heinäkuuta 22, 2018

Hankoon Helsinkiä pakoon who oo....


"Hankoon
Helsinkiä pakoon soudan Hankoon
Aallot lyövät 
vaahtokarkkeja rantaan
Mä työnnän mun varpaat santaan
Helsinkiä pakoon soudan Hankoon
who oo"


Kesä 2014 ja Kasmirin biisi soi kaikkialla. Vadelmaveneellä soudeltiin Hankoon tomuista Helsinkiä ja asfalttia pakoon, who ooo. Tai jos venettä ei ollut ajettiin autolla. Kesäkaverit -leffassakin se soi tunnarina. Elokuvassa oli juuri sellainen ihana hankolainen vanha puuhuvila, meri, kavereita ja rakkauden täyteinen kesä. Pari ystävääni innostui Hangosta vasta tämän biisin ja leffan myötä. Ja mikä parasta vain parin tunnin ajomatka pääkaupunkiseudulta ja saavut jo Suomen eteläisimpään kaupunkiin. Tänne syntyi muuten kylpyläkulttuuri jo yli sata vuotta sitten kun hiekkarannat ja sijainti houkuttelivat ihmisiä Hankoniemelle meren äärelle.


Hankoa on vaikea minusta kuvailla henkilölle, joka ei ole siellä käynyt aiemmin. Voit näyttää lukemattomia upeita valokuvia ja antaa niiden puhua puolestasi mutta muuten Hangon kesä ja kaupunki on koettava. Kesä Hanko on täysin erilainen kuin miltä täällä näyttää talvella. Joku voisi sanoa ettei Hangossa ole mitään järkeä käydä talvella mutta minä olen käynyt ja pitänyt kokemastani sekä näkemästäni. Olen käynyt fiilistelemässä Hankoa kaikkina vuodenaikoina ja hurmaantunut aina.


Rapuihmisenä minulle merkitsee paljon meren läheisyys. Ollaan pitkällä mantereesta ulostyöntyvällä niemellä joten täällä myös ilmasto on erilainen. Ajaessaan Hankoon huomaa ympäröivästä luonnosta milloin lähestytään itse kaupunkia ja niemen kärkeä. Lehtipuut alkavat vähetä ja kuivaa, matalaa mäntymetsää levittäytyy tien molemmin puolin. Ilmasto on leutoa, maaperä kalkkipitoista ja meren läheisyyden myös haistaa sekä tuntee. Kasvillisuus on hyvin monimuotoista ja tänne muuten saapuvat muuttolinnut ensimmäisenä talven jälkeen keväällä.


Minä olen löytänyt Hangon ja menettänyt sille sydämeni jo vuosia sitten. Olisiko Hangon regatoilla jotain tekemistä asian kanssa. Tuskinpa :) Silloin ei kyllä paljon seurattu purjehdusta mutta kaupunkia ehdittiin kyllä aistia muun "juhlinnan" ohella. Varmasti myös vanhat taloa ja pikkukaupunkimaisuus on vaikuttanut minun Hanko -rakkauden syntymiseen. Hangossa ollaan melkein kuin "Suomen rajojen ulkopuolella" hiekkarantojen ja aavan meren äärellä.  Matkustaminen Hankoon vastaa minusta "pientä ulkomaan reissua".


Jos Hangossa tulee nälkä (LUE: meri-ilmasto ja liikkuminen saa aina aikaan näläntunteen) minun vahva suositus on Ravintola Origon saaristolaispöytä. Tässä noutopöydässä on kalaisia herkkuja vaikka kuinka paljon. Löytyy sieltä myös sitä kylmää lihapuoltakin mutta minä en koskaan ota sieltä mitään jotta voin syödä itseni pinkeäksi Ahdin anneista. Kalat, simpukat, mäti, sillit jne. yhdistettynä uusiin perunoihin.....niin hyvää ettei sanotuksia saa!


Mitä tehdä sitten Hangossa? Kehotan kävelemään paljon sekä pitämään silmät ja aistit muutenkin avoimena ja unohtamaan kellon. Hangossa kannattaa liikkua merenrannoille ja iskeä ne varpaat sinne hiekkarantaan. Ainakaan eilen Hangossa ei ollut vielä sinilevää. Rantaelämä ei tarkoita vain paikallaan löhöämistä vaan uimalla sekä liikkumalla se aurinko myös tarttuu. Ja aurinkosuojaa ei kannata unohtaa!


Katsele vanhoja taloja ja mieti miltä täällä mahtoi näyttää niihin aikoihin kun ulkomaita myöden saavuttiin Hankoon kylpemään ja nauttimaan merielämästä. Vanhoissa villoissa on myös mahdollista yöpyä. Tästä olen vuosia haaveillut mutta vielä en ole Hangossa yöpynyt historiallisessa villassa.

Tee päiväreissu Bengstkärin majakalla. Itse olen käynyt siellä muutamia kertoja ja tämän laivareissun aikana näkee sekä merta että pystyy viettämään myös aikaa majakkasaarella. Ainutlaatuinen kokemus ja kannattaa myös kiivetä majakan huipulle ihailemaan näköaloja. Bengtskärissä voi muuten myös yöpyä.


Istu kahviloissa tai nappaa mukaasi jäätelötötterö kojuista. Jos auringossa on liian kuumaa näillä helteillä löytyy Hangosta myös kivoja pieniä puistoja. Piipahda torilla tai pienissä puodeissa. Nyt heinäkuun ajan Kotilaiturilla on pop up kauppa Rantavajassa uuden Kylpylän kupeessa lähellä vierasvenesatamaa. Katilla on myynnissä kaikkea kivaa mm. Teemu Järven ihania tuotteita.  Liike on avoinna 11-18 ja Facebook sivuilta löytyy lisää tietoa.

EDIT! Kotilaiturin Kati tuonne kommenttikenttään jo lisäsikin, että pop up -puoti rantavajoissa on heinäkuussa avoinna joka päivä ja elokuussa vielä muutamia päiviä viikossa. Eli hyvin ehtii shoppailemaan rantavajoihin.


Uimarantoja Hangosta löytyy useita. Hangosta löytyy 130 kilometriä rantaviivaa, josta 30 kilometriä on hienoa hiekkarantaa ja osa karun kauniita kalliopoukamarantoja. Casinon edessä aukeaa legendaarinen Bellevuen ranta. Plagenin rannalta löytyy se kuuluisa vesikaruselli, jossa tuossa Kesäkaverit -elokuvassakin pyörittiin. Sitten on toki vielä Tulliniemen ranta, jossa tuulee usein ja se soveltuu hyvin vesiurheilun harrastamiseen. Sinilevätilanne kannattaa toki tarkistaa päivittäin.


Jos vanhat merkit pitävät paikkansa tämä Hangon käynti ei jää ainoaksi tänä kesänä. 
Aurinkoista sunnuntaita!

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hanko ja Suomen kesä :) tänä vuonna ei kukaan ole valittanut säästä paitsi ihan viime päivinä kuumuudesta.

   Poista
 2. Hanko on kyllä kaunis ja varmasti tykkäisin siitä, jos sinne menisin. Pitsihuvilat, puodit, kahvilat, meri...kaikkea ihanaa ♥ Sinulla on varmasti ollut kiva päivä siellä eilen enkä ihmettele, jos menet sinne vielä uudestaan tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti sinä pitäisit Hangosta. Juuri nuo vanhat talot ja bulevardin puukuja kohden merta ja patsasta leijonineen tekee tästä pikkukaupungista maagisen. Ja totta kai meri!
   Mukavaa päivää ♥

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Hanko ja meri kuuluvat kiinteästi yhteen. Niin kesällä kuin talvellakin ja kylmänä aikana meri voi olla myös aika julma ja pelottavakin. Myös hiekkarannat ja verkkaisuus miellyttävät minua.

   Poista
 4. Hanko on kyllä kaunis paikka ja kauneus tulee hyvin esiin kuvissasi

  VastaaPoista
 5. Hanko on aivan ihana ja ehdoton kesäkaupunki ja aika moneen kertaan siellä on tullut käytyäkin. :)

  Ihanaa uutta viikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan Tiia molemmat olla meri-ihmisiä ja siksi myös pidämme Hangosta.
   Joskus haaveilin kesäpaikastakin täällä...

   Kivaa ja aurinkoista viikon jatkoa <3

   Poista
 6. Kaunista, niin kaunista. Hanko on selvästi juuri sopiva kohde jollekin tulevista pyöräretkistä tytön kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti menet tytön kanssa Hankoon! Maasto on äärimmäisen tasaista ja siellä näkee todella paljon pyöräilijöitä. Sitten menette uimaan ja syötte jätskit Muumi-uimakoppien lähellä.

   Aurinkoista viikkoa!

   Poista
 7. Olet jo Hanko-konkari, Marjo <3 Hanko mielletään kesäkaupungiksi mutta se on ehdottomasti koettava eri vuodenaikoina, jolloin sillä on tarjottavaa eri muodoissa. Ja Origo on onneksi auki ympäri vuoden <3
  Ihanaa, kun ehdit visiitille puotiinkin :) Olemme avoinna heinäkuussa joka päivä ja elokuussa vielä muutamia päiviä viikossa. Eli hyvin ehtii shoppailemaan rantavajoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati ♥ Harmi kun emme ehtineet pistäytyä Kotilaiturissa pop up-puodissa ennen kotiinlähtöä moikkaamassa sinua ja tekemässä ostoksia. Onneksi myös netisä saa!

   Korjaan tuonne tekstiin tuon teidän aukiolon jos joku vielä innostuu shoppailemaan.

   Origo on superihana paikka. Viime lokakuisessa Hanko-reissulla olin siellä saaristolaispöydän toivossa mutta sitähän ei silloin ollut. Se on VAAN niin supermakoisa.

   Aurinkoista Hankoa Kati ♥

   Poista
 8. En ole tainnut käydä Hangossa koskaan, mutta minulla on tuosta kaupungista niin ihana kuva! Haluaisin näin kesällä sinne kiertelemään <3

  http://lifewithhannamari.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Hanna-Mari pääset joskus Hankoon. Lapsetkin viihtyvät siellä ihan varmasti kesällä kun tekemistä vaikka rannalla riittää veden ja hiekan kanssa.

   Mukavaa päivän jatkoa!

   Poista