helmikuuta 28, 2020

Maailma on tehty meitä varten -musikaali kertoo energisesti ystävyydestä

Kuva Matti Rajala

Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikkiin pohjautuva Maailma on tehty meitä varten -musikaali sai kantaesityksen Linnanmäen Peacockissa 6.helmikuuta. Minulla oli varattuna lippu vasta 13.2. näytökseen ja päätin jo ennakkoon etten kuluvan viikon aikana lue yhtään arvostelua musikaalista. Halusin mennä kokemaan itselleni tärkeään musiikkiin pohjautuvan musikaalin ilman mitään ennakkokäsitystä. Olin odottanut tätä hetkeä siitä saakka kun tiedotettiin, että Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikin ympärille tehdään musikaali ja siihen poimitaan mukaan myös yhtyeen fanien elämän käännekohtia. Olin varma, että tästä tulisi koskettava ilta ja niin siitä tulikin. 

"Mä herään aamu viideltä
Otan vihreän teekupin liedeltä
Ja järjestän vinyylit
Uusiin pinoihin
Mä joraan niitä biisejä
Joista saan kiksejä
Ja ripustan taas uudet
Merkit rotsin hihoihin"

HUUDA

Kuva Robert Seger

Musikaali kertoo ystävyydestä, yhdestä maailman tärkeimmäistä asiasta. Aluksi solmitaan haparoiden ystävyysuhteita ja haetaan levottomasti omaa paikkaa yhteisössä nuoruuden innolla. Kuumaan kesään ladataan monia toiveita, haaveita, päämääriä mutta samalla pitäisi olla rento, hauska ja vastakkaista sukupuolta kiinnostava nuoruuden kaikella innolla. Pitää osata tarttua myös hetkiin! Musikaali alkaa ystävien kesken Tähtitorninmäeltä ja sinne se myös päättyy vuosikymmenten jälkeen. Väliin mahtuu kipeää kasvamista aikuiseksi ja niitä elämän taitekohtia, joissa ystävyyttä punnitaan ja koetellaan.

"Mun sydän sanoo,
Että tän täytyy mennä näin
Tänään me tehdään kaikki oikein
Mun sydän sanoo,
Että sua mä oon oottanut
Tänään me tehdään kaikki oikein"

MUN SYDÄN SANOO NIIN 


Kuva Robert Seger

Ystävyyden polku ei aina ole keveä kulkea eikä edes kovin suora. Ystävyyttä pitäisi osata arvostaa ja kunnioittaa mutta aina se ei elämän pyörteissä ole helppoa. Musikaalissa vaihtuvat vuosikymmenet ja muoti niiden mukana. Nuorista kasvaa aikuisia, jotka siirtyvät työelämään ja muodostavat parisuhteita. Yritetään esittää onnellista vaikka sisin olisi ihan rikki ja vereslihalla. Joku taas puolestaan etsii edelleen epätoivoisesti parisuhdetta ja miettii "onko oma parasta ennen päivä" jo umpeutunut. Erotaan, petetään, pelätään, sairastutaan, tapellaan ja myös erkaannutaan niistä hyvistä ystävistä. Elämä vie välillä ylämäen jälkeen alas ja lujaa.

Kuva Robert Seger

Musikaalin lavastus on äärimmäisen minimalistinen mutta mielestäni hyvin toimiva. Monia asioita vain heijastetaan seinille ja näyttämö muuttuu silti ihan erilaiseksi. Paikkani oli toisella rivillä mikä oli nappi valinta kun näyttelijä istahtaa lavan reunalle parin metrin päähän laulamaan. Näet jopa jokaisen hänen pienenkin ilmeensä esityksessä. Mutta välillä joukkokohtauksissa oli ehkä vähän haasteellista hahmottaa mitä koko näyttämöllä tapahtuu tanssin ja laulun aikana. Esitys on nimittäin äärimmäisen energinen, liikkuva ja siinä on paljon välkkyviä valoja.

"Täydellinen rakkaus me oltiin kai
Toinen vallan kahvana, toinen saranapuolen sai
Sä rajoitit kaiken sen mitä mulla oli elämässä
Ei sormus rakkautta tuo kädessä, joka raivoaa"RAKAS


Kuva Robert Seger

Musikaalin päähahmoina ovat hyvät ystävät Milla (Marika Huomolin) ja Piia (Heljä Heikkinen). Molemmat ihastuvat komeaan prätkäjätkään Joonakseen (Tatu Sinisalo) joten ystävyyteen tulee ikävä ja vaikeasti korjattava särö. Samainen Joonas on lisäksi ikävä kiusaaja, joka kaveriensa kanssa höykyttää Piian Pasi veljeä (Miiko Toiviainen).

Muut näyttelijät olivat minulle entuudestaan vieraampia mutta Tatu Sinisalo on tuttu Apulanta leffan Tonina ja Olen suomalainen -elokuvassa hän esitti nuorta Kari Tapiota. Kaikki selvisivät musikaalissa minusta loistavasti sekä laulusta, tanssista että myös näyttelemisestä. Erittäin monipuolisia nuoria näyttelijöitä kaikki. 

Ikisinkku Päivi (Kaisa Leppänen) ja "kahvikoneista kiinnostunut toimistorotta" Urho (Jani Karvinen) ovat rooleissaan todella hyviä. Kaisa Leppänen on todella monipuolinen näyttelijä ja myös upea laulaja. Hän roolinsa melkein jossain kohdin varastaa koko näyttämön itselleen. Näyttelijöiden lisäksi tanssiosuuksissa on mukana tanssijoita TheBoxHelsinki ryhmästä.

"Kun elämässä kaiken menettää
Silloin vapaus on ainot mitä käteen jää
On ylämäki raskas askeltaa
Mutta alamäkeen liian usein katoaa
Jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
Ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
Hymyile tai itket kuinka vaan
Ole hetki niinkuin huomista ei olisikaan"

VAPAUS KÄTEEN JÄÄ

Kuva Robert Seger

Musikaalin musiikista vastaa livebändi Joonas Kakko (rummut), Tony Sikström (kapellimestari, koskettimet), Varre Vartiainen (kitara) ja Jesse Mäläskä (basso). Bändi soittaa lavasteissa komeasti. Vastaava kapellimestari Eeva Kontu on vastuussa musiikin ja laulujen sovituksesta. Musikaalissa kuullaan seitsemäntoista Haloo Helsinki! -yhtyeen kappaletta, joista muutamista olen lainannut sanoja postaukseen. Hyviä sovituksia!

Ohjaaja Samuel Harjanne on onnistunut minusta loistavasti työssään. Maailma on tehty meitä varten -musikaalin ovat käsikirjoittaneet Kiti Kokkonen ja Jenni Pääskysaari. 


"Maailma hei, älä anna sun valojen sammua
Vaikka joskus kaiken täytyy tummua
Niin seuraava sekuntimme on korvaamaton
Maailma hei, täällä pitkään on kuljettu kaatuen
Joku lentäen lähtee, joku maatuen
Mut edessämme on tuntematon"

TUNTEMATON

Kuva Robert Seger

Maailma on tehty meitä varten -musikaali on näyttävä, energinen ja koskettava. Se kosketti syvästi ja sai miettimään. Ystävyyssuhteita kannattaa ja pitää vaalia vaikka elämä välillä vie. Me kaikki tarvitsemme ystäviä jakamaan sekä ilojamme että surujamme. Jossain vaiheessa hyvä ystävä voi olla kuin pelastusrengas, joka nostaa pintaa kun koko muu maailma on vastaan. Ystävyyden saa säilymään ja kasvamaan vain olemalla ystävä sekä hyvinä että huonoina hetkinä. 

Kuva Robert Serger


Lainaan tähän loppuun vielä trailerin Youtubesta. Kaikki postauksen kuvat on lainattu Suomen Komediateatterin pressikuvista. Näytöksiä Peacockissa on vielä 28.maaliskuuta saakka. Tästä voit kurkistaa tarkemman aikataulun. Itse pidin ja suosittelen lämmöllä  ♥


"Tässä mä seison kaipausta rinnassa
Vaikka tää loppuisi yhdessä illassa
Maailma on minun, maailma on sinun
Maailma on tehty meitä varten
Jokainen tänne jonkun jäljen jättää"

MAAILMA ON TEHTY MEITÄ VARTEN


16 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mahtavalta esitykseltä! Pitäisi itse käydä myös enemmän nauttimassa kulttuuria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pitää Haloo Helsinki! musiikista niin pitää myös tästä esityksestä. Energiaa ja ystävyyttä yhdistettynä tanssiin. Pidin ja voisin katsoa toisenkin kerran :)

   Poista
 2. Voi vitsit, tuo olisi varmasti ihan super hyvä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti olisit pitänyt! Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikki on aina kolahtanut minuun. Laulujen sanoissa on valtavasti asiaa ja syvyyttä. Toimi myös musikaalina.

   Poista
 3. Oi ja wau! Tykkäisin varmasti. Mukavaa viikonloppua sinulle⚘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti olisit pitänyt. Kivaa viikonloppua Kristiina :)

   Poista
 4. Kuulostaa todella hyvältä ja Haloo Helsingin biiseissä on todella hyvät sanat <3
  Ihanaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haloo Helsingin musiikki on aina puhutellut. Jos miettii miten kypsästi Elli on osannut tekstittää jo alle 20v niin se on aika hyvin sen ikäiseltä. Biiseissä on otettu kantaa moniin hyvin tärkeisiin asioihin aina.
   Kivaa viikonloppua Outi <3

   Poista
 5. Mä en oo mitenkään erityisesti Haloo Helsinki-fani, mutta tän musikaalin haluisin kyllä nähdä jo pelkästään idean vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musiikki on isossa roolissa musikaalissa mutta toki siinä on juuri niitä fanien tositarinoita mukana, joiden ympärille tarina on kehittynyt. Uskon, että pitäisit :)

   Poista
 6. Haloo Helsingin musa niin mahtavaa, että tämä oli taatusti aivan huippu elämys!

  Ihanaa sunnuntaita Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä elämyksellinen ja voisin siis mennä katsomaan toistamiseen.
   Kivaa talvisunnuntaita Tiia <3 meillä on nyt lunta ainakin hetken :D

   Poista
 7. Mä en Haloo Helsinkiä juurikaan fanita, mutta silti tämä kiinnostaisi kovasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari kommentistasi :) kivaa sunnuntai päivää. Meillä satoi pääkaupunkiseudulle lunta!
   Tosin huomenna se on varmasti sulanut...

   Poista
 8. Haloo Helsinki on minun ja esikoisen lemppareita, olemme nähneet ainakin kahdesti livenäkin. Musiikin puolesta siis musikaali kiinnostaisi kovastikin. Aika vähän aikaa nykyisin esityksen pyörivät. Taitaa tulla niin kiire, ettei tuohonkaan enää ehdi :(

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelenkin teidän olleen Haloo Helsinki! keikalle. Itse en ole vielä toistaiseksi onnistunut näkemään bändiä livenä mutta ehkä nyt kun palaavat tauon jälkeen. Tuo on muuten ihan totta, että lyhyen aikaa nämä esitykset pyörivät. Olisiko syynä näyttelijöiden kiinnitykset muualle? Tai, että Peacock on varattu taas jo seuraaville esityksille? Harmi jos jää monilta halukkailta näkemättä.

   Poista