Paraisten kalkkikivilouhos on ehdottomasti yksi näyttävimmistä nähtävyyksistä Saariston Rengastiellä. Ehdottomasti jos olet nyt kesällä tai miksei muinakin vuodenaikoina liikkeellä Paraisten suunnalla kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan yhtä Pohjoismaiden suurimmista avolouhoksista. Mikä parasta itse avolouhos on aivan Paraisten keskustan vieressä. Google maps haulla "Kalliolouhoksen näköalapaikka" löydät kyllä perille kohteeseen.
Kalkkilouhoksen näköalapaikalle on selkeä opastus ja paikka on avoinna ympäri vuorokauden. Muutamille autoille löytyy parkkipaikka ja pieni kiipeäminen, jonka jälkeen oletkin jo äärimmäisen vaikuttavan maiseman edessä. Nordkalkin omistaman avolouhoksen osoite on Pajbackantie 1. Hyvin harvoissa paikoissa maailmaa on vastaavaa louhosta lähes kaupungin keskusta lukuun ottamatta naapurimaamme Ruotsin Kiirunaa.
Mimmille talutushihna kiinni kaulapantaan ja kohden avolouhosta reippain askelein!
Kävelytien varrella näkyi lupaavasti isoja kalkkikiven lohkareita. Paraisilla on louhittu kalkkikiveä jo 1600-luvulla ja mahdollisesti vielä aikaisemminkin. Teollista toimintaa on ollut 1800-luvun lopusta.
Kun lähestymme näköalatasannetta opastekyltti varoittaa, että päivittäiset räjäytykset avolouhoksessa suoritetaan aina arkipäivisin klo 14 aikaan. Meidän vierailumme aikana ei olisi siis pelkoa kovista paukkuvista äänistä ja joten jatkamme eteenpäin. Näköalatasanteella on penkki, jossa istuu kaksi rouvaa piknikillä juoden kahvia ja syöden herkullisen näköisiä viinereitä.
Kuva: Nordkalk
Jotta Paraisten kalkkikivilouhoksen koosta saisi todellisen kuvan olen lainannut ylläolevan dronekuvan Nordkalkin omilta nettisivuilta. Avolouhos on nykyään 150 metriä syvä ja pinta-alaltaan se vastaa noin 150 jalkapallokenttää! Yritän hahmottaa päässäni yhden jalkapallokentän kokoa ja kertoa sen 150 kertaiseksi. Louhos on todella vaikuttavan suuri ja tuntuu ettei sen kokoa oikein tahdo ymmärtää. Kaivostoiminta on aloitettu jo vuonna 1898 kun Paraisten Kalkkivuori Oy perustettiin. Yhtiön perustamisen jälkeen on kaivoksesta louhittu 140 miljoonaa tonnia kiveä. Yritän mieltää tuota määrää mielessäni mutta kuuman auringon porottaessa tuntuu ettei sekään oikein jäsenny kunnolla.
Näköalapaikalta löytyy taulu, jossa on esitetty Paraisten kalkkikivilouhos 1960- ja 2000-luvuilta. Valokuvaani on näemme päässyt mukaan linssiluteeksi kärpänen 😀 Näköalatasanteen verkkoaidan läpi valokuvaaminen teki sinne tänne säntäilevän jackrusselin kanssa kuvauksen hieman haastavaksi.
Näköalatasanteelta löytyy myös avolouhoksen puolelta mielenkiintoinen patsas Barn av barn vuodelta 2022. Työn ovat tehneet Henna Sellin ja Juni Snåre. Seuraavan teksti löysin netin syövereistä liittyen patsaaseen.
"Veistos Lapsi lapsilta voi seistä lasten pelottoman ja spontaanin luovuuden symbolina. Henna Selin ja Juni Snåre oleilivat Kvinnor av kvinnor -projektin aikaan ateljeessa ja innostuivat tekemään oman täysmittaisen lastenveistoksensa. Tytöt olivat vain 11-vuotiaita kun he itse muotoilivat veistoksen paraslaisen keraamikon Cornelius Collianderin ohjauksessa, joka myös poltti veistoksen puulämmitteisessä uunissaan Paraisilla."
Ihana tarina ja upea työ!
Mitä enemmän tuijotin Paraisten avolouhosta ja sen porrastettuja seinämiä minulle tuli mielleyhtymä elokuvaan, joka on nuoruudessani kolahtanut todella voimakkaasti. En tiedä muistaako kukaan leffaa Mad Max Beyond Thunderdome, jossa pääosaa näytteli Mel Gibson ja mukana oli myös Tina Turner. Elokuvassa oltiin mielestäni juuri saman oloisissa maisemissa, jotka piirtyivät nyt eteeni Paraisten louhoksella. Näin jo melkein sieluni silmin alhaalla avolouhoksessa leffan karun Bartertown markkinapaikan Wastelandin ytimessä ja gladiaattorien häkkirakennelman, jossa taisteltiin mies miestä vastaan.
Mad Max Beyond Thunderdome kuvat lainattu netistä
Paraisilla sijaitsee Nordkalkin kaivoksen, jauhatuslaitoksen, kalkkiuunin sekä sataman lisäksi myös yrityksen pääkonttori ja konsernin tuotekehitys. Yrityksen päätuotteet ovat kalkkikivi, kalkkikivijauheet, poltettu kalkki ja kiviainekset. Kohteet, joissa Nordkalkin tuotteista käytetään ovat rakentaminen, vedenkäsittely ja maatalous. '
Paraisilta löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1841 myös pargasiittia, joka on harvinainen amfiboliryhmän mineraali. Se nimettiin alkuperäisen löytöpaikkansa Suomen Paraisten mukaan pargasiitiksi. Em. mineraalia esiintyy yleensä korkean lämpötilan metamorfisissa kivissä ja syväkivien seassa. Monet pargasiittikiteet viihtyvät hyvin marmorin seuralaisena. Väriltään pargasiitti on ruskeaa, mustaa tai vihreää.
Mimmiä kiinnosti hajut huomattavasti enemmän kuin maisemat. Myös penkille istuvien rouvien viinerit olisivat myös maistuneet hänelle sekä runsaat rapsutukset.
Avolouhosta katsella mieleen tuli kysymys miksi ihmeessä kaikkien kulkureittien vierustoille on aseteltu kiviä riviin? Yritin etsiä viisaasta Googlesta tähän selitystä sitä löytämättä. Ehkä kivet auttavat hahmottamaan pudotuksen reunaman eli mahdollisesti ne ovat siinä turvallisuussyistä työntekijöille?
Kuva: Nordkalk
Onko Paraisten kalkkikivilouhos tuttu paikka? Tai Paraisten kaupunki, jossa asuu vajaa 15000 asukaista? Oletko ajellut Saariston Rengastietä? Linkkaan postauksen loppuun pari kohdetta Saariston Rengastien varrelta, joissa kannattaa käydä jos sattuu näille suunnille ajelemaan kesälomalla. Mukavaa heinäkuista viikkoa!
Hyppäys elokuiseen Taivassaloon, 2020
Meren maa - Havets land on upea kirja Turunmaan saaristosta ja merestä, 2019
Houtskär - Saariston Rengastien helmi, 2017
Parattula 60° 29,7' 21° 26,4', 2016
Saariston Rengastiellä - vol II, 2016
Saariston Rengastiellä - vol I, 2016
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti