maaliskuuta 29, 2020

Puutarhan salaisuus -kirja tuo iloa ja väriä tähän harmaaseen aikaan

Kirja saatu arvostelukappaleena / Readme


Viime viikolla postiluukustani kolahti todella mieluisa yllätys! Sain paketin, jonka sisältä löytyi helmikuussa ilmestynyt ihana kirja nimeltään Puutarhan salaisuus - iloa ja onnea puutarhasta. En päässyt eteistä pidemmälle kun oli jo pakko vähän selailla kirjaa. Minä ihan ahmin valokuvia ja värikkäitä sivuja! Puutarha on parhaimmillaan meidän hyvinvointia lisäävä voimavara, jonka monimuotoisuus inspiroi vuodesta toiseen ja innostaa aina oppimaan lisää. Jo pelkästään kauniin vehreiden puutarhoiden ja hyötykasvien kuvien katselu inspiroi ja sai omat ajatukset tulevaan kesään sekä omalle parvekkeelle. Odotan jo innolla hetkeä kun voin alkaa laittaa kesähuonettani kuntoon. Ja tänä vuonna aion myös onnistua kasvattamaan niitä tomaatteja. Viime vuonna kun onnistuin saamaan vain tomaattini kukkimaan...Puutarhan salaisuus -kirjan takana on kuva-artesaani Hillevi Joutjärvi. jonka rakkaus puutarhaa kohtaan on lähtöisin jo lapsuudesta. Minä olen tutustunut Hilleviin hänen Maatiaiskanasen Elämää -blogin kautta. Emme ole Hillevin kanssa vielä koskaan tavanneet livenä mutta vaihtaneet lukemattomia viestejä eri elämänalueilta keskenämme. Hillevin blogi on hyvin maanläheinen eli siellä jaetaan meille lukijoille sekä onnistumiset että myös ne epäonnistuneet kokemukset. Blogia on helppoa lukea vähemmänkin puutarhanhoitoa harrastaneen sillä se on käytännönläheinen ja helposti ymmärrettävä.


Kirjan esipuheessa Hillevi korostaa sitä ettei puutarhan todellakaan tarvitse olla suuren suuri vaan se voi olla vaikka pieni parvekepuutarha. "Tärkeintä on tehdä itsensä näköinen kokonaisuus, jossa tuntee olonsa onnelliseksi." Vaikka oma kesähuoneeni on "minun puutarhani" niin totta kai haaveilen joskus ihan omasta pihapuutarhasta, jossa voisin sitten laajemminkin toteuttaa itseäni. Olen täsmälleen samaa mieltä Hillevin kansssa siitä ettei puutarhanhoitoa ja kasvien kasvatusta kannata ottaa liian vakavasti.

"Tutkiminen, kokeileminen, onnistuminen ja joskus huumorikin tekevät puutarhaharrastuksesta mielekkään ja mahtavan voimavaran kenelle tahansa luonnosta pitävälle. Parasta on, että puutarhaharrastuksen voi aloittaa kuka tahansa, missä tahansa!"


Puutarhan salaisuus -kirjassa käsitellään mielenkiintoisesti puutarhan merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Puutarha ja sen hoitaminen vaikuttaa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Itselleni oman kesähuoneen kasvien kastelu, lannoittaminen tai vain niiden katseleminen antaa paljon. Se on ihan samanlainen voimaannuttava tunne kuin samoilu metsässä tai kävely veden äärellä. Nyppiessäni pois kuihtuneita kukkasia ja tukiessani tomaattiani kasvutukeaan vasten saan muuta ajateltavaa ja puran samalla myös mahdollista stressiä. Jokainen uusi nuppu on palkitseva ja lupaus kauniista kukasta tai siitä tomaatista!


Visuaalisena ihmisenä haluan itse aina sommitella värit kesähuoneeseeni melko tarkasti ja tästä myös Hillevi kirjoittaa uudessa kirjassaan. Näköaistilla on suuri merkitys ja toiset värit rauhoittavat mieltä kun taas toiset tekevät iloiseksi ja virkistyneeksi. Vihreää puutarhassa ja parvekkeella pitää myös olla. Vihreässäkin on paljon erilaisia sävyjä, joita voi yhdistellä. Hillevin kirjasta löytyi muuten paljon sellaisia kukkia, joista tuli mieleen edesmennyt isoäitini ja hänen mökkipuutarhansa. Muistan, että isoäiti oli aina kupsuttamassa jotain kukkapenkkiä tai kitkemässä rikkaruohoja ellei hän viipottanut kastelukannu kädessään. Hyötypuutarha ja perunamaa olivat sitten vielä oma juttunsa.


Myös kuulo-, tunto-, maku- ja hajuaistit saavat lukuisia elämyksiä puutarhanhoidon ansiosta. Vaikka itse en työnnäkään sormiani multaan ilman puutarhahanskoja niin olotila "sormet mullassa" on ihan samanlainen. Itse pyrin valitsemaan parvekepuutarhaani melko miedontuoksuisia kasveja koska minulla on karvas kokemus "valkoisesta amppelista" muutamien vuosien takaa joka aina kasviin koskiessa sai aikaan "melkoisen tuoksupilven". En valitettavasti muista enää sen nimeä. Ehkä ensi kesänä pääsen myös maistelemaan miltä parvekkeeni sato maistuu. Kolmannen kerroksen parvekkeella pörräävät myös mehiläiset ja siellä on nähty jopa sudenkorento.


Kirjan toisessa aihekokonaisuudessa Hillevi käsittelee puutarhan merkitystä itselleen. On lohduttavaa lukea ettei Hillevikään aina onnistu kaikessa mitä aloittaa kasvattamaan tai kokeilemaan puutarhassaan. Ehkä tuo minunkin tomaattikokeilu viime kesältä saa nyt tekemään tänä vuonna asiat eri tavalla. Isompi kasvatusalusta ja vähemmän lannotetta ettei taimi kasvata vain pituutta itseensä. Hillevi painottaa, että puutarhan hoito opettaa myös kärsivällisyyttä. "Puutarha on opettanut, että mitä enemmän itsestäni annan, sitä enemmän saan itse takaisin." Joskus haluaisin vierailla hänen puutarhassaan katsomassa ihan livenä näitä paikkoja, joita hän on kuvannut kirjaan. Valokuvat on äärimmäisen kauniita ja tunnelmallisia.


Kirjassa Hillevi käy läpi mukulat, taimet, siemenestä kasvattamisen, perennat, perennapenkin teon ja antaa vinkkejä helpoista perennoista. Joukossa isoäidin puutarhasta tuttuja kukkia kuten akileija (joka siemensi aina myös läheiselle niitylle), kurjenpolvi, kuunlilja, syysleimu, syysasteri, kultapallo (joka kasvoi meillä mökillä aina hurjan pitkäksi ja niitä tuettiin kepeillä) muutamia mainitakseni. Kirjaa selailessa tuli todella nostalginen olo lapsuudesta ja nuoruudesta maalla Vihdissä. Muistan, että kun lähdettiin kaupunkiin takaisin isoäiti keräsi meille kukkapenkistään kimpun maljakkoon laitettavaksi. Ja kukkia riitti pitkälle syksyyn.

Hyötypuutarhaosio on myös kiinnostava. Sieltä löytyy Hillevin vinkit lavakaulus-kasvimaan perustamiseen ja hoitoon. Omalta kasvimaalta voi sitten satokaudella kerätä vaikka porkkanaa, avomaakurkkua, sipulia, herneitä, kesäkurpitsaa, eksoottisempaa maissia, papuja, lehtikaalia tai perunoita. Muistan lapsuudesta kuinka meidät lapset laitettiin harventamaan porkkanapenkkiä ja siinä samalla söin aina ruohosipulia, joka oli ja on edelleen suurinta herkkuani. Kasvimaalta haettiin myös persiljaa ja tilliä ennen ruokailuita ahkerasti. Eräänä vuonna tuli kurpitsoita niin paljon, että niitä syötiin sitten todella pitkään eri muodoissa ja minulle tuli vuosiksi vähän "kurpitsakammo".
Hyötypuutarha voi olla myös ruukussa ja parvekkeella se onkin ainoa vaihtoehto. Ämpäriperunoita on monella kasvamassa mutta minä taidan ensi kesänä yrttien lisäksi keskittyä oikein hartaasti tomaattiin. Joskus olen kasvattanut salaattia mutta koska tilaa on rajallisesti pitää vähän karsia.

Kasvihuoneosiossa Hillevi mainitsee tuttujen kasvihuonekurkkujen, meloonien, tomaattien ja paprikoiden lisäksi pari itselleni ihan vierasta lajia. Kiwano näyttää ihan "piikikkäältä kurkulta", joka kasvaa noin kaksimetsiseksi köynnökseksi. Nämä hedelmät muuttuvat kypsinä oransseiksi ja niiden maku muistuttaa banaanin, limen ja kurkun sekoitusta. Kiwanosta käytetään myös nimitystä sarvimeloni tai kivakurkku. Tätä pitää päästä maistamaan.

Toinen mielenkiintoinen tuttavuus kirjassa on pesusienikurkku eli luffa. Pieninä kerätyt voi syödä mutta pesukäyttöön käytetään suuriksi kasvaneita kurkkuja, joista tulee siis ekologisia pesusieniä! Taas opin uutta!Kirjassa käydään läpi myös puutarhan neljä vuodenaikaa. Talvi on kotipuutarhurille levon aikaa ja silloin voidaan nauttia kesän antimistä vaikka hillojen muodossa. Talvella voi myös suunnitella tulevaa kevättä ja kesää. Keväällä kun aurinko alkaa paistaa ja lumet sulavat alkaakin sitten kuhina puutarhassa. Myös parvekepuutarhassani on usein pientä laittamista jo silloin eli callunat saavat lähteä ja tilalle tulee liljakasveja. Kesä on ehdottomasti se kiireisin aika puutarhassa, jotta syksyllä päästään nauttimaan runsaasta sadonkorjuusta.


Onnittelut Hilleville kirjasta, joka on ollut hänen haaveensa lapsuudesta saakka. Kirjan on kustantanut Readme.fi. Taitto ja graafinen suunnittelu Katri Parikka design. Teksti ja kuvat Hillevi Joutjärvi. Kirjan suositushinta on 33€ ja se on oivallinen lahja kaikille, jotka haluavat upottaa sormensa multaa ja nähdä luonnon ihmeitä. Suosittelen lämmöllä ja kiitos kirjasta Hillevi 


"Elämä on tässä ja nyt - elämä on puutarhassa!"

16 kommenttia:

 1. Meikäläinen meinaa nyt myös alkaa laitella tuota pihaa, jos vihdoin saataisiin myös pihan ympärille aidat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihassa onkin sitten puuhaa vähän enemmän kuin teidän aiemmassa parvekepuutarhassa.
   Aidat varmaan pitäisivät koira paremmin pihalla ja toki myös suojaisivat omaa tilaa.
   Tsemppiä viikkoosi ♥

   Poista
 2. Oma pieni parvekepuutarhani tuo minulle paljon iloa. Kasvatan aina yrttejä, kukat vaihtelevat vuodesta toiseen. Yhte vuonna sain jopa keaäkurpitsasta minivihanneksia satona. Pikku parvekkeella on myös mukava syödä kauniina kesäiltoina kasvien ympäröimänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuparvekkeet ovat muuten yllättävän tilavia kun ne suunnittelee oikein.
   Oma parvekkeeni on melko suuri mutta isompikin olisi kiva tai se oma piha.
   Viime keväänä Kevätmessuilla olisi monia kivoja ideoita, joita voisi ehkä
   tänä vuonna toteuttaa omalla parvekkeella. Nyt Kevätmessutkin jäivät
   viruksen takia väliin.

   Poista
 3. Kiitos Marjo todella upeasta esittelystä <3 *iso halaus*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hillevi upeasta kirjasta ♥ ja vielä kerran onnea esikoiskirjan ansioista.
   Ehkä saamme tälle jatkoa jossain vaiheessa. Sinun valokuvasi ovat maagisen
   kauniita ja myös herkkiä. Keep on gardening!

   Poista
 4. Oi, miten ihana kirja <3 Onnea Hilleville! Marjolle kiitos erinomaisesta esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja ♥ Hillevin kirja vei minut ihan mukaan. Olen jo visioinnut kaikkea kivaa
   uutta parvekkeelle. Tsemppiä viikkosi!

   Poista
 5. Tämä on varmasti kirja-aarre puutarhaihmisille ja niille jotka rakastavat sitä! Minulle riittää ne muutamat kukat terassilla. En yhtään ihmettele, että lumouduit kirjan kanssa välittömästi, niin kauniit ja upeat nuo valokuvat ovat.

  Mukavaa alkavaa viikkoa :) pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli ♥ Olen oikeasti melkoinen "multasormi" mutta oma parveke asettaa
   harrastuselle ne rajat eli kaikkea mitä sinne haluaisi ei voi tilan takia toteuttaa.
   Meidän parveke on todella kuuma ja aurinkoinen paikka (etelä) joten joskus on
   kastelemisen kanssa haasteita.

   Tsemppiä viikkoosi ja rapsuja Hansille ♥

   Poista
 6. Hieno esittely kirjasta🌹Hillevi on supermimmi. Toivottelen täältä sinulle mukavaa viikkoa ja erityisesti terveyttä🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Hillevi on varsinainen monitaituri!
   Tsemppiä viikkoosi!

   Poista
 7. Äh. Kirjoitin pitkän kommentin ja se katosi johonkin :/ Tämä olisi varmasti loistava opus itsellenikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Mira - tiedän niin tuon tunteen. Olen monasti kännykällä kirjoittanut melkoisen
   pitkän kommentin ja hupsista se vain häviää.
   Tsemppiä viikkoosi ♥

   Poista
 8. Minullakin on tuo Hillevin kirja ja se on kyllä aivan ihana <3 Kirjasta välittyy kivasti Hilun oma innostus kasveista ja puutarhan hoidosta.
  Ihanaa iltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin sinun postauksesta viime viikolla, että teillekin posti oli tuonut yllätyspaketin.
   Juuri tuo into ja palo minustakin kirjasta tulee esille. Hillevi osaa valokuvauksen
   lisäksi kirjoittaa mukaansatempaavasti asioista.

   Tsemppiä Outi viikkoosi ♥

   Poista