kesäkuuta 17, 2023

Gumbostrand Konst & Form - taidegalleria, designmyymälä ja bistro Sipoossa

 

Viime viikonloppuna käännettiin auto kohden Porvoon moottoritietä ja Gumbostrandia. Päämäärämme oli entiseen K. Hartwallin tehdasrakennukseen vuonna 2012 avautunut todella mielenkiintoinen kohde Etelä-Sipoossa. Blogiin syntyi ensimmäisestä visiitistäni 2016 myös postaus koska paikka oli minusta upea kokonaisuus - taidetta, designmyymälä ja mahdollisuus myös ruokailla tai kahvitella saman katon alla. Olen piipahtanut Gumbostrandissa useita kertoja ensikäyntini jälkeenkin vaikka ihan parina viime vuotena Marjon matka ei ole jostain syystä vienyt sinne. 

Onneksi huomasin Facebookista, että Gumbostrandin uudet kesänäyttelyt - Markku Piri ja Marita Liulia - olisivat nähtävillä 5.6. - 27.8. Viikko sitten ihastelin Marita Liulian värikkäitä maalauksia Laukon kartanon kesänäyttelyssä ja mielelläni katsoisin vielä niitä lisääkin. Markku Pirin upeat lasityöt olisivat ehdottomasti myös nähtävä sekä koettava joten matkaan ja kohden Sipoon Gumbostrandia. Espoosta ajoaika oli reilu 30 minuuttia ja suurin osa ajetaan moottoritietä. Vasta viimeinen etappi on pientä mutkittelevaa pikkutietä, jossa saa olla ainakin kapeimmissa kohdissa välillä kieli keskellä suuta. Minun ensimmäinen käynti Gumbostrandiin oli aikoinaan talvisena helmikuun päivänä mutta silloinkin selvittiin perille saakka helposti.  

Päätimme istahtaa ensin kahvittelemaan Gumbostradin terassille, jonne myös koirat ovat tervetulleita. Tarjolla bistron vitriinissä oli vaikka mitä herkkuja mutta iskin silmäni ihanan kuohkean näköiseen raparperipiirakkaa kermavaahdon kera joten päätin tilata kaksi piirakkapalaa kahvien kyytipojaksi. Onneksi huomasin, että piirakkaan olikin lisätty myös mantelilastuja joten allergiani takia vaihdoin oman palani mutakakkuun kermavaahdolla. Molemmat makeat olivat suussa sulavia. Ympärillä olevissa terassipöydissä syötiin todella herkullisen tuoksuista lohikeittoa, jota täytyy joskus ehdottomasti käydä kokeilemassa. Lisäksi Bistron listalla näytti olevan lohisopalle vaihtoehtojakin kuten aamiaistarjotin, brunssitarjotin, Gumbon lohiburgeri ja muutakin pikkusuolasta. Minä herkuttelin ensimmäisellä käynnillä kevättalvella 2016 blineillä - omnomnom!

Markku Piri - Heijastuksia näyttelyAikavyöhykkeet 1 - 4, muotiin puhallettu, hiottu lasi, harjattu messinki ja silikonipehmusteet akselissa. 

Seuraavaksi oli aika siirtyä katselemaan Gumbostrandin näyttelyitä, jotka aloitettiin taiteilija-muotoilija Markku Pirin Heijastuksia -näyttelystä. Uusi näyttely on upea ja aurinkoisena päivänä ikkunoista tunkeutui galleriatilaan myös hienosti luonnonvaloa. Markku Piri on ollut lasin kanssa tekemissä jo vuodesta 1998 vaikka hän alun perin valmistuikin tekstiilitaiteilijaksi. Piri on tutkinut lasin mahdollisuuksia sekä parhaiden suomalaisten että myös italialaisten lasinpuhaltajien kanssa Muranossa. Piri teki yhteistyötä lasinpuhaltaja mestari Jaakko Liikasen kanssa sekä suomalaisen Lasismi osuuskunnan kanssa Riihimäeltä. Italian vuosilta tutuksi tuli työnteko myös maailmankuulun italialaisen lasimestari Pino Signoretton kanssa (1944-2017).

Punaisen kuutamon pullo (punainen), Kukoistavan intohimon pullo (oranssi) ja Leppoisan meren kaikujen pullo, vapaasti suupuhallettu, hiottu ja hiekkapuhallettu lasi 2023. 

Hassujen odotusten pullo, vapaasti suupuhallettu, hiottu, puleerattu ja hiekkapuhallettu lasi 2023.

Markku Pirin läpimurto Italiassa tapahtui 2017-2018, jolloin kolme huippumuseota järjesti kutsunäyttelykiertueen, joka kulminoitu ensimmäisenä juuri suomalaisen Pirin näyttelyyn Muranon legendaarisessa lasimuseossa. Näyttelyssä vieraili 70000 katsojaa ja Italiassa ilmestyi 90 artikkelia, joissa kirjoitettiin Pirin tuotannosta.

"Lasissa Piriä kiehtovat värien, valon ja kuultavuuksien kolmiulotteisuus, mattapintojen ja kiillon vaikutus, hiontatekniikat ja ornamentiikka; lasiteosten ominaisuudet vahvoina ”olioina” käyttöesineiden, taideteosten ja veistosten rajattomassa välitilassa." Gumbostrandin näyttely esittelystä lainattua. 

Fontana malja, vapaasti suupuhallettu, hiottu ja hiekkapuhallettu lasi 2017

Heijastuksia sininen 2017 / Heijastuksia keltainen 2017, vapaasti puhallettu, hiekkapuhallettu, hiottu lasi. 

Heijastuksia -näyttely sisältää kokonaisuuden, jossa on Lasismi osuuskunnan Kaappo Lähdesmäen ja Kimmo Reinikan kanssa 2023 toteutettuja teoksia. Toki mukana on myös avainteoksia vuoden 2017 Suomessa ja Venetsiassa tehtyjä töitä. 

Nefertiti satinoitu / Nefertiti kirkas / Tutankhamon kirkas / Kong / King kirkas 2017

Markku Pirin lasiteosten värimaailma kolahti minuun ja löysin monia itseäni todella paljon kiinnostavia töitä. Kirkkaita värejä, murrettuja värejä, läpikuultavuutta, kirkkautta, mattapintaa, tekstuuria, kolmiulotteisuutta ja suunnittelijan rakkautta lasiin materiaalina. Myös muodot puhuttelivat. 

Marita Liulia - Traveloque näyttely

Marita Liulia on taiteilija-ohjaaja, joka toimii taiteessa monella eri alueella. Hänen töitään on esitelty 50 maassa ympäri maailmaa. Liulian tuotantoon kuuluvat maalaukset, valokuvat, lyhytelokuvat, teatteri- ja tanssiesitykset, multimediateokset, kuunnelmat ja kirjat. Viime vuosina hän on keskittynyt maalauksiin ja valokuviin. Liulian värikkäät työt toivat tilaan valtavasti energiaa ja valoa mukanaan. Töistä myös huokuu minusta levollisuutta väreistä huolimatta. Liulia on selkeästi seikkailijaluonne, joka on matkustanut paljon ja kerännyt kokemuksia itselleen.

”Olen matkustanut yli 70 maassa ja matkojen vaikutus näkyy maalausteni väreissä ja muodoissa. 

En maalaa teossarjoja vaan yleensä samasta teemasta syntyy vain pari teosta, sitten vaihdan värit, teemaa tai tunnelma vaihtuu. Eri kokoiset teokset syntyvät samanaikaisesti, ja koska maalauksissani on useita värikerrostumia, ne saattavat muuttaa matkalla muotoaan monia kertoja.

Maalaus on seikkailu, lähden Aasiaan mutta löydänkin itseni Niilin rannasta varhaisena aamuna tai intialaisen temppelin raunioilta.

Maalaukseni ovat abstraktin ja maiseman välimaastossa ja käytän paljon metallivärejä, sillä ne heijastavat valoa niin että eri vuorokaudenaikoina ja eri valossa teos näyttää erilaisesta. Tämän taian voin toteuttaa ainoastaan maalaamalla.” 

Gumbostrandin näyttelyn esittelystä lainattua. 
Taiteen katselun jälkeen teimme vielä pienen kierroksen Gumbostrandin designmyymälässä. Täällä tuotteet on tarkasti harkittu ja mietitty niin, että ne tukevat paikan taidegalleriaa ja edustavat samoja arvoja myös. Laadukkaita tavaroita ja paljon valinnan varaa tehdä mahdollisia pikkuhankintoja. 

Marika Kinnunen; Kuumailmapallo 

Alma Jantunen, Ibitza ja Amalfi

Upean värikkäitä mattoja!

Klaus Haapaniemen tekstiileitä, joissa sadunomaista kerronta värien lisäksi. 

Kotimaisen Falks Ceramics yrityksen "kukkakulhoja".

Gumbostrand Konst & Form, Vainuddintie 72-28, 01150 Söderkulla

Avoinna ma-la 10-17 ja su 10-16. Näyttelyihin on vapaapääsy.

Mukavan pelkistetty ja tyylikäs paikka - kannattaa käydä vaikka nyt kesällä katsomassa taidetta ja nauttimassa lohisoppaa Gumbostrandissa. 


2 kommenttia:

 1. Taas niin ihana näyttely. Sinä jo varmaan muistatkin rakkauteni lasiesineitä kohtaan. Nyt täytyy kyllä sanoa, että ihan huippusuloisia nämä Alma Jantusen Ibitza ja Amalfi teokset.
  Kaunista viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin sekä Markku Pirin että myös Marita Liulian työt puhuttelivat myös minua. Muistan hyvin sinun rakkautesi lasiesineitä kohtaan. Kun aikoinaan kirjoitin blogiin lasisista paperipainosta taisit silloin tai jossain muussa yhteydessä lasiesine rakkautesi. Tässä linkki vielä niihin upeisiin paperipainoihin. https://www.marjonmatkassa.fi/2021/04/kiehtovat-paperipainot-ja-paul-j.html Mukavaa juhannuksen odotusta Outi ♥

   Poista