marraskuuta 27, 2021

"Valoisa Juhlavuoden Jäke" on avoinna vielä viikonloppuna

 


Järvenpää on viettänyt 70v. juhlavuottaan koko kuluneen vuoden 2021! Alkusysäys sille, että paikasta kehittyi kaupunki tapahtui vuonna 1951 kun Järvenpäästä tuli kauppala. Kauppalat olivat aikoinaan "kaupunkimaisia kuntia", joilla ei kunnallishallinnossa ollut kuitenkaan kaupunkistatusta. Kauppalat lopetettiin  kuitenkin 1977 ja niistä Karhulaa lukuun ottamatta tuli virallisesti kaupunkeja. Järvenpäästä kuitenkin tuli kaupunki jo aiemmin vuonna 1967. Järvenpään historia alkaa kuitenkin jo paljon aiemmin historiassa. Paikka Järvenpää mainitaan jo 1500-luvun puolivälin vanhoissa kartoissa, tosin silloin vain kahdeksan talon vahvuudella mutta sekä ruotsin- että suomenkielisenä versiona.Järvenpää on itselleni hyvin rakas paikka koska aikoinaan Helsingistä sinne muutti merkittäviä taiteilijoita Helsingistä. Elettiin kansallisromantiikan aikaa ja suomalaiset taiteilijat kaipasivat maaseudun rauhaan. Haluttiin olla sen suomalaisuuden keskellä, joka olisi aitoa. Tuusulanjärven kauniisiin rantamaisemiin syntyikin 1800-1900 lukujen vaihteessa taiteilijayhdyskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin näyttäessä esimerkkiä muille. Lyhyt matka Helsinkiin sekä Hotelli Kämpiin ja uusi rautatie toivat Järvenpäähän myös Eero ja Saimi Järnefeltin sekä Jean ja Aino Sibeliuksen. Ensi kesänä sitten taas Ainolaan kun viime suvena en ehtinyt. 

Järvenpään Rantapuiston alueella avattiin keskiviikkona 24.marraskuuta Valoisa Juhlavuoden Jäke -valotapahtuma, joka sunnuntaihin 28.11. saakka nähtävissä. Minulla oli vakaa aikomus ehtiä sinne jo torstaina mutta suunnitelmat muuttuivat illan osalta joten vasta nyt perjantaina huristelimme Mimmin kanssa Järvenpäähän tai kotoisammin Jäkeen ihastelemaan valaistua Rantapuistoa talvi-illassa. Onneksi oli lämmin pipo ja paksu talvitakki yllä koska Tuusulanjärveltä puhaltava tuuli ja muutama pakkasaste sai ilman tuntumaan paljon kylmältä. 

Valot Rantapuistossa sytytetään kello 16 eli aurinko on jo ehtinyt painua mailleen. Kohti talvipäivän seisausta mennään kovaa vauhtia. Tänään päivän pituus Espoossa oli 6 tuntia ja 42 minuuttia kun se viikon kuluttua on vain 6 tuntia ja 13 minuuttia. Juuri tämän lisääntyvät pimeyden ja harmauden keskellä tällaiset valotapahtumat ovat todella tervetulleita energiantuojia. Rantapuiston valot sammutetaan sunnuntaina 28.11. klo 23. 
Valoisa Juhlavuoden Jäke on tapahtuma, jonka ideoinnista ja toteutuksesta vastaa Blackout Oy:n Juha Oura. Tapahtuma keskittyy Rantapuisto Kolmisointujen läheisyyteen. Olen käynyt Rantapuistossa kesällä ja silloin siellä näytti ihan erilaiselta kuin nyt marraskuisessa maisemassa. Puiston puut näyttivät ihan satumaisilta eriväristen valojen ansiosta. Takana aukeava Tuusulanjärvi loi myös oman osansa tähän maisemaan. 

Rantapuistoon ovat tervetulleita myös karvakaverit ihastelemaan valoja. Mimmi tapasikin monia kivoja koiratuttavuuksia kävelymme aikana. Pariin otteeseen siinä taisi koirien remmit tai flexit olla melkoisessa solmussa kun hännänheiluttajat tekivät tuttavuutta keskenään. Pahimmilta umpisolmuilta vältyttiin ja pystyttiin jatkamaan matkaa eri suuntiin hetken painimisen jälkeen. Karvakavereita oli mahdotonta ikuistaa valokuviin koska sen verran nopeaa meno oli. 
Auton voi jättää Rantapuiston vieressä olevalle parkkipaikalle, josta sitten kävely itse tapahtumapaikalle. Tapahtuma on ilmainen ja halutessaan voi mukaan vaikka ottaa termospulloon kaakaota lämmikkeeksi. Järvenpäähän oli viritelty jo jouluvalojakin joten niitäkin voi ihastella kaupungin läpi huristellessaan. Satumaisen kaunis ja hauska tapahtuma - suosittelen! 

2 kommenttia:

 1. Nyt onkin mitä parhain aika valojuhlalle. Iltapäivät ja illat ovat jo niin ihanan pimeitä, että valot tulevat kunnolla oikeuksiinsa.
  Kaunista viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuun pimeydessä ja ylipäätänsä syksyllä voisi minusta pitää enemmänkin erilaisia valotapahtumia. Koskaan ei ole liikaa valoa tämän ajan säkkipimeydessä.
   Kivaa viikkoa Outi ❤️

   Poista