kesäkuuta 10, 2023

Laukon kartanon kesän 2023 taidenäyttelyihin kurkistus

 



Laukon kartanon kesä 2023 starttasi virallisesti 7.kesäkuuta taidenäyttelyiden osalta. Edeltävänä sunnuntaina 4.6. päästiin jo kutsuvierasavajaisissa kokemaan todella upeita taide-elämyksiä historiallisessa kartanomiljöössä Vesilahdella. Laukossa vierailin itse ensimmäisen kerran jo kesällä 2016 ja ihastuin tähän ainulaatuiseen paikkaa, jossa suomen kielen toinen isä Elias Lönnrot jo 1800-luvulla vietti aikaa useita vuosia. Laukossa on todella "historian lehtien havinaa" sillä paikka on mainittu kirjallisissa lähteissä jo 1400-luvulla, jolloin se suurimmillaan on ollut peräti yli 30 000 hehtaarin kokoinen. 

Laukon kartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti kauppaneuvos Rafael Haarla arkkitehti Veikko Kallion suunnitelmien mukaan 1931.

Kartanon emäntä Liisa Lagerstam ja kuvanveistäjä Jussi Mäntysen Laukon Kurjet patsas, joka symboloi tilaa peräti 400 vuotta hallinnutta ja siellä asunutta Kurkien sukua. Valokuva kesältä 2020.



Laukon kartanon edessä kuvanveistäjä Jussi Mäntysen Laukon hirvet, jotka on tehty 30-luvulla. 

Tätä paikkaa ovat hallinneet keskiajalta 1800-luvun alkuun aatelinen Kurkien suku ja sen jälkeen moni muu suku. Muutamaa väliin jäänyttä kesää lukuun ottamassa olen ehtinyt vierailla kartanon mailla jo viitenä vuonna ja yhtenä kesänä peräti kahdesti eli katsomassa taidetta ensin avajaisissa ja sen jälkeen myös aivan huikeaa Rohan tallien esitystä. Nykyään Laukon kartano on yhdistelmä vaihtuvaa nykytaidetta, musiikkia, esityksiä ja hyvää ruokaa. Paikkaa isännöi nykyinen omistaja, kulttuuri- ja taidehistorioitsija Liisa Lagerstam yhdessä miehensä Jouni Minkkisen kanssa. 

Lagerstam on itse kasvanut Laukon kartanossa lapsuudestaan lähtien joten paikka on hänelle hyvin rakas. Nykytaiteen yhdistäminen vanhaan kartanoon ja runsaaseen sekä laaja-alaiseen konserttitarjontaan yhdessä hyvän ravintolan kanssa luovat todella ainutlaatuisen kokemuksen vierailijalle. Ei siis ihme, että viime kesänä Laukossa vieraili 36 000 kävijää ja tänä vuonna odotetaan peräti 50 000 vierailijaa! 

Laukon upeassa kuuden hehtaarin kartanopuistossa syreenit kukkivat sekä tuoksuivat viime viikonloppuna. Valtavat hevoskastanjat olivat täynnä myös jo osittain kuihtuneita kukkia. 

Kartanopuistosta löytyy kolmaskin kuvanveistäjä Jussi Mäntysen työ Laukon neito. 

Tänä kesänä seuraavat kotimaisen nykytaiteen mestarit ovat töineen esillä Laukon kartanon taidenäyttelyissä: Hannu Väisänen, Tapani Kokko, Lauri Laine, Marita Liulia ja Carola von Schantz. Esittelen näyttelyt siinä järjestyksessä kun kiersin ne eli aloitin Viljamakasiinista ja päädyin lopuksi talliravintolaan, jonka yhteydestä löytyvät myös ravintola/kahvila sekä museokauppa. 

Hannu Väisänen - Lemminkäisen sydän, Viljamakasiini


Aino maalaus, öljy kankaalle 2023 - Puun valitus, öljymaalaus valokuvakankaalle 2023 - Hiiden hirvi silkki-Himalajan villa, matto, käsin solmittu Nepalissa sveitsiläisen Mischioffin kutomossa

Hannu Väisäsen (s.1951) työt on sijoitettu upeaan Viljamakasiiniin, jossa kuumana kesäpäivänä oli ihanan viileää katsella taiteilijan Ranskan ateljeessa valmistuneita töitä. Hyvin pelkistetty, betoninen näyttelytila luo vastakohdan värikkäille Väisäsen maalauksille. Hannu Väisänen on siirtänyt Kalevan runoja maalauksiinsa. Väisäsen innoittajana ollut suomen kielen toinen isä Elias Lönnroth hänen  tehdessään Lemminkäisen sydän -näyttelyä. Juuri täällä Laukon kartanossa Lönnroth nimittäin viimeisteli ja päiväsi kansalliseepoksemme Kalevalan toimiessaan kartanon kasvattipojan kotiopettajana useiden vuosien ajan.  

Lemminkäisen olut, öljy kankaalle 2023

Lemminkäisen sydän, öljy kankaalle 2023

Luonnotar, öljy kankaalle 2023

Näyttelyssä on myös esillä Hannu Väisänen x Mattocenter kanssa yhdessä tehty Kaleva-kokoelma. Matot ovat koostumuksetaan 33% silkkiä ja  77% Himalajan villaa. Matot on käsin solmittu Nepalissa Mischioffin kutomossa. Ylellisiä melko kookkaita mattoja, jotka ovat myös eettisesti tuotettuja.

Tapani Kokko - Pyhät kuvat II, Laukon puisto Pakanakirkko 


Taiteilija Tapani Kokon Pakanakirkko (2018) ja Paratiisinportti (2020) löytyvät tänäkin vuonna Laukon kartanopuistosta tutulta paikalta. Kun vierailin ensimmäisen kerran Pakanakirkossa oli sen sisällä hyvin erilainen tunnelma kuin viime sekä tänä kesänä. Päivä sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt 24.helmikuuta 2022 Ukrainaan Tapani Kokko alkoi työstämään ensimmäistä puureliefiä. Kolmenkymmenen reliefin työstäminen oli Kokon tapa käsitellä ja jäsentää sotaa Ukrainassa.  

Pyhäkuva / Puro 2023

Pyhäkuva / Pohjoinen 2022

Pyhäkuva / Ensilumi 2022

Tapani Kokon puureliefeissä on vaikutteita slaavilaisesta ikoni- ja  kansantaiteesta. Vaikka reliefit on hyvinkin karkeasti tehtyjä niiden runsas koristelu muuttaa puisen esineen korumaisen kauniiksi. Puureliefin nimet ovat runollisia ja materiaalina niissä on käytetty puun lisäksi akryylia, kangasta ja helmiä. Levolliset naiskasvot antavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta, ne lohduttavat ja samalla myös rauhoittavat. Esillä on myös uusia vuonna 2023 valmistuneita reliefejä.

Pyhäkuva / Kevään kiharat 2023

Pyhäkuva / Äitimaa 2022

Lauri Laine - Aria, Laukon kartanon alakerta






Kartanorakennuksen alakerran täyttävät taiteilija Lauri Laineen uudet, isot ja värikkäät maalaukset. Todella kookkaat Aria -maalaukset on keskitetty isojen salin seinille. "Aria" -sanan merkitsee italiaksi ilmaa, joka maalauksissa nostaa eleettömillä kasvoilla varustettujen naisten barokkipukujen runsaita kankaita. Tai kauempaa katsoessaan luulee, että naisilla on taidokkaasti ommellut barokkipuvut päällä. Tarkastellessaan taulua lähietäisyydeltä paljastuu ettei kyseessä olekaan valmiiksi ommeltu vaate lainkaan vaan ainoastaan kankaita, jotka on aseteltu naisten päälle kuvaamaan asuja. 



"Läheltä katsottuna barokkinen pukuloisto paljastuu maalaukselliseksi abstraktioksi. Näyttelyn historiallisuus on suvereenin maalaustekniikan ja syvällisen taidehistorian tietämyksen luomaa illuusiota." kirjoittaa Liisa Lagerstam taulun esittelyssä Laukon nettisivuilla. 

Siitäkin huolimatta, että taulujen puvut ovat abstraktioita ovat taulut minusta äärimmäisen värikkäitä ja voimakkaita maalauksia "todella upeista puvuista". Naisten kasvot on käännetty aina pois joten huomio kiinnittyy vain "itse pukuun" tai oikeasti kankaisiin sekä siihen muotokieleen mitä "puku viestii". Jäi vähän harmittamaan etten ostanut Lauri Laineen kirjaa koska se olisi voinut avata asioita vielä pintaa syvemmältä. 

Marita Liulia - Nature Forte, Laukon kartanon galleriakerros

Punaiset purjeet 2022

Vedenalainen 2020

Taiga 2023

Kartanorakennuksen galleriakerros on kokonaan Marita Lilian hallussa. Hänen uutta "Nature Forte" tuotantoaan on esillä valoisissa kartanon saleissa. "Nature Forte on ikuisen seikkailijan ylityslaulu luonnon ja luovuuden voimille." Molemmin puoli olevista ikkunoista tulee paljon luonnonvaloa kartanon sisälle. Liulian värikkäät työt saavat tilaan kyllä energiaa ja valoa myös sateisen harmaana päivänä. Upeaa värinkäyttöä! 

Sininen vene 2023

"Päärakennuksen uusklassisissa interiööreissä lähes abstraktit luontokuvat hehkuvat syvän sinisissä, vihreissä ja pinkeissä sävyissä. Kirkasta väripalettia maadoittaa musta laava ja savenpunainen. Ikonisen kullan läsnäolo vahvistaa teosten omaperäistä intensiteettiä." kirjoittaa Liisa Lagerstam näyttelyesittelyssä. 

Tuttuja hahmoja kollaasissa: Audrey Hepburn, Franz Kafka, Greta Garbo.

Marilyn Monroe, Greta Garbo

Salongissa on hurmaava yllätys isojen taulujen katselun jälkeen! Ensi kertaa on esillä Marita Liulian postikorttimaalauksia. Tilasta löytyy peräti 40 pienimuotoista teosta käsittävä kokonaisuus, joka on saanut alkunsa korona-ajan kaukokaipuusta. Työt on tehty kollaasitekniikalla ja korteissa esiintyvät henkilöt ovat Liulialle tärkeitä esikuvia jo lapsuudesta.

Carolina von Schantz - Valoon kätketty, Laukon kartanon ravintolatalli



Laukon saleissa kiertämisen jälkeen kannattaa ehdottomasti suunnata ravintolatalliin, jonka seinille on ripustettu Carolina von Schantzin uusia, värikkäitä luontomaalauksia. Ihanan värikkäitä ja runsaita maalauksia, jotka tuovat hymyn huulille. "Ekspressiivisten kukkamaalausten lumovoima syntyy luonnosmaisen keveyden ja maalauksellisen runsauden yhdistelmänä." Maalauksissa on sekä abstrakteja että esittäviä elementtejä. Itselleni uusi mutta mielenkiintoinen taiteilija. 

Laukon taidenäyttelyt ovat avoinna 7.6.-27.8.2023. Tarkemmat aukiolot tästä

Lisätietoa Laukon kesäkeikoista ja puistokoserteista löytyy tästä. J.Karjalaisen ja Vesterin keikat ovat jo loppuunmyytyjä. 

Laukon ravintolassa kannattaa ehdottomasti piipahtaa nauttimassa Teemu Korkalaisen herkuista. Lisätietoa tästä

Laukon filmaattinen kesäkahvila löytyy ravintolan vierestä. Lisätietoa tästä. 

Jos et vielä ole tutustunut Laukon kesän runsaaseen tarjontaan Vesilahdella Pyhäjärven rannalla kannattaa se tehdä tänä kesänä. Laukko tarjoaa kaikille aisteille virikkeitä. Helsingistä, Turusta ja Porista alla 2 tuntia ja 40 km Tampereelta etelään. Laukko ♥











6 kommenttia:

  1. Tykkään erityisesti noista "Pakanakirkko" ja "Paratiisin portti"-teoksista. Ja sitten tuo kultakehyksinen taulu, jossa mustahiuksinen nainen kuvaa puhelimella on myös hieno!
    Ihania kesäpäiviä sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakanakirkko ja Paratiisin portti ovat upeita töitä Tapani Kokolta. Olin kahden vaiheilla otanko itsestäni kuvaa kun hikiset hiukset olivat liimaantuneet pitkin päätä ja olo on muutenkin auringossa kiertelystä nahkean kostea. Nuo kultaiset peilikehykset houkuttivat ottamaan selfien. Helteistä loppuviikkoa Ahvenanmaalle Kristiina ♥ Nyt saa kyllä kastella istutuksia ja samalla myös juoda itse tarpeeksi kun hikoilee koko ajan tässä helteessä - mutta en valita.

      Poista
  2. En ole ikinä käynyt Laukon kartanossa, mutta olen aikaisemminkin lukenut postauksiasi ja ajatellut, että joskus pitää saada mahdutettua Laukon kartano kesäohjelmaan. Toivottavasti jo tänä kesänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun pitää ehdottomasti tänä kesänä piipahtaa Laukossa. Vierailuun kun voi yhdistää sekä taidenautinnon, muusikin sekä herkullisen aterian. Laukon kartanon mailla katsottavaa ja koettavaa riittää vaikka tänä kesänä Rohan tallit hevosineen eivät olekaan mukana. Suosittelen sinulle retkeä Laukkoon ♥

      Poista
  3. En ole minäkään koskaan käynyt Laukon kartanossa. Kaikki nuo naisia esittävät maalaukset ovat aivan upeita, ihanan voimakkaat värit.
    Kaunista ja aurinkoista viikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinäkin pääset joskus vierailemaan Laukossa vaikka Mian kanssa retkillänne. Maalaukset, joissa naisilla on "upeita pukuja" olivat kyllä värikylläisen runsaita ja kauniita. Sain kuulla, että osa niistä oli jo ostettu enkä yhtään ihmettele miksi. Tuollainen taulu seinällä olisi kyllä aika upea juttu. Hyvää ja helteistä loppuviikkoa Outi ♥ muista aurinkosuoja ja nesteytys!

      Poista