pitkin siirryt turvallisesti toiselle puolelle. Näimme reissulla poliisin myös sakottavan paria turistia tien ylittämisestä luvattomasta paikasta. Sitä paitsi se siinä liikenteessä on myös hengenvaarallista ja tyhmääkin.


Yhtään kulkukoiraa tai -kissaa ei ainakaan Varsovan keskustassa näkynyt vierailumme aikana. Sen sijaan lemmikkikoiria näkyi todella paljon ja rodut vaihtelivat isoista pieniin. Tämä koiruus oli selkeästi kyllästynyt odottamaan isäntänsä paluuta kaupasta ja ulvoi kuin susi kirsu kohden taivasta. Tapasimme myös yhdessä puistossa ihanat kääpiöpinserit, joita sai silittääkin.


Jos et ole vielä lukenut Varsovan vanhasta kaupungista ja siitä miten lähes täysin tuhottu Varsova on rakennettu sodan jälkeen uudelleen kannattaa kurkata  kuinka pääkaupungin vanhin osa on palautettu entiseen loistoonsa 50-60 -luvuilla. Vanhakaupunki on täysin kontrasti uudelle pilvenpiirtäjiä ja neuvostovallan aikaisia rakennuksia täynnä olevalle osalle.


Varsovassa käydessä kannattaa ehdottomasti piipahtaa "paikallisella Fazerilla" ihailemassa erilaisia suklaakonvehteja ja istuskelemassa.  Makeisvalmistaja Wedelin kaakaosalonki edustaa samanlaista salonkiperinnettä kuin meillä Mikonkadun Fazu tai Bulevardin Ekberg. Alun perin saksalaissyntyinen Wedel suku valmistaa suklaata 1800-luvun reseptillä edelleen. Täältä ihanasta vaaleanpunaisilla seinillä varustetusta kahvilasta, jonka katossa roikkuvat upeat kristallikruunut voi ostaa mukaansa konvehteja tai nauttia Wedelin kaakaota. Hyvin perinteisen kaunis interiööri! Konvehdit ovat puolaisen mittapuun mukaan kalliita mutta ovat silti Suomen suklaan hintojen alle.
Mistä tietää, että minulla on matkoillani ikävä russeliriiviötäni? Siitä, että kuvailen ja silittelen vieraita koiria ja jotenkin bongailen aina katukuvasta jotain koiriin tai russeleihin viittaavaa... :)


Varsovasta löytyy paljon taitavasti tehtyjä seinämaalauksia, jotka eivät ole todellakaan mitään sotkuja vaan esittäviä ja kantaaottavia kuvia. Tämä kokonaisen toimistotalon yksi seinä oli peitetty sotilaspukuisilla henkilöillä. Monissa seinämaalauksissa on myös tekstiä ja puolan kieltä osaamattomalle sanomat eivät aina auenneet. Vaikuttavia ne joka tapauksessa olivat!


Törmäsin kadulla myös muotikuvauksiin siellä kaiken liikenne vilinän ja ihmisten keskellä. Epäilen tätä ryhmää tuleviksi muotisuunnittelijoiksi, jotka olivat kuvaamassa uusia luomuksiaan kadulla. Aika jännään pukuun tämä malli oli somistautunut!Varsovassa on todella paljon huikean korkeita, lasisia pilvenpiirtäjiä. Vaikka Stalinin palatsi tai "Stalinin hammas" on edelleen korkein rakennus kaupungissa on Varsovassa jo yli 20 yli 100 metristä rakennusta. Osa torneista on toimistoille mutta osaa niistä kaupitellaan luksusasunnoiksi varakkaille. Kadulla kävellessä alkoi välillä ihan pyörryttää kun katsoi yläilmoihin. Ei ihan vielä kuin Manhattanilla mutta kovasti täälläkin halutaan kohota korkeuksiin ja siniselle taivaalle.


Me löysimme hauskan istuskelupaikan ennen ruokailua - Broolyn Restauranta & Bar. En ole missään törmännyt näin isoihin drinkkeihin kuin Brooklynin XXL-drinkit Happy Hourin aikaan! Näitä ei yksikertaisesti pystynyt juomaan kokonaan HUH HUH! Koirille oli varattuna myös oma vesipiste terassilla. Ravintolan sisustus oli Nykki henkinen :)Varsovan katukuva on todella siisti ja siellä ei törmää kerjäläisiin tai muihin laitapuolen kulkijoihin. Tai ainakaan minä en reissullani heitä nähnyt. Jonkin verran katusoittajia oli vanhassakaupungissa ja tämä iloinen haitarinsoittaja sai minulta jääneet zlotyt. Herttainen pikkupoika ja hyvin soitti!

Tällaisia pilvenpiirtäjiä kasvoessaan ei voi välttyä ajattelemasta näiden tuhansien ikkunoiden pesemisestä ja siitä miten loppumaton tämä urakka on! Kun kaikki ikkunat on jossain vaiheessa pesty saa varmaan aloittaa toisesta päästä uudelleen. Eikä varmasti sovi korkeanpaikankammosta kärsivälle.Hotellimme lähellä oli parkkihallia betonia ilahdettu upean värikkäällä maalauksella. Lisää tällaista toivoisi Suomeenkin harmaan ankeuden keskellä.Stalinin hampaaseen palataan ihan omassa postauksessa jossain vaiheessa koska tämä rakennus on niin omalaatuisen kummallinen, että ansaitsee ihan oman postauksen.

Onko Puolan matkailu ja Varsova tuttuja? Jos olette käyneet mitä erikoityisesti on jäänyt mieleen reissusta? Kulttuuria, shoppailua vai jotain muuta?

10 kommenttia:

 1. Olin käynyt Varsovassa edellisen kerran vuonna 1997 ja jäi tunne, että en tykkää yhtään koko kaupungista. Se tuntui rumalta ja ankealta. Olin kuullut juttuja, että kaupunki on muuttunut ja sitä sanotaan jo uudeksi Berliiniksi. Nyt rohkaistuin sitten uudelleen itsenäisyyspäivän aikoihin neljäksi päiväksi ja voi, kyllä - ihastuin! Ihania kahviloita, hyvää ruokaa, ja todella mielenkiintoinen Pragan alue,josta erityisesti jäi mieleen ja Stalowa- ja Mala-kadut.(Pianisti-elokuvan kuvauspaikat). Ja kahvilat: 4 Pokoje, Pardon To Tu, to lubie ja bulke & bibulke, josta tuli suosikkini. Ihania kahviloita ja ravintoloita riittää koluttavaksi vielä monelle reissulle, sillä aivan varmasti palaan. Ja todella, hmmm, hieman epämääräiseen The Pavilions-baarialueeseen haluan vielä mennä tutustumaan, kun en ole reissussa yksin. Ruokapaikoista MOMU, bubbles. Yliopiston kirjasto, jonne sinnekin on mentävä vielä kesällä, sillä kattoterassille ei nyt talvella päässyt, mutta koko rakennus oli vihreän kasvillisuuden peitossa nyt talvellakin, joten mitä se sitten on kesällä. Ja miten ihanat jouluvalot siellä olikaan silloin joulukuussa. Joten Varsovasta tuli nyt ainakin mulle uusi käyntikohde, jonne lyhyen lentomatkan ansiosta voi piipahtaa vaikka tämän tästä. Moniin muihin Puolan kaupunkeihin olen ihastunut jo aiemmin, mm. Wroclaw, Zamosc, Kazimierz Dolny,Lubin ja Torun, jotka mielestäni ovat ehdottomasti käymisen arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä vinkeistä Varsovan osalta. Itse olin todella vain kahden päivän työmatkalla mutta ainahan sitä ehtii silloinkin katsastaa kaupunkia ja museoita kun vaikka jättää lounaan väliin :) Minulle vierailu oli ensimmäinen ja ihmettelin aina 90-luvun lopulla miten kollegani saattoi muuttaa työkommennukselle Varsovaan kun se kuulosti itsestä jotenkin niin "takapajuiselta paikalta".

   Moni on verrannut kuten sinäkin Varsovaa Berliiniin ja kaupunki muuttuu koko ajan. Yliopiston kirjastosta olen usealta taholta saanut suosituksia vierailla juuri tuolla kattoterassilla mutta se laitetaan nyt muistiin seuraavalle reissulle.

   Kiitos myös vinkeistä muiden kaupunkien osalta. Hyvä kommentti!

   Poista
 2. Kivoja kuvia, jotka antaa Varsovasta paljon positiivisemman kuvan kuin itselleni jäi kaupungista. En muista milloin siellä kävin, mutta yli viisi vuotta siitä on. Upein kokemus oli yllättäen päätyä illan pimeydessä Stalinin hampaan juurelle sinfoniaorkestin, oopperan ja baletin yhteisesitykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Etanaelli ♥ Ehkä sinun pitäisi antaa Varsovalle uusi mahdollisuus. Tuollainen konsertti/baletti kuulostaa todella vaikuttavalta elämykseltä vaikka taustalla onkin Stalinin hammas.
   Mukavaa viikonloppua Elli ♥

   Poista
 3. Itse en ole Puolassa koskaan käynyt, mutta mummini aina kehui Varsovaa. Hän kehui kaupunkia kauniiksi ja ihmisiä mukaviksi. Mummi rakasti vanhoja rakennuksia, museoita ja muutenkin kaikkea kaunista. Kuvista näkee, että mummi oli kyllä oikeassa. Kauniilta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun mummisi on Outi ollut ihan oikeassa❤ Varsovassa on paljon kaunista ja mielenkiintoista katsottavaa. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 4. Tuli tuossa alussa tekstiä niin paljon, että Varsovan matkani kimmokkeena toimi aiempi postauksesi Polin museosta, joten sinä, Marjo, olet tavallaan "syyllinen", että tulin Varsovaan uudelleen lähteneeksi :) :) Joten kiitos siitä ja kiitos tästä ihanasta blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olen "syyllinen" sinun Varsovan reissuusi :D Polin museosta tuli minulle vähän pakkomielle sen jälkeen kun kuulin arkkitehdin luennon museon syntyvaiheista ja sen siirtymistä piiruspöydältä toteutukseen. Täytyy myöntää, että mennessä Poliniin sisälle olin hetken ihan kananlihalla ja liikuttunut rakennuksen arkkitehtuurista.

   Kiitos tuhannesti, että luet ja pidät postauksista. Mukavaa viikonloppua sinulle ♥

   Poista
 5. Minulta on tällainen "melkein lähiseutumatkailu" (Puola, Latvia, Liettua...) jäänyt tekemättä. Kiinnostaisi kyllä hirmuisesti ja sinun juttusi lisää intoa vieläkin enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Pauliin lämmöllä. Liettua on itseltänikin vielä käymättä mutta Latvia ja eritoten Riika on ihania paikkoja. Miten olisi prätkäreissu sinne? Vaikka ensi kesänä...wink wink...
   Kiitos ja mukavaa viikonloppua ♥

   Poista