tammikuuta 25, 2017

Clarion Hotel Helsinki - upeita maisemia, designia ja mieletön kattouima-allasHelsingin kaupunkikuva sai uuden maanmerkin kun Clarion Hotel Helsinki avasi ovensa Jätkäsaaressa 17.lokakuuta viime syksynä. Ehdin kiireltäni piipahtamaan siellä ensimmäistä kertaa vasta pari viikkoa sitten mutta sen jälkeen olen käynyt jo parikin kertaa fiilistelemässä tätä uutta uniikkia kohtaamispaikkaa. Ei rakennus nyt ihan pilvenpiirtäjä ole mutta kerroksia Clarionissa on peräti 16. Huoneita hotellista löytyy 425 ja lisäksi 15 erikokoista kokous- ja tapahtumatilaa. Hotelli kohoaa peräti 78 metrin korkeuteen ja aiemmin Suomen korkein hotelli, perinteikäs Hotelli Torni Yrjönkadulla on 8 metriä matalampi. Suomen korkeimman hotellin titteliä pitää edelleen hallussaan Tampereen Torni hotelli, jonka parin vuoden takaisin postaukseni löydät tästä.


Clarion -hotellit kuuluvat Nordic Choise Hotels -ketjuun, joita on avattu nyt Jätkäsaaren hotellin lisäksi Helsinki-Vantaan lentokentälle toinenkin. Norjalainen kiinteistösijoittaja Arthur Buchardt oli alunperin rakennuttamassa hotellia Katajanokalle jo vuonna 2007 mutta hanke kariutui Helsingin kaupungin puolelta. Korkea "pilvenpiirtäjä" ei ehkä olisi istunut Kauppatorin silhuettiin mutta Jätkäsaarta tämä korkea vertikaalisuus mielestäni elävöittää oikein hyvin. Alunperin hotellista tosin piti tulla peräti 113 metriä ja 33 kerrosta korkea mutta lopulta Arkkitehdit Davidsson & Tarkela Oy joutui tyytymään matalampaan ratkaisuun.


Koska Clarion hotellin korkeuden madaltumisen myötä menetettiin paljon kerrosalaa syntyi ajatus yhdistää 1935 vuoden vanha Lars Sonckin punatiilinen makasiinirakennus hotelliin. Betoninen uusi hotelli ja yli 80-vuotias makasiinirakennus sopivat hyvin toisiinsa ja tähän matalaan vanhaan osaan on sijoitettu 1000 henkilöä vetävä kongressiosio.


Clarion Hotel Helsingin sisääntuloaula on vaikuttavan suuri - huonekorkeus on 7m - ja koska lasipintaa on paljon tuntuu siltä, että tila jatkuu ihan merelle saakka. Merellinen maisema yhdistettynä kaupungin silhuettiin tarjoaa myös upean alati vaihtuvan maisemataulun. Rosoiset betoniset rakennuspilarit on jätetty näkyviksi eikä niitä ole peitetty maalilla. Materiaalit koko rakennuksessa ovat pelkistetyt ehkä hieman minimalistisetkin mikä tekee tiloista ajattoman klassiset. Aulan istuskeluryhmässä oleva takka tuo lämpöisen fiiliksen ja houkuttelee istumaan äärelleen.


Kalusteet aulassa ja muissakin tiloissa ovat Artekin ja Vitran tuotannosta. Voit istahtaa Artekin seeprakankaiselle 400 Tankki nojatuolille, joka on klassikko vuodelta 1936. Tai vaihtoehtoinen valinta jalkojen lepuuttamiseen voi olla Vitran Lounge Chair vuodelta 1956. Em. klassikko on Charles & Ray Eamesin aikoinaan elokuvaohjaaja Billy Wilderille suunnittelema lepotuoli, johon kuuluu myös rahi.


"Haluan ajatonta, kaunista ja sopivan diskreettiä sisustusta" on sijoittaja Buchardt todennut. Clarion Hotel Helsinki on mielestäni tyylikäs designhotelli, jossa design näkyy kalusteiden lisäksi tekstiileissä, astioissa, valaisimissa ja kokonaisuudessa. Rouheaan interiööriin on lisätty supisuomalaisia koivuja ja paljon viherkasveja mikä luo hyvän kontrastin karkealle betonipinnalle. Pieniä väriläikkiä on elävöittämässä alakerran Living Room tilaa. Hotellin yksi tarkoitus on olla "olohuone" Jätkäsaaren asukkaille ja muillekin hotellissa vain pistäytyville kaupunkilaisille. Living Room tilaan voi piipahtaa ihan tavallisena arki-iltana vaikka nauttimaan kupillisen teetä ja lasin viiniä istuen mukavassa ympäristössä ystävien kanssa tai itsekseen.


Jokaisella käyntikerrallani olen kiinnittänyt huomiota henkilökunnan äärimmäisen ystävälliseen ja palvelualttiiseen otteeseen. Hotellivieraalle tai siellä vain piipahtavalle on todella tärkeää miten hänet otetaan vastaan tai autetaan jonkun visaisen kysymyksen kanssa. Clarion järjesti syksyllä vierailukierroksia, jotka olivat erittäin suosittuja ja jos sinne mieliin vielä kurkkimaan tarkemmin kannattaa olla yhteydessä myyntipalveluun. Kun kävin viimeksi Jätkäsaaressa oli yksi päiväkoti ryhmä huomioliiveissään kiertämässä hotellia. Lapsilla oli lähtiessään käsissään ilmapallot ja iloinen hymy kasvoilla. Yläilmoissa ja maisemahisseissä oli varmaan ollut huisin jännää!


Clarion Hotel Helsinki tarjoilee myös taulujen muodossa upeita taide-elämyksiä. Jo aulassa törmää valtavan suureen Sofi Oksasen muotokuvaan, joka nopeasti ja tietystä kuvakulmasta katsottunut näyttää jotenkin "sumealta". Taiteilija taulujen takana on pikselimaalari Sami Lukkarinen. Tauluissa esiintyy tuttuja julkisuuden hahmoja kuten vaikka hiihtäjä Juha Mieto mutta myös taiteilijan ystäviä. Myös arkkitehti Aki Davidssonin kasvot löytyvät yhdestä taulusta.Vanhan makasiinirakennuksen puolelta löytyy Clarion hotellin ravintola Kitchen & Table by Marcus Samuelsson. Ruotsalainen Samuelsson on luonut tämän fun dining -filosofian "sosiaalinen syöminen, avokeittiö, yhteisölliset pöydät ja urbaani tunnelma. Menu yhdistää Manhattanin maut suomalaisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin." Itse en ole vielä ehtinyt nauttia Kitchen & Table ravintolassa mutta muutama ystäväni on käynyt jo ruokailemaan ja antanut positiivisia arvioita tarjonnasta ja ravintolan palvelusta myös. Täytyy käydä testailemassa itsekin jossain vaiheessa!


Varsinainen WAU-paikka löytyy hotellin 16.kerroksesta, jossa on Roof Top Pool ja Terrace. Täältä on mahdollista uiskennella oikean taivaan alla ja kirjaimellisesti Helsingin kattojen yläpuolella. Kattouima-altaan lasisen pohjan läpi näkee alas maahan saakka jos sukeltaa ja altaan toinen pääty on myös lasia. Uima-allas on osittain siis ulkona rakennuksen rungosta luoden tuollaisen "vesierkkelin". Näkyy tuolla yhdessä ottamassani kuvassa. Uima-altaan vesi on lämmitettyä joten sinne voi pulahtaa näin talvellakin. Kesällä on mahdollista myös istuskella isolla terassilla ja paistatella päivää katsellen aukeavalle merelle. Luin jostain, että selkeällä säällä täältä voisi nähdä melkein Tallinnaan saakka.
Maisemat Clarion Hotel Helsingin ympärillä ovat huikeat sekä ylhäältä että vähän alempaakin katsottuna. Kaunis merenranta, joka toki vielä on keskeneräinen rakennustöiden osalta ja tulee kevään aikana muuttumaan hurjasti. Samalla näkee myös rakkaan pääkaupunkimme erilaisesta näkövinkkelistä ja on hauska arvuutella eri rakennuksia "lintuperspektiivistä käsin". Hotelli Tornin korkea torni, Johanneksen kirkko ja pari muutakin kirkkoa on helppo erottaa. Helsinki on kaunis kaupunki - totean taas jälleen kerran!


16.kerroksen Sky Room avaa ovensa päivittäin kello 15 ja tänne jonotetaan ainakin viikonloppuisin jo ennen kolmea. En yhtään ihmettele sillä todella viihtyisä paikka istua kahvilla tai drinkillä nauttien henkeäsalpaavista maisemista. Sky Roomin sydän on Cocktails baaritiski, josta noudetaan juomat ja sitten istumaan ja ihailemaan maisemia. Täällä napsitaan varmaan eniten selfietä Helsingissä juuri tällä hetkellä :)


Itse olen nauttinut täällä myös pientä suolaista ja Skagen-leipä perunalastujen kera oli maukas cafe latten kanssa. Kannattaa kiinnittää huomiota hauskoihin lasinalustoihin ja samat sarjakuvahahmot seikkailevat menussa. Kiva yksityiskohta! Tässä kerroksessa Sky Roomin yhteydessä on myös kaksi pienempää kokoushuonetta, joita on mahdollista vuokrata.


Tehdään vielä lopuksi pieni kurkkaus huoneisiin. Itse en ole Clarion Hotel Helsingissä ainakaan vielä yöpynyt mutta mieleni tekisi. Heti avajaisten jälkeen hotelliin pääsi asumaan 50€/huone ja nyt taitaa myös olla menossa joku tarjouskampanjan. Kannattaa katsoa tarkemmin netistä jos mielii testailemaan huoneita. Deluxe kahden hengen huone on 30m² ja huoneen avaruutta lisäävät vielä nuo lattiaan saakka ulottuvat ikkunat. Huoneiden väritys on joko vaalea tai tumma riippuen siitä kummassa tornissa ollaan. Ja totta kai sisustus suomalaista ja eurooppalaista designin. Hotellin valaisimet ovat muuten Philip Starckin ja Flosin.


Junior Sviitti (55m²) koostuu kahdesta huoneesta ja täällä on myös king size vuoteet. Hotellista löytyy myös Master Sviittejä (78m²), joista aukeaa ikkunat kolmeen eri ilmansuuntaan. Vakiohuoneeseen (16,5 - 20,5m²) en päässyt kurkistamaan mutta hotellin omien kuvien perusteella ovat hyvin viihtyisä ja ikkunoiden ansioista  näyttävät myös tilavilta.Mielestäni hotelli näyttää jo siltä kuin se olisi ollut aina osa Jätkäsaarta. Varmaan näin aluksi voi joista hotellihuoneista avautuvat näkymät ympärillä oleviin rakennustyömaa komplekseihin saada aikaan vähän sekavan vaikutelman - riippuen toki onko huoneesi alhaalla vai ylhäällä hotellissa. Ympäristö kehittyy koko ajan ja Jätkäsaari valmistuu pikku hiljaa joten malttia vaaditaan. Muistelin Sky Roomissa istuessani, että vuonna 2009 olin yksi niistä 85 000 ihmisestä, jotka olivat kuuntelemassa ja katsomassa Madonnaa Jätkäsaaressa, jossa ei ollut yhtään mitään. Niin se ympäristö ja Helsinki muuttuu sekä kehittyy...


Käykää piipahtamassa ainakin Sky Roomissa! Taatusti parhaat kaupunkinäkymät :)

8 kommenttia:

 1. Huh mitkä näkymät. Modernia ulkoa ja sisältä, sliipatun näköinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on korkeanpaikan kammo niin sitten en suosittele korkeaa hotellia. Maisemahissit, jotka ovat merelle päin ovat todella huikeat. Niiden yksi seinä on pelkkää lasia ja näet kun merimaisema vaihtuu kerros kerrokselta... :)

   Poista
 2. Ihanan näköistä! Asun ihan tuon hotellin vieressä ja se on kyllä komea ulkoakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venla kommentista :) Sinulla on sitten pilvenpiirtäjä naapurissa. Koko Jätkäsaari on minusta aika huikea paikka ja joka kerta siellä liikkuessani löydän jotain uutta.

   Poista
 3. Vielä en ole "ehtinyt" Clarioniin, vaikka päivittäin kuljen ohi. Täytyy tuo Sky bar löydä tsekkaamassa joku päivä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti käyt tsekkaamassa sekä Clarionin että Sky Roomin joku päivä. Tästä voi helposti tulla oman olohuoneen jatke :) Upeat näkymät ja puitteet!

   Poista
 4. Huikeat näkymät tuolta Sky Roomista. Pitää ehdottomasti ehtiä tsekkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsinkiä vähän erilaisesta perspektiivistä :) suosittelen!

   Poista