tammikuuta 08, 2017

LUX Helsinki valaisee tammikuuta


Pakkaslukemat olivat eilen onneksi jo laskeneet eikä tarvinnut pelätä sormien, varpaiden ja poskien jäätymistä joten suunnaksi LUX Helsinki 2017 ja ydinkeskusta. Uutta mielestäni on Android-puhelimeen ladattava Glopas-sovellus. Voit kuulokkeet korvillasi lähteä kiertämään teosreittiä ja audio-opas aktivoituu kun lähestyt kohteita. No, minulla ei ole Android-puhelinta ja seurassa olisi ollut ehkä muutenkin vähän noloa kulkea kuulokkeet korvilla omissa oloissaan ja etenimme perinteisen kartan avulla :) Totta kai netistä oli ennakkoon tsekkailtu mitä missäkin on tarjolla. Uutta tänä vuonna on myös se, että teokset ovat ihan ytimessä. Plussaa myös hyvistä keltaisista opastenuolista ja LUX valomerkeistä. Ja sitten mentiin :)


Auto parkkiin Eteläsatamaan ja karvakaveri jäi tällä kertaa odottelemaan sinne. Reitillä nähtiin ennätysmäärä koiria mutta olimme sen verran kauan tarpomassa lumipöppöröisiä katuja, että parempi olla sisällä lämpimässä. Erona aiempiin vuosiin oli mielestäni myös lukuisat erilaiset pop up-kahvilat, joista sai lämmintä juomaa reitin varrella. Plussaa! Lisäksi myös katuruokaakin oli ihan kivasti tarjolla mutta se jätettiin väliin. Ensi mietittiin Lux Eat illallisen nauttimista mutta iltapäivällä väsätty pizza painoin vielä vatsassa joten siitäkin luovuttiin. Glögiä oli kuitenkin kiva hörppiä sillä vaikka pakkanen oli laskenut tuntui ilma silti viileältä meren äärellä ollessa.

LUX arkkitehtuuri, Kauppatorin julkisivut


Helsinki näyttää mielestäni äärimmäisen kauniilta kun sitä katsoo mereltä käsin juuri Kauppatorin kohdalla. Rakennusten komeat julkisivut oli nyt valaistu festivaalin ajaksi. Kaupungintalo, Ruotsin suurlähestystö, Korkeimman oikeuden palatsi, Presidetinlinna sekä Lampan ja Goviniuksen talot. Koko silhuetti oikein hohti pimeässä kutsuvasti. Kauppatorilla on näköalatasanne, josta näkee vielä vähän korkeammalta talot ja samassa tilassa on myös Aalto yliopiston sisustusarkkitehtuuri opiskelijoiden tekemä Fotoni valotaideteos.


Stora Enson julkisivu, Chader Cube

Alvar Aallon suunnittelema Stora Enson pääkonttori on puhuttanut siitä lähtien kun se rakennettiin puretun punatiilisen Norrménin talon tilalle Katajanokan rantaan 1962. Julkisivuille projisoitava teos saa tämän intohimoja aikoinaan herättäneen rakennuksen elämään ihan uudella tavalla ja moni tuntui pohtivan "Näyttäähän tuo itse asiassa aika kauniilta rakennukselta." Aika jännä mielestäni ja teoksessa oli mukana voimakkaasti Suomen luonto. 


Ritarihuone, Teemu Lehmusruusu: Maa jalkojemme alla

"Maa jalkojemme alla pohtii ihmisen suhdetta maaperään, jonka päällä arkinen todellisuutemme tapahtuu. Jos voisimme pikakelata aikaa ja geologisia aikakausia, huomaisimme, että mannerlaatat ja maanpinnan muodostumat ovat jatkuvassa, elävässä liikkeessä. Koli oli joskus Himalajan korkuinen. Voisiko ajan prosessien muistaminen olla tie kokonaisvaltaiseen empatiaan, jossa ihminen on vain osa kaikeutta?" LUX Helsinki esittelystä lainattua.


Tuomiokirkon kappeli, Outi Pieski, Gorži 

Saamelaistaiteilijan tekemä upea vesiputousteos, joka saa Tuomiokirkon kappelin ikkunoista virtaamaan virtuaalisesti vettä. Teos juhlistaa saamelaisten 100-vuotisjuhlavuoden alkamista ja vesi elementtinä kuvaa luonnon ja patoamattomien jokien tärkeyttä alkuperäiskansoille. Kauniin lyyrinen teos ja taustalla soiva musiikki teki tästä vaikuttavan. Lisäksi paikka, johon teos on sijoitettu on itselleni merkityksellinen paikka ja yksi Helsingin kauneimpia arkkitehtonisia kohtia, jossa eri aikakausien rakennukset kohtaavat sulassa sovussa Senaatintorilla.


Senaatintori, Petri Tuhkanen: Joukkovoima

Tähän teokseen päästiin tutustumaan jo Linnanmäen Valokarnevaalien yhteydessä lokakuussa. Teos on leikkisä ja interaktiivinen eli yhteisvoimin teokseen saadaan valoa ja väriä. Mitä enemmän ihmisiä on teoksen edessä olevien vaakojen päällä painona sitä intensiivisemmäksi valot muuttuvat. Hauska ja sai ihmiset nauramaan! Vaakojen päälle riitti painoa joten joukkovoima toimi :)
Senaatintori, Rölli Ridanpää ja Tero Laine, Light Pipes 

Tämä kupariputkista, hehkulampuista ja venttiileistä tehty teos on myös interaktiivinen. Täällä pienet talvitumpuilla varustetut kädet käänsivät vimmatusti venttileitä saadakseen hehkulamppuihin valoa. Selkeästi lapsia ja lapsenmielisiäkin viihdyttävä ja kiinnostava teos. Kupariputket saivat sen myös loistamaan lämpöisesti. Teos kuvaa kaupunkia pienoiskoossa.  


Tuomiokirkko, Tarja Ervasti: Domus 360° - Neljä kotia

Ensimmäistä kertaa kaikki Tuomiokirkon neljä julkisivua ovat osana valotaideteosta. Eri ilmansuuntien sivuille on tehty erilaiset teemoitukset ja koko rakennus kylpee välillä todella kauniissa valossa. Tuomiokirkko on itselleni tärkeä ja kaunis Helsingin empire-keskustan rakennus ja tämä teos toi siitä esiin erilaisen näkökulman. Pidin varsinkin taivaan ja avaruuden kuva-aiheista. 


Suomen Pankki, Maija Louekari: Veljekset

Tämä teos oli kuin pankin seinään heijastettu ihana satuelokuva. Veljekset -animaatio pohjautuu tekstiilitaiteilija Maija Louekarin Marimekolle suunnittelemaan kuosiin. joka juhlistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Animaatiossa näkyivät ne meidän kansantarujen toteemieläimet kuten karhu, hirvi, pöllö jne. Minun piti katsoa tämä kolme kertaa kun oli niin kaunis ♥ 
Topelian sisäpiha, Flowers of Life

Tämän Flowers of Life -kollektiivin upeita valoinstallaatioita ihailin jo Linnanmäen Valokarnevaaleilla syksyllä. Nämä työt ovat käsittämättömän kauniita ja niistä huokuu jotain jännää mystisyyttä. Topelian intiimi ja suljettu sisäpiha oli juuri oikea ympäristö esittää nämä värikkäät ja muotoaan muuttavat valoinstallaatiot pimeässä tammikuun illassa. Esillä oli myös tähän asti suurin ryhmän toteuttama työ, jota oli lumoavaa katsella eri suunnista käsin. Kaunista ♥♥♥

Kansalliskirjasto, Mónica Ruiz Loyola: Absence

Tätä teosta pääsee todella katsomaan Kirkkokadun puolelta. Menimme ensin sieltä sisälle mutta ison ihmisjoukon kanssa käännymme ympäri kun näimme teoksen vain takaapäin. Kierrettyämme koko korttelimme saimme kuulla varsinaisen uloskäynnin kohdalla, että sisälle todella pääsee vain Kirkkokadulta ja siellä pitää odottaa vuoroa päästäkseen katsomaan teosta. Omaa tyhmyyttähän tämä oli ja eihän liikunta tee todellakaan pahaa jouluisen herkuttelun jälkeen :) Tässä teoksessa on mukana oikea ompelukone, joka alkaa elää kun sen lähelle astuu. Teos on tehty muistuttamaan naisten kokemasta sorrosta ja väkivallasta Meksikossa. Vaikuttava ja samalla vähän surullinenkin...


Tuomiokirkon tapuli, Kaisa Salmi: Ronda

Olen aina haaveillut matkustavani joskus Rondaan, yhteen Espanjan kauneimmista kaupungeista Andaluciassa. Kaisa Salmi on päässyt kokemaan Rondan kauneuden, värit, tunnelman ja siirtänyt sen hehkumaan tänne LUX Helsinkiin. Käsittämättömän kauniit ja täyteläiset värit!


Torikorttelit, Kaupungintalon sisäpiha,  Lucas Maassen, Woody Veneman ja Hannibal: 
The Singing Building

Hollantilaiset taiteilijat Maassen ja Veneman haluavat antaa rakennukselle äänen. Täällä torikorttelien todella historiallisessa ympäristössä kuullaan seinällä räppäävää suuta, joka papattaa tiukkaa asiaa mm. talonvierille pissivistä miehistä ja naisista, jotka eivät kerää koiriensa jätöksiä. Räppäri Hannibal on lainannut äänensä teokselle. Hauska ja räppääjä taisi olla Engelin hahmo :)


Muutama teos taisi jäädä katsomatta tämän vuoden LUX Helsinki valokarnevaaleilla mutta aikaa saatiin silti kulumaan vielä torikortteleissa ja Espalla, joka on vielä ihan täydessä jouluvalaistuksessa. Ihanaa, että joulukatukin on vielä paikallaan. LUX Helsinki on avoinna vielä 9.1. klo 22.00 saakka. Lisäksi Kaapelitehtaalla on LUX In valotaiteen näyttely, jossa voi piipahtaa jos ehtii. Tapahtuma on maksuton ja tänään ei ehkä kaduilla ole enää niin paljon lumimössöä.Mukavaa sunnuntaita kaikille ♥♥♥

10 kommenttia:

 1. Aiva mielettömän kaunista😍
  Harmi, että en päässyt paikalle, mutta tätä kautta kuitenkin pääsin osalliseksi tästä kauneudesta, kiitos 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Souliina ♥ Tapahtua on avoinna vielä siis tänään ja huomenna kello 22 saakka. Kuvia tuli räpsittyä aika paljon mutta olihan sitä katsottavaa ja koettavaakin reitin varrella.

   Poista
 2. Upeaa valotaidetta tänäkin vuonna!
  Oikein rentouttavaa sunnuntaita Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ihanuus ♥ Flowers of Life on lumoava ja tekisi melkein mieli mennä tänään uudellaan katsomaan sitä...

   Poista
 3. Muistelin, että valokarnevaalit jatkuisivat pidemmälle. Katsotaan ehdinkö käydä enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ne valitettavasti jatku :( voisivat hyvin kestää pidempään mutta ehkä erikoisjärjestelyt liikenteen ja muun takia aiheuttavat sen etteivät jatku. Toivottavasti ehditte! Topealia on huikea ja Flowers of Life!

   Poista
 4. On kyllä sanoin kuvaamattoman upeita! Tämänkin olisin halunnut nähdä:) Meillä on valoshow luvassa sunnuntaina, kun mennään Metallican Shanghain keikalle:) me keski-ikäiset, mutta on ne bändin jäsenetkin näin vanhoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Metallica kuullostava yhtään huonolta ei valojen eikä musiikin suhteen :) Nauttikaa ja terkkuja serkkupojalle.

   Poista
 5. Kiitos lumoavasta Lux-kierroksesta. Minusta tuntuu, että sain siitä paljon enemmän irti tämän postauksesi myötä kuin jos olisin paikan päällä kävellyt. Kerrot niin mielenkiintoisesti eri rakennuksista ja kohteista. Täällä nautin kotona lämpimässä näistä uskomattomista "valoilmiöistä".
  Kiitos Marjo! Iloa ja valoa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula kauniista sanoistasi ♥ Tällainen arkkitehtuuriin hurahtanut rakastaa Helsingin taloja joka solullaan. Mukavaa alkanutta viikkoa ja leppoisia talvipäiviä!

   Poista