kesäkuuta 05, 2023

Krapin kesäteatterin Täydelliset häät on aivan hulvaton farssi, jossa saa nauraa

 


Postauksen valokuvat on lainattu Keski-Uudenmaan Teatterin sivuilta ellei toisin mainita. Valokuvat: KUT/Tuomas Scholz. 

Kutsuvieraslippu saatu KUT ensi-iltanäytökseen.

Minusta kesään kuuluu ehdottomasti kesäteatteri ja sellainen näytelmä, jossa saa nauraa vatsa kippuralla sekä silmät sikkuralla! Viime torstain Keski-Uudenmaan Teatterin ensi-illasta lähti kotiin bloggaaja, joka oli hekottanut sydämensä kyllyydestä kunnon farssille, josta ei puuttunut vauhtia eikä vaarallisiakaan tilanteita. Suomen suveen kuuluvat olennaisesti myös häät joten kuinkas ollakaan tämän farssin keskiössä olivat juuri häät eivätkä mitkä tahansa häät vaan nimenomaan "Täydelliset häät". Englantilaisen Robin Hawdonin alkuperäinen Perfect Wedding -farssi valloittaa tänä kesänä Krapin kesäteatterin näyttämön todella hulvattomalla KUT:in kaksituntisella teatteripläjäyksellä.  

Suurin osa morsiamista on haaveillut jo pikkutytöstä saakka täydellisistä prinsessahäistä ja loppuelämän täyttymyksestä ajatuksella "kerranhan sitä vain naimisiin mennään". Järjestelyissä otetaan ihan varmasti kaikki huomioon hääriisin laadusta pöytäjärjestykseen ja hääkakun leikkaukseen minuutin tarkkuudella unohtamatta hääkarkkeja sekä hassunhauskaa rekvisiittaa häävieraiden valokuvaamista varten. Sulhaset yrittävät kyllä toppuutella tulevaa vaimoaan tässä täydellisyyden tavoittelussa siinä onnistumatta kun anoppikin on vihdoin saanut tilaisuuden loistaa mukana oman tyttärensä hääjärjestelyissä. 

Bestman (Jari Vainionkukka) ja Sulhanen (Kalle Tahkolahti) käyvät kuumeisesti läpi polttareiden kulkua.

Ensimmäisen näytöksen aluksi tuleva sulhanen Mika herää vaaleanpunaisesta hääsviitistä jomottavaan päänsärkyyn. Takana ovat ihan varmasti olleet ihan hurjat polttarit poikien kanssa koska muistikuvat ovat hyvin hataria edelliseltä illalta ja sen tapahtumista. Hauskaa on varmasti ollut olotilasta päätellen mutta kuka ihme on täysin vieras, tuntematon nainen, joka makaa sängyn toisella puolella? Nyt on pakko soittaa paikalle bestman selvittämään tätä kinkkistä tilannetta koska ihan kohta sviittiin saapuu tuleva morsian äitinsä kanssa valmistautumaan häihin. Ai kamala!

Nainen (Marika Huomolin) piiloutuu pukeutumaan morsiussviitin kylpyhuoneeseen jääden sinne nalkkiin kun morsiussviitti alkaa täyttyä erilaisista ihmisistä. 


Bestman (Jari Vainionkukka) ja Siivooja (Anna-Leena Sipilä)

Sulhanen alkaa sepittämään tarinaa päästäkseen tästä kiperästä tilanteesta kuivin jaloin ulos mutta asiat menevät vain enemmän solmuun. Eilisillan tapahtumien kulkuun kytketään täysin ulkopuolinen hotellisiivoojakin mukaan ja loppu onkin sitten historiaa. Farssille tyypillisesti koko komedia viihdyttävyydessään perustuu juuri lukemattomiin väärinkäsityksiin, yhteensattumiin, verbaaliseen huumoriin ja nopeaan, loppua kohden kiihtyvään tahtiin. Yleensä farssit päättyvät onnellisesti mutta eipäs nyt mennä asioiden edelle. Miten tässä farssissa käy selviää kun näytelmä on loppunut näyttömällä.  

Bestman (Jari Vainionkukka) kantaa Morsiamen  (Emilia Sinisalo) laukkuja morsiussviittiin. 

Farssille tyypilliseen tapaan näyttämöllä tapahtuu ihan koko ajan. Täydelliset häät -komediassa ihmisiä tulee ja menee ovista sisälle sekä ulos taukoamatta. Farssi saattaa vaikuttaa tätä taiteenlajia tarkemmin tuntemattomalle ihan sekoilulta mutta sitä se ei todellakaan ole vaan kellon tarkkaa työskentelyä, joka Keski-Uudenmaan Teatterin loistavilla näyttelijöillä pysyy äärimmäisen hyvin hallinnassa koko kaksituntisen ajan. Farssin tekee mielenkiintoiseksi myös se, että katsoja tietää koko ajan enemmän kuin näyttämöllä piipahtavat roolihahmot missä juonenkäänteessä nyt mennään. Farssissa nimittäin juuri ne lukuisat väärinkäsitykset, salaisuudet, hyvin absurdit tilanteet, liioitellut ja stereotyyppiset henkilöhahmot ja verbaalinen huumori vievät näytelmää eteenpäin kuin junaa kiskoilla. 

Siivooja (Anna-Leena Sipilä) ja Hotellin omistaja (Seppo Halttunen) ovat ihan päästään pyörällä kaikesta siitä sekamelskasta mitä heidän hotelliinsa on tullut häävieraiden ja Morsiamen isän myötä. 

Mukana on itselleni hyvinkin tuttuja KUT:in näyttelijöitä vuosien varrelta. Kalle Tahkolahti sulhasena on roolissaan hyvin sisällä ristiriidassa "to be or not to be" omien häidensä alla. Pelissä on paljon ja päässäkin on ikävä kuhmu polttareiden jälkeen sekä ne vellovat omat sekavat tunteet miten ehtiä selvittää tämä sotkua ennen kuin kirkkoon pitäisi kiiruhtaa jo avioitumaan. 

Bestman Jari Vainionkukka on erinomainen bestmanin roolissa etsimässä myös itse epätoivoisesti omaa loppuelämän puolisoa rakkauden kivisellä polulla. Naisia tällä karismaattisella bestmanilla on elämässä riittänyt mutta se oikea ei vaan ole tullut vastaan vai onko sittenkin? 

Väliajalla sitä vasta ymmärsi, että lämpötila oli laskenut +8C° asteeseen. Onneksi oli jalassa vielä talviset nilkkurit ja kunnon kääriytymishuopa sekä käsineet mukana. 

KUT:in Anna-Leena Sipilä on mainio pienenä ja pippurisena hotellisiivoojana, joka myös hauskoilla "sloganeilla" vaatteissaan viestittää rakkaudesta. Seppo Halttusella "hoonosoomea" puhuvana hotellinjohtajana on pieni rooli mutta toisessa näytöksessä hän kirvoitti ainakin minusta kunnon naurut kommenteillaan. 

Eija Vilpas on tuttu ja legendaarinen näyttelijä lukemattomista komedioista ja tv-sarjoista. "Koko kansan Pirre" sopii kuin nenä päähän myös tähän morsiamen äidin rooliin, jossa tyttären avioituminen vihdoinkin on myös hänen elämänsä täyttymys. Pitäisi vielä ehtiä lyhentämään se morsiuspukukin ja rauhoitella ylikierroksilla käyvää aviomies Raimoa, joka laittaa hotellia hyrskynmyrskyn vaatimuksineen.

Morsian (Emilia Sinisalo) ja Äiti (Eija Vilpas) käyvät läpi hääjärjestelyitä ja hääpuvun lyhentämistä. 

Itselleni uusi näyttelijä tuttavuus oli morsianta esittävä näyttelijä Emilia Sinisalo. Sinisalon vaaleanpunainen oloasu tekstillä "Bride-To-Be" sekä asuun sopivat sävysävyyn matkalaukut kertovat siitä, että tämä morsian panostaa täydellisiin häihinsä 110 % intensiteetillä. Avioituminen on tärkeä juttu joten kaiken on toimittava. 


Morsian (Emilia Sinisalo) on ihan kaikesta kuulemastaan sekä näkemästään pyörällä päästään tentaten Siivoojalta (Anna-Leena Sipilä) "Mitä täällä oikein on tekeillä?" Hätävalheiden viidakko alkaa sakenemaan tarinoista, jotka ovat kaukana totuudesta...

Nainen (Marika Huomolin) ja Sulhanen (Kalle Tahkolahti) ovat kiperässä tilanteessa herätessään hääsviitistä Täydellisten häiden aamuna. 

Marika Huomolin on itselleni tuttu näyttelijä eli hän oli pääosan esittäjä Suomen Komeadiateatterin musikaalista "Maailma on tehty meitä varten", jota kävin katsomassa helmikuussa 2020 juuri ennen kuin koronapandemia alkoi. Musikaali perustui Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikin ympärille tehtyyn musikaaliin, johon oli poimittu myös yhtyeen fanien elämän käännekohtia. Marikan rooli Täydelliset häät -farssissa oli nyt ihan erilainen kun hän esitti aikuista naista. Hyvin oli otettu rooli haltuun ja vaikka välillä piti olla Salla vai oliko se sittenkin Malla. 

Täydelliset häät -farssin ohjaus on Anna-Maria Klintrupin käsialaa. Klintrupin napakassa ohjauksessa monimutkaiset farssin juonikuviota pysyvät hyvin kasassa ja me katsojat olimme koko ajan kartalla mitä tässä "satujen, salaisuuksien, faktan ja fiktion maailmassa" tapahtui. Farssi on vaikea taiteenlaji kuten jo aiemminkin totesin mutta tämä pysyi hyvin kasassa loppuun saakka.  
Ihanan vaaleanpunaisen hääsviitin lavastuksen on loihtinut Teemu Loikas. En koskaan ole ollut hääsviitissä mutta tuossa lavastesviitissä olisin mielelläni yöpynyt. Niin romanttisen onnellinen ja vaahtokarkin värinen interiööri. Puvustuksesta vastannut Sinikka Zannoni saa kiitokset niistä hauskoista printtivaatteista, joilla oli oma tärkeä tehtävänsä näytelmässä. 


Yleisö piti ja näyttelijät saivat runsaasti aplodeja katsomosta viihdyttävästä illasta kesäteatterissa. Suomen kesä säästi meidät sateelta mutta +8°C lämpötilassa olin onnellinen, että minulla oli vielä talvinilkkurit jalassa, käsineet kädessä ja paksu ruudullinen huopa mukana, johon oli mukava kääriytyä istuessaan. Kauhulla katselin todella keveissä vaatteissa olevia näyttelijöitä mutta ehkä he ovat sään karaisemia. 

Täydelliset häät -kesäteatteria esitetään 26.elokuuta saakka ja tästä voi kurkistaa tarkemmat esityspäivät. Lippuja voi ostaa lippu.fi kautta. Lipunmyynti ja ryhmävaraukset Keski-Uudenmaan Teatterin toimisto gsm 050 466 6455 tai info@kut.fi, Kultasepänkatu 4, 04250 Kerava. Toimisto palvelee ti, to klo 10-14 ja ke 14-18. Peruslippu 38€, eläkeläiset/työttömät 36€, ryhmät  (min.25 henk.) 35€, opiskelijat 27€. Liput ovelta 40€/38€/29€.

Ehdottomasti iso suositus tälle hulvattomalle farssille, joka kantaa sinne loppuhuipennukseen saakka erinomaisesti. Miten näytelmä päättyy jääköön salaisuudeksi mutta moni asia selviää tuossa kaksi tuntisen esityksen aikana ja asiat loksahtavat paikoilleen. Rakkaus voittaa aina ♥ 


8 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihan hulvattoman hauskalta näytelmältä. Jo tuo tarina on upea ja sitten vielä noin hyviä näyttelijöitäkin.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydelliset häät on todella viihdyttävä farssi. Nauraa saa ja tarina etenee koko ajan vauhdilla. Vaikka ei suuri farssin ystävä olisikaan niin tämä kyllä toimi aivan upeasti ja viihdytti koko kaksituntisen. Nyt kun ilmatkin ovat jo kesäisiä ei tarvitse enää kääriytyä huopaan. Kivaa iltaa Outi ♥

   Poista
 2. On varmaan sama teatterikappale, jota kävimme sisareni kotiseudulla Pieksämäellä katsomassa vuosia sitten. Olisiko ollut kymmenen vuotta sitten? Miehen kanssa naurettiin ja siskon mies tykkäsi kyllä myös. Sää oli vähän viileä ja hyttysiäkin oli mutta naurettiin paljon. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tätä näytelmää on esitetty myös Pieksämäellä koska on monena vuonna pyörinyt ympäri Suomea eri kesäteattereissa. Tarkistin netistä ja muistit ihan oikein eli on esitetty Pieksämällä noin 10 vuotta sitten. Kesäteatterissa ollaan luonnon armoilla niin hyvässä kuin pahassakin. Auringolta ja osittain sateeltakin voidaan katoksen avulla suojautua kesäteatterissa mutta verenhimoiset hyttyset tunkevat myös teatterissa ihmisten läheisyyteen. Kivaa viikonloppua Sinikka!

   Poista
 3. Kesäteatterikäynti kuuluu ehdottomasti minun kesääni. Tämän kesän suunnitelma on vielä lukkoon lyömättä ja sehän voisi olla vaikk Krapi. Minä tykkään siitä, että Krapiin on helppo tulla. Suomenlinna on ehkäpä kesäteatterisuosikkini, mutta sinne meneminen on eri lailla työlästä kuin se, että hurauttaa autolla Krapiin. Olen nähnyt useamman teatterikappaleen Krapissa ja ne ovat olleet mukavia kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keski-Uudenmaan Teatteri on ammattitaitoinen ja olen myös nähnyt heidän esityksiään myös muualla kuin Krapin kesäteatterissa. Krapissa on parkkitilaa ja katsomo myös katettu. Pidän myös siitä, että väliajalla lähellä on mahdollista saada vaikka kahvia ja sosiaalitilat ovat myös käytettävissä. Suomenlinnassa olen itse ollut parina kesänä ja totta on se, että mennään lautalla joten vähän hankalampi saavuttaa teatteri mutta toki paikkana hyvin eksoottinen.

   Poista
 4. Tää on pakko nähdä, kiitos vinkkauksesta! Ihanaa juhannusta, Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit katsomaan tätä farssia :D

   Poista