Toukokuun alussa törmäsin netissä vaaleanpunaiseen mainokseen, jossa kruunupäinen Englannin Kuningatar Elisabeth I:sen näköinen Barbie-nukke julisti "Kuningattaren käskystä koko Turku pinkiksi". Tähän pitää ehdottomasti tutustua tarkemmin tuumailin joten KLIK-KLIK itse tapahtuman nettisivuille. Lisäinfo kertoi, että Turun Taiteen talolla avattaisiin 9.toukokuuta Pinkspiration Barbie-näyttely, joka jatkuisi aina 3.elokuuta asti.
Minähän olen todella suuri Barbie-fani! Kävimme 2018 keväällä nuorimman kummityttöni kanssa katsomassa Kansallismuseossa "Barbie The Icon -näyttelyn", joka oli todella hurmaava historiallinen läpileikkaus 60-vuotiaasta nukkeikonista.
"Kantava ajatukseni Barbien takana oli, että nuken välityksellä pikkutyttö voisi olla aivan mitä haluaa. Barbie on aina edustanut naisen valinnanvapautta." Ruth Handler, Barbien luoja
Turun näyttelyyn olisi siis ehdottomasti päästävä joten ensimmäisen kesälomaviikon kunniaksi otettiin suunnaksi Suomen Turku. Taiteen talo on taide- ja kulttuurikeskus, joka toimii entisen Rettigin tupakkatehtaan tiloissa, osoitteessa Nunnankatu 4. Katu on Hämeenkadun ja Itäisen Rantakadun välinen pieni kadunpätkä, jossa sai auton kivasti varjopaikkaan.
Toisella puolelta Nunnankatua löytyy Aboe Vetus Ars Nova sekä Rettigin palatsi. Minulle tuli mieleen hauskoja muistoja vuosia sitten pidetystä bloggaajapäivästä, johon sain osallistua todella mielenkiintoisessa sekä monipuolisessa historian ja nykytaiteen museossa.
Pinkinspiration -näyttelyssä esillä olevat Barbie-nuket ovat osa todella poikkeuksellista kokoelmaa. Entinen hammaslääkäri Ursula Kähäri aloitti Barbie-nukkejen keräilyn ihan sattumalta vuonna 2007 kun hän löysin Marilyn Monroe Barbien nettikaupasta. Yhden nuken ostettuaan hän jatkoi keräämistä ja tällä hetkellä Kähärin kokoelmassa on yli 7000 Barbie-nukkea! Turun Taiteen talossa on esillä 1830 nukkea.
Ensimmäisen näyttelynsä hän piti Teijon Masuunissa jo 2007. Syksyllä 2023 Kähäri avasi yhdessä poikansa Mikon kanssa Tuurin Kyläkaupassa Barbie-näyttely mutta matka Espoosta Pohjanmaalle oli aikataulullisesti mahdotonta toteuttaa. Mutta Turussa onnistuin vihdoin näkemään Barbie-kokoelmasta osan.
Barbie-nukke syntyi 9.3.1959 Winsconsin USA:ssa. Barbien oikea nimi on Barbara Millicent Roberts nuken keksineen Ruth Handlerin oman tyttären mukaan. Handler sai idean Barbie-nukesta kun hän Sveitsin matkallaan tutustui saksalaiseen Lilli-nukkeen vuonna 1956. Handler osti perheineen nuken patentin Amerikkaan. Tyttöjen nukkeleikkeihin tuli ihan uudenlainen ulottuvuus 60-luvulla. Vauvanukkejen lisäksi oli mahdollista leikkiä myös Barbie -nukeilla "aikuisten elämän koukeroita". Barbie-nuken motto oli alusta lähtien "You can be anything".
Astuessani Pinkspiration -näyttelyyn keräilijän poika Mikko Kähäri pyysi minua kiinnittämään huomiota vitriinissä olevaan Barbie-nuken laatikkoon sekä nimikirjoitukseen "Ruth Handler -94".
"Kaikki alkoi lapsuuden muistoista - ja kasvoi vuosien varrella intohimoksi, joka johti yhteen maailman suurimmista nukkekokoelmista. Kokoelman omistaja on eläköitynyt hammaslääkäri, jolla oli lapsena vain yksi Barbie-nukke - henkilökohtainen aarre, jonka hän osti Stockmannilta Helsingistä vuonna 1964 omilla säästämillään rahoilla."
Vaaleanpunainen unelma - Tarina kokoelman takana
Näyttelyyn oli rakennettu ikään kuin iso täytekakku, joka oli koristeltu Barbie-nukeilla. Kuvitteellinen kakku oli täynnä erilaisia Barbie-nukkeja pukeutuneina kauniisiin juhlavaatteisiin. Tuli mieleen olisiko kyseessä ollut peräti Barbien ja Kenin hääkakku koska bongasin kakusta muutamia hääpareja. Itselläni oli vain kaksi Barbie nukkea, joista ensimmäisen olin saanut tädiltäni/kummiltani Uma Aaltoselta ja nukke oli tuotu Jenkeistä. Ystäväni Ken-nukke oli minun Barbie-nukkeni poikaystävä meidän leikeissä.
Näyttelyssä valokuvaaminen oli loisteputkien takia hieman hankalaa koska kaikki nuket olivat joko lasivitriineissä tai pleksien takana. Ymmärrän toki ettei nukkeja voi pitää esillä muuten. Pahoittelut kuvien osittaisesta huonosta laadusta.
Kähärin keräily alkoi 2007 oikeastaan siksi, että hänen hammaslääkärin vastaanottotilassaan tapahtui ikävä vesivahinko. Kotioloissa ei potilaita oikein voinut hoitaa seuraavan kahden kuukauden aikana. Ehkä sattuma puuttui tässä kohtaa peliin koska hän sattui löytämään netistä vaaleanpunaisen mekkoon sonnustautuneen Marilynin näköisen Barbien, joka sytytti mielenkiinnon taas nukkeihin. Loppu onkin sitten historiaa ja yksi löytö avasi ovet keräilylle. Kähärin kokoelmassa on myös harvinaisempia keräilynukkeja, joita on tehty vain rajallinen määrä.
Joséphine (1763-1814), Ranskan keisarinna ja Napoleon I: ensimmäinen vaimo. Valmistusvuosi 2005.
Marie Antoinette (1755-1793), Ludwig XVI:n puoliso. Valmistusvuosi 2005.
Elisabeth I (1533-1603) Englannin ja Irlannin kuningatar, Tudor-suvun viimeinen hallitsija.
Valmistusvuosi 2005.
Upeita olivat myös Barbie-nuket, jotka oli tehty Euroopan historiallisista kuninkaallisista. Nuket kuuluvat Women of Royalty sarjaan ja ne ovat ns. Gold Label -keräilynukkeja. Jokainen nukke on numeroitu ja niitä on maailmanlaajuisesti 20000 tai vähemmän. Katselin ihan huvikseni minkälaisia summia nukeista pyydetään netissä ja Marie Antoinetten hinta oli selkeästi kallein eli pyynnöt 2600 $ - 3000 $.
Pinkspiration Barbie-näyttelyssä on myös huippusuunnittelijoiden kuten Valentinon suunnittelema Barbie-nukke Haute Couture iltapuvussaan.
Vuoden 2015 MET Gaalassa Rihanna esiintyi kiinalaisen muotisuunnittelija Guo Pein suunnittelemassa keltaisessa samettiviitassa, jota koristivat turkikset ja kirjonta. Puvun laahusta kannatteli muistaakseni kolme miestä koska se painoi 25 kg. Taiteen talon näyttelystä löytyi sama puku Barbien päältä.
Yhdysvaltalainen muotisuunnittelija Bob Mackie on tunnettu näyttävistä ja ylellisistä luomuksistaan, joita mm. Cher, Diana Ross ja Carol Bennett ovat käyttäneet. Mackie aloitti yhteistyön Mattelin kanssa 1990, jonka jälkeen hän onkin suunnitellut Barbien keräilynukkeja.
Barbie-nukke kokoelmaan on päätynyt myös lukematon määrä julkisuudenhenkilöitä kuten mm. Marilyn Monroe, Cher, Elvis, Farrah Fawcett, Audrey Hepburn, Julie Andrew.
Keräilijä Ursulan Kähärin oma lempi Barbie-nukke näyttelyssä on Wind Rider, jonka on suunnitellut Sharon Zuckerman vuonna 2006. Wind Rider nukke edustaa Amerikan alkuperäiskansojen naista, joka vaeltaa kunnioittavasti pyhällä maalla, joka on täynnä esi-isien viisautta ja perintöä. Wind Riderin asu on upeasti koristelu kotkansulilla ja hänellä on unisiepparikorvakorut korvissaan. Vasemmanpuoleisen kuvan olen lainannut netistä.
Harvinaisten Barbie-nukkejen tilaaminen Suomeen ei onnistu ilman suhteita Yhdysvaltoihin. Kähäri sai juuri ennen näyttelyn avaamista toukokuussa edesmenneen japanilaisen pop-taiteilija Keiichi Tanaamin (1936-2024) hyvin värikkään Barbien näyttelyynsä. Tanaami ei itse valitettavasti ehtinyt nähdä suunnittelemaansa nukkea valmiina ennen kuolemaansa.
"Barbie on muistuttanut aina sellaisista arvoista kuin sukupuolten välinen tasa-arvo, itsensä kehittäminen, etninen, kulttuurinen ja terveydentilasta riippumaton yhdenvertaisuus, monimuotoisuuden kunnioittaminen, kulttuurin arvostaminen sekä perheen ja ystävyyden merkitys."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti