heinäkuuta 01, 2023

Lemminkäisen temppeli Gumbostrandissa - tarua vai totta

 

Gumbostrandista löytyy muutakin mielenkiintoista kun Gumbostrand Konst o Form. Täysin erilaisen ja legendaarisen paikan löytää lähistöltä seuraamalla seuraavia koordinaatteja 60°15′47.12″N 25°19′25.38″E. Taidekeskuksesta jatketaan Vainuddintietä eteenpäin. Tie kapenee ja erkaantuessaan merenrannasta enemmän sisämaahan se muuttuu myös mutkaisemmaksi. Ajetaan idyllisen kesäasutuksen keskellä joten tarkkana kannattaa olla koko ajan ettei jonkun pensaan tai puun takaa ilmesty yhtäkkiä eteen toinen auto, pyöräilijä tai ihminen välillä yksikaistaisella tieosuudella. 


Kun Vainuddintie lähtee nousemaan melko jyrkästi ylöspäin aletaan lähestyä itse kohdetta eli Lemminkäisen temppeliä, jonka tarkka sijainti on Vainuddintie 190. Bockin perheen saagana tunnetussa tarinakokonaisuudessa kerrotaan temppelistä, joka sijaitsee juuri tällä Kyypelinvuorella Sipoon Gumbostrandissa. Tämä legenda, taru tai totisinta totta oleva kertomus on saanut vuosikymmeniä ihmisiä matkaamaan Gumbostrandiin ottamaan selvää mistä oikein mahtaa olla kyse tässä mystisessä kivimuodostelmassa, jonka kerrotaan kätkevän sisäänsä Lemminkäisen temppelin ja sen mittaamattoman aarteen. Ulkoapäin katsottuna työmaa-aidoilla rajattu alue, joka johtaa luolan suuaukolle näyttää kahdelta suurelta kalliolta, joiden väliin on kiilautunut iso siirtolohkare jossain historian myllerryksessä. Vai onko entinen suuaukko Lemminkäisen temppeliin vain osattu naamioida näin huomaamattomaksi? 

Ior Bock, kuva: Lehtikuva 

Tarinaa Lemminkäisen temppelistä teki tunnetuksi eksentrikko Ior Bock, joka oli omana aikaan äärimmäisen värikäs ja mieleen jäävä persoona. Ior Bock tai oikealta nimeltään Holger Svedlin toimi oppaana Suomenlinnan merilinnoituksella ja olen nuorena tyttönä ollut mukana hänen opastuksessaan, joka oli kuin suoraan jostain huikeasta seikkailukirjasta. Vuonna 1984 Holger Svedlin lakkasi olemasta olemassa ja syntyi mystinen Ior Bock, joka vietti talvet Intian Goalla. Ior Bock ikäänkuin loi nahkansa ja aloitti uuden elämän. 

Erikoinen yhteensattuma oli, että Bock alkoi kertomaan sukunsa saagasta karkauspäivänä 24.helmikuuta 1984 kun hän oli Chaporassa Intian Goassa. Tarinoita Lemminkäisen temppelistä ja aarteesta hän oli itse saanut kuulla äidiltään ja tädiltään vuosien saatossa lukemattomia kertoja.


Historioitsijat ja arkeologit leimasivat hyvin pian ettei Bockin kertoma saaga ollut paikkaansa pitävä vaan ainoastaan hänen mielikuvituksensa tuotetta. Bockia haukuttiin satusedäksi, joka kertoo mitä ihmeellisimpiä kertomuksia, jotka ovat ihan huuhaata. Mutta jo tuolloin 80-luvulla moni uskoi siihen, että Sipoon metsistä voisi hyvinkin löytyä mystinen Lemminkäisen luola ja korvaamaton aarre. Näiden seutujen historiasta kun löytyy viitteitä siihen, että juuri Kyypelivuorella olisi ollut erityinen asema erilaisten rituaalien tekopaikkana aiemmin.


Bockin kansainväliset seuraajat aloittivat ensimmäiset Lemminkäisen temppelin kaivaukset Kyypelinvuorella kesällä 1987. Ior Bock toimi itse hankkeen keulakuvana mutta itse kaivauksiin hän ei osallistunut. Myös Sipoon Säästöpankki ja Lemminkäinen Oy ryhtyivät rahoittamaan hanketta ja näin myös taloudellisesti mahdollistivat kaivamisten jatkamisen. Vuosien 1987-1999 aikana Kyypelivuoreen saatiin kaivettua 50 metrin mittainen luola kallion sisälle mutta mitään aarretta ei vielä ole löytynyt. Rahoittajat vetäytyivät hankkeesta kun tuli ilmi, että kaivuutyömaalla ei oltu ihan selvinpäin etsimässä aarretta vaan psykedeelien vaikutuksen alaisena. 

Carl Borgen, Johan Rikberg ja Marcus Lundqvist ovat olleet siistimässä Kyypelinvuoren luolaa sekä se edustaa kesällä 2022. Kaivausten rahoittamista varten on perustettu Tempelberg-niminen yhdistys, joka on saanut lahjoituksia mm. Saksalta ja Keski-Euroopasta. Kuva on lainattu YLE;n sivuilta.

Viime kesänä kaivuutyöt aloitettiin uudelleen Lemminkäisen temppelin ja sen satumaisten aarteiden löytämiseksi ulkomaisen joukkorahoituksen avulla. Lemminkäisen temppelin omisti Helsingin Astanga joogakoulu, joka osti sen pakkohuutokaupasta jo vuonna 2000. Tänä keväänä maaliskuussa on tapahtunut taas uusi omistajanvaihdos eli paikka on huutokaupattu kansainvälisesti eli itävaltalaiselle uudelle omistajalle. Mitä omistajanvaihdos tarkoittaa Tempelbergin työhön ei ole tiedossa. Ja miten uusi omistaja suhtautuu Bockin ikivanhaan saagaan. 

Kuva Ior Bockin virallinen sivu

Ior Bock ei itse enää ole näkemässä mitä Lemminkäisen temppelille on mahdollisesti tapahtumassa. Bock joutui ensimmäisen kerran puukotuksen uhriksi 1999, jolloin hänen Töölöön asuntoonsa tunkeutui mies, joka puukotti Bockia neljästi. Ior jäi onneksi henkiin mutta neliraajahalvaantuneena. Toinen välivallanteko kohdistui häneen 2010, jolloin Bockin henkilökohtaiset avustajat puukottivat häntä kuolettavasti. Ior Bock on varmasti henkilönä ihmisten mieliä jakava hahmo ja siksi helppo kohde. 

Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan Lemminkäisen temppelin alueella. Haluan pitää oman mieleni vielä avoinna vaikka toisaalta järjen ääni kuiskuttelee minulle "että mitään temppeliä ei ole". Kaikki saagat, mysteerit ja muuten vaan mystiset asiat ovat aina kiinnostaneet minua joten siksi jatkan edelleen mielenkiinnolla tämän Lemminkisen temppelin saagaa. 

Jos luolat, epätavalliset luonnon muovaamat paikat tai ihmisten muovaavat entiset rakennelmat kiinnostava ohessa muutamia linkkejä aiempiin postauksiini. 

Högbergetin erikoinen luola 2020 

Mustavuoren luonnonsuojelualue - luontoa, linnoituksia ja luolia 2022

Metsäretki Karkalin luonnonpuistoon ja Torholan luola 2017
2 kommenttia:

 1. Minä aion uskoa, että tuollainen temppeli on olemassa ja vielä se sieltä esille löydetään.
  Ihanaa heinäkuuta sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kahden vaiheilla. Katsotaan mitä uusi omistaja päättää tuon jo kaivetun luolan suhteen. Ihanaa uutta lomaviikkoa Outi ♥

   Poista