toukokuuta 30, 2013

Pietarsaari vol.1 - seikkailua Pohjanmaalla

Viikko sitten torstaina tein päivän työmatkan Pohjanmaalle. Aamulla herätys 4.30 ja raahasin unisen koiran lenkille mukaan. Oli muuten mahtavaa nähdä kuinka sadoittain valkoposkihanhia saapui aamutuimaan takaisin mereltä mantereelle päiväksi valtavissa letkoissa vaakkuen. Niistä olisi ehdottomasti pitänyt saada kuva!


Pietarsaaren kone laskeutui pienenpienelle Kruunupyyn tai pitäisikö puhua Kronobyn kentälle ja samalla nenääni tulvahti maaseudullinen tuoksu - sikala jossain lähistöllä selvästi :) Olin kokonaan unohtanut, että kentälle pitää etukäteen tilata taksi päästäkseen kaupunkiin mutta onneksi Kokkolasta tullut auto poimi minut matkaansa edelliset asiakkaat kentälle jätettyään.

Erittäin hyvä tapaaminen asiakkaani kanssa vaikkakin kohtaamisemme alkoi sillä, että yrityksen naistenhuoneen käsisuihku "teki yllätyshyökkäyksen" minua kohden ja vaatteeni kastuivat märiksi suihkun pyöriessä pitkin huonetta - APUA! Pohjanmaalla oli kuulemma ollut viimeiset kaksi viikkoa +22-24C astetta lämmintä joten vaatteeni kuivuivat nopeasti mutta totta kai nolotti. Helsingissä satoi vettä kun lähdin ja tunsin itseni siellä auringossa vähän "ylipukeutuneeksi".

Minulla oli tapaamisen jälkeen puolitoista tuntia aikaa ennen lentokentälle siirtymistä joten päätin käyttää sen kävelemällä ydinkeskustassa, jonka entuudestaan tunnenkin jo melko hyvin.


Pietarsaaren raatihuone koko komeudessaan on peräti vuodelta 1890. Ensimmäinen on rakennettu jo vuonna 1650-luvun lopussa kun Ruotsin Kuningatar Kristiina antoi kreivi Jakob De La Gardielle luvan perustaa uuden kaupungin Pedersören pitäjään. Ei siis ehkä sattumaa, että kaupungin ruotsinkielinen nimi onkin Jakobstad :)


Pietarsaari on tosi sympaattinen pikkukaupunki, jossa kuulee ruotsia ja suomea sulasti sovussa.
Tässä Pietarsaaren Musiikkitalon vanhaa osaa.


Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg on muuten syntynyt Pietarsaaressa ja täällä vietetään Runeberg-viikkoa Runebergin päivän tienoilla kun me tapaamme syödä Runebergin torttuja. Istuskelin hetken tässä kauniissa ja hyvin hoidetussa puistossa.


Pietarsaaressa on Suomen suurin yhtenäinen suojeltu puutalokaupunginosa nimeltään Skata. Se välttyi muutamia kivitaloja lukuun ottamatta ainoana kaupungin palolta 1840-luvulla. 


Sitten sattumalta kävelin tämän ihanan liikkeen "Katarina Maria" ohi ja näyteikkuna lupasi niin paljon, että rohkeasti sisälle siis!
Eteisessä oli tarkat koordinaatit mihin mennään - kiva idea!


Rappuset ylös 1.6 metriä ja sisällä oltiin :)Katarina Maria on kaksi vuotta sitten perustettu ihana pieni sisustus- ja lahjatavaraliike Pietarsaaren keskustassa Kanavapuistikossa. Putiikinpitäjä Katarina tarjoaa ihanien tavaroiden lisäksi myös secondhand tuotteita, stailausta ja sisustussuunnittelua. Katarinan oma kaunis koti esiteltiin maaliskuun Talo & Koti -lehdessä. 

IIK....arvatkaa vain kenen kotiin lähti täältä Limegreen chihuahua säästölipas avain kaulassaan?


Tuskin chihun sisään mitään tulee säästettyä ;)


Mahtavia kylttejä! Voiko tätä paremmin kiteyttää....


Työreissujen huono puoli on se, että kun itsellä on valmiiksi kannettavaa jo mukana - materiaalimalleja, kuvastoja, pc jne. sitä täytyy vähän rajoittaa mitä voi lisätä matkatavaroikseen lentokoneeseen, joten jouduin ostamaan näitä vain silmilläni. Toki ainahan voi kipaista hakemaan matkalaukun ja pakata sinne mitä vain. Tosin aikaakin oli vain rajallisesti...joten skippasin tämän laukun oston :)Minua viehätti Katarina Mariassa myös se, että siellä oli paikallisia tuotteita myynnissä. mm. pietarsaarelaisen Ann Bäckin hauskoja tyynynpäällisiä, kortteja, tiskirättejä, keittiöpyyhkeitä. 


Sekä pietarsaarelaisen RISAkon kierrätystuotteita. Tämäkin vaaleanpunainen pikkulaukku on valmistettu kierrätetystä liinasta ja verhoista.


Lisäksi liikkeessä myydään pohjanmaalaisen suunnittelijanelikon Fyranin tuotteita. Mukaani lähti muutamia kortteja ja ihailin pitkään heidän muistikirjaansa.  

Nyt oli aika kiittää Katarinaa miellyttävästä juttutuokiosta hänen ihanassa pikku liikkeessään sekä hyvästä palvelusta ja kiiruhtaa eteenpäin Pietarsaaressa. Kiitos Katarina, että pakkasit limen chihuni tosi huolellisesti joten sain sen perille yhtenä koirana :)

Oikein antoisaa ja lämmintä kesää sinulle ja varmasti tulen toistekin käymään.4 kommenttia:

 1. Kiitos näistä kauniista kuvista. En olekaan koskaan käynyt Pietarsaaressa, joten oli mukava tehdä kierros kanssasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Etanaelli. Käy ihmeessä Pietarsaaressa jos vain Pohjanmaalla päin liikut. Vanha kaunis kaupunki, pienihän se on mutta siellä on varsinaisia helmia rakennuksissa.

   Poista
 2. Hej Marjo!
  Ihania kuvia! Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hej Katarina!
   Kiva jos pidit....lupaan tulla toistekin putiikkisi.
   Hyvää alkavaa kesää :)

   Poista