tammikuuta 11, 2018

Kultuuritalo Tempo Mikkelissä tarjoaa hyvää ruokaa ja kulttuuria


Mikkelin Naisvuoren kupeessa (Mikonkatu 23) seisoo kellertävä sävyinen vanha, kaunis rakennus. Tämä talo on alunperin rakennettu yksityisasunnoksi 1882. Talo on silloin ollut nykyistä paljon pienempi ja myös ulkoasultaan hieman erilainen. Mikkelin Työväenyhdistyksen ostettua rakennuksen taloa alettiin kutsua Mikkelin työväentaloksi, jolla nimellä talo tunnettiin todella pitkään. Yritin kuumeisesti etsiä rakennuksen suunnitellutta arkkitehtiä sitä löytämättä. Naisvuoren komean näköalatornin on puolestaan piirtänyt Selim A. Lindqvist 1912.Työväenyhdistys laajensi taloa rakentamalla siihen ison juhlasalin näyttämöineen 1911. Mikkelin 
Teatterinkin historia voidaan liittää tähän Mikonkatu 23 rakennukseen. Vuonna 1913 perustettiin Työväenyhdistyksen Näytelmäseura, jonka nimi muutettiin Mikkelin Työväen Näyttämöksi ja esityksiä järjestettiin aluksi juuri täällä Mikkelin Työväentalolla. Talolla on siis ollut merkittävä historia myös kaupungin kulttuurielämässä pitkään.


Talon ulkoseinässä löytyy myös metallinen laatta tekstillä "Kenttälennätinpataljoona on perustettu tällä paikalla 5.3.1918. Pataljoona on itsenäisen Suomen ensimmäinen viestijoukko-osasto ja sen perustamisesta katsotaan viestiaselajin syntyneen" Viestikilta

Vuoden 1918 kansalaissodan kahinoissa punakaartilaiset asettuivat juuri tänne Työväentalolle ja Naisvuoren betoniseen vesitorniin. Lopulta he antautuivat puhelimitse valkoisille. Tätä vanhaa puhelinta ei tuolla talossa enää vierailuni aikana viime elokuussa ollut paikoillaan mutta paljon mielenkiintoisia muita vanhoja esineitä ja valokuvia Mikkelin työväenyhdistyksen historiasta. Mustavalkoisissa valokuvissa näkyi Työväenyhdistyksen johtohenkilöitä ja löytyihän sieltä myös Marseljeesin sanatkin.Tilojen arkkitehtuuri ja sisustus oli myös mielenkiintoista katsottavaa. Katon valaisimet ovat Paavo Tynellin käsialaa. Aivan huikean kauniita! Tuo vanha vaatenaulakko muistutti niistä ajoista kun käytettiin vielä hattuja ihan yleisesti osana pukeutumista. Naulakosta löytyi nimittäin erillinen pidike naisten ja miesten päähineille. Hatut jätettiin tänne naulakkotilaan kun siirryttiin yläkertaan katsomaan teatteria tai jotain muuta esitystä juhlasalissa.Yläkerran juhlasali oli myös näyttävä ja senkin katossa roikkuu kuusi kappaletta äärettömän kauniita Paavo Tynellin roikkuvaa valaisinta. Talon nykyisen omistajan Aki Hännisen kiinnostus talon historiaan ja juurikin näihin upeisiin valaisimiin aloitti rakennuksen uuden aikakauden. Rakennus siirtyi Hännisen omistukseen 2016 keväällä ja siellä aloitettiin mittava remontointi.

Kaikki mahdollinen mikä oli vanhaa historiaa on otettu tässä Kulttuuritalo Tempoksi nykyään ristityssä talossa esille. Pääsin jo viime elokuussa kiertelemään Tempossa sekä tutustumaan sen tiloihin perusteellisesti. Arkkitehtuurin suurena ystävänä voin todeta, että talon ratkaisut miellyttivät minua. Paljon vanhaa oli etsitty esille aiempien korjausten peittämistä rakenteista ja lattioitakin. Putkien, ilmanvaihdon ja lämmityksen peruskorjaus oli myös toteutettu todella huomaamattomasti.
Talon julkisivuremontti oli vielä tekemättä mutta sekin tullaan toteuttamaan Museoviraston ohjeiden mukaan nyt tulevana kesänä.Kulttuuritalo Tempon Lumo ravintola tarjoaa maanantaista perjantaihin vaihtuvan lounasbuffetin, jonka antimet olivat todella herkullisia. Raaka-aineissa pyritään käyttämään paikallisia tuottajia. Ruokalajit valmistetaan itse laadukkaista ja tuoreista tuotteista. Salaattipöytä oli erittäin monipuolinen ja myös pääruoka herkullista. Maistelimme alkuun muikkuja, jotka melkein veivät kielen mennessään. A la carte -annoksia on mahdollista tilata seurueille perjantaina ja lauantaina 17-22. Totta kai Lumo ravintolassa voi järjestää myös yksityistilaisuuden niin halutessaan. Lumo ravintola tarjoaa myös catering-palveluita.
Lumo ravintolan katseenvangitsija on ehdottomasti valtavan suuri Paavo Tynellin valaisin, joka hallitsee tilaa katon upean koristelun lisäksi. Jos kiinnostaa niin ensimmäisestä pelkästään valaisimia suunnitelleesta suomalaisesta muotoilijasta Paavo Tynellistä ja hänen tuotannostaan voit lukea tästä. Tynellin valaisimet ovat haluttuja ja itsekin olen yhdestä sellaisesta joskus haaveillut. Se herkkyys mikä niissä on puhuttelee minua.Pääsin kurkistamaan myös Lepo saunatilaan, joka löytyy pihanpuolelta alakerrasta. Saunaosasto tarjoaa upeat puitteet järjestää saunailta vaikka ystäväporukalle tai sitten kokouksen jälkeen voi virkistäytyä leppeissä löylyissä. Lauteille mahtuu peräti 10-12 saunojaa. Saunatilassa on oma keittiö ja sauna-menun voi myös tilata Lumo ravintolasta. Tyylikkäät tilat oli sisustettu hyvin luonnollisesti: kiveä, puuta ja nahka. Pidin!


Kultturitalo Tempon Hehku kokoustilat tarjoavat hyvät puitteet kokousten järjestämiseen ja tarvittava kokoustekniikka löytyy myös talosta. Isosta juhlasalista pienempiinkin tiloihin on mahdollista vuokrata ja räätälöidä juuri sopiva ratkaisu omaan tarpeeseen.


Ja koska ollaan Kulttuuritalo Tempossa niin löytyyhän tämän talon katon alta myös kulttuuria. Nyt tammikuussa Lumo ravintolassa on taidetta ja hyväntekeväisyyttä, josta löytyy lisää tästä.
Juhlasalissa on järjestetty perinteisiä tansseja ja lavalla on nähty jo ja nähdää jatkossakin tangokuninkaallisiakinTyöväen näyttämöpäivät järjestetään 26.-28.1. Tempon tapahtumakalenteri täydentyy jatkuvasti ja kannattaa aina tarkistaa mitä on tulossa.

Upeaa, että vanha historiallinen rakennus on saneerattu ja se on taas tarjoamassa elämyksiä kaikille aisteille. Jos liikut Mikkelissä päin niin ehdottomasti kannattaa piipahtaa. 

Kulttuuritalo Tempo tarjosi lounaan. 

18 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta paikalta. Mikkelissä käynyt muutaman kerra,mutta jotenkin aina hätäisesti käy kääntymässä ja jäänyt hieman vieraaksi kaupungiksi. Kiva postaus ja taas tuli sellainen olo,että Suomessa on niin paljon vielä sellaisia paikkoja missä ei ole käynyt ja nähtävää paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mervi, paikka on sekä mielenkiintoinen että herkullinen! Suomessa on kyllä paljon kivoja paikkoja vierailla sekä myös runsaasti nähtävää. Kivaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen ja upea paikka!
  Kävimme viime kesänä asuntomessuilla ja täällä olisi voinut poiketa myös :)
  Ruokaa ja kulttuuria, mitäpä sitä ihminen muuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulttuuritalo Tempo oli todella Mikkelin asuntomessujen yksi oheiskohde. En itse ehtinyt sinne oman asuntomessupäiväni aikana vaan olin siellä erikseen kutsuttuna pari viikkoa myöhemmin. Harmi kun ette ehtineet poiketa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen ja herkullinen - hyvä yhdistelmä ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

   Poista
 4. Mikä paikka ja mitkä herkut ja nuo huonekalut ruokapöydät ja tuolit, oijoi mikä fiilis.

  Mukavaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ❤️ sisustus oli tehty hyvällä maulla ja ruoka maistuvaa.
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Kivan näköinen paikka. Jotenkin tuo näköalatorni vetää puoleensa.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköalatorniin en tällä vierailulla ikäväkseni ehtinyt. Ensi kesänä sitten.
   Mukavaa viikonloppua Outi ❤️

   Poista
 6. Kuvasi muistuttivat taas harmituksestani liittyen siihen, etten tullut isäni jäämistöä läpikäydessämme ottaneet talteen vanhaa kirjoituskonetta. Kaikenlaisia virheitä sitä vähän nuorempana on tullut tehtyä :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei Pirkko! Olen itse metsästänyt tällaista kirjotuskonetta kirppareilta mutta en ole löytänyt riittävän ehjää yksilö. Harmin paikka!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Ne oli Mari HURMAAVIA ❤️ siksi skoolasin niille!

   Poista
 8. Kuinka kaunis rakennus! 😍 Ja nam mitä herkkuja, ihan tuli himo saada pitkästä aikaa muikkuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna :) Pakko myöntää, että kun kirjoittelin tätä postausta alkoi minunkin tehdä paistettuja muikkuja mieli perunamuussin kera. Kivaa viikonloppua!

   Poista
 9. Kaunis rakennus ja miten ihania valaisimia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihla :) Nuo valaisimet mykistivät kauneudellaan. Ravintolasalin pyöreä valaisin oli vielä huikean suuri. Kivaa viikonloppua!

   Poista