Kuva: Laila Pullisen veistospuisto
Laila Pullisen veistospuistossa Vantaan Sotungissa vietetään tänä kesänä juhlavuotta. Kuvanveistäjä Laila Pullinen (1933-2015) perusti 40 vuotta sitten veistospuiston Vantaan Sotungissa sijaitsevalle historialliselle Nissbackan kartanoalueelle ja taiteilijan kuolemasta tulee kuluneeksi marraskuussa 10 vuotta. Kartanopuistosta ei kartanoa enää löydy mutta maisema on täynnä vanhoja puita ja ilmaisuvoimaisia kuvanveistäjä Laila Pullisen veistoksia, taideteoksia sekä gallerioita unohtamatta ainutlaatuista maareliefiä. Tällä paikalla on täysin oma henkensä ja historian mielenkiintoinen kerroksellisuus. Nissbackassa aikakäsitys katoaa kun antaa ympäristön sekä taiteen puhutella itseään.
Oma äitini oli lähes saman ikäinen kuin Laila Pulliainen. Äitini siirtyi ajasta ikuisuuteen 2016 lokakuussa. Harmittaa etten koskaan ehtinyt käydä äidin kanssa veistospuistossa ja kotimuseossa koska taiteellinen ihmisenä hän olisi mielellään tutkinut Pullisen taidetta ja mielenkiintoista veistospuistoa ♥
Kotimuseon olohuoneen seinällä taidemaalari Jaakko Sieväsen maalaus Lemminkäisen äiti.
Juhlavuoden Häikäisee -näyttelyt koostuvat neljästä eri kokonaisuudesta sekä neljästä taiteilijasta. Minä aloitin kiertämisen Kotimuseosta eli Laila Pullisen taiteilijakodista, jossa on esillä hänen henkilökohtaista taidekokoelmaansa sekä ympäri maailmaa haalittua esineistöä. Esillä kotimuseossa on myös Pullisisen äidin Tyyni Pullisen naivistisia maalauksia, joissa hän kuvaa rajan taakse jäänneitä Terijoen maisemia.
Kotimuseossa on esillä todella koskettava vantaalaisen valokuvataiteilija ja kirjoittaja Pasi Koistiaisen valokuvanäyttely "Aika hyppy - kuvia perheestä ja luopumisesta". Kostiainen on dokumentoinut kuolevan äitinsä viimeisiä vaiheita suurikokoisin valokuvin. Kostiaisen kuvat ovat hyvin arkisia ja samalla myös hyvin koruttoman kauniita otoksia elämän viimeisistä hetkistä. Minulle nousi kuvia katsoessani kyyneleet silmiini.
Jaakko Sievänen: Lailan muotokuva, Firenze 1958
Kostiaisen äidin valokuvien vieressä on taiteilija Jaakko Sieväsen Lailasta punaisessa puserossa oleva muotokuva. Kostiaisen äidillä on puolestaan punainen yöpaita omassa valokuvassaan. Jean Ramsay, Laila Pullisen poika jakoi Facebookissa Kirkko ja kaupunki -lehden koskettavan artikkelin, jossa he muistelevat Kostiaisen kanssa omia edesmenneitä äitejään "On tyhjä tila, josta rakas ihminen on lähtenyt." ♥ Äideille ja heidän muistolleen!
Pullisen entisessä Ateljee tilasta löytyy mielenkiintoinen Mikko Rasilan & Laila Pullisen näyttely "Ei kukaan, tai kuka vaan". Tilaan on asetettu vierekkäin valokuvataiteilija Mikko Rasilan suurikokoisia mustavalkoisia alastonfiguuri valokuvia ja Pullisen Nada-sarjan teoksia 1970-luvulta. Rasilan teoksissa miesvartalo on esitetty kuin abstraktina maisemana tai jonkinlaisena kangastuksena. Pulliaisen työt koettiin vuosikymmeniä sitten pornografisiksi ja myös Rasilan töitä on somessa jopa sensuroitu.
Vaikea ymmärtää kun alastomuus esimerkiksi patsaissa juontaa juurensa jo taidehistorian uumenista. Antiikin kuvanveisto oli aikoinaan todella tärkeä taiteenlaji, jossa keskityttiin ensin kuvaamaan alastonta mieskehoa ja myöhemmin myös naista.
Ateljee tilan ikkunoista aurinkoisena kesäpäivänä sisään siivilöityvä valo toi teokset todella kauniisti esille. Rasilan tummat valokuvat ja Pulliaisen puolestaan vaaleat työt olivat äärimmäisen mielenkiintoisia yhdessä. Ateljee tilassa on aina ihan oma tunnelmansa, joka on minusta jollain tavalla maaginen. Tilassa on esillä paljon Pullisen aikoinaan käyttämiä työkaluja, puukengät ja työhaalarikin naulassa joten minusta aina tuntuu siltä, että kuvanveistäjä on hyvin vahvasti läsnä.
Vasemmanpuoleinen kuva Petra Piitulainen-Ramsay
Laila Pullisen veistospuiston juhlavuoden kunniaksi Vantaan Teatterin näyttelijä ja teatterin toinen perustaja Anne Nielsen esittää Ateljee tilassa Rakkauden tekoja - monologin taiteesta, naiseudesta ja naistaiteilijaisuudesta Laila Pullisen sanoin. Pullisen poika Jean Ramsay on kirjoittanut monologin äidistään. Anne Nielsen vetää ylleen Pullisen vanhat työhaalari ja puukengät muuntuen samalla itse kuvanveistäjäksi. Esitys kestää noin tunnin (ei väliaikaa). Paikkoja esityksessä 40. Lippuja voi varata tästä. Näytökset elo-syyskuussa.
Jukka Laajarinne ja Jaana Seppänen, kuva Laila Pullinen veistospuisto
Laila Pullinen veistospuiston ja kotimuseon kartanopuutarhaan rakennettu LAHOAVA-tila toimii kesällä 2025 näyttämönä nykytanssi- ja musiikkiesityksille, hyönteistietoudelle, runoudelle, esseelle ja performanssitaiteelle. Sävel- ja äänitaiteilija Marika Hyvärinen on vuoden ajan rakentanut sinne karsimismateliaalistsa elävää installaatiota. Esityksiä järjestetään lauantaisin klo 15.00 elokuun 23.päivään saakka. Kaikki esitykset ovat maksuttomia, mutta paikkoja on rajoitetusti. Paikkavaraukset lahoavatila@gmail.com. Esityksen kesto noin 75 minuuttia ja tästä löydät tarkemmin ohjelmasta. Tapahtumat ovat ulkotiloissa, joten esityksissä on säävaraus. Kulku ja esitystila eivät ole esteettömiä.
Laila Pullinen, Arktinen Afrodite 1972
Laila Pullinen, vas. Monarkisti Seppo Nummi 1975, oik. Runoilija Lassi Nummi 2009
Viljamakasiinissa on kuumanakin kesäpäivänä ihanan viileää katsella Laila Pullisen upeita töitä. Rakennus on kahden ahvenanmaalaisen arkkitehdin vuonna 1912 suunnittelema ja luonnonkivet ovat läheiseltä pellolta kalkkilaastin avulla yhteen muurattuja. Suomessa vastaavia rakennuksia on vain 12 ja tilasta tulee mieleen Raaseporin linna. Makasiinissa on esillä viitisenkymmentä Laila Pullisen pienempää työtä. Tilassa on jännä tunnelma ja korkeus kiviseinineen antaa sinne upeat puitteet taiteelle.
Laila Pullinen - veistospuisto ja kotimuseon idyllisessä puistomiljöössä on hurmaava kesäkahvila Café Anja ja Annikki, jossa on tarjolla myös mm. Laila Pullisen resepteillä tehtyjä leipomuksia. Tarjolla myös kahvia, teetä ja virvokkeita. Minä herkuttelin raparperi-mansikkapiirakalla ja makoisaa oli.
Veistospuisto ja kotimuseo ovat avoinna 31.elokuuta asti torstaista sunnuntaihin klo 11-17. Ryhmäopastuksia järjestetään varauksesta. Museokorttikohde. Osoite: Sotungintie 4, Vantaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti