maaliskuuta 16, 2020

Maailma hei, älä anna sun valojen sammua


Minun piti tänään julkaista blogissa jotain ihan muuta kuin tämä kirjoitus. Olinhan jo pari kertaa aiemmin sivunnut Wuhanista maailmalle lennähtänyttä pelottavaa mustaa joutsenta. En tohtinut edes kirjoittaa sen oikeaa nimeä ruudulle vaan käytin aina jotain kiertoilmaisua. Huoli tulevasta painoi mieltäni viimeiset viikot. En vouhonnut mutta tunsin tarvetta käsitellä asiaa. Välillä minusta tuntui, että olin tämän epävarman tunteeni kanssa ihan ypöyksin. Moni ystävä kohautti vain olkapäitään sanoen ettei kannata tuhlata energiaa turhaan. "Viruksia tulee ja menee koko ajan" lohdutti yksi. Toinen vakuutti "Maailma on täynnä paljon vaarallisempia tauteja." Kolmas valisti "Ihmisiä kuolee päivittäin influenssaan enemmän joten so what." 


Hallituksen iltapäivän tiedotustilaisuuden jälkeen kaikki muuttui. Pääministeri Sanna Marin kertoi, että Suomessa otettaisiin käyttöön valmiuslaki. Tätä valmiuslakia ei ole sovellettu Suomessa koskaan. Vastaavanlaista, kriisitilanteita varten laadittua lakiakin käytettiin viimeksi sotien aikana. Tänään oli todella historiallinen hetki. Uskon, että moni meistä tulee muistamaan tämän päivän samoin kuin vaikkapa 11.syyskuuta vuosia sitten. Se valmis postaus kepeämmästä aiheesta sai jäädä odottamaan. Halusin tätä kirjoittamalla jäsentää myös omia ajatuksiani.

Valmiuslaki rajoittaa paljon meidän suomalaisten elämää mutta lain tarkoituksena on suojata väestöä poikkeusoloissa. Ihmisten liikkuvuutta ja kokoontumista rajoitetaan. Isot yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä. Museot, teatterit, kirjastot, liikuntapaikat, harrastustilat ja koulut suljetaan. Maailmalla matkailevia suomalaisia kehotetaan viipymättä palaamaan kotimaahan koska rajat suljetaan kohta. Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista myöskään Suomesta pois. Paljon kieltoja ja rajoituksia mutta kaikki meidän suomalaisten parhaaksi. Ja ennen kaikkea niiden heikoimmassa asemassa olevien kansanosien suojaamiseksi.


Olin jo eilen postannut Instagramiin kuvan maskilla itsensä suojanneesta maapallosta. Löysin tämän jostain netin uutisvirrasta ja kuvan lisäksi teksti NOW MORE THAN EVER THINK "WE" NOT "ME" puhutteli. Kirjoitin kuvan yhteyteen Instaan näin "Pidä tuolta itsestäsi mutta myös lähimmäisestäsi ♥ Me olemme nyt kaikki samassa veneessä, joka ei liiku jos kaikki eivät souda samaan suuntaan."

Juuri tässä tilanteessa meillä kaikilla on samat rajoitukset ja määräykset, joiden mukaan toimitaan. Yhdessä meissä on voimaa ja nyt kannattaa vain sopeutua. Me joudumme jokainen nyt luopumaan jostain muiden vuoksi emmekä voi vain itsekkäästi tuijottaa omaan napaamme. John F. Kennedyn sanoja lainatakseni "Älkää kysykö mitä maa voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne." 

Me selviämme tästä yhdessä ja puhaltamalla samaan hiileen ♥"Maailma hei, älä anna sun valojen sammua

Vaikka joskus kaiken täytyy tummua

Niin seuraava sekuntimme on korvaamaton
Maailma hei, täällä pitkään on kuljettu kaatuen
Joku lentäen lähtee, joku maatuen
Mut edessämme on tunnettu tuntematon"

Haloo Helsinki! Tuntematon 10 kommenttia:

 1. Kiitos ajatuksistasi. Niihin on helppo yhtyä. Kukaan meistä ei tiedä, mitä kaikkea tästä seuraa, mutta eteenpäin täytyy mennä...yhdessä! Tuli mitä tuli...ja tiedän, että tästä selvitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu ♥ Tärkeintä on se "yhdessä soutaminen". Itsekäs "minä minä minä" -ajattelu täytyy nyt siirtää syrjään ja ajatella MEITÄ kaikkia. Vaikeina aikoina meidän on vieläkin tiukemmin puhallettava yhteiseen hiileen.

   Poista
 2. Nyt eletään erikoisia aikoja, vielä viikko sitten en olisi uskonut, että tässä pisteessä ollaan vaikken vähätellytkään uhkia. Koronasta toivottavasti selvitään, mutta talous huolettaa toden teolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunsin itse huolen harmaiden pilvien kerääntyvän pääni ympärille jo silloin yli kaksi viikkoa sitten kun ensimmäisen kerran pyörittelin asiaa blogissakin. Tähän on pakko lainata presidenti Niinistön lausetta "Talous on kuitenkin vain taloutta, ihmishenget ovat arvokkaampia. Terveet ihmiset hoitavat talouden kuntoon sitten aikanaan."

   Poista
 3. Omaa suhtautumistaan asioihin joutuu nyt jokainen miettimään. Hienosti olet kiteyttänyt tärkeät asiat yhteen.
  Pikkuhiljaa toivottavasti pystymme muuttamaan maailman tilanteen paremmaksi meille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Te taidatte olla ainoa paikka, joka Suomessa on välttynyt korona tapauksilta. Toivotaan ettei se rantaudukaan sinne teille. Nyt on rajat on suljettu ja valmiuslaki käytössä on järeät keinot käytössä ja toivotaan, että ihmiset myös sitoutuvat noutamaan määräyksiä.

   Poista
 4. En olisi osannut arvata, kuinka rajusti korona räjähtää Euroopassa. Olen jo pitkään seurannut ystävän kuvia täysin autioituneesta Pekingistä ja ensimmäisen kotikaranteenit työpaikalla ehdittiin lusia jo helmikuun lopussa. Tilanne on pelottava, mutta en halua ainakaan vielä antautua pelolle. Elämä jatkuu ja nyt on vaan sopeuduttava uusiin ohjeisiin. Moni itselleni tärkeä ja rakas asia on kielletty, mutta nyt täytyy keksiä muita ilonaiheita elämään ja odoteltava milloin pystymme palaamaan takaisin entisen kaltaiseen. Taloudelle korona on kammottava isku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä uumoilin aluksi, että jos tauti jäisi vain yhteen kiinalaiseen turistiin Lapissa. Näin ei valitettavasti kuitenkaan käynyt. Kun ihmiset lentelevät ympäri maailmaa koko ajan on erinomaiset mahdollisuudet myös levittää virusta samalla.

   Minua kummastutti koko ajan se, että vaikka virus jo levisi Euroopassa ja sairastuneita oli paljon edelleen matkustettiin? Ilmoitin töissä jo kolmisen viikkoa sitten etten halua lähteä toukokuun alussa Ranskaan työmatkalla. Kollega vähän naureskeli asialle mutta seuraavana päivänä tuli kansainvälisesti ohjeistus ettei kukaan enää matkusta työn puolesta mihinkään.

   Nyt sopeudutaan annettuihin ohjeisiin ja pyritään estämään viruksen leviäminen. Pitkä taistelu tästä varmasti tulee mutta yhdessä me selviämme tästä ♥

   Poista
 5. Onhan tämä nyt aikamoinen tilanne kyllä. Minulla jatkuu hommat normaalisti, mutta pienemmällä porukalla vaan. Jotenkin olen enemmän huolissani kaupassa työskentelevästä tyttärestäni :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sinulle Outi ♥ Toivotaan ettei tyttäreen tartu korona töissään. Me elämme erittän poikkeuksellisia ja vaikeita aikoja mutta yhdessä me selviämme. Voimia ♥

   Poista