marraskuuta 20, 2018

"Vaimoni on toista maata" on nokkela komedia


Ranskasta tulee muutakin hyvää kuin viiniä ja juustoa! Ranskalaisen käsikirjoittaja, näyttelijä ja koomikko Dyrek Gillesin kirjoittama "Vaimoni on toista maata" on näytelmänä jo klassikko. Tämä nokkela komedia on naurattanut ranskalaisia jo vuosia. Ja naurattaa edelleen.

Hulvaton komedia, joka kääntyy välillä melkein farssin puolelle on kiertänyt myös Suomen teatterien ohjelmistoissa pitkään. Keski-Uudenmaan Teatterissa komedian ensi-ilta oli jo syksyllä 2016. Istuessani esityksen uusintaensi-illassa 9.11. nauroin vatsalihakseni ihan helliksi harmaasta marraskuun sadeillasta huolimatta. Komedia nimittäin svengaa kuin hirvi ja vie mukanaan!


Näytelmän alkuasetelmassa häitään valmisteleva umpirakastunut pariskunta Helena (Inka Kallén) ja Janne (Kalle Tahkolahti) odottavat innolla vieraita kotiinsa istumaan iltaa. Kun taas vasta toisiinsa tutustunut pari Risto (Jari Vainionkukka) ja Veera (Elina Varjomäki) on puolestaan ajautunut riitaan keskenään ajomatkalla kyläilypaikkaan. Kostoksi Veera päättää heittäytyä mykäksi ja karata koko tilanteesta pois heti kun isäntien silmä välttää!

Janne ja Risto ovat viettäneet aikoinaan railakkaita opiskeluvuosia yhdessä. Koska edellisestä tapaamisesta miesten välillä on vierähtänyt jo muutamia vuosia on tilanne heillekin vähän uusi ja saa aikaan tarpeettoman yksityiskohtaisia muisteloita hurjista bilevuosista naisseikkailuineen.

Veeran pinna kiristyy entisestään ja naisen lähes totaalinen mykkyys aiheuttaa tahattoman väärinkäsityksen isäntäpariskunnassa hänen alkuperästään. Ja kohta ollaankin sitten syvällä "valkoisten valheiden verkossa ja Hanistaniassa". Tarinaa on vain jatkettava murrettua "venäjää puhuen" ettei totuus paljastu...


Helena ja Janne kutsuvat toisiaan lakkamatta siirappisesti "hanipupuksi" katsellen maailmaa vaaleanpunaisten rakkaussilmälasien läpi. Välillä toki käydään kiivasta puhelinkeskustelua anopin kanssa siitä saako Helenan setä laulaa "Aikuisen naisen" parin tulevissa häissä. Paikkajako häissä myös puhuttaa...

Seuraavaksi ollaankin jo lahjoittamassa porovillapaitaa ja käkikelloa sekä muuta tarpeetonta tai toimimatonta Veeran "kotimaahan Hanistaniaa". "Täytyyhän meidän auttaa hädässä olevia! Risto reppana yrittää pitää langat käsissään sekä olla paljastamatta touhukkaalle isäntäparille miten syvissä vesissä jo uidaan kun Hanistaniaa ei löydykään karttakirjasta.

Alkuperäisen Gillesin näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori ja sen ovat ohjanneet komediaparivaljakko Seppo Halttunen ja Anna-Leena Sipilä. Hyvin on ranskalainen komedia siirretty suomalaiseen kulttuuriin ja se on myös solahtanut suomalaiseen elämänmenoon. Vain lasipallossa oleva pienois Eiffel-torni muistuttaa ranskalaisuudesta. Tosin sekin on ostettu Jumbosta vai oliko se sittenkin Myyrmannista... :D

Kuvat Kapina Oy

Ehdottomasti viihdyttävä ja mukaansa tempaava komedia, jonka roolisuoritukset vievät mennessään. Joskus se "sisällä asuva hohotus" on hyvä päästää irti ja KUT:in näytelmää katsoessa ihan vielä luvan kanssa saa nauraa. Ja vakuutan, että siellä myös naurettiin!

Esitykset 9.12. saakka KUT:in uudessa teatteritalossa Keravalla, Kultasepänkatu 4. Kiva tapa nollata pää vaikka ennen viikonloppua tai viettää pikkujoulujen etkot kaveripiirin kanssa. Tästä löytyy lisätietoa näytöksistä ja lipuista. 

Kiitos Keski-Uudenmaan Teatterille teatterilipusta tähän nauruhermoja kutkuttavaa komediaan! Hyvin alkoi viikonloppuni näiden naurujen jälkeen :)

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa todella hauskalta esitykseltä. Olen tykännyt aina Inka Kallénista, jo siitä Kotikatu sarjasta lähtien :)
  Ihanaa tiistaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä ratkiriemukas :) Sai nauraa kyllä riittävästi ja juoni vei koko ajan eteenpäin. Pakko myöntää etten ole koskaan katsonut Kotikatu sarjaa mutta Inka Kallén on kyllä hyvä näyttelijät. Toki kaikkien roolit olivat osuvia ja pitivät hyvin esityksen kasassa.
   Ihanaa iltaa myös Outi <3

   Poista
 2. Tämä on tuttu. Olen katsonut Helsingin Kaupunginteatterissa kymmenen vuotta sitten. Siinä oli Jonna Järnefelt ja Kari-Pekka Toivonen. Muita näyttelijöitä en kyllä muista. Sai kyllä nauraa. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että näytelmä on sinulle tuttu. Nyt kun toit tämän Helsingin Kaupunginteatterin esille muistan minäkin tämän näytelmän sen ohjelmistosta. Itse on käynyt mutta moni tuttu kehui jo silloin hauskaksi.

   Mukavaa alkanutta viikkoa Sinikka!

   Poista