heinäkuuta 13, 2019

Loviisan Skinnarsbyn satumaisissa puutarhoissa


"Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala.
Jos kolme päivää, mene naimisiin.
Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.
Jos halua olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi."
- kiinalainen sananlasku -

Viikko sitten sunnuntaina kävin ensimmäistä kertaa Loviisan Skinnarbyssä tutustumassa kahteen avoimeen puutarhaan. Ajaessani halki peltomaisemien mietin miten kaunista meillä Suomessa onkaan kesällä. Joka puolella vihertää ja kukkii ihan hurjasti. Meidän kesämme on lyhyt mutta se on sitä intensiivisempi. Kaikki räjähtää vihreäksi ihan yhdessä yössä keväällä ja kasvit melkein kasvavat silmissä. Suomen kesästä täytyy ottaa kaikki irti ja nauttia siitä joka solullaan!

Kauppamuseon puutarha

Kauppamuseon puutarha löytyy nimensä mukaisesti Suomen pienimmän kauppamuseon takaa. Jos puutarhaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla sanoisin sen olevan runsas. Minä rakastan runsaita ja ehkä omalla tavallaan myös vähän rönsyileviä puutarhoja. Muotopuutarhat ovat kauniita mutta niissä pitää mielestäni aina olla "asennossa". Kauppamuseon puutarhassa oli kivalla tavalla boheemi tunnelma ja paljon yksityiskohtia katseltavana.Aivan huikea yksityiskohta puutarhassa oli tämä kesähuone! Se on tehty Helsingin Tulitikkutehtaan entisistä ikkunoista. Osa tästä kauniista sisustuksesta on puolestaan tuotu Lontoon matkalta. Kesähuoneessa valitsi aavistuksen eksoottinen ja itämainenkin tunnelma. Katossa roikkui kattokruunu, joka sopi sinne äärimmäisen hyvin silti. Täällä olisi mukava istua juomassa jääteetä!


"Kasvata omaa unelmaa.
Kastele usein uskolla.
Ravitse tiuhaan toivolla.
Vaali rakkaudella."
- Maria Ahlstedt -Kauppamuseosta sai mukaansa kartan, jonka kanssa oli helppo kulkea puutarhassa, josta löytyi monia erilaisia alueita. Aurinkopuutarhassa - joka kuulemma on "Suomen kuumin ja tuulisin paikka",  - kasvaa koivuangervoita, auringontähtiä, unikoita, tulppaaneja ja mäkimeiramaa. Lampipuutarhasta löytyi puolestaan tyrniä, Tornionjokilaakson ruusua ja hopeamarunaa. Erilaisia kohdealueita karttaan oli merkitty lähes parikymmentä. Työn alla on vielä tuleva rodolaakso."Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten.
Toiseksi parasta aika on nyt."
- kiinalainen sananlasku -


Punasaviset ylösalaisin käännetyt kukkaruukut toimivat polkujen reunuksina - todella hauskannäköinen oivallus asettaa ne näin! Puutarhassa oli myös paljon omenapuita ja kirsikkapuita. Täällä kasvaa myös pihan alkuperäiskasveina raparperia ja tataria, jotka on jätetty myös niiden alkuperäisille kasvupaikoille. Talon vanhin osan on 1800-luvun loppupuolelta.Hyötytarha on rakennettu nyt kuluvana vuonna. Kahvipannurinteessä kasvoi kriikunoiden ja vanhan omenapuun alla kurjenpolvia ja saniaisia. Kahvipannurinne on ehkä saanut nimensä siitä, että tuon punamultaisen talon seinälle oli kerätty ihania vanhoja sinisiä kahvipannuja. Laitan niistä kuvan Instaan jossain vaiheessa.

Kauppamuseon puutarhassa oli paljon sellaisia kasveja, joita oma isoäitini aikoinaan kasvatti kesämökillään. Puutarhassa oli mukava kävellä, katsella ja samalla ihmetellä miten valtavasti kaunista ympärillä on. Tuli aavistuksen nostalginen olo myös lukuisista vanhoista esineistä, joita oli taitavasti käytetty puutarhan somistamiseen. Sieltä löytyi mm. entinen kukkakaupan kyltti "KUKKIA"."Jos kastelet sitä ja se kuolee on se kasvi.
Jos kitket sen ja se kasvaa takaisin, se on rikkaruoho.
- tuntematon ajattelija -

Kerttulan taidepuutarha


Kerttulan taidepuutarha löytyi vain 300 metrin päästä Kauppamuseon puutarhasta. Ihan naapureita nämä talot eivät silti olleet. Kerttulan puutarha levittäytyy 120 vuotta vanhan torpan ympärille rakentuen vanhasta perinnepuutarhasta ja hyötypuutarhasta. Puutarhassa on lukemattomia erilaisia istuskelu- ja auringonottopaikkoja. Kätevää sillä aurinkohan paistaa eri kohtiin päivän aikana! Vaihtamalla paikkaa voi aina olla halutessaan auringonpaisteessa. Kerttulassa taidetaankin rakastaa aurinkoa :) Taidetta puutarhassa on myös paljon.


Pihapolkuina oli käytetty hauskasti liuskekiviä, jotka toivat vähän välimerellistä vaikutelmaa pihapiiriin. Erilaisia veistoksia, patsaita ja roikkuvaa lasitaidettakin löytyi puutarhan eri osista paljon. Iso metalliset perhoset olivat laskeutuneet ison kiven päälle. Taide on itse tehtyä.

Pääsin kiertämään puutarhaa talon emännän Luru Hirvan opastuksessa. Talo on hankittu vuonna 2012 ja sitä on pikku hiljaa kunnostettu. Alunperin vain kesäpaikaksi ajatellussa talossa asutaankin nyt ympärivuotisesti mitä en yhtään ihmettele sillä Kerttula oli todella kauniin idyllinen. Täällä ihan varmasti sielu ja mieli lepää kun katsoo tien toisella puolella heiluvaa viljapeltoa päivittäin.


 "Omistaa vähän maata, raaputtaa sitä kuokalla,
kylvää siemeniä ja katsella niiden heräämistä eloon -
siinä ihmisen yksinkertaisin ilo,
miellyttävintä mitä hän voi tehdä."
- Charles Dubley Warner -


Pääsin kurkistamaan myös punamultaiseen entisen piharakennukseen. Tämä upeasti kunnostettu rakennus pitää sisällään vaikka mitä mielenkiintoista. Kesävierashuone Satulaan siirrytään nukkumaan kun ilmat lämpenevät keväällä ja siellä yövytään pitkälle syksyyn. Tuolla hyttysverhon alla näkee ihan varmasti Ruususen unia valoisina kesäöinä. Kun talossa on yövieraita "Satula, peti ja puuro" luovutaan heille majapaikaksi.


"Puutarhalapioni parantaa kaikki haavani"
- Ralph Waldo Emerson


Entiseen piharakennukseen on kunnostettu ihan ensimmäiseksi sauna pukuhuoneineen. Saunassa voi ottaa kunnon löylyt sekä huuhtoa pois puutarhatöissä tulleet liat ja hien. Pihalta löytyi myös palju, joka sekin kuulemma on ahkerassa käytössä. Taidepuutarhassa on koko ajan puuhaa joten täällä myös saunotaan ja paljuillaan usein. Välillä voi käydä loikoilemassa syreenimajassakin, joka kätkee sisäänsä kaksi aurinkopetiä.


Piharakennuksesta löytyy myös toinen vierashuone teemalla "Saluuna". Täällä vietetään mm. peli-iltoja läheisen Kauppamuseon omistajien kanssa. Huoneen seinälle oli herätty upea eläinten kallokokoelma ja näytti sieltä löytyvän ihan perinteiset poronsarvetkin. Lattialle sisustuksen henkeen sopivasti taljoja ja paljon kauniita vanhoja esineitä. Bongasin täältä lähes samanlaisen uusrenessanssi peilipiirongin kuin lapsuudenkodissani.


"Kukalla, luonnon kauneimmalla ilmiöllä,
on juurensa mullassa ja lannassa."
- D.H. Lawrence"Kun astun talosta puutarhaani,
astun tavanomaisesta itsestäni,
jokapäiväisistä ajatuksistani,
totunnaisista iloistani ja suruista,
joiden avulla tunnistan oman 
identiteettini ja vakuutun siitä.
Ne minä jätän taakseni kuten kylpijä 
jättää vaatteensa rannalle."
- Alexander Smith -

Puutarhan kukkapenkeistä on löytynyt jopa parsaa, joka on alkuperäisten asukkaiden perua. Myös monia muita vanhoja kasveja on puskenut esiin mullasta. Puutarhassa oli runsasti mansikoita, viinimarjapensaita ja omenapuitakin, Yksi pieni hurmaava istuinryhmä oli juuri omenapuiden alla. Valkoisten omenankukkien alla on varmasti todella romanttista istua alkukesästä. Talon pihapiiriä vartioi lagotta Kerttu 6v, jota sai rapsutella ja paljon!Kerttulan taidepuutarhasta löytyy myös kasvihuone Lasipalatsi kuten sitä kesällä kutsutaan. Talvella tila muuttuu Glögi-igluksi. Siellä voi vaikka nauttia puutarhan omenoista tehtyä likööriä, jota kutsutaan Kerttulan ligördiksi. Balin matkan jälkeen on rakentunut myös eksoottinen aasialaishenkinen patio supisuomalaisten korkeiden kuusien viereen. Täällä voi päästä ihan erilaiseen tunnelmaa auringossa lekotellessaan puutarhahommien välissä. Buddhan pää, simpukat ja tuulessa heiluvat verhot saavat ajatukset lentämään jonnekin todella kauas.


Kiitos sekä Kauppamuseon että Taidepuutarhan väelle ihanista elämyksistä. 
♥ Nähdään taas ensi kesänä ♥ 

23 kommenttia:

 1. Ihanaa, että kävit ja otit upeita kuvia! Lämpimästi tervetuloa uudelleen, t. kauppamuseon Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä puutarhassa :) Teillä on kyllä todella kaunista ja juuri sellaista rehevää sekä rönsyilevää, josta minä pidän.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen! Näissä puutarhoissa kuvattavaa riitti katsomisen lisäksi.

   Poista
 3. Miten ihana paikka! Pitääkin linkata tämä postaus kaverilla, ollaan nimittäin käymässä Loviisan lähettyvillä lähiaikoina niin voisi poiketa jos vain matkaan sopii!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, jos olette tulossa Loviisaan, laita facebook.com/suomenpieninkauppamuseo kautta viesti, olemme loppukesän avoinna vain sopimuksesta t. kauppamuseon Minna

   Poista
  2. Hanna, kuten Minna tuossa kirjoitti Suomen pienin kauppamuseo on avoinna sopimuksen mukaan. Molemmat puutarhat puolestaan olivat avoinna vain Avoimet puutarhat -tapahtumassa kaksi kerta tämän kesän aikana. Ihania paikkoja ja ensi kesänä sitten taas puutarhoihin kun on tapahtuma viikonloput :)

   Poista
 4. Näitä katsellessa tulee huono omatunto siitä kuinka huonosti omaa pihaa on tullut hoidettua, mutta jospa nyt kesälomalle ehtisi paremmin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et saa Mira potea huonoa omaatuntoa pienen lapsen äitinä ja työssäkäyvänä. Kun on enemmän vapaa-aikaa voi panostaa myös puutarhan hoitoon. Ja kun tyttösi kasvaa vähän enemmän. Lomalla lepäilet ja teet teidän yhteisiä juttuja :)

   Poista
 5. Oi nämä kuvat ovat itse kesä! Yritetään taas imeä tästä kauniista kesästä kaikki varastoon talven varalla. Tuonne tupaan olisi ihana päästä yöpymään.

  Aurinkoista sunnuntaita Marjo.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia :) Suomen kesässä kyllä kuvia tulee napsittua aika paljon. Tai jos totta puhutaan minä nyt otan kuvia aina paljon oli kesä tai talvi. Tuolla vierashuoneessa olisi kyllä todella ihanaa yöpyä.

   Hyvää uutta viikkoa Tiia <3

   Poista
 6. Tuollaiset Ihanat Pihat-tapahtumat ovat aina yhtä mielenkiintoisia. Tuo kesähuone keltaisine ovenpielineen on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juuri onko teillä Ahvenanmaalla osallistujia tässä tapahtumassa ja kurkkasin Avoimet puutarhat-tapahtuma sivuilta. Avoinna on ollut neljä paikka nyt tänä kesänä: Ateljé Blå Fisken/Byttböle, Gläntan/Maarianhamina, Änglamark/Järsö, Senses/Lemland ja Peggys hantverk och kafé/Vårdö. Aika monta ollut sielläkin mukana tapahtumassa.

   Olen samaa mieltä, että tuo kesähuone oli aivan ihana!

   Poista
 7. Olen pariinkin otteeseen miettinyt Loviisan Wanhat -talot tapahtumaa, mutta toistaiseksi ei ole osunut kohdalle. Pelkään myös, että se(kin) olisi niin ruuhkainen, että ehkä olisi kannattanut lähteä Loviisaan puutarhapäivänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisan Avoimet puutarhat -tapahtuma on rauhallisempi :) Mutta kyllä teidän kannattaisi joskus tulla piipahtamaan vaikka sitten joulukodeissa (jos ette ole reissussa juuri silloin joulukuussa - 2 viikonloppua) niin pääsisitte kotien ihanaa tunnelmaa. LWT on aina todella suosittu elokuussa ja silloin väkeä kyllä riittää.

   Poista
  2. Vinkki LWT:hen: sunnuntai on aina lauantaita rauhallisempi, eli jos et tykkää sankoista ihmisjoukoista, tule sunnuntaina heti, kun tapahtuma alkaa. t. kauppamuseon Minna

   Poista
  3. Tämä on muuten ihan totta, että lauantaina voi liikkua väljemmin. Kiitos kun vastasit jo Pirkolle.

   Poista
 8. Ihastuttava rönsypuutarha. Pidän tällaisista runsaista puutarhoista enemmän kuin minimalisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös koska ne ovat rentoja ja vähän sellaisia "mystisen salaperäisiä". Tällaisessa puutarhassa kokee paljon enemmän yllätyksiä koska mitään ei oikein osaa ennakoida. Sitä vain kulkee ja tutkii mitä seuraavan pensaan tai puun takaa tulee eteen :)

   Poista
 9. Runsaat puutarhat ovat minunkin mieleeni. Kierrätyspuutarhat ruosteisine ja rustiikkisine yksityiskohtineen ovat minun makuuni. Helsingin Tulitikkutehtaan entisistä ikkunoista tehty kesähuonen on niin ihana. Kasvulavat ovat itselläkin suunnitelmissa ja haaveissa. Tänä kesänä niille yritetään raivata tilaa pihan perältä, jotta ensi keväänä pääsisi ajoissa istutus- ja kylvöhommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi Krisse :) Tuo kesähuone kutsuu istumaan sisälleen ja nauttimaan. Kasvulavat ovat kyllä käteviä ja jään odottamaan miten teidän puutarha tulee muuttumaan kun saat sinne lavat. Ehkä taas pääsen myös näkemään sen livenäkin <3

   Poista
 10. Ihastuttavia puutarhakuvia! Ihan uskomattomia puutarhoja. Noissa erilaisissa "puutarhahuoneissa" olisi tosiaan kiva istua ja nauttia sen kupposen teetä. Vaikkapa tuossa lasipalatsissa. Puutarhojen tekijät ovat myös aikamoisia taiteilijoita.
  Kiitos että pääsin mukaan kukkivalle kierrokselle.
  Ihanaa heinäkuuta, Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi Tuula, että puutarhanhoito on vähän kuin "taiteen luomista". Pitää olla silmää ja uskallusta tehdä hyvin erikoisiakin ratkaisuja koska ne juuri ovatkin mielenkiintoisia. Toisaalta pitää tuntea hyvin eri kasvit ja tietää millaisella kasvupaikalla viihtyvät jne. Onhan puutarhanhoito myös terapeuttista vaikka välillä "puurtamista ja kovaa työtäkin".
   Hyvää heinäkuun jatkoa Tuula <3

   Poista