heinäkuuta 08, 2018

Fiskarsin antiikkipäivillä oli kaikkea kivaa katseltavaa


Tänä vuonna ehdin Fiskarsin antiikkipäiville vasta nyt sunnuntaina kun oli ihan vihonviimeinen päivä metsästää aarteita. Messut alkoivat jo torstaina 5.7. mutta silloin olin Porin asuntomessuilla. Perjantaina normaali työpäivä konttorilla ja lauantaihinkin oli jo ehditty sopia muuta menoa. Lähdin tänään liikkeelle Fiskarsin entistä ruukkialuetta kohden vähän sellaisella "kaikki kiva on jo myyty mielialalla". Mutta olin täysin väärässä koska siellähän oli vaikka mitä kivaa katsottavaa ja ostettavaa vielä jäljellä! Koin erittäin positiivisen yllätyksen ja tapasin vielä entisen rakkaan työkaverin Tuulankin messuilla ♥ 


Veitsihallissa tuntui olevan yhtä paljon myyjiä kuin aina aiempinakin vuosina. Fiskarsin antiikkipäivät vetävät vuodesta toiseen meitä aarteenmetsästäjiä ja muitakin vanhoista tavaroista kiinnostuneita. Osa myyjistä on ulkopuolella hallia pihamaalla ja he ovat aika pitkälle samoja kuin viime vuonna: koo Pérnu - esprit de vintage, Anna-Stiinan antiikkia ja muutamia muitakin. Tästä voit kurkistaa heidän valikoimiaan viime kesältä. Vähän erilaista antiikkia molemmilla.

Antik Idla, Tallinna


Antik Idlan Tallinnan liikkeessä en ole vieläkään ehtinyt piipahtaa. Osastolla oli hauskat kolmen merimiespukuisen hahmon patsaat. Olivat kuulemma ranskalaista alkuperään. En ole koskaan aiemmin nähnyt tällaisia. Omalla tavalla hauskat ja niiden sinivalkoisuus puhutteli minua. Bongasin myös erikoisen pikkukoiran, jolla oli huivi päänsä ympärillä ja piippu suussa. Löydät kuvan postauksen loppupuolelta. Mitähän se mahtoi esittää...?

Lempäälän antiikki

T:mi Heikki Jääskö, Oulunsalo

Oulunsalon Heikki Jääsköllä oli hyllyssään vaikka mitä kivaa. Kamerani muistikortille tallentuivat nämä Arabian "mummokannut", joita kuolaan aina mutta en koskaan raaski ostaa itselleni omaa. Oikeasti hahmot kannuissa ovat nuoria tyttöjä joten en ymmärrä mistä tämä "mummokannu" nimitys on tullut. Siellä ne seisoivat hyllyllä sulassa sovussa maatuskoiden kanssa. Tuon Gorbatshov maatuskan "pääpilkulla" näin viime kesänä myös Prahassa.

Antik Idla, Tallinna

Antik Helén, Kokkola


Antik Helénin osasto oli yhtä herkullisesti sisustettu kuin viime vuonnakin. Pidän heidän täysin erilaisesta ja hieman ehkä tummastakin tyylistään. Ja ne pienet lastenkengät, joita on myynnissä ovat todella suloisia. Tästä voit kurkistaa Antik Helénin viime vuoden osaston. Ja minä törmäsin osastolla Tanhupalloon tai itse asiassa Kiti Kokkoseen, joka tuntui olevan antiikin ystävä hänkin. 


Meillä oli kotona karttapallo kun olin lapsi tai itse asiassa se oli veljeni. Olen jo pitkään kuolannut omaa vanhaa karttapalloa ja tänäänkin Fiskarsin osastoilta löysin useita hyviä vaihtoehtoja. Pienet karttapallot ovat kiinnostavampia mutta ne ovat yllättäen paljon kalliimpia kuin suuremmat. Ehkä niitä on tarjolla paljon vähemmän. Vielä ei karttapalloa lähtenyt Marjon matkaan.


Antiikkitapahtumissa voi aina myös löytää hauskoja yksityiskohtia entisajan elämästä. Kuinka moni tietää edes nykyään mitä ovat kalossit? Kerrotaan, että Radley niminen brittimies, joka kärsi reumatismista ja halusi pitää jalkansa kuivina olisi keksinyt kalossit. Tarinan mukaan Radley olisi lukenut Julius Caesarin sotakirjaa kun hän huomasi, että gallialaiset käyttivät suojaavia päällyskenkiä, gallicaesta ja idea olisi syntynyt tästä.

Ensimmäiset kalossit valmistettiin jo 1800-luvun alussa. Vuonna 1844 kumitehtailija Charles Goodyear kehitti vulkanisoidun kumiseoksen, joka kesti lämpötilojen vaihtelua erittäin hyvin. Kumikalosseista tulikin Goodyearin tehtaan myyntimenestys.

Kalossit olivat siis kuin "ohuita kumisaappaita", jotka vedettiin nahkakenkien päälle suojaamaan kosteudelta ja pitämään jalat kuivan lämpöisinä. Viime vuosina norjalainen SWIMS on alkanut taas valmistaa kalosseja useissa väreissä ja trendikkäimmillä miehillä niitä on jalassa näkynytkin.
Antik Helén, Kokkola

Minun heikkouteni antiikkitapahtumissa on aina värillinen lasi. Olen jo muutaman vuoden miettinyt ranskalaisen turkoosin/vihreän sifonipullon ostamista. Tänä vuonna Fiskarsin antiikkipäivillä näin vain yhden vaaleanpunaista lasia sifonin koo Pérnun osastolla. Eivät kai ne ole loppumassa ennenkuin saan itselleni oman...?

Kuolaan myös aina Nanny Stillin tuotantoa. Nyt olisi Bisarrolta saanut Stillin Flindari pulloja useissa eri väreissä. Itselläni on vihreä Flindari ja lisäksi kirkas sekä sininen Stella Polaris. Turkoosi Flindari olisi kiva....


Piijuska, Viiala


Piijuskan osastolla oli sekä värikästä lasia että myös Ebba Masalinin hurmaavia opetustauluja. Näitäkin olen kuolannut jo pitkään mutta mustapohjaiset Ebban taulut eivät väreiltään vain kotiini sovi. En myöskään välttämättä halua ihmisten anatomiatauluja ja lehmän ruoansulatusjärjestelmä esitystä seinälleni. Piijuskalla oli myös saksalaisia tauluja myynnissä. Ne oli vain vähän liian isoja kokonsa puolesta mutta hyvin mielenkiintoisia kuvia ja hyvin erilaisia. Opetustauluja käytettiin kouluissa 1800-luvulta aina 1950-luvulle saakka. 

Nallemuori, Pälkäne

Tmi Antiikkiseisake, Hyvinkää

Kesälomalla täytyy taas piipahtaa Hyvinkään Antiikkiseisakkeessa. Hyvinkään vanhassa asemarakennuksessa on varmaan jo yli 20 vuoden ajan toiminut ihana antiikkiliike. Olen vieraillut siellä vuosia sitten serkkuni kanssa mutta nyt sovittiin omistajan kanssa, että piipahdan kesällä katsastamassa tarjontaa. Kauniita vanhoja esineitä ja myös Helvi Mustosen mielenkiintoisia maalauksia.

F:ma Heikki Jääskö, Oulunsalo

Fasaani, Helsinki (keskellä), F:ma Heikki Jääskö, Oulunsalo (reunoilla)


Antiikkimessuilla tulee aina ihailtua sitä käsityötaitoa, jota entisaikojen naisilla on ollut. Lukematon määrä upeasti kirjottuja pöytäliinoja, verhoja, virkattuja pitsejä, aplikointeja, reikäompeleita ja pitsiliinoja oli myynnissä. Itse olen ostanut useita kirjottuja liinoja kotiini koska käsityö on ollut niin hienoa ja arvostan sitä.

Tästä voi kurkistaa kun muutamia vuosia sitten kävin ihailemassa käsitöitä Fredrika Wetterhoffin talossa Hämeenlinnassa. Siinä missä me nykyään pyörimme netissä, bloggaamme tai katsomme teeveetä entisaikojen naiset tekivät käsitöitä. Käsitöiden tekeminen aktivoi aivojamme joten sitä pitäisi kyllä jokaisen harrastaa.Käytkö sinä antiikkitapahtumissa tai -messuilla joskus tai peräti säännöllisesti?
Onko omassa sisustuksessasi kerroksellisuutta ja tavaroita eri aikakausilta?
Mitä vanhaa/vintage/retro esinettä et missään tapauksessa ottaisi kotiisi?

Fiskars päivän aikana tapahtui muutakin kivaa ja mielenkiintoista mutta palataan siihen muissa postauksessa vähän tuonnempana. 


10 kommenttia:

 1. Sinulla on ollut mukava päivä Fiskarsissa. Tarjolla on ollut taas paljon upeita esineitä. Viimeisten parin vuoden aikana vanhat esineet ja varsinkin lasi ovat alkaneet kiinnostaa minua. Kirppareilta olenkin saanut niitä jotain hankittua. Enää en kaipaa sisustukseeni trendien mukaista yhtenäistä linjaa, vaan haluan tuoda kotiini esineitä ja huonekaluja, joista pidän ja jotka ovat mielestäni kauniita. Vanha karttapallo on minunkin toivelistallani. Olisipa ollut kiva tavata Kiti Kokkonen. Seuraan häntä instassa ja sitä kautta tiedin, että hän on myös kiinnostunut antiikista ja sisustamisesta. Mukavaa uutta viikkoa Sinulle, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskars ♥ aina yhtä ihana paikka.

   Eilen kyllä ehdittiin tehdä vaikka mitä muutakin antiikkimessuilun lisäksi.
   Kaksi taidenäyttelyä ja piipahtaminen Palonin kesäkaupassa.
   Jätskit ja hodarit kesätorin kahvilassa ja totta kai kaffet myös!
   Törmäsin todella myös entiseen työkaveriin ja ehdittiin jo sopia lounastreffitkin
   syyskuulle. Ihan huippupäivä ja sääli kun et voinut tulla mukaan
   Aurinkoista viikkoa Krisse ♥

   Poista
 2. Tiedätkö, että en ole koskaan käynyt antiikkimessuilla tai missään muissakaan antiikkitapahtumissa. Kiitos siis tästä katsauksesta!
  Meillä on kotona kymmenien vuosien kerrostumia ja niiden kanssa sulassa sovussa uutta ja vähän vanhempaa. Tämä on tyyli, mistä tykkään enkä voisi kuvitellakaan, että muuttaessani joskus hankkisin kaikki uutena. Apua!
  En silti etsi erityisesti vintagea, vaan meille sopivaa juttua.
  Aurinkoista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Maarit :) Jos joskus tuntuu siltä, että haluat piipahtaa niin Fiskars voisi oll hyvä paikka aloittaa. Tiedän tosin monta "vanhan tavaran ystävää", jotka vähän välttelevät isoja tapahtumia ja avajaispäivät ovat aina vähän hulinaa.

   Teidän sisustus kuulostaa kodikkaalta ja olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi. Kerroksellisuus ja tarinat ovat itselleni myös tärkeitä. Joskus ei mitään edes tarvitse etsiä sen kumminkin vaan tavarat vain ikäänkuin puhuttelevat ja siksi ne päätyvät omaan kotiin.

   Aurinkoista viikkoa myös sinulle :)

   Poista
 3. Minä se en ole vieläkään suoritunut Fiskarsille. Tänään vihjaisin paikasta äidilleni, joten eiköhän sinnekin tehdä yksi päiväreissu :) Kaikkea kaunista siellä on kyllä ollut. Vihreä lasitavara kiinnostaa tällä hetkellä minua kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa tullut puheeksi aiemmin koska olisit voinut lähteä meidän kanssa Fiskarsiin eilen. Paitsi jos sinulla oli jo muuta ohjelmaa. Fiskars on koettava. Vaikka valokuvat välittävät siitä osan niin kyllä itse vanha ruukkimiljöö ja kylänraitti sekä joki rakennuksineen on nähtävä.

   Vihreä lasitavara kiinnostaa minuakin. Ja punainen ja sinine ja ja ja ... :D

   Poista
 4. Monena vuonna olen käynyt Fiskarsin/Billnäsin antikkitapahtumissa, mutta tänä vuonna jöi välin. Meillä kerrostumaa tosin on jo miltei liiaksikin ja eiköhän Japanistakin jotain taas tartu mukaan. Pari sikäläistä viikonlopukirpparia jo bongasin netistä. Mutta Fiskars ja Billnäs ovat kyllä viehättävää aluetta ja vierailun arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin teidät perinteiset Fiskars picnicit antiikkipäivien aikaan täällä. Aina ei vain ehdi kaikkialle vaikka kuinka tekisi mieli.

   Kerrostumat kotona ovat ihania. Ihailen teillä aina niitä pyhimyspatsaita, joihin vielä liittyi hauska kertomuskin. Japanista löytyy varmasti jotain kivaa. Matkalla vain kantaminen aina vähän haastavaa mutta jos ostaa "pientä" saa sen aina sullottua jonkin.

   Poista
 5. Fiskars on jo paikkana näkemisen arvoinen. On kuin tulisi viime vuosisadalle😊
  Ihania löytöjä voisi noilla antiikkipäivillä tehdä, ei vaan ole ollut aikaa lähteä markkinoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On samaa mieltä kanssasi Hanne :) Fiskarsiin kannattaa tehdä päiväretki vaikka siellä ei olisi antiikkipäiviä. Vanha ruukkimiljöö ja jokimaisema ovat ainutlaatuisia.
   Harmi kun et ehtinyt lähteä - ehkä ensi kesänä sitten.

   Aurinkoista päivää!

   Poista