tammikuuta 29, 2017

Eläinten Body Worlds ja uudistunut Heureka

Valkohai

Lauantaina 28.tammikuuta avasi laajentunut ja uudistunut Heureka ovensa. Pääsin itse kurkkimaan sinne jo ennakkoon perjantaina ihan huikeaa Eläinten Body Worlds - matka eläinten nahan alle -näyttelyä. Eläinten Body Worlds on jatkoa vuonna 2013 suursuosion saavuttaneelle ihmisten anatomiaa esitelleelle Body Worlds -näyttelylle. Harmittaa etten silloin ehtinyt katsomaan tätä kehuttua näyttelyä, jonka näki puolen vuoden aikana peräti 300 000 ihmistä!

Merikotilo

Eläinten Body Worlds -näyttely on toteutettu yhdessä useiden yliopistojen, eläintarhojen ja asiantuntijaryhmien kanssa. Eläimet on saatu lahjoituksina eri yliopistojen eläinlääketieteellisten ohjelmien kautta sekä  eläintarhoilta ja eläinjärjestöiltä. Yhtään eläintä ei ole vahingoitettu tai tapettu näyttelyä vasten.

Strutsi

Heurekan uudessa näyttelyssä pääsee siis näkemään eläinten nahan, turkin ja untuvan alle. Plastinointitekniikka mahdollistaa aitojen eläinten luurangon, lihasten, hermojen ja elinten näyttämisen yksityiskohtia myöden. Näyttely koostuu yli sadasta aidosta plastinoidusta eläimestä ja eläinten osista. Pienin eläin näyttelyssä taisi olla sammakko ja suurin norsu. Plastinoinnissa ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla, mikä pysäyttää ruumiin hajoamisen. Menetelmän on kehittänyt lääketieteen tohtori Gunther von Hagens. Näyttelyyn ei ole ikärajaa joten lapsetkin voivat sinne hyvin tulla.

Poro

Eläinten Body Worlds -näyttelyn tarkoituksena on tarjota ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua eläinten anatomiaan lähietäisyydeltä ja syventää kunnioitusta eläimiä kohtaan. "On kiehtovaa nähdä selkärankaisten eläinten anatomisia yhtäläisyyksiä ja sellaisia eroja, jotka ovat muodostuneet elinolosuhteiden myötä. Tästä esimerkkinä vaikka norsun kärsä tai kirahvin pitkä kaula" totesi näyttelyn kuraattorina toiminut Angelina Whalley perjantaina.

Kana

Näyttely antaa myös vastauksia eläimiin liittyviin kiperiin kysymyksiin. Montako lihasta on norsun kärsässä? Miksi strutsi ei lennä? Paljonko painaa sonnin sydän? Paljonko norsun aivot painavat? Montako kaulanikamaa on kirahvilla? Paljonko painaa strutsin muna? Miksi vuohet ovat ketteriä kiipeilijöitä? Kuinka paljon kasviksia syö 200kg painava gorilla päivässä?

Ruskeakarhu

Näyttelyn aasiannorsu naaras Samba on maailman suurin plastinaatti. Norsu painoi 3,2 tonnia ja sen kanssa tehtiin töitä 2,5 vuotta. Plastinaatin pituus on 6 metriä ja korkeus 3,5 metriä. Sen vieressä seisoessaan tunsi itsensä todella pieneksi! Norsu on maan päällä elävistä eläimistä suurin ja Samban plastinaatin valmistamiseen kuluikin neljä tonnia silikonia ja 40 000 litraa asetonia. Sydän- ja verisuonijärjestelmän pettämiseen kuolleesta Sambasta lähti Animal inside out -näyttelyn suunnittelu käyntiin 2005.

Norsun hermosto

Sian verisuonisto

Aasiannorsu

Vaikuttava on myös Heurekassa oleva kirahvi, joka on korkein plastinaatti. Tämän 9 metriä korkea eläimen plastinointiin kului 20 000 tuntia aikaa. Kirahvin sydän muuten painaa 10 kg ja vaikka sillä on todella pitkä kaula on sillä vain seitsemän kaulanikamaa kuten meillä ihmisilläkin. Kirahvin sininen kielikin on vaatimattomasti 50cm pituinen. Tuli elävästi mieleen Barcelonan eläintarhasta kirahvi ja sen kieli :)

Kirahvi

Langusti

Itse koin näyttelyn äärimmäisen mielenkiintoiseksi ja suunnittelen jo vieväni sinne 9-vuotiaan kummityttöni anatomiselle safarille tutustumaan eläinmaailman "näkymättömiin" ihmeisiin. Eläinmaailman monimuotoisuuden ymmärtäminen ja siihen tutustuminen auttaa meitä ihmisiä ymmärtämään eläinsuojelun tärkeyttä ja lisää myös arvostustamme uhanalaisia eläimiä kohtaan.

Olen itse aikoinaan vähän vanhempana kuin kummityttöni nyt ollut koulun biologiakerhossa, jossa preparoimme hiiriä ja yhden kissankin. Koin sen äärimmäisen kiinnostavana osana vapaaehtoista biologian opetusta. Ja minun suosikkiohjelmianihan olivat Avara luonto ja Merten salaisuudet kun olin lapsi ja edelleenkin katson eläinohjelmia aina kun vain aika antaa myöden.

Jakki

Uudistunut Heureka on saanut myös lisää yleisötilaa 2000m². Uusi näyttelyhalli Kuutiohalli on osa Eläinten Body Worlds -näyttelyä ja jatkossa sinne voidaan sijoittaa entistä laajempia näyttelyitä. Ideaverstas, luovan rakentelun työpaja-alue on myös uudistunut ja siellä on kolme työasemaa. Ideaverstaan läheisyydessaä olevassa Ahaa-ahjossa voidaan käyttää järeämpiä koneita ja työkaluja. Laajennuksen ansiosta on saatu myös kaksi uutta labrotoriotilaa Solu ja Ydin.Myös rottakoripallo- ja tiedeteatteriesitysille on saatu suuremmat ja viihtyisämmät tilat katsomoineen. Jos rottakoripallo katsomo on täynnä voi peliä jatkossa myös seurata ulkopuolelta myös monitoreista. Minähän juutuin totta kai ihailemaan rottia, jotka olivat olleet uudessa tilassaan vasta vajaan viikon. Nuorin tulokas oli vain 7 viikkoa vanha. Kaikki rotat ovat kesynaaraita ja vielä ne eivät olleet kentällä käyneet pelailemassa kun vasta totuttelivat uuteen asuntoonsa Rottalinnaan. Rottien koripalloilu on alkanut Heurekassa jo vuonna 1995! 
"Leikki on tutkimisen korkein muoto" Albert Einstein.

Uudistuneessa ja laajentuneessa Heurekassa on oivaltamisen ilon lisäksi mahdollista nähdä huikea Eläinten Body Worlds -näyttely 29.10.2017 saakka ja paljon muuta mielenkiintoista.

Marjon matkassa suosittelee koko perheelle!

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen näyttely! Ajattelin jo heti skeduloida vierailun Heurekaan, mutta taidankin odotella kesään saakka. Meillä on pojat yleensä aina olleet kesällä Heurekan tiedeleirillä ja silloin on kierretty näyttelyt koko perheen voimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti poikia kiinnostava näyttely! Näyttelyyn on todella hyvää aikaa tutustua rauhassa kesällä. Luulenpa, että siellä on ruuhkaa näin aluksi kun näyttely on juuri auennet. Itse menen varmasti tänne kummityttöni kanssa ja tutkimme samalla myös Heurekan juurta jaksain sekä sisältä että ulkoakin. Hauska kuulla, että sinun poikasi käyvät tiedeleireillä :)

   Poista
 2. Rujolla tavalla kaunista ja todella mielenkiintoinen näyttely. Muistan miten oli kiva nähdä nuo rotat pelaamassa korista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on tärkeää ymmärtää myös fysiologiaa ja anatomiaa eikä ajatella eläimiä vain suloisina karvapalloina. Lapsien on hyvä oppia ymmärtämään etteivät eläimet esim. koirat tai kissat ole leluja vaan elollisia olioita. Rotat on symppiksiä :) Mukavaa maanantaita Outi!

   Poista