marraskuuta 04, 2018

Sodastreamilla hiilihapotat maailman parhaan hanaveden + laitearvonta

Yhteistyössä SodaStream

Meillä Suomessa on laadultaan maailman parasta hanavettä. Silti me suomalaiset kannamme kylki vääränä kaupasta pullotettuja vesiä, joita juodaan yhä enemmän. Viime kesänä taidettiin tehdä ennätys kun kaupan hyllyt ammottivat tyhjyyttään helteiden aikana. Oman lähikaupan myyjä totesikin ettei koskaan muista myyneensä niin montaa vesipulloa. 

Suomalainen hanavesi on sekä terveellinen että ekologinen valinta. Viime kesänä HSY haastoi pääkaupunkiseudulla asuvat avaamaan rohkeasti vesihanan ja juomaan janoonsa helteillä hanavettä. Facebookissa järjestettiin osana haastetta myös leikkimielinen kilpailu, jossa oli palkintona mm. hanallisia juoma-astioita. 


Ympäristöasiat ja maapallon lämpötilan nouseminen ovat puhuttaneet paljon viime viikkoina. Otin itse osaa Ilmastomarssiin 20.10. ja vietin myös viime keväänä "Muovitonta maaliskuuta", josta kirjoittelin myös tänne blogiin. Silloin minua kummastutti miksi suuret muotitalot olivat SS18 muodissa vaatettaneet mallit päästä varpaisiin muoviin? Muoviton maaliskuu oli tempaus, joka lähti leviämään somessa. Sen tarkoituksena oli maaliskuun aikana vähentää kertakäyttöistä muovin kulutusta ja kiinnittää myös samalla huomiota omiin kulutustottumuksiinsa.

"Kuten me kaikki tiedämme on muovin päätyminen vesistöihin ja ympäristöön todella suuri maailmanlaajuinen ongelma. Tyynellämerellä pyörii valtava kuuden Ranskan valtion kokoinen jätelautta, joka koostuu pääasiassa muovipusseista ja -pulloista. Eikä se valitettavasti ole ainoa jätelautta maailman merillä..." postaus Muoviton maaliskuu 20.3.2018


Tutustuin SodaStream hiilihapotuslaitteeseen melkein tasan vuosi sitten ensimmäistä kertaa. Tästä voit kurkistaa miten "lapsuuden unelmani toteutui" ja minusta tuli vannoutunut SodaStreamin Spiriten käyttäjä. Olen aina juonut hanavettä mutta pitänyt myös paljon "vichyn" mausta joten nyt vuodenpäivät on meillä ahkerasti hiilihapotettu maailman parasta vettä. Haluan myös aktiivisesti vähentää omilla kulutustottumuksillani muovin käyttöä jokapäiväisessä elämässäni.


Sen lisäksi, että mineraalivesipulloja on ikävä kantaa kotiin kannattaa myös miettiä sitä, että muovipullon maatuminen kestää 450 vuotta. Muovijätteen määrä kasvaa noin 9 prosentin vuosivauhtia. Netistä löytyy todella surullisia kuvia näistä valtavista muovilautoista merillä. Mereen päätyvästä muovista kolmannes on juurikin näitä muovisia juomapulloja. Pahimpien kauhuskenaarioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä muovijätettä on merissä enemmän kuin kalaa. Ei kuulostaa kovin mukavalle...


Yksi SodaStream-juomapullo voi elinkaarensa aikana korvata jopa 50 000 kertakäyttöistä  muovipulloa. Jos itse hiilihapotan mineraaliveteni keittiössäni on sen hiilijalanjälki on 60% kaupasta ostettua kuplavettä pienempi. Lisäksi minä säästyn vaivalta raahata ensin täysinäisiä pulloja kotiin ja taas tyhjiä kauppaan. Uudessa SodaStream Crystal -hiilihapotuslaitteessani pullo on myös lasinen, josta tulee suuri PLUSSA! Tämän pullon voin nostaa esille vaikka illallispöytään koska se on tyylikäs.


SodaStream Crystal hiilihapotuslaite on myös esteettisesti sellainen, että se voi huoletta olla keittiötasolla. Pelkistetyn yksinkertainen ja laitetta ei ensisilmäyksellä edes tunnista minusta hiilihapotuslaitteeksi. Arvostan sitä ettei SodaStream laitteessa ole mitään kulmikkaita osasia vaan kaikki on pyöreää ja helposti myös puhtaana pidettävä. Myös lasinen pullo on konepestävä.


Tuotteen mukana tulevalla hiilihapotuspullolla saan tehtyä noin 60 litraa "vichyä". Erona aiempaan SodaStream malliini on se ettei Crystalissa tarvitse itse veden valmistuspulloa pyörittää laitteeseen kiinni. Crystalissa pullo sijoitetaan pidikeastiaan ja sen päälle lasketaan pidikeastian yläosa. Sitten vain käännät osat toisiinsa kiinni hyvin yksinkertaisesti.


"Paina hiilihapotuspainiketta lyhyin painalluksin, kunnes kuulet summeriäänen 
(vapauta painike painallusten välissä). Kolme summeriääntä tuottaa tavallisen poreilun, lisäpainallukset tuottavat voimakkaammin poreilevan juoman. 
ÄLÄ KOSKAAN PAINA USEAMMIN KUIN 5 SUMMERIÄÄNTÄ."  

Eli voit itse valita kuinka poreilevaa juomaa haluat. Pääsääntöisesti juon hiilihapotettua vettä ihan sellaisenaan tai sitten voin itse maustaa sitä marjoilla ja hedelmillä. Usein riittää vain sitruunaviipale ja sitruunamelissan lehti tuomaan makua juomaani. Toki SodaStreamiltä löytyy myös erilaisia makutiivisteitä. Lisää SodaStream tuotteista voit lukea tästä.
Ja sitten vielä sokerina pohjalla saan arpoa Marjon matkassa -blogin lukijoiden kesken yhden SodaStream Spirit -hiilihapotuslaitteen. Jätä bloginkommentti kenttään email-osoite, josta sinut tavoitan jos arpaonni osuus kohdalle. Voit osallistua arvontaan myös Marjon matkassa Instagramin puolella. Voit toki jättää muitakin terveisiä minulle koska niitä on aina mukava lukea.

Nyt kaikki kuplaveden ystävät osallistumaan ja arvonta päättyy 10.11. klo 18.00. 
Kuplivaa uutta viikkoa kaikille ja onnea arvontaan!


69 kommenttia:

 1. Tykkään tosi paljon vichystä ja etenkin viime kesänä tuli juotua sitä aivan järjetön määrä! Tuli joku koukutus helteellä ja mietin, että olis SodaStramer tarpeellinen kotiin.

  Todellakin mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä niin hyvä postaus, että pakkohan tuohon on osallistua ;-)
  nelliina (@)yahoo.com

  VastaaPoista
 3. Meillä kuluu ihan liikaa muovipulloja ja vaikka ne kaikki kierrätetään, omatunto soimaa silti... Eli olisihan se ihan mahtavaa, jos voisi edes niistä 50 000 pullosta jättää ostamatta! :)

  xevex82(at)gmail.com

  VastaaPoista
 4. Hiilihapotettu vesi on paljon parempaa mitä pelkkä vesi :)

  liina.mamma(a)gmail.com

  VastaaPoista
 5. Mies juo pelkästään vichyä, joten muovijätettä syntyy. Itse juon kyllä raanavettä, mutta tällä hiilihapotuskoneella tehty vesi voisi olla minunkin mieleeni. Muovittoman maailman ja tulevaisuuden puolesta haluan myös osallistua arvontaan.

  Hyvää alkavaa viikkoa Sinullekin, Marjo ♥

  Ps. Tosi hyvä postaus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse ♥ Huoli maapallon tilan kohtalosta on laittanut minut pohtimaan valintojani
   entistä tarkemmin. Onnea arvontaa :)

   Poista
 6. Suomessa on tosiaankin maailman parasta hanavettä, ja sitä jäi ikävä nyt kun palasin tänne. Käytän Brita-suodatinkannua veden puhdistamiseen, mutta koska minäkin pidän vichystä, on SodaStream kauan ollut haaveena. Ihanaa viikkoa sinulle Marjo❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että hanaveden lisäksi kaipaat varmaan monia asioita Suomesta. Toisaalta sinulle on siellä aina lämmintä. Onnea arvontaan :)

   Poista
 7. Hyvä postaus. Muovipullojen vähentäminen tulisi tässäkin taloudessa tarpeeseen. Lapset alkavat olla siinä iässä että poreilevat juomat kiinnostavat yhä enemmän. Hyvää työviikkoa!

  VastaaPoista
 8. Meillä ei todellakaan laahata pullotettua vettä ollenkaan täällä Suomessa kaupasta. Ainut on jos ollaan pyöräreissulla unohdettu pullo pöydälle. Se tosin on hyvin harvinaista.
  lumppumaakari@gmail.com

  VastaaPoista
 9. En ollut tästä uudesta SodaStreamista kuullutkaan aiemmin, lasipullo on tosiaan huippujuttu... mukana tottakai arvonnassa!
  soile.p.korhonen@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Tämä olisi huippu voittaa, en osta kaupasta vissyä juuri muovien takia :/ tykkäisin kyllä juoda hiilihapotertua vettä.
  jonna.tiittanen@elisanet.fi

  VastaaPoista
 11. Tykätään juoda hiilihapotettua vettä ja mukaan arvontaan. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Itselläni on aina vesipullo käden ulottuvilla ja vettä kuluu kolmisen litraa päivässä.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Olemme luopuneet kokonaan vichyn ostosta juuri tämän muovijätteen vuoksi. Muutenkin kierrätämme kaiken muovin ja pyrimme ostamaan tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin. Vaikeaa se kuitenkin on kun lähes kaikki liha- ja kalatuotteet on pakattu muoveihin. Olisi ihana voittaa tämä laite, että voisimme jatkaa hiilihapotetun juoman nauttimista. klaara49@luukku.com

  VastaaPoista
 14. Antaisin äidille, koska hän tykkää hiilihappojuomista. �� Sähköpostini on Alisarekola@hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Olisimme mieheni kanssa mielellämme suuria vichyn kuluttajia, mutta tiedostamme myös pulloveden suuren hiilijalanjäljen. Tämä olisi talouteemme todella tarpeellinen lisä muovin vähentämiseksi!
  inkkarih@hotmail.com

  VastaaPoista
 16. Viime kesä opetti nauttimaan hiilihapotetusta vedestä, siis mukana arvonnassa.
  - Seijahannele
  hannele.lang@gmail.com

  VastaaPoista
 17. On pitänyt jo pitkään hankkia SodaStream!
  vaulapia@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Meillä on jo vuosia juotu Soda Streamillä hiilihapotettua vettä. Tuo lasipullo olisi ihana, kun noita muovisia ei saa laittaa tiskikoneeseenkaan ja muovijätettä niistäkin syntyy.
  E-mailini on kristiina.kortelahti@hotmail.fi

  VastaaPoista
 19. mukana arvonnassa :-) kuplavettä tulee juotua, etenkin lämpimillä säillä. ansode(at)gmail.com

  VastaaPoista
 20. Kuplaveden suurena ystävänä tähän arvontaan on pakko osallistua <3
  o.krimou@suomi24.fi

  VastaaPoista
 21. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Täytyy harkita tuollaisen ostoa meillekin. Kauniita kuvia ja osallistun mielelläni arvontaan :). hellluska@hotmail.com 3:L kirjainta sähköpostiosoittteessani :).

  VastaaPoista
 22. Voi vitsit! Tästä on koko perheen voimin haaveiltu jo pitkään. Valitettavasti homekoti ja kaiken irtaimiston uusiksilaitto sai Soda Streamit haaveen tasolle seuraavaksi viideksi vuodeksi.

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Meillä juodaaan paljon kuplavettä ja on puhuttu tuollaisen laitteen tarpeesta. VIelä ei ole tullut hankittua, mutta josko nyt onni potkaisisi.

  VastaaPoista
 24. Tämä tulisi tarpeeseen :)

  Jenna
  jeccunen@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Ihana tuo lasinen pullo!
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 26. Mukana arvonnassa :)
  Hyvää syksyn jatkoa :)

  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 27. Hanavettä kuluu reippaasti tässä perheessä. Todella harvoin ostetaan kaupasta hiilihapotettua, joten Soda Stream olisi tervetullut tähän taloon. Lapsena meillä oli Soda Stream, sillä tehtiin sitten limsaa, pullot oli ihania pieniä lasisia. Olisko ollut 80-luvun loppupuolella kun se ostettiin. :)
  ihanaahvenanmaani@gmail.com

  Tiina F

  VastaaPoista
 28. Tämä olisi todella mahtava laite! Meidän perheessä menee todella paljon kuplavettä ja, vaikka viemme pullot aina keräykseen niin tuottaa se silti todella paljon muovijätettä.

  vitaevay@gmail

  VastaaPoista
 29. Kivennäisvettä kuluu ja ikävä kyllä myös muovipulloja, vaikka tietty ne palautetaan kauppaan.
  Terv. Leena
  relata.refero @ netti.fi (kaikki yhteen)

  VastaaPoista
 30. Oi, ompa kaunis! Ja niin käytännöllinen, itse juuri harmittelin tuota pullojen kuljettelua ja paljoutta, eli tässä olisi oiva ratkaisu pulmaan! :)
  tiia96@luukku.com

  VastaaPoista
 31. Tärkeitä pointteja muovin käytöstä ja siihen pitäisi jokaisen kiinnittää huomiota! :) Osa muuten muotisuunnittelijoista käyttää kierrätettyä muovia (esimerkiksi Lontoon muotiviikoilla), mutta ikävä kyllä valtaosa vielä ei.

  Toisaalta, vesijohdotkin ovat muovia (polyeteeni) mistä tuo maailman paras vesikin tulee ja sen puuvillaisen kestokassin pitäisi kestää ainakin 7000 käyttökertaa, että sen vaikutukset ympäristölle olisivat samalla tasolla kuin kaupassa ostettavan muovikassin, jota käytetään kauppa- ja roskakassina -ero kasvaa entisestään, jos muovikassia käytetään useammin kuin kerran.

  Ehkä suurin näin kokonaispäästöjä ajatellen on kuitenkin, että mitä se muovinen kauppakassi sisältää: suurempi ympäristövaikutus on sillä naudanlihapihvillä ja halvalla puuvillaisella t-paidalla. Monipiippuisia juttuja ja vähän ohi aiheen, mutta muovin käyttöä on syytä miettiä ja rajoittaa ennen kuin me hukataan siihen -mutta suurempi vaikutus olisi sen hyötykäytöllä sillä muovi on alunperin melko kallis ja suunnattu ei-kertakäyttökamaksi eli parempi jätehuolto olisi avaimena että se päätyisi luonnon sijaan uusiokäyttöön moniksi moniksi vuosiksi.

  Muovikin voi olla vastuullinen materiaali, jos se kierrätettäisiin oikein. Suomessakin sitä kierrätetään moninkertaisesti vähemmän kuin mitä esimerkiksi Ruotsissa -puhumattakaan sitten huonon jätehuollon seuraamana esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa, joissa sijaitsevat kahdeksan kymmenestä joesta, joista 90% maailman merten muoviroskasta on peräisin.

  Jokaisella pienelläkin teolla on ympäristön kannalta suuri merkitys eli muovi ei ole se päävihollinen tässä vaan muovikin voi olla ympäristöystävällinen valinta, kunhan se ei päädy roskana luontoon -ja siinä meillä suomalaisillakin riittää tekemistä.

  Oho, tulipahan tekstiä :D Mutta siis tärkeällä asialla olet liikenteessä ja Sodastream on kyllä oiva keksintö! :) Nyt en osallistu arvontaan, sillä sellainen löytyy jo kotoa eikä meillä ikävä kyllä ole löytänyt käyttöä niin ahkerasti kuin oli tarkoitus -kraanavedellä mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä viestistäsi ja hyvistä pointeista.

   Minusta yksi suuri ongelma muovin kohdalla on se, että muovi valmistetaan öljystä. Öljy kuten muutkin fossiiliset polttoaineet ovat ns. uusiutumattomia luonnonvaroja. Näitä varoja on vain tietty rajallinen määrä, joten ne hupenevat, kun niitä käytetään.

   Suomessa rakentamisen osuus muovista on 26% ja pakkausten osuus 24%. Minusta voimme hyvin vähentää muovipakkausten käyttö. Ja suurin osa pakkauksist on myös täysin turhia.

   On totta mitä kirjoitat, että "90 % merten muovista on peräisin vain kymmenestä suuresta joesta. Kahdeksan näistä saastuttavista vesivirroista löytyy Aasiasta - Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haijoki, Ganges, Helmijoki, Amur, Mekong - ja kaksi niistä on Afrikassa - Niili, Niger. Em. jokien varsilla asuu satoja miljoonia ihmisiä mutta jätehuolto ja kierrättäminen on olematonta. Jos muovin päätyminen näihin jokiin pystyttäisiin edes puolittamaan koko maailman muovijätteen määrä vähenisi 37 %." Tämän saman totesin itse "Muoviton maaliskuu" postauksessani ja tuon lainauksen tein sieltä :D

   Toisaalta ajattelen itse niin, että "mitä minä voin tehdä vähentääkseni muovia?" Itse
   pystyn vaikuttamaan vain omiin valintoihini ja kantamaan vastuun niistä. On totta, että myös muilla valinnoillani kuin muovilla pystyn vaikuttamaan tämän maapallon elinkelpoisuuteen.

   Itse käytän myös tavallista hanavettä mutta myös hiilihapotan sitä. Kotiin en enää viitsi kantaa vettä, jonka hiilijalanjälki on paljon suurempi.

   Kivaa viikon jatkoa :)

   Poista
 32. Meillä on Sodastream ollut jo vuosia käytössä kotona sekä omistan yhden omassa taloudessa itsekin. Juon nykyään yllättävän vähän limsaa, mutta nuo kivennäisvedet voisi kyllä korvata suomessa ollessaan sodastreamilla. Olisi paljon järkevämpi valinta.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 33. Meiltä löytyy joku vanha Sodastream,mutta se on jäänyt käyttämättä. Ehkäpä sen voisi kaivaa kaapista ottaa uudelleen käyttöön.

  https://itserakkausjuttui.blogspot.com/

  VastaaPoista
 34. Mukana ehdottomasti! Olisi kiva saada oma laite myös mökille!

  VastaaPoista
 35. Soda Streamia on meillä toivottu kovasti. Vaikka limsoja tms ei usein juoda, niin olisi kiva tarjota poreilevaa juomaa ystäville ja juhlahetkinä. Ehkäpä saunan jälkeenkin silloin tällöin voisi juomaa tehdä perheelle. Mukana ollaan :) riiti81(At)gmail.com

  VastaaPoista
 36. Ikinä en ole soda streamia omistanut, monesti olen siitä haaveillut, mutta haaveksi on vielä toistaiseksi jäänyt. Ehkä joulupukki muistaisi minua tänä vuona sillä :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista