heinäkuuta 18, 2014

Kalamaja on POP

Kuten edellisessä postauksessani kerroin keskiviikkona oli reissupäivä etelään :) Kun laivamme saapui aamupäivällä Tallinnan satamaan päätimme aloittaa päiväristeilymme tutustumalla Tallinnan trendialueeseen Kalamajaan. Muistan 90-luvun puolivälin jälkeen kun olin vanhempien sekä serkkuni kanssa reissussa Tallinnassa ja pakkohan meidän oli mennä myös piipahtamaan sinne kuuluisalle Mustamäen torille. Ostimme mm. serkkutytön kanssa irtotukat OMG! Ajoimme taksilla juurikin tämän hieman rähjäisen Kalamajan kaupunginosan läpi ja silloin ei mieleenikään olisi tullut pyytää taksia pysähtymään täällä :) 

Niin se aika vain muuttuu ja Mustamäen toria ei enää ole olemassa mutta matkailusivusto Skyscanner sijoittaa Kalamajan top 20 hipsterikaupunginosien listalle! Nyt Kalamajan alueella näkyi todella trendikkäitä tallinnalaisia kahviloissa, ravintoloissa sekä erilaisissa liikkeissä. Alueella on myös hotelleja ja hosteleita sekä paljon muuta katsottavaa.
Me aloitimme alueeseen tutustumisen sataman päässä sijaitsevasta Viron designkeskuksesta (Kalasadama 8), jonka yhteydessä on myös myymälä sisältäen paikallisten suunnittelijoiden tuotteita. Rekeillä roikkui hauskoja vaatteita, vitriineissä ja hyllyillä oli erilaisia koruja, astioita, koriste-esineitä, huonekalujen pienoismalleja, julisteita, käsilaukkuja jne. Viron designkeskus on auki arkisin 9-17 välillä, viikonloppuisin se on suljettu.

Viron designkeskus järjestää erilaisia workshop tilaisuuksia, seminaareja, luentoja joten jos olet yhtään kiinnostunut designista kannattaa täällä kyllä poiketa. Saimme shopista mukaamme myös design-alueen kartan, johon on merkitty design paikkoja. Päätimme istahtaa hetkeksi desingkeskuksen vieressä olevaan Klaus-kahvilaan ja juoda kupilliset kaffetta sekä tutkailla karttaa vähän tarkemmin ennen seuraavaa etappia. Ilma Tallinnassa oli hautovan kuuma eikä ollut mitään tietoa siitä sumuisesta harmaudesta, joka vallitsi Helsigin päässä. Olimme varustautuneet sateenvarjoilla mutta niitä ei onneksi tarvittu. Ainoa muutaman minuutin rankkasade päivän aikana sattui kun olimme turvallisesti sisätiloissa.


Kun lähtee kävelemään kahvilasta katua ylöspäin jää vasemmalle puolelle mielenkiintoinen alue, joka levittäytyy entisen lämpövoimalaitoksen alueelle. Paikan nimi on KultuuriKatel, Arts & Entertainment ( Harju 6, Tallinna Ärimaja) ja se muistutti minusta Helsingin Suvilahden aluetta.
Tästä pääsette alueen omille nettisivuille, josta sitten enemmän tietoa tästä ihmeellisestä paikasta, jossa rumpusetissä kasvoi mansikoita ison kylpypaljun vieressä :) 


Alueella järjestetään mm. konsertteja ja siellä oli runsaasti kaupunkiviljelyä, kahviloita, työpajoja jne. Ehdottomasti alueen halki kannattaa kävellä ja fiilistellä tunnelmaa. Erilainen paikka ja jos olet kyllästynyt pyörimään perinteissä Tallinnan nähtävyyspaikoissa tämä tarjoaa ihan uudenlaisen kokemuksen ja näkökulman kaupunkiin.Ohitimme seuraavaksi Konvik Moon ravintolan, jonka ulkoisen vaatimattoman olemuksen ja sijainnin takia ei edes välttämättä kiinnittäisi ohikulkevan turistin huomiota itseensä. Venäläisvaikutteinen Kohvik Mooniin valittiin kuitenkin vuonna 2013 Tallinnan parhaaksi ravintolaksi. Olisimme ehdottomasti pistäytyneet edes sisällä katsomassa paikkaa vaikka meillä ei vielä nälkä ollutkaan mutta Kohvik Moon oli suljettu kesälomien vuoksi. Ravintolaa täytyy sitten testata vasta seuraavalla reissulla. Olen kuullut ja lukenut siitä vain pelkästään ylistäviä kommentteja.


Kalamajan alueella on paljon vanhoja 20-30 lukujen puurakenteisia tallinnalaistaloja mutta sinne on rakennettu myös uusi alue, joka hengeltään kuitenkin muistuttaa vanhoja taloja ja sopii niiden yhteyteen hyvin. Tällä alueelle asunnot ovat melko hintavia ja täältä ovat suonalaisetkin ostaneet asuntoja. Ei yhtään hullumpaa arkkitehtuuria.


Kalamaja on yksi Tallinnan vanhimpia asuinalueita ja toiminut kaupungin tärkeimpänä kalasatamana, jonka kertoo jo alueen nimikin. Kalamajan ajan patinoimat puutalot ovat viehättäviä vaikka osa rakennuksista kyllä kaipaisi kipeästi korjausta. Kalamaja muistuttaa vähän puu-Vallilaa tai puu-Käpylään mutta vielä boheemimmassa muodossa. Kauneimmat ja korjatut puutalot sijaitsevat Salme-, Kungla, Valgevase ja Uus-Kalamaja -kaduilla.


Homeart-sisustusliike (Telliskivi 60 A) tarjoilee Suomen hintoihin verrattuna edullisia sisustustavaroita ja liikkeen tiloissa toimii myös kahvila. Retro Osakond puolestaan myy vanhoja kunnostettuja retrohuonekaluja Telliskivi Loomelinnakissa mutta tällä reissulla fiilistelimme vain ulkoa päin liikeitä ja aluetta. Kävelimme lopulta junakiskojen viertä takaisin tutummille alueille mutta varma on se, että tänne tullaan uudelleen :)

Nyt on lettikampaus ja kukkanauha päässä ja kohta auton nokka kääntyy kohden Poria ja jazzeja. Palataan ja kuulostellaan tunnelmia taas huomenissa. Mukavaa perjantaita kaikille :)

2 kommenttia:

 1. Kahvila Klaus on minulle tuttu. Ensi kerran menin sinne tietysti ihan nimen takia ja olen ollut siellä kerran toistekin kun laivan lähtöä ennen jäi sopivasti aikaa ruokailuun.

  Kalamajan kautta olen ajanut lukemattomat kerrat, kun yksi asiakkaani oli Telliskivellä ennen. Kävelemään en ole ehtinyt kuin lyhyesti muutaman kerran. Pitäisi varmaan tehdä välillä ihan oma lomapyrähdyskin eteläiseen naapurikaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klaus on oiva nimi kahviolle :)

   Jotenkin arvasin, että tiedät Kalamajan. Kannattaa ehdottomasti mennä ja itseltäikin jäi paljon vielä näkemättä. Meidän on joskus yhdistettävä voimat ja mentävä tyttöjen kesken....

   Poista