kesäkuuta 12, 2013

Taidetta hiekanjyvistä

Kevättalven jääveiston innostamina päätimme kummitytön kanssa viime sunnuntaina lähteä seuraamaan miten hiekasta saadaan loihdittua upeita taideteoksia. Art Meets Sand 2013 kilpailu oli käynnistynyt Korkeasaaressa jo keskiviikkona. Jokaisella kilpailijalla oli 40 tuntia aikaa ja 20 tonnia hiekkaa saada oma veistoksensa valmiiksi ennen sunnuntai iltaa. Työstettävä hiekka oli viime kesän veistosten hajottua odottanut Korkeasaaressa uutta kilpailua ja taiteilijoita muovaamaan sitä taas uudelleen.


Hiekan veistäminen Suomessa on melko uusi laji vaikka sillä on maailmalla pitkät perinteet ja hiekanveistoa arvostetaan yhtenä taidemuotona. Art Meets Sand 2013 kilpailuun osallistui kuusi kuvanveiston ammattilaista Mongoliasta, Venäjältä, Kanadasta, Togosta, Italiasta ja Suomesta. Suomea edusti Aalto-yliopiston valokuvataitelija ja opiskelija Eeva Karhu. Myös Venäjän ja Italian kilpailijat olivat naisia - hyvä tytöt!

Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan ja meidän molempien valinta kummitytön kanssa oli Suomen Eeva :) Klo 18.00 kilpailun tuomaristo antaisi sitten arvionsa siitä kuka kilpailijoista voittaisi oman teoksensa näyttävyydellä, taiteellisuudella, teknisellä toteutuksella ja aiheen käsittelyllä sekä omaperäisyydellä tämän kädentaitoa ja taiteellisuutta vaativan tiukan kisan.


Art Meets Sand -kilpailun osallistujien oli luotava hiekkataideteos teemalla "Merenrannan tarinoita". Korkeasaaren vuoden 2013 teema on Itämeri. Kovin oli erilaisia veistoksia syntynyt tällä teemalla ja äärimmäisen taidokkaita kaikki.
Kilpailua oli meidän vieraillessa jäljellä vielä vajaa 4 tuntia ja kaikki tuntuivat hiovan keskittyneinä viimeisiä yksityiskohtia. Kummityttöni ehdotti, että me kokeilisimme tuota hiekanveistämistä myös joku kerta eli nyt sitten etsitään paikkaa missä saisi veistellä hiekkapatsaita. Jos teillä on tietoa niin vinkatkaa :)
Hiekanveistoon tarvittavat välineet näyttävät tällaisilta eli ei ihan niin järeitä talttoja kuin jään kanssa talvella.


Itse veistomateriaali on itse asiassa vain tiukkaan tampattua hiekkaa ja vettä. Hiekkaveistoksen ulkopinnalle suihkutetaan biohajoavaa puuliima-vesiseosta, joka kovettaa teoksen pintaa ja pitää sen ehjänä pidempään. Tärkeintä kestävän teoksen aikaansaamiseksi on saada kaikki ilma pois hiekasta ja hiekkaa kasassa pitäviä kehyksiä poistetaan vähitellen veistoksen edetessä. Yhdeltä kilpailijalta - taisi olla venäläinen Tatyana Tikka - oli osa teoksesta sortunut ja hän jatkoi sen työstämistä mitä oli vielä jäljellä. Varmaan hermoja raastava tilanne, mutta kaikki näyttivät kuumuudesta ja seuraavista silmäpareista huolimatta tosi rauhallisilta puuhissaan.


Kilpailun voittaja oli mongolilainen  Lkhagvadorj Dorjsuren - toivottavasti kirjoitin tämän Ulan Batorista kotoisin olevan taiteilijan nimen oikein :) Hän oli voittanut myös viime vuoden kilpailun. Tämän vuoden kilpailutyön nimi oli Pipeline System - Öljyputkisto. Vaikuttava työ, joka muistuttaa meille kuinka haavoittuva luonto on öljytuhon sattuessa. Huomasin juuri etten tullut kuvanneeksi itse taiteilijaa ollenkaan... PÖH!
Toiseksi kilpailussa ylsi Eeva Karhu - meidän tyttöjen suosikki teoksella I saw it first / Minä näin sen ensin. Eevan työssä lokit kisailivat pikkutytön jäätelötötteröstä :) Äärimmäisen taidokas ja kolmiulotteinen meidän tyttöjen mielestä ja olisi vaikka saanut ihan voittoon saakka yltää.
Hyvä Eeva!
Hiekkaveistokset ovat näytillä Korkeasaaressa niin kauan kun kestävät säitä eli riippuu paljon sateista ja mahdollisista muista teoksiin kohdistuvista "voimista" kestävätkö loppukesään saakka.
Ehdottomasti suositeltavan arvoinen taide-elämys ja samallahan voi käydä katsastamassa muutakin uutta kivaa Korkeasaaressa. Mm. lumileopardilla vuoden ikäiset pennut hyppivät jo iloisesti tarhassa ja mangusteja täytyy joka kerta käydä tervehtimässä myös. Monissa aitauksissa näytti olevan pientä jälkikasvuja ja uusia lajejakin saareen oli tuotu.

Hauska päivä, joka kruunattiin sitten ihan perinteisesti hampurilaisaterialla Korkeasaaren ulkopuolella. Yritimme ruokailla Ravintola Karhussa mutta suuren kävijämäärän takia olisi annosten valmistumista odotettava 30-40 minuuttia joka kahdelle nälkäiselle tytölle oli vähän liikaa.
Käykää ihailemassa Art Meet Sand -taidetta niin kauan kuin on vielä pystyssä!4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Haluaisin kyllä ehdottomasti kokeilla tätä myös kun se jäänveistokin oli niin hauskaa :)

   Poista
 2. http://hiekkalinna.lappeenranta.fi/

  Täälläkin kannattaa käydä tytön kanssa. Oltiin yhtenä kesänä äimistelemässä; mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi vinkistä :) täytyypä yrittää poiketa!

   Poista