huhtikuuta 15, 2016

Congrats Helsinki!

Törmäsin netin syövereissä viikko sitten uutiseen, joka sai minut hihkumaan töissä ihan ääneen JEEE!!! Kummastuneelle kollegalle aloin selittämään melkein ilonkyyneleet silmissä, että nyt me suomalaiset voimme todella olla ylpeitä pienen pienestä pääkaupungistamme. The Guardian oli Cultural trips osiossaan nimittäin listannut kymmenen Euroopan parasta Art Nouveau kaupunkia ja yhtenä tässä kovassa joukossa on Helsinki, meidän oma Itämeren tytär  Melko kovaan joukkoon Helsinki oli päässyt: Riika, Glasgow, Praha ja Budapest mm. olivat listalla. Huh huh! "When art nouveau ideas began to be incorporated into Nordic architecture, Finland was planning its independence from Russia. This sense of anticipated liberation led to a strong desire to include authentic Finnish traditions and rural mythology in a national romantic style. Art nouveau quickly became the country’s architectural redeemer and there are still around 600 buildings in Helsinki, many built from solid granite. The Wilkman House, Pohjola insurance building and the stock exchange all display the characteristic rough-hewn facades combined with Finnish flora and fauna. The railway station, Helsingin päärautatiesema, designed in 1909 and with two pairs of grim-faced statues lighting up the street outside, is the most celebrated building in the city. Visit the Aschan Café Jugend, constructed as a banking hall in 1904, for live music and to gaze at the tree murals over a fish soup." The Guardian 29.3.2016


Outo yhteensattuma oli se, että paria päivää aiemmin olin tehnyt kävelyretken toisen arkkitehtuuriin hurahtaneen ystäväni kanssa Katajanokalla ja olimme kuvailleet näitä Art Nouveau helmiä kevätauringossa. Katajanokalla liikkuessa on muuten jännä juttu, että siellä törmää aina turisteihin, jotka kulkevat myös kameran kanssa ja tähyilevät taloja ylöspäin. Täällä vain on pakko kulkea näin :)Tällaisessa Art Nouveau talossa olisi varmaan todella upeaa asua ja aistia korkeita huoneita, kakluuneita ja menneiden aikojen henkeä tuolla sisällä. Ehkä kuulla lattian hieman narahtavan kun siirtyy huoneesta toiseen. Toisaalta en tiedä viihtyisinkö kantakaupungissa kun en ole siellä koskaan elämässäni asunut. Mutta tämä arkkitehtuuri viehättää minua suunnattomasti.
Näitä taloja tehneet arkkitehdit ovat piirtäneet rakennuksiin ihania ulokkeita, torneja, kauniita koristeita, paljon yksityiskohtia ja talojen väritys on upea. Vihreää, okraa, keltaista, vaaleaa sinistä, hentoa lilaa, valkoista, vaaleanpunaista.... Sadunomaisuutta ja tavallisuudesta poikkeavaan. Katajannokalla ei ehkä ole yhtä mielikuvituksellisia osio kuin Gaudin taloissa Barcelonassa mutta kyllä täältäkin löytää yllättäviäkin yksityiskohtia. 
Onnittelut vielä Helsingille kovaan seuraan pääsystä. Voimme hyvällä syyllä olla taas ylpeitä siitä ettei ihan kaikkea vanhaa arkkitehtuuria ole purettu pois 60-luvun rakennusvimmassa. Ensi kesänä varmaan lisää turisteja Katajanokalla ja Helsingissä :)


12 kommenttia:

 1. Nuo vanhojen rakennusten yksityiskohdat on upeita! Jokunen viikko sitten tein ylimääräisen kierroksen ratikalla juurikin Katajanokalla ja harmittelin, ettei ikkunan läpi saanut otettua kuvia. Kiva nähdä niitä sinun kuvissasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katajanokka on hyvä Art Nouveau bongauspaikka kun kaikki on pienellä alueella vierekkäin :) Tosin kun Helsingissä on 600 tähän kategoriaan menevää taloa niin löytyyhän näitä toki Kruunuhaasta, Punavuoresta, Kalliosta jne.

   Mukavaa viikonloppua Etanaellille :)

   Poista
 2. Tuossa oli Klasun vanha kotitalokin kuvattuna, voit häneltä kysyä millaista jugendtalossa on asua. Taisi tykätä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin ottaa Klasun kanssa asia puheeksi kun törmätään :) Hänellä voi paljon tarinoita kerrottavaksi Katajanokan hoodeista.

   Poista
 3. Helsingin vanhat talot ovat kyllä todella kauniita. Todella upeita yksityiskohtia niistä löytyy myös.
  Aurinkoista viikonloppua Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta Outi! Kirja "Helsingin puretut talot" näyttää vielä monia ihania taloja, jotka 60-luvun purkubuumissa ovat saaneet väistyä uudemman arkkitehtuurin tieltä. Ehkä kuuluisin lienee Skohan talo Kaivokadun ja Keskuskadun kulmauksessa nykyisen Makkaratalon paikalla.
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Skohan_talo

   Poista
 4. Wuhuu kyllähän rakas oma lapsuuden kaupunki on upea kaupunki. :) Vanhat asunnot ovat ihania. <3 Harmi että kaikkeen turtuu, muistan kun Latviaankin muutettiin, niin koko ajan tuli ihmeteltyä pää kenossa kaikkia rakennuksia. Niin upeita oli ja niitä on paljon stadissakin. Kivaa viikkistä Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsinki on upea kaupunki ja ansaitsee tämän tunnustuksen!
   Se on totta, että kulkiessaan kaupungilla harva varmaan nostaa katsettaa ja aistii ympäristöä sekä taloja. Joskus kannattaa katsoa myös ylöspäin niin näkee kaunista ja wanhaa :D

   Hyvää tube-risteilyä ja viikonloppua!

   Poista
 5. Helsinki on kaunis kaupunki. Mahtavia kuvia, kertakaikkiaan. Kuvat ovat upeita yksityiskohtia täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina :) Helsinkiä on oppinut "näin vanhempana" katsomaan ihan uusin silmin.

   Poista
 6. Me suomalaisethan emme usko emmekä osaa arvostaa ennen kuin joku muu rajojen ulkopuolelta kertoo, että olkaahan kuulkaa ylpeitä.

  Kyllä Helsinki kelpaa todellisuudessa nostaa monenkin listan kärkeen.

  Huikea bongaus Marjo sinulta ja upea postauksen aihe. Jes <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rouva Sana ja anteeksi vastauksen viivästyminen reissuni takia.

   Totta, että me suomalaiset emme oikein uskalla olla ylpeitä siitä mitä meillä on tai mitä olemme. Enemmän sellainen "no, en minä" tai "eihän meillä nyt mitään erikoista täällä ole" mentaliteetti vallitsee. Uskallusta vaan koska meillä on ja me osataan.

   Poista