heinäkuuta 18, 2018

Fiskars kesäkoti-näyttely ja Palonin pop-up myymälä


Fiskars tarjoaa tänä kesänä toisenkin erittäin mielenkiintoisen näyttelyn - Fiskars Kesäkodit! Fiskars Kesäkoti -näyttelyssä on nähtävillä yhdeksän muotoilijan tulkinnat taiteilijoiden kesäelämästä. Mukaan valitut suunnittelijat ovat luoneet ihailemilleen taiteilijoille huoneet.
Fiskarsin tiilisen Viljamakasiinin yliset tarjoavat vielä tilallisestikin todella upeat puitteet näyttelylle.

Olin innoissani seurannut jo toukokuussa Helsinki Design Weekin nettisivuilta näyttelyn suunnittelu- ja rakennusprosessia sekä myös ideoita ja inspiraatioita tilojen taustalla. Luovi Production tulisi esittelemään Fiskarsissa 16.6. - 16.9.2018 aivan huikean näyttelyn, tuumin ja merkitsin tämän itselleni "must to see" listalle kalenteriini.

Fiskarsin antiikkipäivien yhteydessä pari viikkoa sitten tarjoutuikin näyttelyvisiitille oivallinen mahdollisuus. Kannattaa muuten ostaa heti yhteislippu About Clay ja Fiskars Kesäkodit -näyttelyihin niin saa neljän euron alennuksen :)

Fiskars Kesäkoti -näyttelyn näyttelyarkkitehtuurista vastaa Studio Joanna Laajisto ja visuaalisesta ilmeestä Double Happiness

Samu-Jussi Koski - Nikari - Tove Jansson - Veranta

Samu-Jussi Koski - Nikari - Tove Jansson - Veranta

Vaatesuunnittelija Samu-Jussi Koski on tehnyt verannan kirjailija ja taidemaalari Tove Janssonille. Tilassa on esillä myös huikean kauniita Nikarin puuhuonekaluja. Kyllä suomalainen puusepäntyö on upeaa katsottava. Löysin myös pieniä viittauksia Nuuskamuikkuseen - piippu pöydällä ja vähän hänen hattuaan muistuttavia "tyynyjä".

Man Yau - Artek - Erna Aaltonen & Howard Smith - Olohuone

Man Yau - Artek - Erna Aaltonen & Howard Smith - Olohuone


Kuvanveistäjä Man Yaun olohuone on omistettu taiteilijapariskunnalle - Erna Aaltonen ja Howard Smith. Keramiikkataitelija Erna Aaltonen toimii myös mielenkiintoisen About Clay -näyttelyn kuraattorina Kuparipajassa. Howard Smith on New Jerseystä Suomeen 1962 muuttanut kuvataiteilija ja muotoilija. Huonetilassa on esillä Smithin värikkäitä töitä ja Aaltosen kaunista engode-tekniikalla tehtyä keramiikkaa, jossa kerroksellinen saviliete yhdessä lasitteen kanssa muodostaa uniikin pintastruktuurin.


Elina ja Klaus Aalto - Iittala - Sasha Huber - Ruokasali

Ulla Koskinen - Anno - Helene Schjerfbeck - Makuuhuone


Muotoilija Ulla Koskisella on pitkä kokemus sisustuksen ja muotoilun alalta sekä suunnittelijana että toimittajana. Koskisen töitä on aina inspiroinut taiteilija Helene Schjerfbeck, joka oli luonnollinen valinta myös tänne Fiskarsin näyttelyyn. Annon pelkistetyt pellavalakanat ja tekstiilit luovat tilaan 
harmonisen kokonaisuuden. Ihanaa, että Anno palasi taas meidän sisustavien iloksi markkinoille. Pisteenä iin päällä makuuhuoneessa on Hanni Koroman mainio Avata-kaappi. 

Ulla Koskinen - Anno - Helene Schjerfbeck - Makuuhuone

Fiskars Kesäkoti -näyttelyn toinen värikäs huonetila on muotoilija, suunnittelija Tero Kuitusen luoma. Taidemaalari Rauha Mäkilän maalaukset ja hänen persoonansa ovat innoittaneet takkahuoneen sisustuksessa. Hakolan kalusteet ja Kuitusen omat terrakottaruukut tukevat kokonaisuutta hyvin.

"On inspiroivaa yhdistää takkahuoneessa näkyvä siirtomaatyyli Rauhan pop-kulttuuria kuvaaviin sisältöihin ja voimakkaaseen värimaailmaan." Tero Kuitunen

Tero Kuitunen - Hakola - Rauha Mäkilä - Takkahuone

Susan Elo - Woodio - Ryuichi Sakamoto - Kylpyhuone


Sisustusarkkitehti Susan Elo on rakentanut mielenkiintoisen kylpyhuoneen Woodion kanssa japanilaiselle säveltäjä-muusikko Ryuichi Sakamotolle. Sakamoto on säveltänyt musiikkia lukuisiin elokuviin (mm. Humiseva harju, Pikku Buddha, Viimeinen keisari). Pääsin itse jo viime syksynä tutustumaan Woodion mielenkiintoiseen puukomposiitti altaaseen Out of the Dark Concept Storessa. Puu on vallannut kylpyhuoneen. Woodion materiaali-innovaatio on ekologinen sisustusvaihtoehto ja se on todella myös vedenkestävä!

Aoi Yoshizawa - Lapuan kankurit - Rut Bryk - Saunatupa

Japanissa syntynyt mutta jo 11 vuotta Suomessa asunut Aoi Yoshizawa on suunnitellut unelmien saunatuvan Rut Brykille yhdessä Lapuan kankureiden kanssa. 

"Rut Brykin taiteessa minua inspiroivat visuaaliset yksityiskohdat kuten värien käyttö, tekstuurit ja kuviot sekä käsityötaidon arvostus. Minua inspiroi myös suomalainen mökkikulttuuri järvi-, meri- tai jokimaisemassa. Suomalainen mökkielämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella eksoottista japanilaiselle."

Aoi Yoshizawa - Lapuan kankurit - Rut Bryk - Saunatupa

Sisustusarkkitehti Susanna Vento on halunnut viherhuoneellaan tehdä kunnianosoituksen Maire Gullichsenille. Taidemesenaatti kaipaisi ihan varmasti myös itselleen jotain rauhallista soppea tai huonetilaa, jossa voisi vaikka hoitaa kukkasia "ihan omassa rauhassaan". Toteutuksessa on ollut mukana myös Fiskars. 


Muotoilija Linda Bergroth on saanut innoituksen rakentamansa keittiön kaakeleihin Vuokko Nurmesniemen Tiibet -kuosista vuodelta 1953. Monivärinen tiililadonta on tehty käsityönä ja rakentajana on ollut pitkään Fiskarsissa vaikuttanut Perttu Riska. Pelkistetyn tyylikäs kokonaisuus teemalla "less is more". Fiskars on ollut myös mukana luomassa tätä huonetilaa. Fiskars Kesäkoti -näyttelyssä saa huonetiloihin myös mennä rohkeasti sisälle aistimaan tunnelmaa. Valo siivilöityy myös upeasti tähän korkeaan tilaan katon kautta. Viljamakasiinin lattia ei ole ihan tasainen vaan siellä on kannattaa välillä katsahtaa myös jalkoihinsa liikkuessa. Näyttelyn yhteydessä myös pieni design-tuotteita myyvä shop sisääntulon yhteydessä. 


Saman Fiskarsin Viljamakasiinin alakerrasta löytyy heinäkuun ajan Palonin pop up myymälä, jossa kannattaa ehdottomasti piipahtaa. "Palonin tarina alkoi kesällä 2011 mielikuvituksellista konseptimyymälästä Eerikinkadulla. Siitä lähtien Paloni on matkannut muotoilijoidensa, muotisuunnittelijoidensa, asiakkaidensa ja ystäviensä kanssa New Yorkin muotiviikoilta pop up -kauppoihin ympäri Suomea."


Paloni on yhtä kuin Minna Särelä, joka luo kauppaan sen uniikin tunnelman. Fiskarsin pop up -puotiin nyt heinäkuussa sisälle astunut oli tokaissut "Eiks tää kauppa ollu joskus Eerikinkadulla? Tunnelmasta tunnistin!" Minulla on ollut ilo ja kunnia tutustua Minnaan aikoinaan trashionisti Outi Pyyn "paidanrepimiskurssin" kautta. Olin toki jo aiemminkin seurannut Palonin tarinaa eri tapahtumissa. Ihailen ja kunnioitan Minna näkemystä, periksiantamattomuutta ja luovuutta 


Palonin valikoimissa on naistenvaatteita, asusteita, koruja, kodin piensisustusta ja lastenvaatteita.
Löydät sieltä seuraavia jo aiemmin valikoimassa olleita merkkejä: Vietto, Kaino, Second Chance, PaaPii Design, MUKA VA ja Nouki. Uusia tulokkaita ovat Shy Vibes Club, Planet Planet, Cobblerina, Hurmås, Design by KIETO, Ninavia ja Solmuilla. Näyttäviä kotimaisia koruja mm. Jatulilta, Butoni Designilta ja Lillan Helsingiltä. Lisäksi hopeakoruja: Signed, Noora Delage, Anna Heino, Ideakoru ja Gina Bulgam. 

Palonin mallit eivät ole sidottu muodin perinteiseen sykliin, vaan klassikot ovat saatavilla vuodesta toiseen samalla kun pienet sarjat ja yksittäiskappaleet ovat tarjolla vain jopa yhdessä tapahtumassa tai kampanjassa. 


Kesäiseen Fiskarsiin kuuluvat myös perinnemaisemassa laiduntavat lehmät


4 kommenttia:

 1. Kiva idea tehdä taidetta myös lattiaan. Musta näyttääkin hyvältä puun värin kanssa :)
  Ihanaa keskiviikkoiltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Tänä kesänä sinun on Outi päästävä Fiskarsiin.
   Tiedän, että hullaantuisit ruukkialueesta ja kaikista vanhoista taloista.

   Poista
 2. Olen jo aikaisemmin nähnyt vähän kuvia tuosta Fiskarsin näyttelytilasta ja en voi tehdä muuta kuin huokailla. Kyllä suomalainen muotoilu on vain kaunista! Hassua kyllä, mutta erityisesti minua viehättää tuo näyttelytilassa olevat pyörörimoitukset ja vanerin käyttö. Mukavaa , kun jaoit paljon kuvia täältä...ja nuo lehmät <3 <3. En ole koskaan käynyt Fiskarsissa, mutta nyt tuli sellainen hinku, että tuolla pitäisi ehtiä käymään.
  Mukavia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskars on todella näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Jos vain kesällä ehdit niin käy ihmeessä. Sekä tämä näyttely että About Clay kannattaa katsoa. Ja totta kai käydä syömässä vaikka Kuparipajassa sekä katsella pikkuputiikkeja. Jo pelkkä ruukin kyläraitti on näkemisen arvoinen. Jos aikaa jää pistäydy panimolla ja ehkä Fiskarsin museossakin.
   Mukavaa loman jatkoa sinulle - minulle alkaa tänään oma kesäloma :)

   Poista