kesäkuuta 23, 2023

Juhannusta - valon, ilon ja keskikesän juhlaa kaikille

 

Juhannusaatto on valjennut aurinkoisena ottamaan vastaan keskikesän juhlaa eli mittumaaria. Aurinko paistaa ainakin täällä Etelä-Suomessa täysin pilvettömältä sinitaivaalta ja pääskyset kirkuvat iloisesti etsiessään ruokaa kasvaville poikasilleen. Ilmassa väreilee jo käsinkosketeltavaa odotusta juhannusaaton kulusta. Ehkä vielä pitää ehtiä käydä kaupassa hakemassa eilisessä kiireessä unohtunutta juhlapöytään kuuluvaa herkkua. Pikainen tarkistus, että juhlajuomat on laitettu kylmenemään hyvissä ajoin ennen juhannusvieraiden saapumista. 

Juhannus on kuin joulu eli todella suuri juhla, jota odotetaan ja johon ladataan paljon erilaisia odotuksia. Juhlitaan juhannusta joko vain perhepiirissä tai isomman ystäväporukan kera kannattaan niitä juhlavalmisteluja etukäteen vähän jakaa jo kaikkien kesken niin tunnelmasta ei tulee kireänoloinen. Tänä vuonna juhannus ei ainakaan voi mennä sään takia piloilla vaikka jossain Suomineidon kolkassa voikin tulla sadetta. Toisaalta sen minkä kesä kastaa se myös kuivaa joten no worries! 

Juhannukseen kuuluu minusta olennaisesti suloinen juhannusruusu eli Rosa pimpinellifolia 'Piena'. Sen kerrotut valkoiset kukkaset ovat runsaita ja tuoksuvat ihanalle. Tiesitkö, että ruusuihin liittyy runsaasti taikaa ja uskomuksia. Sanotaan, että nimenomaan valkoiset ruusut puhdistavat ja selvittävät rakkausongelmia. Ruusuntuoksu puolestaan poistaa ahdistusta, estoja ja stressiä. Jo muinaiset roomalaiset pitivät ruusunseppeleitä päässään uskoen niiden lievittävän viinin vaikutusta. 

Eli summa summarum - tee ehdottomasti ruususeppele kutreillesi niin voit nauttia viiniä juhannuksena ehkä yhden lasin vielä lisää. Juhannusruusua on viljelty Suomessa 1800-luvulta lähtien. Vaikka lajike on peräisin Pietarin puutarhoista on siitä tullut kansallisruusumme, joka on tyypillinen vanhojen pihapiirien pensasruusu. Jos sinulla ei ruusupensasta voit tehdä seppeleen myös luonnonkukista.


Juhannuksen juhlintaan kuuluu meillä ehdottomasti kesän ensimmäinen mansikkakakku. Ja totta kai kotimaisista uuden sadon mansikoista. Jos kotimaisia mansikoita ei jostain syystä ole tarjolla otetaan muualla kasvatettuja koska mansikkakakkua ei voi jättää juhannuksena tekemättä. Meillä mansikkakakut ovat aina runsaita eikä mansikoiden tai kermavaahdon määrässä pihistellä. Isäni on varsinainen kakkuhiiri eli usein meidän juhannuskakku hupenee jo juhannusaattona. Varasuunnitelmana on jo vuosia ollut tehdä raparperista piirakkaa ja nauttia sitä sitten joko kermavaahdon tai vaahtoutuvan vaniljakastikkeen ja kahvin kera. Toinen juhannukseen ehdottomasti kuuluva makumuisto jo lapsuudesta ovat uudet perunat. Muistan kuinka pikkutyttönä kävimme isoäidin kanssa hakemassa uusia perunoita omalta pellolta ja sitten niitä aloitettiin pesuvadissa harjan kanssa pesemään mullasta puhtaiksi. Uuden perunan maku on ihan sanoinkuvaamaton. Uusi perunoita tulee usein napsittua huikopalaksi jos niitä on jäänyt yli ruokapöydästä. Uusien perunoiden maku kertoo juuri kesästä hivelemällä makunystyröitä. Nyt pitää muistaa laittaa myös pakastimeen jouluna syötävät "uudet perunat". 


Juhannussalot kuuluvat meillä Suomessa perinteeseen Ahvenanmaalla ja Länsi-Suomen rannikkokunnissa. Olen nähnyt elämässäni lukemattomia jo edellisenä kesänä pystytettyjä juhannussalkoja mutta juhannuksena pystytettävää salkoa en ole koskaan nähnyt. Viime vuoden juhannuspostauksessa heitin itselleni haasteen osallistua johonkin pystytystapahtumaan. Tänä juhannuksena en enää ehdi bongailemaan juhannussalon pystytystä mutta ensi vuonna sitten. 

Juhannus ja vesielementti - meri tai järvi kuuluvat olennaisesti yhteen. Tänä juhannuksena ainakaan Etelä-Suomessa ei juhannuskokkoja metsäpalovaroitusvaaran takia saa polttaa. Tylsää mutta täysin ymmärrettävää. Luonto on juuri nyt äärimmäisen kuivaa vaikka eilen vähän vettä ripsikin. Juhannuksena on myös ihanaa jos pääsee vesille vaikka ihan perinteisellä soutuveneellä. Koska olen rapunainen horoskoopiltani minä kaipaan veden ääreen ja varsinkin juuri juhannuksena. 

Juhannus on myös grillauksen aikaa. Jokaisella meillä on omat suosikkimme grilliherkuiksi ja minusta niin saa ollakin. On perinteisen grillimakkaran ystäviä ja toisaalta sitten ruokahifistelijöitä, jotka ennakkoluulottomasti kokeillevat grillissä myös muutakin kuin makkaraa. Kalaa tulee itse aivan liian vähän grillattavan vaikka kalaa muissa muodoissa syömmekin. 

Jos olet yhtään allerginen unohda niiden tyynyn alle kerättävien seitsemän luonnonkukan kerääminen. Voit tehdä jonkun muun juhannustaian - joista muuten suurin osa pitää tehdä alasti. Niityiltä voi käydä poimimassa niittykukkia kimpun kotiin. Muista ottaa mukaan saksien lisäksi astia, jossa on jo vettä koska luonnonkukat pitää laittaa heti niiden kerättyä veteen muuten ne kuolevat. 

Jos olet omakoti- ja mökkiasukas niin muista vetää siniristilippu salkoon juhannuksen kunniaksi. Juhannusaattona liputus alkaa kello 18 ja päättyy vasta juhannuspäivänä kello 21. Koko juhannusta lippua ei voi olla sääntöjen mukaan pitää lipputangossa. 


Juhannusaaton iltana ja myöhemmin yöllä voi sitten siirtyä tekemään niitä juhannustaikoja luonnon helmaan. Koska taikoja pitää tehdä jostain kumman syystä alasti kannattaa miettiä tarkoin missä ja milloin taikojaan tekee. Tässä muutama esimerkki juhannustaioista.

1. Katso kaivoon, lampeen tai lähteeseen juhannusyönä, alasti, ja näet tulevan puolisosi.
2. Laita juhannusyöksi sitomaton vihta tyynyn alle ja näet unessa tulevan puolisosi sitovan sen.
3. Sido kukkaseppele yhdeksällä heinällä, aseta se tyynyn alle juhannusyöksi ja näet unessa tulevan puolisosi.
4. Pue vasemman jalan sukka juhannusyöksi väärin päin jalkaan ja näet unta tulevasta puolisostasi.
5. Poimi seitsemän erilaista kukkaa, seitsemältä eri niityltä, aseta kimppu tyynyn alle juhannusyöksi ja tuleva puolisosi tulee tervehtimään unessasi.
♥♥♥ Oikein hyvää ja mukavaa juhannuksen aikaa kaikille ♥♥♥

7 kommenttia:

 1. Ihanaa aikaa tämä keskikesä, nautitaan 🩷🌿☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Koko kesä on minusta ihanaa aikaa ja juhannus aina mukavasti kruunaa tämän keskikesän. Mukavaa kesän jatkoa Ansku!

   Poista
 2. Toivottavasti juhannuksesi sujui kivasti. Täällä vietettiin ihan vaan kotijussia.
  Leppoisaa sunnuntaita Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ juhannus sujui oikein leppoisasti eli paljon hyvää ruokaa läheisten kanssa ja totta kai myös mansikkakakkua sekä mansikoita vähän muutenkin napostellen. Tänään kastuimme Mimmin kanssa ihan läpimäriksi kun olimme lenkillä ja yhtäkkiä alkoi ukkostaa sekä sataa ihan kaatamalla. Olimme kuin kaksi uitettua rottaa. Kivaa uutta viikkoa Outi ♥

   Poista
 3. Kiitos Suvi - hyvää juhannuksen ja kesän jatkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 4. Onpa kauniita astioita. Välillä voi tehdä hienoja löytöjä. Olen ostanut mm. 120 vuotta vanhoja, täysin ehjiä Rörstrandeja 4,50€/kpl, käytämme myös astioita usein jotta ne eivät vain pölyttyisi kaapissa. Vanhojen astioiden yhdistelemisessä ei haittaa vaikka olisi eriparisiakin. Eilen katettiin kiva kesäkattaus pääosin antiikkiasioilla, kun aussiystävämme oli syömässä, hänkin ihasteli sekalaista joukkoa vanhoja asioita ja aterimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuuli ♥ Joskus tekee löytöjä ja saa myös tässä tapauksessa vähän osto/kuljetusapua. Kyllä minäkin käytän vanhoja astioita mutta pesen ne käsin ja yritän kohdella niitä todella hellävaraisesti. Hyvin voi yhdistää eri sarjoja kattaukseen keskenään kun siinä on kuitenkin joku yhteinen tai yhdistävä juttu.

   Poista