heinäkuuta 16, 2018

Sahamäen sunnuntai aurinkoisessa Ruukissa


Kesään kuuluu ehdottomasti kesäjuhlat pihalla tai puutarhassa. Kun helteet hellivät ja aurinko paistaa siniseltä taivaalta pitää viettää niin paljon aikaa kuin vain mahdollista ulkosalla nauttien tästä ihanuudesta. Kyllä meillä riittää niitä vähän kylmempiäkin kelejä sitten taas jossain vaiheessa. Kesäjuhlat on oivallinen tapa koota yhteen iso joukko ystäviä viihtymään sekä nauttimaan kesästä, lämmöstä ja yhdessäolosta.


Taisi olla huhtikuun 12.päivänä kun Facebookin kautta tupsahti kutsu Jaakolta ja Tiinalta Sahanmäen sunnuntaihin. "Sahamäen sunnuntai illan päättää Karibian hiekkainen tanssilattia ja kesäiset rytmit. Ilta-auringosta voi nauttia lammenrannalla vaikka kuohuvaa siemaillen..."

Alkoi jo kutkuttelemaan vatsanpohjassa miltä Sahanmäen pihapiiri mahtaisi näyttää heinäkuun 15.päivänä. Olen kerran aiemmin talvella Wanhan ajan joulukodit -tapahtuman yhteydessä vieraillut tässä vanhassa, upeassa talossa. Silloin Strömforsin ruukkialue oli peittynyt talviseen lumivaippaan. Tästä voit kurkistaa miten kauniilta Jaakon ja Tiinan joulukoti näytti.


Talo "Sahanmäki 2" on rakennettu 1794 alueen seppien navetaksi. Myöhemmin talossa on sijainnut Teutjärven säästökassa ja osuuskauppa, lastentarha sekä erilaisia harrastetiloja. Kun talo remontoitiin asuinkäyttöön vuonna 2005 purettiin se sisältä kokonaan hirsirungolle. Talossa tehtiin myös täysin uusi huonejako. Jaakko ja Tiina ovat asuneet tässä huolella ja pieteetillä kunnostetussa talossa vuodesta 2012. Ja pariskunta on myös sisustanut kotinsa todella kauniisti.


Sahanmäen sunnuntaissa oli eilen elävää musiikkia ja pianon takana oli Kalle Kazt esittämässä jazzahtavia ikivihreitä. Hetkeksi musisointi täytyi keskeyttää kun taivaalla välähtänyt salama hävitti hetkellisesti sähköt sähkökitarasta. Letkeää menoa tällä duolla!


Olin aivan innoissani siitä, että Sahanmäen pihapiiristä löytyy ihan oikea kanala. Siellä oli kukko ja kahdeksan kanaakin. Kanala on talviasuttava joten tässä taloudessa ollaan kananmunien suhteen omavaraisia ja niitä saattaa riittää ehkä muillekin. Nämä olivat Tyrnäväläisiä maatiaiskanoja, joiden väritys voi olla hyvinkin kirjava. Kukkoherra siellä ylväästi tepasteli rouviensa keskellä. Jaakko kertoi, että kanat ovat päivittäin vapaina talon pihapiirissä ja hän saa ne luokseen vain kutsumalla! Kanoja voi kuulemma opettaa kuin koiria - mielenkiintoista!


Ja voi mitä herkkuja Sahanmäen keittiö meille tarjoilikaan. Puutarhajuhliin kuuluu erityisesti grilliruoka eikä sitä täältäkään oltu unohdettu. Scampeja sekä kana- ja lihavartaita. Omnomnom!
Totta kai erilaisia salaatteja höystettynä lihalla, kalalla sekä kasviksilla ja pikkusuolaista kyytipojaksi. Minulla oli Minnie mukana täällä joten myös "ihan pientä kiinnostusta" oli havaittavissa karvakaverinkin suunnalta. Jälkkäriksi vielä pannacottaa marjojen kera ja kaffetta. Ihan paras puutarhajuhla menu.Näiden puutarhajuhlien yksi vetonaula oli "saippuakuplakone". Ihan mahtava keksintö!


Eikä Jaakon ja Tiinan kutsussa oltu puhuttu palturia vaan se Karibia hiekkarantoineen, riippukeinuineen sekä palmuineen löytyi pihapiiristä. Täällä sijaitsi myös "Jaakon baari", jossa olisi voinut istua tuolilla, joka kehotti "Make love not war". Hyvä kannanotto juuri ennen Trumpin ja Putinin tapaamista Helsingissä.
Tälle kesälle oli valmistunut myös ihan huikea istuskelupaikka pihapiiriin. Kyljelleen käännetty vanha puuvene muodosti "kivan istuinpesän". Veneeseen kuormalavoja, joiden päälle sitten vielä kivat limeväriset ja säänkestävät muhkeat tyynyt. Veneen eteen oli vanhoista muuritiilistä tehty "tiililattia". Ja kukkia oli istutettu vanhoista autonrenkaista tehtyihin kukka-astioihin. Tyynyjä lukuunottamatta kaikki oli siis kierrätettyä tavaraa.


Voin hyvin uskoa kun Jaakko kertoi tämän olevan nykyään hänen lempi-istuskelupaikkansa. Edessä leviävälle ruohokentälle tulee jatkossa patsaspuisto. Siellä olikin jo Sahamäen sunnuntain "virallinen suojelija" Juho-Kusti patsas sekä Eliya Sweygbergin metalliverkosta tehty lintupatsas.
Alue rajautuu kanalaa ja sen edessä olevaan hyötypuutarhaan, jossa näytti kasvavan vaikka mitä. Mm. tomaatteja, erilaisia yrttejä vaikka kuinka paljon, pensasmustikkaa, herukoita ja lilanvärisiä sokeriherneen palkoja. Enpä ollut sellaisiakaan ennen nähnyt.Pihapiiristä löytyi myös se luvattu lampi, jonka rannalla olisi voinut auringonlaskua seurailla. Lammessa uiskenteli myös isoja puhallettuja vesilintuja ja taisi siellä yksi kilpikonnakin olla. Tällä kertaa emme ehtineet jäädä siemailemaan kuohuvaa tai tanssimaan Karibian rytmeissä mutta ehkä ensi vuonna. Illan isännät pyysivätkin jo merkitsemään kalenteriin ensi kesän Sahamäen sunnuntain!


Kuva: Maria Schulgin


♥ Kiitos Jaakko ja Tiina upeasti järjestetyistä juhlista.


Sahanmäki 2 on mukana elokuussa järjestettävissä LWT2018 tapahtumassa. 
Kannattaa ehdottomasti poiketa täällä. 

6 kommenttia:

 1. Kesäjuhlat ovat kivoja. Hieno juttu, että joku järjestää vielä sellaisia ja kiva, kun pääsit mukaan juhliin. Sahamäki vaikuttaa kivalta paikalta. Isolta pihalta tuntuu löytyvän monta erilaista paikkaa. Aah, grilliruokaa...näyttää niin herkulliselta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäjuhlat ovat ihania 😘Sahamäen pihapiiri on ihanteellinen niiden viettämisen kun sieltä löytyy niin erilaisia paikkoja. Vanhan talon pihapiirin on saatu kivasti yhteen monia erilaisia paikkoja. Grilliruokaa on vaikea vastustaa...😁

   Poista
 2. Onpa ollut kivan oloiset juhlat. Puutarhajuhlat parhaimmillaan!
  Upea idea tuo veneistuin juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella mukavat puutarhajuhlat! Pariin otteeseen jyrähteli ja salamakin löi ihan lähellä mutta onneksi ei satanut. Tosin katosten alla olisi hyvin voinut olla kesäkuuron ajan :)

   Tuo "veneistuin" oli minustakin todella mahtava idea! Vanhat veneet ovat todella sympaattisia ja kun kaikki muukin oli kierrätetty istuintyynyjä lukuunottamatta tämä oli myös eko-teko.

   Poista
 3. Jo nimestä Sahamäki tulee mukava olo! Ja wau mitkä juhlat oli järkätty, varmasti oli elämys olla vieraana. Upea miljöö ja nuo saippuakuplathan olivat valtavan kauniit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna kommentistasi :) Sahamäki on mukava paikka ja hauska nimikin sillä on. Vieressä on muuten talo, joka nimi on Kuukerpalli. Strömforsista löytyy myös talot Rautaparta, Roseborgin liiteri ja Villa Marmeladi / Fatihuusi :D

   Oli kunnia päästä tänne puutarhajuhliin ja ensi vuonna sitten uudelleen. Saippukuplakoneen minäkin haluaisin.

   Mukavaa kesäviikon jatkoa!

   Poista