kesäkuuta 26, 2023

Sinivalkoinen löytö vuosisatojen takaa

 

Minä rakastan vanhoja tavaroita ja erilaisten kirppisten sekä vanhojen tavaroiden liikkeiden kiertelyä. Jos olet seurannut blogiani jo aiemmin olet tämän varmasti jo huomannut.  Arvostan vanhoja perinteisiä astioita - posliinia, lasia, kristallia - siinä samalla missä myös moderneja designesineitäkin. Olen viime aikoina entistä enemmän alkanut katsoa myös netin kautta vinkkejä mahdollisista paikoista löytää "toisen romu, josta voisi tulla minun aarteeni"

Kun pyörii riittävän monen yrityksen nettisivuilla alkaa yhtäkkiä saada vinkkauksia muista vastaavista sivuista, jotka saattaisivat kiinnostaa juuri minua. Niin fiksuja algoritmit eli sääntöjoukot ovat, että ne osaa tuottaa meille juuri sellaista sisältöä mistä olemme kiinnostuneita. Algoritmeja voin minäkin kiittää siitä, että tein ihan mielettömän sinivalkoisen löydön vuosisatojen takaa. 

Ålandia Marketin FB-sivuilta lainasin yllä olevan kuvan eli liike on päässyt mukaan ruotsalaisen julkaisuun, johon on valittu kesää varten hyviä vinkkejä kirpputoreista ja vanhojen tavaroiden liikkeistä.

Facebook ehdotti minulle Alandia Market nimistä liikettä joten clik-clik avasin yrityksen FB-sivut. Vasta hetken pyörittyäni yrityksen sivuilla minulle valkeni, että kyseessä on Ålandia Market joten ollaankin Ahvenanmaalla eli "pienet ympyrät Aan" päältä oli jätetty nimestä pois. Minua vähän nauratti koska en todellakaan osannut yhdistää tätä liikettä Ahvenanmaahan. Nimestä kun tuli mieleen heti Aladdin ja taikalamppu Tuhannen ja yhden yön -tarinoista. Ajattelin liikkeen olevan ruotsinkielisestä tekstistä huolimatta ihan jossain muualla kuin Suomessa koska tavaravalikoima oli minusta poikkeuksellisen erilainen verrattuna vanhaan tavaraan muissa kotimaisissa liikkeissä. 


Valokuvat lainattu Ålandia Marketin nettisivuilta ja yhdistetty kollaasiin. 

Tuttua Arabiaa näkyi vain muutamassa valokuvassa eli tuotteet olisivat Ruotsista tai jostain muualta alun perin kotoisin. Mieti mielessäni, että Ahvenanmaalta miehet ovat vuosien saatossa lähteneet merille ja  vieraista kulttuureista on tarttunut sitten tuliaisena mukaan vaikkapa juuri näitä posliineja. 

Valokuvia Ålandia Marketin kotisivuilla on paljon koska liikkeessä on myymälätilaa peräti 450 m²! Plussaa siitä, että kuvat on lajiteltu ryhmittäin: möbler, kuriosa, inredning, kristallkronor, marina saker, taklampor, mattor, speglar, porslin ja klockar. Minä klikkasin auki posliinit ja voi mikä tavarataivas sieltä paljastuikaan. Eipä kestänyt kuin tovin minun iskiessäni silmäni kahteen sinivalkoiseen astiaan. Toinen oli selkeästi kannellinen kastikeastia ja toinen matala kannellinen tarjoilukulho. 

Valokuvat lähetti Ålandia Market lisäselvittämään mm. valmistajaa. Minä kokosi kuvat yhteen. 

Illan mittaan minä palasin useaan otteeseen näiden kulhojen kuviin ja lopulta laitoin viestiä Ålandia Marketiin ja tiedustelin ruotsiksi 1) kuka kulhot on valmistanut 2) minkälainen kulhojen kunto ja itse posliini on 3) onko tuotteita mahdollista lähettää Maarianhaminasta Espooseen? Vaikka kello lähenteli jo 21.00 vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä. Valmistajan tiedot näkyivät lähetetyissä pohjamerkinnöissä ja kulhojen kunto oli hyvä kuten kuvien perusteellakin oletin sen olevan. Lähettämisen kanssa tuli kuitenkin mutkia matkaan kun sain oheisen viestin Robinilta!

Hej

Vi skickar inte för tillfället p.g.a för dyr frakt från Åland och tull
Ha en trevlig dag

Mvh Robin
Alandia Market
🏘️


Olin siis ymmärtänyt jo aiemmin ihan oikein ettei Ahvenanmaalta voi lähetellä tavaraa Manner-Suomeen ilman, että se maksaa kohtuuttomasti ja tulli tulee vielä päälle. Löysin tähän vielä netistä ihan selkeät ohjeet, joiden mukaan pitäisi toimia näin jos haluaa tilata/ostaa tavaroita Ahvenmaalta sekä toivoo saavansa ostoksilleen kotiin kuljettamista. 

Muun Suomen ja Ahvenanmaan sekä EU:n ja Ahvenanmaan välillä lähetettävien tavaroiden tullaus

Ahvenanmaa on yksi EU:n valmistevero- ja arvonlisäveroalueen ulkopuolisista, ns. verorajan erottamista erityisalueista. Tämän vuoksi kaikki Ahvenanmaan ja muun Suomen sekä Ahvenanmaan ja muiden EU-maiden välillä lähetettävät tavarat on tullattava eli tulliselvitettävä ja niistä on maksettava verot (arvonlisävero ja valmistevero). Kaikki lähetykset niiden arvosta riippumatta on tullattava.


Kellokin näytti jo yli 22 kun ehdotin Robinille, että voisinko varata tavarat ja järjestäisin niille noudon itse. Ystävällisesti Robin vastasi, että varaaminen totta kai onnistuisi. Minulle tuli heti mieleen voisiko bloggaaja kollega Kristiina Ahvenanmaalta auttaa näiden posliinien kanssa. Olen tutustunut Kristiinaan juuri bloggaamisen kautta jo useita vuosia sitten. Kristiinan blogi Kristiina K käsittelee entisen turkulaisen ja nykyään Ahvenanmaalla asuvan naisen elämää. 

Kristiinalta saa hyviä vinkkejä liikkua mm. Ahvenanmaan luonnossa ja hän on innokas käsitöiden tekijä sekä varsinainen viherpeukalo puutarhassa. Voitin itse Kristiinan blogiarvonnassa "ihanan pikku ryijyn" seinälle muutamia vuosia sitten. Tästä voit kurkistaa miltä se näyttää. Liitän oheen vielä kuvan jos tuo IG-linkki ei toimi.

Ehdotin, että siirrän rahat Kristiinan tilille ja hän käy lunastamassa minun varaamat tavarat. Pohdiskelin sitä, että kesällä voisin tulla käymään ja hakemaan astiat ellei Kristiina sitä ennen ole mahdollisesti tulossa manner-Suomeen. Joskus tähdet sattuvat olemaan taivaalla todella suotuisissa merkeissä sillä Kristiina kertoi tulevansa parin viikon kuluttua Turkuun hoitamaan asioita ja sukuloimaan miehensä kanssa. 

Sovimme, että tapaamme Raision Ikean parkkipaikalla, joka oli Kristiinan matkareitin varrella ystävien luokse. Siellä minä sitten Mimmin kanssa istuskelin autossa ja ehdin juuri ja juuri hakea yhden Ikean hodarin ennen kuin tavaroita jo vaihdettiin autosta toiseen. Minä palasin tuttua reittiä Turun moottoritietä kotiin ja Kristiina miehensä kanssa ystäviensä luokse. Tämähän sujui todella upeasti! 

Lähetyksessä oli mukana itse asiassa kaksi isoa tarjoiluvatia, joihin sama kansi sopii päälle. Ensin en muistanut kuin yhden ison vadin mutta kun katsoin tarkemmin niin päällekkäin valokuvassa oli todella kaksi vatia, joista toinen vähän syvempi. 
Olin jo ehtinyt ennen ostopäätöksen tekemistä googletella Ålandia Marketin lähettämää valmistajan leimaa/logoa esineen pohjassa. Astiat olivat William Smith & Co tekemiä 1800-luvulla. Posliinin valmistaja William Smith työskenteli Stafford Potteryssa Stockton-on-Teesissa, Yorkshiressa vuosina 1825-1855. Varmistin vielä ystävältäni, antiikki-, design- ja taideasiantuntija Maria Ekmanilta, että astioiden logo kuului juuri oikealle William Smith & Co:lle. Tuntuu jotenkin uskomattomalta ajatella, että minulla on astioita, jotka on valmistettu lähes 200 vuotta sitten.  


Mietin mielessäni, että "Voi jos nämä astiat osaisivat puhua niin minkälaisia tarinoita niillä olisikaan kerrottavana 1800-luvun alkupuolelta lähtien." Olisi äärimmäisen kiinnostavaa tietää kuinka monen perheen illallispöydässä nämäkin astiat ovat olleet? Koska astiat ovat niin äärimmäisen hyvin säilyneitä on niitä osattu myös arvostaa ja niistä on pidetty hyvää huolta. Ehkä ne yleisimmin käytettävät osat eli eri kokoiset lautaset ovat rikkoutuneet vuosien kuluessa. Ovatko lautaset olleet ensin Englannista, josta ne ovat merimiesten mukana päätyneet vaikka Ruotsiin ja sieltä Ahvenanmaalle tai ehkä joku merimies on tuonut vadit ja kastikeskålin mukanaan pitkän purjehduksen jälkeen. 

On äärimmäisen mielenkiintoista ajatella myös niitä paria sataa vuotta ja mitä sinä aikana on tapahtunut maailmassa kun tämä posliini on tehty. Aiemmin oli kunnia-asia, että juhlapöydässä oli hohtavan valkoinen liina kynttilöiden kera ja katettuna pitkän kaavan mukaan lautaset, aterimet ja lasit herkkuhetkiä varten. Kuinka monella on nykyään kokonaista astiastoa, jostain tietystä sarjasta, joka voidaan tarvittaessa kattaa juhlapöytään? Olemme siirtyneet enemmän "pidä ja heitä pois" aikakauteen eli vanhoja, "sukuposliineita" ei enää osata arvostaa. Itsellä on itse asiassa useampikin astiasto, johon kuuluu siis eri kokoisten lautasten lisäksi lukuisia erilaisia tarjoiluastioita. Mutta minähän olen vähän "astiahullu".

Olen todella iloinen tästä löydöstäni. Haluan kiittää Ålandia Marketin Robinia todella nopeasta vastauksesta tiedusteluuni sekä myös siitä, että hän suostui varaamaan tuotteet. Kiitos ihanalle ♥ Kristiinalle, joka kävi lunastamassa minun ostokseni ja kuskasi ne Suomeen autossaan. Olet super ♥ Kiitos myös Maria Ekmanille siitä, että hän vahvisti vielä minulle, että astiat ovat todella logon perusteella William Smithin & Co tekemiä. 

7 kommenttia:

 1. Ihanat astiat🙏 Varmasti ruotsalaisuus näkyy Ahvenanmaalaisessa liikkeessä. Ruotsalainen huutokauppaohjelma on oma suosikkini tv-tarjonnasta. Siellä näkee niin kauniita tavaroita myynnissä. Käyn vinkistäsi tuon yrityksen sivuilla. Hyvä kun kerroit tullimaksuista. Eipä olisi tullut mieleenkään 🤔

  VastaaPoista
 2. Voi että miten hienoa että astiat osoittautuivat todelliseksi löydöksi! Ja kiva oli tavata tuolla parkkiksella sekä sinut että suloinen matkakumppanisi, vaikkakin ihan liian pikaisesti. Toivottavasti kotimatkanne meni hyvin. Ja astiat ainakin näköjään säilyivät ehjinä :) Hienot kuvat olet saanut otettua ja nuo lupiinit sopivat erinomaisesti astioiden viereen, sekä väriltään, että tyyliltään.

  VastaaPoista
 3. Hienot astiat!
  Minä rakastaisin keräillä astioita, mutta olen astioiden hankintakiellossa 😆😆😆 minulla on Pentikin astiasto 14 hengelle, koska varakappaleet, japanilainen astiasto 10 hlö ja sitten vielä arki astiat. Niin ja joululautase t 10,tosin vain ruokalautaset ja mielestäni olisin oikeutettu myös pikkulaytasiin 😆 Mökillä on Arabian fasaani osittain 12 hlö. Olen hyväksynyt astioiden ostoskiellon. Säilytystila ei vaan riitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Ymmärrän, että jos ei ole säilytystilaa joutuu alistumaan tuollaisiin ikäviin kieltoihin. Minulla on myös aika monta astiastoa. Arabian Paratiisin olen saanut aikoinaan häälahjaksi. Lisäksi minulla on Villeroy & Bosch Calla astiasto, joka on 8-kulmainen muodoltaan. Aivan ihana on myös ranskalainen Philippe Deshouliéres limoges posliinia oleva Vendages astiasto, jossa on viininlehtiä ja rypäleitä. Molemmat em. astiastot olen ostanut alennusmyynnistä Stockalta ja olin siellä silloin töissä joten sain myös henkilökunta alennuksen. Olisi ollut syntiä olla ostamatta niitä. Ei olekin hyvä perustelu :) Erillistä jouluastiastoa minulla ei ole. Nuo kolme astiastoa ovat täydelliset eli sieltä löytyy kaikki osat. Lisäksi löytyý lautasia (alkupala/pääruoka) ja muutamia tarjoiluastioita muutamastakin eri sarjasta mutta ne eivät ole täydellisiä. Sinivalkoisia astioita omistan kyllä mutta en kokonaista astiastoa. Haaveilen joko Fasaanista tai Sinisestä maisemasta.

   Poista
  2. Rva Kepponen - minähän unohdin kokonaan viime kesänä hankkimani Arabian "kesäkukka astiaston" Patinapuodista. Siitähän minulla on nyt enemmän tarjoilusosia kuin itse lautasia, joita yritän nyt metsästää.

   Poista
 4. Ihana löytö, rakastan sinivalkoisia astioita itsekin. Olipa kiva, että Kristiina auttoi sinua saamaan nämä ihanuudet itsellesi. Näillä astioilla olisi varmasti montakin tarinaa kerrottavanaan. Olleet varmasti ruokapöydän kruunuina juhlavilla illallisilla.
  Kivaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Olis kyllä melkoista tuuria näiden astioiden suhteen. Ensinnäkin se, että osat olivat vielä myymättä ja myyjä vastasi todella ripeästi kertoen myös hankaluudet saada ostokset marnner-Suomeen. Kristiina oli kyllä pelastava enkeli tässä casessa ja ihanaa oli nähdä hänet edes pikaisesti ihan elävänä. Katsotaan jospa pääsisin itse vaikka käymään tuolla Ahvenanmaan liikkeessä jossain vaiheessa.

   Kivaa uutta viikkoa Outi ♥

   Poista