heinäkuuta 11, 2014

Hunting treasures - Billnäs

Eilen suunnaksi otettiin heti aamusta lounainen Uusimaa ja Billnäsin perinne- ja antiikkipäivät. Kuten edellisessä postauksen kerroin olen pyrkinyt aina kesäisin käymään täällä kauniissa ruukkimiljöössä sekä Billnäsin että Fiskarsin seuduilla. Tapahtuma avattiin eilen ja vaikka olimme melko aikaisin liikkeellä ei automme enää mahtunut viralliselle parkkipaikalle hevosmaneesin ulkopuolelle. Onneksi Billnäs Garden&Bistro ihan kävelyetäisyydellä tarjosi vapaata parkkitilaa meidän menopelille messuilun ajaksi. 

Billnäsin puistotie on ihanan idyllinen vanhojen punamultatalojen reunustama kapea kylätie mutta pois lähtiessämme myös sen laitaan oli jätetty autoja pitkä letka ja melkein tukittu koko kulkuväylä, KÄÄÄK! Ihmiset ovat joskus vähän ajattelemattomia.... Toisella puolella Mustionjokea on nimittäin tilaa parkkeerata auto ja tehdä näin myös kyläraitista turvallinen jalankulkijoille.




Aloitimme kiertelyn ensin ulkopöydistä. Kuulin sivukorvalla kun yksi kauppias puhui huolestuneensa yöllä siitä kun jossain päin Uuttamaata oli satanut rankasti vettä "joten miten ilma torstai päivänä?" Päivä eilen oli kuitenkin todella aurinkoinen mutta melko navakka tuuli sai ilman tuntumaan vähän vilpoisalta. Sinänsä viileys ei ollenkaan paha juttu kun kiertäessä messuilla tulee aina melko kuuma. Viime kesänä tuntui jossain vaiheessa, että pyörryn messuille. Varmaan messutelttojen kanssa ulkona oli vähän haasteita tuulen takia ja kuulin tänään tutultani, että jossain myyntikojussa vaaterekki oli eilen kaatunut astioita täynnä olevan pöydän päälle rikkoen siitä jotain astioita. Kurja juttu!


Tanskalaisen Royal Copenhagenin sinivalkoiset patsaat ovat herkän kauniita joten ihailen niitä aina.


Olen muuten vuosien saatossa huomannut, että tuotteiden esillepanolla on ihan hurjan suuri merkitys.
Jollain on pettämätön tyylitaju ja pelisilmää saada tavaransa myyvästi esille.
'



Raija Uosikkisen mustavalkoista Emilia-sarjaa näkyi myynnissä melko monella pöydällä. Meillä on lapsuudenkodissani tätä ja pidän sen nostalgiasta. Vaikka itse rakastan värikkäitä astioita on tällainen mustavalkoisuus ajattoman tyylikkästä. Tuotteiden hinnat ovat kohonneet hurjasti viime vuosina ja näistäkin pienistä kulhoista olisi saanut maksaa 75€/80€ kappale.


Lisäksi huomasin useammalla kuin yhdellä pöydällä sellaisen mustavalkoisen posliinisen tarjottimen, joka oli myös Arabian tuotantoa. Tarjottimen pohjassa oli Arabian leiman lisäksi "Design" merkintä ja tarjottimeen oli kuvattuna erilaisia keittiövälineitä - sakset, kahvimylly, kuparimuotteja, kannu jne. Googletin hakusanalla "mustavalkoinen tarjotin posliini Arabia" ja päädyin lopulta Laatutavaran nettisivuille, joissa niitä oli ollut myynnissä muutamia. Mitä ilmeisimmin sarjan nimi on Arabia Antique? Vai mahtaako joku lukijoistani tietää jotain tarkemmin tästä jännästä kuosista ja tuotteeesta? Itse tarjottimesta en kuvaa muistanut ottaa mutta netistä löytyy kyllä :) Tämä olisi ollut hauska tuote ostaa.


Arvaatteko mikä tämä virkatuilla ruusuilla koristeltu tekstiiliesine on? Itse katsoin ensi nopeasti, että "tässäpäs on hauska käsilaukku" :D Minua ehkä harhaan johti myös nuo rekviisitaksi asetellut puuhelmet sillä tämä tuote oli koristetyynyn päällinen.


Seuraavaksi siirryttiinkin jo contemporaty desing puolelle. Itselläni on melko paljon perintönä tullutta 50- ja 60-luvun kotimaista design lasia - Nanny Still, Kaj Franck, Saara Hopea. Lasiesineissä on käytetty silloin kyllä upeita värejä ja muodot ovat todella ajattomia. Ei ihme, että Franckin Kartio-sarja otettiin uudelleen tuotantoon 1990-luvulla. Tuolla taustalla näkyvä Ilmari Tapiovaaran Fanett-tuoli on myös äärimmäisen kaunis. Desing-museossa on juuri nyt meneillään Ilmari Tapiovaaran 100-vuotisnäyttely, joka on kesälomalistalleni jo merkitty.  
  

Myös tanskalaiset 50-60-lukujen design puuhuonekalut ovat tyylikkäitä. Joukossa näytti olevan myös Yrjö Kukkapuron C-Saturnus tuoli valkoisella pyörivällä jalalla ja toffeenruskealla nahalla. Entäs sitten Poul Henningsenin Artisokka-valaisimet.....aaah....jonakin päivänä minullakin on tuollainen....
sitä lottokuponkia ei ole vieläkään tarkistettu muuten :) Kaiken kaikkiaan tämä nurkkaus eli äärimmäisen tyylikäs kokonaisuus ja siellä on myynnissä myös isoja kelim-mattoja.


Arabian 1940-luvulla valmistamat Lumikki lastenastiat ovat harvinaisia ja himoittuja keräilijöiden keskuudessa sekä todella hintavia. En huomannut katsoa tämän kannun myyntihintaa mutta netissä ainakin saman sarjan Kääpiömukeista pyydetään 165 euroa! Samalla myyjällä oli myös muita kauniita lastenlautasia myynnissä.



Tähän iskin silmäni ja olisin halunnut ostaakin sen mutta hinta vähän jarrutteli minua. Mielestäni astia on vanhan Kaj Franckin Kilta-sarjan neliönmuotoinen pieni tarjoiluvati. Vasta kääntöpuolelta paljastui kuitenkin, että koristelut oli tehnyt Esteri Tomula, joka on tuttu tekijä niistä himoitsemistani Vegeta-emalikattiloista. Vadin hinta 135 euroa kertoo kyllä siitä, että näitä on tehty todella pieni erä.
Tämä ihanuus oli kyllä sopinut hyvin minun keittiööni mutta jäi silti ostamatta.



Kuutti Lavosen töitä ihailen ihan valtavasti ja jonain päivänä minulla on oma Kuutti kuten kummityttöni Amandan äidillä Katilla. Kuutti Lavosen työt ovat todella herkkiä ja rakastuin niihin aikoinaan noin kymmenisen vuotta sitten Didrichsenin taidemuseon näyttelyssä
Ihmisiä, pyhimyksiä ja enkeleitä. Peruskorjattu Didrichsenin taidemuseo on avannut juuri ovensa uudelleen ja sekin on kesälomalistalla "must to visit" -kohteissa :) Tällä hetkellä Kuutti Lavosella on muuten kesänäyttely Jyväskylän taidemuseossa.....ehtisinköhän sinnekin...


Näitä värikkäitä kartioita katselin ja kummastin pitkään enkä osannut kyllä yhdistää niitä yhteenkään taiteilijaan Suomessa. Lopulta paikalle saapui keräilijä Jarkki Jaakkola, joka kertoi näiden olevan ehkä Nanny Still ulkomailla tekemiä kokeiluja. Ymmärsin, että nämä kartiot olivat hänen omaisuuttaan. Äärimmäisen kiinnostavia nämä mielestäni olivat vaikkei näillä oikeastaan ollutkaan mitään sen kummempaa käyttötarkoitusta.


Metallisia peltipurkkeja oli myös kaikenlaisia. Fazer kukko ja lakritsi purkki olivat suosikkejani.


Maneesin ulkopuolella oli telttakatoksessa ihana myyntikoju, jossa tykästyin moniin todella kivoihin juttuihin. Harmonisesti vain valkoisia sekä harmaan sävyjä, vanhoja kalusteita, uushopeaa/tinaa, vanhoja ruokailuvälineitä, lasipurkkeja, pitsejä, pellavaa ja huomioikaa nuo ikkunalla roikkuvat naisten alushousut.



Ihailen näissä tapahtumissa aina myös vanhoja lehtiä. Nytkin oli pakko vähän selailla Seura, Viikko ja Pirkka lehtiä, joita yhdessä myyntipöydässä oli vanhojen kirjojen lisäksi melkoinen pino.
Vanhoissa lehdissä on jännän tuntuinen paperi ja niistä tulvahtaa aina sellainen "vanha haju".


Tässä vaiheessa alkoi nälkä jo kurnia vatsassamme ja siirryimme syömään Billnäs Garden&Bistron puolella. Tämä lähellä Villa Billnäsiä sijaitseva punatiilinen rakennus on todella hurmaava paikka.
Bistrossa on aina vaihtuvia taidenäyttelyitä, joista voitte katsoa tarkemmin heidän kotisivuiltaan, klik!


Alhaalla, lähempänä jokea on iso yrittitarha ja pihapiirissä myydään perennoja, kotimaisia alppiruusuja, koristehedelmäpuita ja kukkien taimia. Olen muutamana kesänä ostanut tästä kotiin parvekkeelle jonkun yksittäisen kukan. Tällä alueella on ollut aikoinaan kasvihuoneita, joissa on kasvatettu appelsiineja sekä viinirypäleitä ja Billnäsissa on toiminut myös Suomen ensimmäinen puutarhakoulu 1800-luvulla.




Me herkuttelimme pienellä suolaisella tässä vaiheessa. Skagen-leipä oli saanut kauniit kukkakoristeet omasta puutarhasta ylleen samoin vihannes-juustopiirakka. Suussasulavia molemmat!
Auringossa istuessa tuntui jo polttavan helteiseltä ja eilenhän myös uv-lukemat olivat taas melko korkeita joten niistä ihan varoiteltiin uutisissa.


 Meidän oli aika pakata ostoksemme autoon ja siirtyä seuraavaan kohteen....
Fiskarsiin....to be continued :)

4 kommenttia:

  1. Niin ihania kuvia Marjo! Kävimme eilen mieheni kanssa samassa paikassa, mutta ajoimme auton ihan portin viereen ja koska kulkuni on niin hankalaa, ei kylän maisemia tullut tällä kertaa ihailtua kuin auton ikkunasta, kun jatkoimmemyös Fiskarsiin. En vaan voinut jättää tapahtumaa väliin :)

    Olet myös kuvannut kivan yksityiskohtaisesti, kun itse napsin pääasiassa yleiskuvia. minäkin himoitsin tuota "Vegeta"-neliövatia ja noita Emilia-astioita. Näit varmaan myös ne Esteri Tomulan Pastoraalit, joissa mustavalkoisen naishahmon lisäksi turkooseja kukkakuvioita? Selvitin myöh, että taitavat olla hyvin harvinaisia. Kunhan ehdin, niin omaan blogiini tulee kuvia.

    Olen myös suunnitellut menoa Didrichsenille, voisimme ehkä sopia treffit sinne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun sinäkin jaksoit mennä metsästämään/katsastamaan antiikkia. Vaikeahan tätä tapahtumaan on skipata mutta reipas olit!

      Kiitos, että pidit kuvistani :) Messuilla on helmompi minusta ottaa kuvia yksityiskohdista kun esim. hevosmaneesissa oli välillä avajaispäivänä niin paljon ihmisiä ettei oikein olisi saanut tavaroita näkyville kuvissa.

      Hauska yhteensattuma, että sinäkin ihailit "Vegeta"-neliövatia :) Huomasin kyllä Pastoraalit ja ne olivat UPEITA myös. Pastoraali oli Arabialla tuotannossa vain muutamia vuosia muistaakseni 1965-1969. Esteri Tomula on erittäin haluttua ja jos katsot eBayta niin melkoisissa hinnoissa siellä liikutaan.

      Katsotaan vain kesälomani jälkeen vaikka elokuussa menoa Didrichsenille :)
      Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle. Ollaan kuulolla!

      Poista
  2. Antiikkimarkkinat ovat hauska retkikohde, vaikkei mitään ostaisikaan. Aika harvoin olen kuitenkaan tyhjin käsin päässyt pois... Nytkin saaliina oli vanha peltipurkki ja se vaaka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps.....ja mehän sentään törmäsimme siellä :) Olin miettinyt koko aamun, että tuletteko Siipan kanssa vastaan Billnäsissa vai Firskarssissa ja sitten vaan ping seisoitte siinä edessämme.

      Mun piti käydä eilen siellä uudelleen Karjalohjalta mutta sitten kun tuli se koiraepisodi niin jäi sitten käymättä. Yksi juttu nimittäin jäi vähän kaivelemaan..... mutta tärkeämpää oli kuitenkin hakea se jäykkäkouristuspiikki :)

      Poista