marraskuuta 25, 2018

Aleksin joulukadun avajaiset jo 70.kerran


Tänään sytytettiin Aleksanterinkadun jouluvalot merkiksi siitä, että nyt alkaa tulevaan jouluun valmistautuminen 70.kerran tämän perinteisen tapahtuman juhlistamana. Aleksin joulukadulla on pitkät ja komeat perinteet takanaan ja minulle joulukadun avaaminen seremonioineen on ollut perinne lapsuudesta saakka. Isoäitini tai hänen sisarensa Aili-täti veivät minut katsomaan joulukatua lapsena. Samalla oli mahdollista nähdä myös Stockmannin jouluikkunat, jotka olivat lapsen silmin katsottuna kauneinta mitä olin koskaan nähnyt. Nenä painettiin ikkunalasiin kiinni ja silmät pyöreinä ihailtiin!

Vuonna 1949 kun säännöstely oli vihdoin sodan jälkeen helpottanut Aleksin kauppiaat koristelivat kadun ensimmäisen kerran kuusiköynnöksillä, joiden yhteispituus oli peräti kolme kilometriä. Kadun ylle viritettiin myös 4000 lamppua valaisemaan joulua ja saman verran joulupukkeja oli kadun varren liikkeiden ikkunoissa. Samana vuonna myös kuusi muuta Helsingin katua sai jouluvalaistuksen. Fabianinkadulla kerrotaan olleen valaistuja jättienkeleitä leveine hameineen. Ihmiset olivat haltioissaan kun taas oli elämää ja valoa sotavuosien sekä säännöstelyn jälkeen.

Joulukatuperinne oli rantautunut Suomeen Ruotsista ja jo vuonna 1930 Helsingin Kluuvikatu oli puettu jouluiseen ilmeeseen. Kluuvikadun joulukadun avajaiset 13.joulukuuta yhdistyivät samalla myös Lucian juhlintaan ja kulkueeseen. Lamavuosina joulukatuja ei koristeltu mutta vuonna 1935 Heikinkatu (nykyinen Mannerheimintie) Erottajalta Kiasmalle koristeltiin tervapadoin, valonheittäjin ja sadoin soihdun. Ihanaa, että nyt taas parin vuoden ajan on myös Mannerheimintiellä ollut kauniit juhlavalot juuri tällä osuudella juhlistamassa joulua.

Vähitellen muut joulukadut vähensivät koristeitaan ja Aleksanterinkadusta tuli virallinen joulukatu, jossa sitten myös joulun avauksen kunniaksi sytytetään jouluvalot ja järjestetään jouluparaati perinteisin juhlallisin menoin. Alusta lähtien on käytetty kadun yllä A:n muotoista valaistusmalli, joka on säilynyt siis muuttumattomana 70 vuotta. Museovirasto suojelee noita upeita A-valaisimia!


Tänään sää oli mitä mainioin ja aurinko paistoi kirkkaasti vaikka pakkasta olikin muutamia asteita. Muistan sellaisiakin joulukadun avajaisia kun on satanut vettä mikä ei ole ihan paras sää paraatille. Sitkeästi sitä silti on seisty ja heilutettu Joulupukille ja tonttujoukolle sateesta huolimatta.


Tämän vuoden tilaisuuden juontajana toimi Mikael Konttinen. Olimme hyvissä ajoin liikkeellä. Itse asiassa meille jäi hyvää aikaa käydä katsastamassa myös Mantan markkinat, jotka on avattu 17.11. sekä kävellä pieniä katua ennen virallisen ohjelman alkamista. Ja totta kai juoda myös lämmintä glögiä. Myös riisipuuroa olisi ollut tarjolla. Tuomaan markkinoiden kojuja jo pystytettiin ja virallisesti nämä markkinat avataan 1.joulukuuta ja ne ovat avoinna 22.12. saakka. Mantan markkinat jatkavat vielä 9.tammikuuta saakka. Kiva, että on kaksi tapahtumaan elävöittämässä kaupunkia!


A cappella-yhtye Club For Five aloitti ohjelman Senaatintorilla. Ihania sulosointuja ja todella kiva joululaulu sikermä, joka sai melkein ottamaan tanssiaskeleita torilla. Tästä voit kurkistaa heidän joulukiertueensa aikataulun.
Musiikista Senaatintorilla vastasi Espoon Musiikkiopiston EMO Brass-puhallinyhtye. Lisäksi Tuomiokirkon portaille kiipesivät Aleksin joulukööri ja lastenlauluista tuttu Soili Perkiö, joka sai meidät myös liikkumaan ja laulamaan torilla. Upeista isoista saippuakuplista vastasi saippukuplataideryhmä Ruffle Army
Ja nousihan Senaatintorin Tuomiokirkon portaille esiintymään myös baritoni Valtteri Torikka.


Juhlan kohokohta oli toki hetki kun Joulupukki saapui vanhalla puisella museoraitiovaunulla Aleksin joulunkadun avajaisiin. Mukana raitiovaunussa hänellä oli myös sotaveteraanitonttuja ja kaupungin pormestari Jan Vapaavuori, joka virallisesti sytytti Aleksin joulukadun valot tasan klo 16.00!
Jouluparaati oli aloittanut kerääntymisen Unioninkadulle jo hyvissä ajoin. Senaatintorilla olikin jo näkynyt erilaisiin tonttu-, joulukuusi-, piparkakku-, lumihiutale- jne. pukuihin pukeutuneita paraatilaisia. Lisäksi myös perinteiset koirat joulukauluksineen ja Sinebrychoffin hevosvaunut olivat mukana. Kaikkein suloisimpia olivat pienet jouluparaatilaiset, joita tuntuivat jännittävän myös itse joulupukin saapuminen.
Kun jouluvalot oli sytytetty lähti paraati Unioninkadulta liikkeelle ja jatkoi Aleksanterinkatua pitkin Mannerheimintielle ja sieltä Pohjois-Esplanadin kautta takaisin Senaatintorille. Aiemmin jouluparaatia on ollut seuraamassa jopa 50 000 ihmistä ja kyllä tänä vuonnakin katsojia riitti. 

Ihanaa kun meillä on tällainen vuosia vanha perinne, joka kokoaa 
ihmisiä yhteen virittäytymään joulutunnelmaan ja aloittamaan joulukauden. 
Joulunkadun valot palavat loppiaiseen saakka.

   8 kommenttia:

 1. Kun pojat olivat pienempiä tuli välillä käytyä joulukadun avajaisissa. Ehkä lähden ensi vuonna fiilistelemään yksikseni.

  Mukavaa uutta viikkoa Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukadun avajaisiin en ole nyt parina vuonna ehtinyt itsekään. Eilen oli niin upea ilma, että lähdimme keskustaan jo hyvissä ajoin ja ehdimme todella kävellä myös torikortteleita, käydä Mantan markkinoilla ja Kaivarin rannassakin. Kyllä näitä voi hyvin aikuinenkin fiilistellä!

   Mukavaa loman jatkoa teille siellä lämmössä :)

   Poista
 2. Kylläpä siellä on ollut ihmisiä! Hienoa, että perinne jatkuu edelleen. Jouluvalot ovat niin kauniita. Suloisia olivat myös nuo lapset noissa paraatipuvuissaan. Voin vain kuvitella kuinka jännää pienimmillä on ollut, kun itse paraatin lisäksi on vielä täytynyt jännittää itse joulupukkia ♥

  Kivaa uutta viikkoa Sinulle, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä ihmisiä riitti! Senaatintorilla ei niin tunkua ollut mutta kun paraati lähti liikkeelle toki oli vähän enemmän ihmisiä. On tämän niin suuri traditio, että saa ihmiset katsomaan joulukulkuetta, valojen sytyttämistä ja Joulupukkia.

   Hyvää alkanutta viikkoa Krisse ♥

   Poista
 3. Muutaman kerran olen tuossa tapahtumassa käynyt, aina on ihanan paljon ollut ihmisiä liikenteessä.
  Upea perinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on kiva kun on tällainen perinne, joka on kantanut ihan sieltä omasta lapsuudesta. Vaikka ihmisiä on paljon niin kaikki sujui eilen ihan mallikkaasti.
   Pikaista toipumista Outi flunssasta ♥

   Poista
 4. Ihanaa, että pääsin taas nojatuolimatkalle joulukadun avajaisiin. Olisipa ollut mukava olla ihan livenäkin paikalla. Enpä ehtinyt, mutta onneksi Marjo ystäväiseni hoidit nyt tämänkin homman puolsestani. Ihanaa joulun odotusta ihanainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tinsku ♥ Mukavaa, että viihdyit nojatuoli matkalla. Pikkupakkanen ei haitannut sinua
   ja pääsit silti tunnelmaan. Ihana sinä :) hyvää joulun odotusta myös sinne ♥

   Poista