tammikuuta 13, 2018

Viktor&Rolf pidentää muodin elinkaarta Zalandon kanssa


Hollantilainen suunnittelijakaksikko Viktor Horsting ja Rolf Snoeren on aivan superhuikea työpari, jota on nimitetty haute couture -maailman uudeksi Yves Sain Laurentiksi. Viktor&Rolfin vaatteet ovat rajoja rikkovia, taiteellisia, kokeellisia ja äärimmäisen kiinnostavia. Vaatteita ei voi oikein verrata mihinkään muuhun näkemäänsä. Mallistojen muotinäytökset ovat puolestaan todella mielikuvituksellisia ja niissä nähtävät asut provosoivan erilaisia.

Viktor ja Rolf tapasivat opiskellessaan muotia samassa koulussa ja heidän yhteistyönsä alkoi jo 1993. Aluksi heidän asunsa olivat suuria ja veistoksellisia. Tuntui, että mallit catwalkilla olivat hukkua vaatteisiin. Kun Viktor&Rolfin lippulaivamyymälä avattiin 2005 Milanossa eikä sekään ollut yllätyksetön. Sisustus nimittäin oli käännetty ylösalaisin ja parketti oli kiinnitetty kattoon! Myymälä sai useita designpalkintoja enkä yhtään ihmettele miksi. Tyypillistä tälle kaksikolle on juurikin perinteisten rajojen rikkominen ja todellisuuden venyttäminen.

Suurelle yleisölle kaksikko on tuli varmasi tunnetuksi kun H&M otti Viktor&Rolf vierassuunnittelijaksi jo yli kymmenen vuotta sitten 2006. Muistan itse vielä oikein hyvin tämän hyvin erilaisen ja "kummallisenkin" HenkkaMaukka malliston vaatteet. Paljon rusetteja ja röyhelöitä! Samoihin aikoihin Viktor&Rolf lanseerasi myös käsikranaattia muistuttavan hajuveden Flowerbombin, joka kiellettiin norjalaisilla lentokentillä ulkomuotonsa takia.


Victor&Rolf on tehnyt taas uuden aluevaltauksen. 1.helmikuuta lanseerataan uusi Viktor&Rolf suunnittelema mallisto yhteistyössä muodin verkkokauppa Zalandon kanssa - RE:CYCLE kevät-kesä 2018 -mallisto. Tätä kampanjaa tähdittää belgialainen malli Hanne Gaby Odiele. Uuden malliston tuotteet tulevat siis yksinoikeudella myyntiin vain osoitteessa Zalando.fi eikä niitä voi ostaa siis mistään muualta.


Viktor&Rolfin Zalandolle luoma RE:CYCLE -mallisto on valmistettu kestävän tyylin periaatteita kunnioittaen ja se muodostaa luontevan jatkumon Viktor&Rolfin viimeaikaisille haute couture -mallistoille. RE:CYCLE malliston vaatteisiin on käytetty Zalandon myymättä jääneitä vaatteita.

Naisten mallisto koostuus 17 tuotteesta ja niissä kyllä näkyy hyvin Viktor&Rolfin avantgardistinen kädenjälki. Mallisto koostuu t-paidoista, mekoista ja hameista. Tuotteet on hinnoiteltu maltillisesti 50€-250€ joten nyt huippukaksikon designluomukset ovat helpommin kaikkien saatavilla.


Malliston neljä keskeistä elementtiä ovat ympyrä, rusetti, timantti ja revinnäis-aplikaatio. Kaikki nämä on tehty kierrätysmateriaaleista. Mallistosta on tehty myös leikkisä lyhytelokuva, jossa esitellään vaatteiden työstö- ja muutosprosessia symbolisesti: kierrätyskankaita rispaannutetaan, revitään ja leikataan limited edition -mallistoa varten. Lyhytelokuva julkaistaan malliston lanseerauspäivänä kampanjasivuilla. Odotan mielenkiinnolla miltä itse työprosessi on näyttänyt.


Suunnittelijakaksikko Viktor&Rolf on itse kuvailleet tätä yhteistyöprojektia Zalandon kanssa seuraavasti:

“Meille haute couture on aina merkinnyt koelaboratoriota. Aiemmissa haute couture -mallistoissamme olemme perehtyneet eri tapoihin kierrättää luovasti. Olemme käyttäneet uudelleen vanhoja materiaaleja luodaksemme niistä jotakin uutta. Olemme esimerkiksi valinneet kankaita omasta, 20 vuoden ajan karttuneesta arkistostamme ja punoneet niitä yhteen kuin tilkkutäkkiä. 


 Victor&Rolf haute couture -mallisto SS2917

Lopputuloksena on syntynyt uusia materiaaleja ja kerrosteista muotia: 1900-luvulta peräisin olevien cocktail- ja iltapukujen kappaleista kokosimme surrealistiseen tyyliin aivan uusia, odottamattomia kokonaisuuksia. Olemme innoissamme, että voimme Zalandon kanssa tehtävän yhteistyöprojektin kautta viedä eteenpäin kestävän muodin henkeä rohkealla ja helposti lähestyttävällä tavalla. Se on mahdollista puhaltamalla uutta elämää jo unohdettuihin vaatteisiin.” Aika jännä yhteistyöprojekti minun mielestäni. Koska itse pidän Viktor&Rolfin taiteellisesta tyylistä aika monikin näistä 17 vaatekappaleesta puhuttelee minua. Ehkä eniten olen kiinnostunut tuosta valkoisesta paitapuserosta, jonka etumuksessa on sinistä harsoa ja erilaisia kangaspalloja.

Minkälaisia ajatuksia tämä mallisto mahtaa herättää siellä ruudun toisella puolella? Voisitko kuvilla pukeutuva näin taiteellisiin vaatteisiin? Vai onko mallisto liian erikoinen?

Kuvat Zalando, paitsi haute couture kuva lainattu netistä.

14 kommenttia:

 1. Tykkään ihan älyttömästi ajatuksesta ja konseptista, jossa vanhaa kierrätetään ja käytetään hyväksi. Kaatopaikka ei ole vaihtoehto, vaan juurikin tämä :) Itse mallisto ei ole ihan omintani, mutta harvoin nämä huippusuunnittelijoiden huikeat luomukset ovatkaan sopivia siihen verkkariarkeen :) Loistavia ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi Elisa ihan samaa mieltä! Miksei hyviä myymättömäksi jäänneitä vaatteita voi "tuunata uudelleen" ja kierrättää sitä kautta. Vaatteiden kierrättäminen on tärkeä juttu ja kaatopaikka ei todellakaan ole oikea vaihtoehto. Vien itse pääsääntöisesti omat vaatteet joko kierrätykseen (Fida jne.) tai myyn kirppiksellä/netissä. En koskaan vie tekstiilijättettä roskiin.

   Poista
 2. Huimia vaatteita :) En voisi kuvitella itselleni noita mutta hienoja ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on luovuutta ja hulluuttaa sopivasti molempia.
   Hyvää sunnuntaita sinulle ♥

   Poista
 3. Minä tykästyin tuohon collegepaitaan, jossa on mustat röyhelöt edessä ja hihojen suissa. Kauniita ja erikoisia vaatteita.
  Mukavaa lauantai-iltaa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi muuten ihan sun näköinen paita - tykkään myös!
   Nämä vaatteet varmasti huomataan ja ovat myös vähän provosoivia.
   Mukavaa sunnuntaita Outi ♥

   Poista
 4. Melko erikoisia vaatteita. Ehkä just voisin tuon valkoisen röyhelöpaidan laittaa päälleni. Varmasti joidenkin henkilöiden tyyliin sopii. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kierrätysvaatteet olisivat hyvinkin erilaisia jos suunnittelijoina eivät olisi juuri Viktor&Rolf. Nämä ovat juurin heidän haute couture -tyyliin mutta kierrätetystä tehtyjä.
   Kiva kun kommentoit Maisa :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Hauskoja ja hassuttelevia nämä minustakin ovat! Aina ei tarvitse olla niin ryppyotsainen.
   Anna lapsesi pukea sinut -päivänä on muuten somessa näkynyt ihan huikeita lasten tekemiä stailauksia. Miltähän Leevi keksi laittaa sinulle :)

   Poista
 6. On hurjaa, kuinka paljon vaatteita menee hukkaan eri ketjuilla ja verkkokaupoila. Osa ei kiinnosta kuluttajaa, osa on jo niin huonossa kunnossa liikkeesä, ettei niitä voi myydä. Tämä on luova ratkaisu, vaikkei mikään lopullinen vastaus ongelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on nimenomaan äärimmäisen luova ratkaisu mutta kuten totesit ei poista ongelmaa. Entistä enemmän meidän pitäisi panostaa siihen etteivät vaatteet olisi niin kertakäyttöisiä vaan enemmän sesonkeja kestäviä. Myös totta kai siihen, että vaatteemme tuotettaisiin kestävän kehityksen mukaan ja olosuhteet tuotantolaitoksissa olisivat päivänvalon kestäviä. Halpa t-paita ei todellakaan kestä eikä edistävä kestävää kehitystä.

   Poista
 7. Nämä yhteistyömallistot on kyllä todella kivoja!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä kanssa Hanna :) ja inspiroivia myös!

   Poista