heinäkuuta 30, 2016

Saariston Rengastiellä vol. ITurun saaristoa kiertävä Saariston Rengastie on mielestäni ehdottomasti yksi Suomen kauneimpia matkailureittejä. Saaristoon on helppoa tutustua ilman omaa venettä ajellen vaivattomasti autolla, moottoripyörällä tai fillaroiden. Saarelta toiselle siirrytään siltoja pitkin, yhteysaluksilla ja losseilla. Saariston Rengastie viettää muuten tänä kesä 20-vuotisjuhliaan. Vuonna 1996 Merenkulkulaitos käynnisti hankkeen edistämään Lounais-Suomen saariston pohjois- ja keskiosien matkailua ja kulkuyhteyksiä. 

Kokonaan Saariston Rengastie on avoinna vain toukokuusta syyskuuhun. Olen itse ollut kerran itsenäisyyspäivänä Nauvossa joten talvellakin tiettyihin osiin on toki mahdollista päästä. Kokonaisuudessaan Saariston Rengastie on 250km laskien mukaan myös vesiosuudet. Pieni Rengastie on lyhyempi reitiltään ja sen pystyy ajamaan läpi yhden päivän aikana. Koko Saariston Rengastien kiertämiseen kannattaa varata useampi päivä koska sen varrella on niin paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa. Joten lähdetäänpäs liikkeelle!Lauttaliikenne saarien välillä samoin kuin aikataulut löytyvät kätevästi netistä. Jonottaessasi lauttaan tai lossiin kannattaa olla sen verran tarkkana ettet mene saarilla asuville tarkoitetulle kaistalle. Täysin ymmärrettävistä syistä paikalliset asukkaat ovat aina etusijalla. Varsinkin kesäviikonloppuina ei kannata luoda liian tiukkaa aikataulua island hoppingiin koska jonottaminen voi joskus kestää. Suurin osa lauttaliikenteestä on muuten maksutonta. Pientä Rengastatietä liikennöivä m/s Östern, jolla me matkasimme Seiliin perii erillisen kuljetusmaksun. Me jonotimme Paraisilta Nauvon lauttaan noin 10 minuuttia - ei paha aika minun mielestäni!


Nauvo kuuluu itse asiassa Paraisiin vaikka sinne mennäänkin lossilla. Nauvo koostuu kahdesta isommasta pääsaaresta ja peräti 3000 pienemmästä saaresta sekä luodosta. Nauvossa asuu vain 1500 asukasta ympäri vuoden mutta kesäaikaan asukasluku nousee 10 000 kesäasukkaiden takia. Nauvon asukkaista on 70% ruotsinkielisiä mutta siellä pärjää kyllä hyvin suomenkielelläkin. Ja ainahan sitä voi snacka svenska pitääkseen toisen kotimaisen kielitaitoa yllä :) 

Meren läheisyys, veneet ja rannat ovat olennainen osa Nauvoa kesällä. Vierasvenesatamassa on vieri vieressä valkoisia, uljaita purjeveneitä ja hauska "shoppingstreet" punaisine kauppapaikkoineen. Myynnissä näytti olevan kaikennäköistä merkkivaatteista savustettuun kalaan ja totta kai veneilyyn liittyviä tarvikkeita myös. Mukava paikka purjehtijoilla ja muillekin veneilijöille rantautua välillä sekä käydä suihkussa, saunassa ja pesemässä pyykkiä. Rannasta löytyi myös kahvila Strandcafe isolla terassilla varustettuna. Emme tällä reissulla poikenneet siellä mutta menomatkalla Seilin saarelle viime lauantaina joimme kahvit suolaisen ja makean piirakan kanssa. Hyvää oli ja selkeästi suosittu paikka koska jouduimme hetken jonottamaan. Aamupalaakin sieltä näytti saavan. Nauvon vierasvenesatamassa on vähän sellainen välimerellinen fiilis ja iloista puheensorinaa...


Nauvossa voi toki myös yöpyä. Legendaarinen Hotel Strandbo on ihan rannan tuntumassa ja sinne voi majoittua myös kesäsesongin ulkopuolella. Joskus voisi olla hauska viettää yö tuollaisessa saaristohotellissa ja herätä sinisen merelliseen maisemaan aamulla...en ollenkaan vastustelisi aamukahvia tämän hotellin terassilla kesäaamuna... 

Vierasvenesataman läheisyydessä on myös jännän persoonallinen  Hotel & Cafe Lanterna. Keltaisessa Ruukuntekijän puutalossa on pienen pieni hotelli. Kurkkasin Lanternan kotisivuilta kuvia ja täällä kyllä taitaisin myös viihtyä oikein hyvin. Talo on 1900-luvun alkupuolelta mutta saneerattu 2004 kauttaaltaan. Talon ympärillä oli myös kaunis puutarha ja paljon värikkäitä kukkaistuksia. Vähän sellainen Huvikumpumainen miljöö...
Hotellin pihapiiristä löytyi ihana vaate- ja sisustuskauppa DS TÄSCHLI, jossa olisin voinut viettää pidemmänkin ajan hypistellen vaatepuissa roikkuvia ihanan valuvia mekkoja tai sovitella vaikka värikkäitä Cousu Main espandrilloksia tai Riudavetsin Menorca-nahkasandaaleja . Ihan superhuikeita kesävärejä! Kaupan ulkopuolella kadunpuolella oli vanhoissa heinäseipässä espandrilloksia joten tähän puotiin löytää varmasti näin hyvällä maamerkillä :) 

Espandrillokset ovat muuten todella vanhoja jalkineita ja niitä on valmistettu jo 1300-luvulla Pyneneitten alueella Espanjassa ja Ranskassa. Elokuvatähti Lauren Bacall käytti elokuvassa Myrskyvaroitus (Key Largo) espandrilloksia tehden niistä myös näin muodikkaat. DS TÄSCHLIn valikoimissa on myös tanskalaisen The Eart Collectionin luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita ja valkoisia Panama-hattuja. Panama-hatut tulevat suoraan equadorilaisilta punojilta ja ne tehdään käsin. Me päätimme nauttia lounaaksi pizzaa ja suuntasimme Pub Niskaan. Strömsöstäkin tutun Michael Björklundin Maarianhaminasta ja Turusta tuttuja "peltileipiä" on voinut tästä keväästä saakka saada siis myös Nauvosta. Valikoima on vähän pienempi mutta meille maistuivat pizzat oikein hyvin. Ainoana kiusana olivat terassilla pörräävät paarmat, joita Suomen kesässä ei voi välttää. Myös koirakaverit ovat tervetulleita tälle terassille vaikka omani olikin autossa päivänokosilla viileässä paikassa. Tästä voit kurkata miltä Pub Niskan pizza maistui Turussa kevättalvella...

Nauvon vierailulla kannattaa ehdottomasti myös piipahtaa Nauvon vanhassa keskiaikaisessa kivikirkossa. Kirkko on omistettu Pyhälle Olaville. Nauvon kirkon 1664 rakennetut urut "positiivi" on siirretty pois kirkosta ja ne ovat nähtävillä Kansallismuseossa Helsingissä. Maksaa vaivan kuitenkin kurkata urkuparvelle sillä siellä olevat urut ovat 1700-luvulla rakennetuista uruista isoimmat ja ainoat restauroidut. Kirkossa on äärimmäisen kauniita seinämaalauksia ja totta kai kirkkolaiva "votiivilaiva", johon törmää kaikissa saariston läheisyydessä olevissa kirkoissa. Myös kivikirkon ympärillä olevalla hautausmaalla voi kuljeskella ja nähdä hyvinkin erikoisia hautamuistomerkkejä. 

Rantakadulta löytyy myös Kapteenskan kesämyymälä ja paljon raitapaitoja sekä muuta kesäistä.Jos istuskelu rantakahviloissa tai kuljeskelu Nauvossa alkaa kyllästyttää voi poiketa myös persoonallisessa Pietari palvelee osto- ja myyntiliikkeessä. Vähän Huutokauppakeisari Akin oloinen Pietari pitää vaimonsa Riitan kanssa tätä tavarataivasta ihan Nauvon keskustassa. Kannattaa muistaa, että tänne eivät käy pankki- eivätkä luottokortit vaan ainoastaan käteinen raha. Siinä se lukee kassan takana isoilla kirjaimilla mutta minä vain yritin tarjota pankkikorttiani tehtyäni löydön. Onneksi samassa ilmoituksessa kerrotaan, että pankkiautomaatti löytyy 50 metrin päästä :) Melko huikea paikka entisessä vanhassa kaupassa täynnä mitä ihmeellisempää tavaraa. Täällä olisi voinut viettää aikaa pidempäänkin mutta meillä oli kiire jo seuraavaan lauttaan... 

Matkalla oli mukana myös Lumo ja tästä voit lukea hänen postauksensa samalta reissulta. 


To be continued....
18 kommenttia:

 1. Voisin hyvinkin kuvitella itseni kiertämään tämän Saariston rengastien. Vaikuttaa siltä, että matkan varrelta löytyisi paljon mieluista nähtävää. Turun saaristo on varmasti näkemisen arvoinen paikka.

  Ps.Jälleen ihana postaus. Kiitos, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse ♥ Turun saaristo on niin ainutlaatuinen paikka, että pelkästään jo se panee pään pyörälle. Lisäksi kesäiset kohteet tarjoavat paljon katsottavaa ja koettavaa. Ainoa asia mistä tällä seudulla liikkuessa on pidä ovat ne punkit joten pitkiä heinikoita yritellää vältellä. Toisaalta voisihan punkkeihin varautua (koiralla yrttipunkkipanta) mutta itse unohdan aina mennä punkkibussiin vaikka käy ihan työpaikan edessä.

   Mukavaa viikonloppua:)

   Poista
 2. Hauska päivä meillä oli kauniissa maisemissa. Lautoilla matkustaminenkin sujui ilman mereen päätymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps :) vaikka otin puheeksi sen leffan Double Jeopardy (Kaksoismurha), jossa Tommy Lee Jones ja Ashley Judd matkaavat juurikin tällaisellä lautalla ja lopulta Ashley päätyy autonsa kanssa veteen :D Sorry sorry sorry...huono puheenaihe mutta tuli vaan niin elävästi mieleen - joke joke joka :D

   Poista
 3. Meidän on pitänyt monena, monena, monena kesänä lähteä kiertämään tuo rengastie mutta aina se tuntuu vain jäävän. Ehkä olisi jo aika ottaa itseään niskasta kiinni ja toteuttaa suunnitelma ☺ Turun saaristossa on NIIN kaunista! Rentoa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vielä nyt elokuussa ehditte :) tai sitten ensi kesänä. On kiertämisen arvoinen ja reitin varrelta löytyy kyllä jokaiselle jotain. Aurinkoista viikonloppua Anu :)

   Poista
 4. Kiva nähdä Rengastieltä paikkoja, joissa emme omalla reissullamme pysähdelleet. Meillä kun on sielläpäin etusijalla syöminen ja ystävien luona vierailu ;) Olen tosin ehdottanut miehelleni, josko tehtäisiin oikea kulttuurimatka saaristoon, kun sinne Seiliinkin tahtoisin niin päästä. Pietarin liike on toki minullekin tuttu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että miehesi innostuu ja lähdette yhdessä saaristoreissulle. Luinkin juuri blogistasi teidän ensimmäisen etapin ja olette kyllä syöneet hyvin kivoissa paikoissa sekä myös yöpyneet. Arvasin, että sinä tunnet Pietarin...onkohan Suomessa yhtään antiikkiin viittaavaa liikettä mitä et tietäisi....epäilen... :D

   Poista
 5. Upeita kuvia. Tuo harmaa maximekko huutaa mun nimeä :D
  Ihanaa viikonloppua reissu-Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) Minusta tuntuu, että maximekko vähän huuteli myös minun nimeäni mutta vaimensin sen kun ei ehditty nyt alkaa shoppailemaan tällä reissulla.
   Vai, että reissu-Marjo :) kiitos tittelistä. Ihanaa sunnuntaita myös sinnepäin!

   Poista
 6. Upeita kuvia ja teillä on ollut Lumon kanssa mahtava reissu. Turun saaristo on ylipäänsä niin kaunis. Tuo retki olisi kiva tehdä fillaroiden. :)

  Aurinkoista viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että hauska päivä oli :) Näimme paljon pyöräilijöitä ja yhden perheen, joilla oli lapsi/lapsia sellaisessa kuomullisessa "munassa" pyörän perässä....vähän mietitytti tuliko siellä hirveän kuuma?

   Aurinkoa Tiia!

   Poista
 7. Upea tuo kirkko, itse olen kirkkofani ja kaikki matkan varrella olevat kirkot on aina pakko kiertää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että toinenkin kirkkofani löytyy :)

   Poista
 8. Tänä kesänä nuo maisemat ovat jääneet väliin, mutta varmasti taas joskus palataan näihin erityisesti purjehdusvuosista niin tuttuihin maisemiin! Nauvo on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olette viihtyneet vähän "pohjoisemmilla" vesillä tänä kesänä. Täytyy käydä katsomassa sinun Lofootti postaukset koska sinne haluaisin joskus päästä. Joskus vuosia sitten olimme perheen kanssa kiertämässä Norjassa mutta aikataulu ei antanut myöden mennä Lofooteille. Harmitti!

   Poista
 9. Olipa taas hieno postaus saaristosta. Tämä onkin meille Selenen väelle sopiva "matkaopas". Rantauduimme juuri Nauvon vierasvenesatamaan ja vietämme täällä pari päivää. Arvaat varmaan että minun on päästävä Pietari palvelee liikkeeseen! Hyvää kesän jatkoa ja kiitos ihanasta kirjoituksesta. T. Leena ja kippari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että Selenen miehistö on Nauvossa :) Ehdottomasti menet Pietari palvelee -liikkeeseen mutta muistat vaan sen käteisen raha :D Hyvää purjehdusta teille kipparin kanssa ja ollaan kuulolla kun kotiudulle. Olen taas ensi viikon kesälomalla...

   Poista