marraskuuta 29, 2021

Mitä Suomen tunnettua rakennusta muistutan henkisesti?

 


Kakslauttasen kuva lainattu yrityksen FB-sivulta, muut kuvat omia

Viikonloppuna läppärini alkoi tehdä jotain lukuisista päivityksistä, joita olin jo riittävän kauan lykännyt eteenpäin. ARGH! Minun piti tehdä kirjoitustöitä koneella mutta nyt se olisi vähäksi aikaa mahdotonta. Tietokone latasi vain jotain uusia päivityksiä vimmattua vauhtia yksi toisensa jälkeen. Järkevä naisihminen olisi tässä vaiheessa tehnyt jotain hyödyllistä kuten vaikka viikannut kuivan pyykin kaappiin. 

Vähemmän fiksuna tartuin kuitenkin kännykkään ja päätin vain kurkata vähän uutisia meiltä ja muualta. Tässähän kävi yhtäkkiä niin, että Ilta-Sanomien sivun kautta päädyin Me Naiset -lehteen. Eikä tässä vielä kaikki vaan siinä aikana kuluksi tein myös testin "Mitä Suomen tunnettua rakennusta muistutan henkisesti?" Perustelin testin tekemistä sillä, että minähän olen hurahtanut arkkitehtuuriin, rakennustaiteeseen ja historiaan. Joten tuiki tarpeellinen testi siis 😀
Bengkärin majakka

Keskustakirjasto Oodi

Turun linna 

Eduskuntatalo 

Pitihän se nyt selvittää "Oletko tyylikäs kuin Oodi vai vakaa kuin Bengskärin majakka? Testi paljastaa, mikä kuuluisa suomalainen rakennus huokuu samaa henkeä kuin sinä." Muut mahdolliset omalle kohdalle osuvat rakennukset saattaisivat olla Eduskuntatalo, Turun linna tai Kakslauttasen lasi-iglu. Kaikki muut rakennukset ovat itselleni tuttuja ja olen niissä vieraillutkin paitsi tuo pohjoisen Kakslauttanen. Pakko myös paljastaa, että vaikka lapsuudessa paljon Lapissa perheen kanssa kesäisin kiertelimme on Lappi talvella minulta täysin kokematta. En laske, että tammikuinen työmatka vuosia sitten Rovaniemelle olisi talvinen Lappi elämys. Jossain vaiheessa tämänkin täytyy käydä ehdottomasti kokemassa.

Aloitin testin ja kiltisti vastasin 10 kysymykseen. Monivalintoja oli useita mutta kuten aina erilaisissa testeissä minä menen hyvin intuitiolla eteenpäin sen enempää syvällisemmin miettimättä. Nämä testithän ovat hauskaa ajanvietettä vaikka ne kyllä yllättävän usein "osuvat oikeaan". Kun kysymykset oli kahlattu läpi sain vastaukseksi Turun linna. Kun luin selitykselle sille miksi "olen sielultani kuin Turun linna" mietin, että "miten mahtoi testi näin hyvin tietää". Kaiken muun allekirjoitan lukuun ottamatta viimeistä lausetta. Tuosta olen ehdottomasti eri mieltä enkä siitä tunnista itseäni. Turun linna on komea rakennus ja se on nähnyt todella paljon 700 vuoden aikana. Olen ylpeä, että muistutan juuri tätä 1280-luvulla Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä alkunsa saanutta jyhkeää harmaakivilinnaa. Kun Kustaa Vaasa nimitti 1556 poikansa Juhanan Suomen herttuaksi alkoi Turun linnassa ihan uusi rakennusvaihe. Juhlasalit, kuninkaansali ja kuningattarensali syntyivät tuona aikana. Suomen renessanssiaika alkoi juuri linnan renessanssihovin ansiosta. 

Vaikka olenkin "testin mukaan Turun linna" niin koen, että muistutan myös muutamia muitakin rakennuksia Suomessa. Minussa on myös ripaus uusrenessanssipalatsia Helsingissä, Erottaja 2. Tämä entinen Tullihallituksen talo pitäisi päästä ehdottomasti kokemaan ja näkemään nyt kun se on remontoitu. Tiloista on varmasti kuoriutunut vielä kauniimmat kuin mitä ne olivat edellisellä käynnilläni siellä Design Weekin aikaan syksyllä 2019. 

Luomus tai kotoisammin Eläinmuseo Museokadulla on myös "minun näköiseni paikka". Sen lumoava portaikko tarjoaa aina uusia kuvakulmia katsella sekä alas- että ylöspäin. Muodot, varjot ja valot tekevät portaikosta uskomattoman kauniin mutta samalla hyvin tutun ja turvallisen. Näitä portaita olen kävellyt jo lapsena kun olen tutustunut museossa luonnon monimuotoisuuteen ja oppinut ymmärtämään mitä tärkeitä kaikki elolliset olennot ovat ekosysteemin kannalta.
Koska olen suuri portaikko fani löydän itsestäni yhtymäkohtia myös varsinaiseen jugendhelmeen Wäinämöisenlinnaan Aleksilla. Rappukäytävässä on juhlava tunnelma ja tekee melkein mieli kuiskailla kun katselee yksityiskohtia. Nuo mosaiikkityöt ovat upeita. Toisaalta myös Katajannokan asuintalot, joissa on paljon jugend aikakauden pieniä yksityiskohtia tuntuvat omilta. 


Vaikka olen nimennyt monia suuria, hyvin monumentaalisia taloja näköisekseni vai pitäisikö sanoa siis itseäni niiden näköiseksi löysin omaa persoonaani myös toissa kesänä Padasjoelta Emmi Idin taiteilijakodista. Punamultainen vaatimaton talo ulkoa mutta se väriloisto ja ilottelu, joka sisältää löytyy kolahti minuun. Rakastan itse värejä ja viihdyin tuossa erikoisessa tilassa hyvin vaikka kaikki pinnat olikin peitetty kuvin. 


Minä haastan nyt teidän lukijat tekemään tuon samaisen testin "Mitä Suomen tunnettua rakennusta muistatan henkisesti?" Olisi kiva kuulla onko joku muu myös Turun linna vai joku ihan toinen rakennus Suomessa. Toki kommenttikenttää voi jättää muitakin kuin tässä leikkimielisessä testissä mukana olevia rakennuksia. Suomi on pullollaan hienoja rakennuksia eli kaikkien niistä ei tarvitse olla yleisesti tunnettuja vaan tärkeitä on se mitä ne merkitsevät meille yksilöinä.

Mukavaa marraskuun viimeisen päivän iltaa kaikille ♥


4 kommenttia:

 1. Tein testin ja sain:
  Olet kuin Muumitalo!
  Olet sielultasi kuin Naantalin Muumimaailmassa sijaitseva Muumitalo! Ulkomuodoltasi olet persoonallinen, värikäs ja hauska ilmestys. Olet lapsenmielinen, hauska, iloinen ja energinen tyyppi. Sinulla on loistava mielikuvitus ja olet aina valmis villeihin leikkeihin. Olet ihmisläheinen: oma perheesi on sinulle todella tärkeä, mutta sylisi ja kotisi ovat aina avoinna myös uusille tuttavuuksille. Olet vieraanvarainen ja tykkäät huolehtia muista. Olet luonteeltasi myös avoin ja luottavainen – voisi vaikka sanoa, että sinun oviasi ei lukita yöksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. WOW Outi - mutta sinähän olet ihan kuin Muumitalo! Minä en tiennyt, että yksi vaihtoehto edes voisi olla Muumitalo. Kukaan tutuistani, joka tämän testin tehnyt ei ole saanut kuin näitä postauksessa mainitsemani rakennuksia. Olisi kiva tietää mitä muuta siellä voisi vielä olla.

   Poista
 2. Olipas hauska idea testissä! Minä kävin tekemässä sen ja olen myöskin Turun linna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs me Turun linnat :D Meillähän on synkannut ensimmäisestä Lohja pr-reissusta lähtien. Muistan kun menimme Lohjan menneen ajan markkinoilla ollessamme vähäksi aikaa Pyhän Laurin kirkkoon istumaan kun oli vähän kylmä ja kerroin sinulle, että äiti oli kuollut muutamaan kuukautta aiemmin. Muistan miten lämmöllä otit osaa suruuni ♥

   Poista